تعیین حد توقف ضرر (Stop Loss)
مشخص کردن حد توقف ضرر به جهت تعیین یک آستانه ریسک قابل قبول صورت میگیرد. این آستانه به جهت کنترل ضرر و به شکل راهبردی تعیین گردیده و ابزاری میباشد که سرمایهگذاران به کمک آن قادر هستند درصورتیکه سود مورد نظر محقق نگشت، از ضرر بیشتر و از نابود شدن اصل سرمایه جلوگیری نمایند. زمانی قیمت سهام به حدضرر مشخص شده میرسد، سهام موردنظر را باید فروخت تا از آسیب بیشتر جلوگیری نمود.
تعیین حد توقف ضرر نیاز به تجربه و اطلاعات حرفه ای خواهد داشت. جهت حفظ سرمایه و رسیدن به سود، لازم است پیش از خرید هر سهمی روندها، مقاومتها، حمایتها، شرایط بنیادی و دیگر شرایط سهم را بررسی نماییم. اگر پس از خرید یک سهم و برخلاف انتظار ما نرخ آن اغاز به ریزش کرد، به این معنی میباشد که یا در محاسبات خود اشتباه کردهایم یا بر خلاف حرکت بازار، وارد شدهایم و تحلیل صحیحی از سهم نداشتیم.
باقی ماندن در سهام بدون هیچ طرحی تا هنگامی که به نرخ موردنظر ما برسد، ریسک زیادی دارد چرا که قادر است منجر به از دست رفتن قسمتی زیادی از سرمایه گردد. خروج از سهام پس از تحمل مقداری ریزش ، منطقیترین راه ممکن میباشد.
یک سرمایهگذار حرفهای با بررسی صحیحی سهمی را خریداری میکند و حد سود و ضرر خود را مشخص مینماید. در صورتی که به سود مورد نظر محقق شد یا سهم به مقاومت خود رسید، از سهم خارج میگردد. زیرا هیچ سهمی برای همیشه حالت افزایشی نخواهد داشت.
ولی اگر سهام بجای افزایش ، کاهش داشت و به حدضرر خود نزدیک شد، بