رمز یکبار مصرف چیست؟
می خواهیم پرداخت اینترنتی انجام دهیم که ناگهان از ما رمز یکبار مصرف می خواهد. خب مگر نمی شود مانند قبل از همان رمز دوم خود مان استفاده کنیم؟ نه. ظاهرا که نمی شود. این اقدام برای چه صورت گرفته است؟ گفته می شود رمز یکبار مصرف برای این به وجود آمده است تا بتوانیم جلوی هکر ها و درگاه های فیشینگی آن ها را بگیریم. البته اگر بخواهید از خود دستگاه های خودپرداز اقدام به برداشت وجه کنید. نیازی به رمز یکبار مصرف نخواهید داشت.
این موضوع فقط برای درگاه های اینترنتی مهم است. چرا که باعث می شود دیگر در دام های درگاه های جعلی نیوفتیم. مانند درگاه های فیشینگی. اما روش های دیگر مانند کشاندن افراد به پای دستگاه های خود پرداز و وادار نمودن آن ها به انتقال مبالغی پول هنوز هم پا بر جا خواهد ماند. این دیگر مربوط به خود افراد است که گول کلاهبرداران را نخورند.
آقای مهران محرمیان کیست؟
آقای مهران محرمیان معاون فن آوری های نوین بانک مرکزی است. به گفته ی ایشان قرار است ماجرای رمز یکبار مصرف تا تاریخ یکم دی ماه قطعی گردد. آقای محرمیان به صدا و سیما گفته است که این رمز ها تنها برای پرداخت های اینترنتی کاربرد خواهند داشت. و ربطی به گرفتن پول در خود دستگاه های خود پرداز ندارند. به گفته ی یکی از کارشناسان حوزه ی اقتصادی و بانکی ایران از ده سال گذشته به این ور با معضل فیشینگ و درگاه های جعلی همواره رو به رو بوده است. و اگر مسئولین وقت می خواستند می توانستند در همین ده سال کاری برای جلوگیری از این کلاهبرداری ها انجام دهند. حال این که چه حکمتی در کار بوده است که تا به حال اقدامی صورت نمی پذیرفته خودش جای سوال دارد.
به گفته ی ایشان که در برنامه ی رویداد بیست و چهار در شبکه ی سه سیما حضور داشتند. یکی از ذی نفعان کلاهبرداری ها خود سیستم شاپرک بوده و هست. چرا که با هر بار تراکنش درصدی به همین سیستم تعلق می گیرد. با همه ی این اوصاف به نظر می رسد که قرار است مسئولین بالاخره راه چاره ای را پیشه کنند. این راه چاره برای جلوگیری از چنین کلاهبرداری هایی همان رمز یکبار مصرف است که قرار است از اول دی ماه برقرار گردد. آقای محرمیان گفته چگونگی دریافت این رمز های دوم که اعتبار شان تنها شصت ثانیه می باشد برای هر بانک می تواند متفاوت باشد. کاربران به سادگی می توانند با مراجعه به وب سایت های بانکی مورد نظر خود آموزش دریافت این رمز ها را به سادگی ببینند.
حالا چرا همین الآن شروع نمی شود؟
چنان که گفتیم این گزینه ی اجباری قرار است در اول دی ماه راه اندازی شود. البته همین الان هم در دسترس می باشد. اما یک گپ زمانی به وجود آمده تا مردم بتوانند راحت تر با این گزینه کنار بیایند. و در حقیقت آموزش استفاده از آن را ببینند. در حال حاضر استفاده از این رمز ها کاملا انتخابی است. یعنی می توانید از آن ها استفاده نکنید. پس از طی مدت زمان تعیین شده این گزینه به صورت اجباری در خواهد آمد. یعنی در دی ماه دیگر انتظار می رود که نتوانید بدون گرفتن رمز یکبار مصرف اقدام به انجام تراکنش های اینترنتی نمایید. در حال حاضر همه ی بانک های کشور در حال ارسال پیامک هایی هستند که لینکی در درون آن ها می باشد.
با زدن این لینک به صفحه ی آموزش گرفتن رمز یکبار مصرف منتقل می شوید. گاهی هم لینکی که می فرستند حاوی صفحه ی شروع گرفتن همین رمز ها می باشد. به هر ترتیب نحوه ی گرفتن رمز یکبار مصرف به دو شیوه است. یک روش مخصوص آن هایی می باشد که دارای تلفن های هوشمند اندرویدی می باشند. و یک نوع دیگر هم مربوط به کسانی که گوشی هوشمند ندارند و گوشی شان ساده است. کسانی که گوشی هوشمند دارند می توانند از نرم افزار خود بانک ها هم برای گرفتن این رمز ها استفاده نمایند. ولی کسانی که گوشی ساده دارند می توانند این رمز ها را از طریق پیامک دریافت نمایند. در هر دو شیوه هیچ مبلغی از حساب افراد کسر نمی گردد. و کاملا رایگان است.
همکاری کسب و کار و استارت اپ ها
در حال حاضر استارت اپ هایی هم هستند که با این پروژه همکاری می کنند. به این صورت که در هنگام پرداخت توضیحاتی در مورد لزوم استفاده از رمز یکبار مصرف به شما می دهند. از جمله ی این کسب و کار ها می توان به تاکسی های اینترنتی اشاره نمود. گاهی هم در همان صفحه ی پرداخت شاهد چنین توضیحاتی هستیم. این توضیحات در صفحات پرداخت می تواند به این صورت باشد: اطلاعیه بانک مرکزی.
” مشتری گرامی، با توجه به این که استفاده از رمز دوم پویا موجب ارتقا امنیت پرداخت و کاهش مخاطرات ناشی از برداشت های غیر مجاز و سوء استفاده از کارت های بانکی در تراکنش های اینترنتی می گردد. خواهشمند است چنانچه هنوز از رمز ایستا استفاده می نمایید، در اسرع وقت از طریق بانک صادر کننده ی کارت خود نسبت به پویا سازی رمز دوم (رمز یک بار مصرف) اقدام بفرمایید.” سپس اگر بخواهید این پیام را ببندید باید دکمه ی «مطالعه شد» را بزنید. به هر حال دیر یا زود این طرح در حال انجام و اجرا می باشد. فقط ای کاش کمی زود تر اجرا می شد. تا جلوی این همه کلاهبرداری گرفته شود.