معاملات مارجین، شیوه جهت خرید و فروش سهام یا دارایی ها میباشد که سرمایه لازم برای معامله توسط شخص ثالثی فراهم میشود. در برابر شیوه های متنوع عادی جهت معامله، حساب مارجین به کاربران به شکل یک اهرم عمل کرده و به آن ها امکان سود با مقادیر بیشتر سرمایه را میدهد. البته باید توجه داشت در طرف دیگر امکان ضرر بیشتر را نیز برای آن بوجود میاورد. طی این مطلب قصد داریم به معرفی و بررسی معامله مارجین بپردازیم.
آن دسته از تریدرهایی که از نوسانات بازار نمیتوانند سود زیادی عاید شوند و قصد دارند از نوسانات کم سود زیادی کسب کنند از قابلیت معاملات مارجین که هم اکنون در بسیاری از صرافی ها وجود دارد استفاده میکنند.
معاملات مارجین قادر است برای شما سود بسیار زیادی به ارمغان بیاورد، ولی در نقطه مقابل در صورت ضرر شما قادر است ضرر هنگفت و بیشتر از سرمایه اولیه به شما وارد کند. بنابراین، اغلب صرافی ها توجه ویژه ای روی تریدرهای مارجین داشته و قوانین اهراز هویتت سختی برای آنان در نظر گرفته اند و برخی نیز شرط های خاصی برای آنان در نظر گرفته اند.
معاملات مارجین به زبان ساده
معاملات مارجین در بازار ارزهای دیجیتال، اختلاف زیادی با معاملات مارجین در بازارد بورس و اوراق بهادار سنتی ندارد. داستان اصلی این میباشد که شما با قرض گرفتن پول و به اصطلاح اهرم سرمایه اولیه خودرا براید بدست آوردن سود بیشتر افزایش میدهید. این موضوع اغلب بوسیله یک نسبت بررسی میشود.
به عنوان نمونه، سرمایه گذاری بواسطه اهرم با نسبت 5:1 (یک به پنج) بیانگر این است که شمار در بازار آزاد به اندازه 25 دلار شرط میبندید. ولی مسئله مهمی که باید به آن توجه کنید این است که شما رد هر صورت باید پولی که قرض گرفتید را پس بدهید. پس طی معاملات مارجین، میبایست سود به شکلی برآورد شود که قادر باشد پول قرضی و کارمزد پول قرضی را نیز کفایت کند.
معاملات مارجین قادر است برای هردو وضعیت فروش استقراضی (short) و خرید استقراضی (long) به عنوان اهرم مورد استفاده گیرد. وضعیت خرید استقراضی بیانگر این است که کاربر با بالارفتن قیمت یک سهام قصد به سود رسیدن را دارد و وضعیت فروش استقراضی برخلاف دیگری عمل میکند و کاربر با کاهش قیمت سهام کسب سود میکند.
به عنوان مثال فردی با تحلیل و بررسی به این نتیجه رسیده که قیمت بیت کوین قرار است از 3.000 به 5.000 افزایش داشته باشد. او یک معامله مارجین با اهرم 5 تهیه میکند. این در واقع مثل این است که او 5 بیت کوین داشته باشد و در صورت هرگونه سودی او به میزان 5 برابر بیشتر سود خواهد کرد. ولی اگر معامله او خوب پیش نرود و او موجب ضرر شود صرافی مقدار ضرر را از سرمایه اولیه او برداشت میکند و حتی ممکن تمام سرمایه اورا در جهت جبران ضرر برداشت کنند.
در معاملات مارجین دو قسمت اصلی و بنیادی وجود دارد: 1- بازار نقدی 2- مبادله مشتقات
1- بازار نقدی
در این شکل از معاملات، وجوه قرض گرفته باشد بلافاصه پس از معامله مورد نظر پس داده میشوند. این شیوه اغلب توسط صرافی ها مرسوم است و بوسیله سیستم وام دهی همتا به همتا صورت میگیرد. به عبارت دیگر، یک نهاد جدا و مستقل از صرافی این وجوه وام را برای انان در نظر گرفته و انتظار اعطای بهره و کارمزد بسیار بالا از کاربران را دارد.
این موضوع باعث فرا رسیدن زمان تسویه میشود. اگر مقدار بدهی تریدر بیشتر از مقدار تضمین داده شده باشد. فرد وام دهنده قادر است فراخوان مارجین (margin call) اجرا کند تا اطمینان حاصل کند که قادر است پول اهدا کرده خودرا بازگرداند که این موضوع خود به دو قسمت تقسیم میشود.
2- مبادله مشتقات است
مشتقات همانظور که از اسمشان معلوم است، ابزار های معاملاتی میباشند که در رده های بالاتری از دارایی ایجاد میشوند که معروف ترین آنف معاملات اتی میباشند. زمانی که معامله گرانف معاملات مارجین را در بازار مشتقات ایجاد میکنند، خود سهام دست نخورده میماند و طرف های قرارداد آتی انتخاب میشوند.
در ضمن، وامی وجود که ندارد که بعدا بازگردانده شود. با این وجود، صرافی باید از ضرر های احتمالی که معامله را تهدید میکند جلوگیری کند. برخی صرافی ها، تکنیک های متنوعی در جهت دوری از این ضررهای احتمالی دارند. بعضی از آن ها در زمان فراخوان مارجین از معامله گران جانب داری میکنند در صورتی که بقیه صرافی ها ضرر های ایجاد شده را از بیمه خود بدست میاورند.
موضع معاملاتی خرید و فروش استقراضی
استفاده از رویکرد معاملاتی خرید و فروش استقراضی، یکی از بنیادی ترین اصل های معاملات مارجین میباشد. در رویکرد معاملات خرید، تصمیم بر پایه این نطر گرفته میشود که ارزش سهام در طول معامله افزایش خواهد داشت، در صورتی که در فروش استقراضی، تصمیمات بر پایه کاهش ارزش سهام گرفته یمشود. هردوی این رویکردها قادر است در اهرم تاثیرگذار باشند.
رویکردهای معاملاتی خرید برای کاربران بسیار آشنا میباشد. در واقع به این معنی است است که یک معامله گر سهامی را خرید میکند که انتظار دارد در اینده ارزش آن سهام افزایش پیدا کند و از این افزایش سود ببر. به عبارتی این معاملات مفهوم همان جمله معروف «خرید در قیمت پایین، فروش در قیمت بالا» را میرساند.
ولی در خصوص فروش استقراضی احتمال دارد در نظر اول کمی گنگ و بی مفهوم بنظر برسد، در واقع یک معامله گر با بهره از ابزار های مالی، تارزهای دیجیتال یا سهام هایی را بفروش میرساند که مالک ان ها نیست. در این شکل از معامله، تریدر قصد داردسهام به فروش رفته را زمانی که قیمت آن اهش پیدا کرد، دوباره بخرد.
ممکن است فهم این مطلب کمی سخت بنظر برسد ولی فهم کامل آن شما را در معاملات یاری خواهد کرد. رویکردهای تریدهای خرید، بخشی از معامله است که در آن یقین دارید با خرید سهام و سپس فروش آن به سود خوبی دست پیدا خواهید کرد. ولی معاملات فروش استقراضی، معامله کننده یقین دارد که دارایی مورد هدف در طول زمان کاهش قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
مخاطرات و مزایای احتمالی
ترید کردن به شکل معاملات مارجین، در حقیقت ریسک بیشتری نسبت به معاملات عادی را میطلبد. ولی زمانی که حرف از ارزهای دیجیتال است، ریسک اینگونه ابزار به خطر تبدیل میشود. با در نظر گرفتن فراز و نشیب های بسیار بالا در صنعت ارزهای دیجیتال، معامله گران در استفاده از معاملات مارجین باید بیشتر از قبل باهوش باشند.
در واقع اهرم مورد ساتفاده در ترید، حکم پول را داردو یا لااقل در خصوص معاملات مشتقات که میبایست سهام وارد شده به معامله، قرض گرفته شود در انتها سبب ایجاد فرصت مناسبی خواهد شد. موراد اندکی در دنیا مجانی است. مخصوصا هنگامی که حرف پول در میان باشد. با این حساب یک تریدر میبایست منتظر خروجی های عظیمی از خرید و فروش های خود باشد تا قادر باشد مقدار معین قرض گرفته شده به علاوه کارمزد وام را به صهولت بازگرداند.
البته خطر حقیقی هنگامی به سراغ شما میاید که فراخوان مارجین انجام شود. در این زمان معامله گر در خطر باختن تمامی سرمایه اولیه خود میباشد و در وضعیتی که فراخوان مارجین در زمان مقرر انجلم نشود تا سبب شود تریدر بیشتر از آنچه سرمایه گذاری کرده ضرر کند قادر است سبب شود تا تریدر فراتر از انچه سرمایه گذاری کرده از دست بدهد، در معاملات مارجین امکان دارد شما بیشتر از سرمایه اغازین ضرر کنید و بدهکار نیز بشوید. در جهان قماربازارن این میزان قرض داده شده با سود بسیار بالا همراه است ربا نامیده میشود. برخی وام دهندگان امیدوار به ضرر تریدرها میباشند تا قارد باشند پول بیشتری به جیب بزنند.
خرید و فروش ها در بازار ارزهای دیجیتال در حالت عادی خطرناک نیستند ولی در صورت وجود معاملات مارجین بسیار خطرناک تر قبل پدیدار خواهند شد. تا کنون صرافی های متعددی به سبب ارائه ابزار معاملات مارجین، به دستکاری بازار متهم شده اند.
در زمینه این ابزار افزایش قیمت موجود است. افزایش قیمت هنگامی بوجود میاید که تقاضای جهت خرید یک دارایی زیاد باشد و عرضه و فروش آن کاهش داشته باشد. زمانی که درخواست های خرید یک سهم زیاد شود، افزایش سریع در آن سهم را شاه هستیم. این موجب میشود تا معاملات استقراضی به وضعیت فراخوان مارجین نزدیک شوند. ارزش ها افزایش میابند و بالاخره در انتهای روز معامله هاف یک جهش عظیم موجب بروز نوساناتی در قیمت میشود.
بر اساس گزارش های بدست آمده، بعضی از صرافی ها در تهیه طعمه های استاپ-لاس (stop-loss) در جهت اخد کارمزدهای فراخوان مارجینف همکاری میکنند. با این وجود نهنگ های یا همان معامله گران این فرصت ویژه ای در بازار بوجود میاورند و بیشتر اوقات سبب وضعیت های بحرانی بازار میباشند. یک نهنگ در جهت ساخت یک وضعیت افزایشی ملزم به ساخت موضعیت استقراضی میباشد که به میزان لازم بزرگ باشد تا با استفاده قسمتی از این موقعیت، یک افزایش قیمت را بوجود بیاورد. بعد از این سایر موقعیت های استقراضی را کم کم با برنامه از قبل تعیین شده وارد بازار میکند تا قادر باشد حرکت صعودی را در سهام نگه دارد. با این حساب ارز دیجیتال هدف یک جهش مصنوعی را تجربه میکند و نهنگ با ساخت موقعیت های استقراضی در انتهای روز خود با سود بسیار زیاد بازار را ترک میکند.
یک بازی حرفه ای
با در نظر گرفت سختی های ایجاد معاملات مارجین و احتمالت ضرر هنگفت در آن بسیاری از صرافی ها از ارائه آن خودداری میکنند و اندکی از صرافی ها مثل بیتمکس و بایننس از معاملات مارجین پشتیبانی میکنند. این صرافی ها نیز از معامله گران مارجین مدارک معتبر زیادی در خصوص وضعیت مالی میخواهند. برای صرافی ها بسیار خوب است که عذصه بی قاون معاملات مارجین را برای خود قانون گذاری کنند. یکی از معایب معاملات مارجین که چارچوب گذاری نشده است، نبود سرمایه کافی در این بازارها قادر است بیشتر از وضعیت اولیه تبدیل شود و نقدینگی حوزه ارزهای دیجیتال را با خطر جدی ای روبرو کند. معاملات مارجین یک بازی نکنیکی است که ریسک ها و خطرهای آن نیز تکنیکی میباشد. با این حساب شما باید همواره این احتمال را بدهید که با وجود تحلیل های درست شما شاید بازار به ضرر شما شما حرکت کند.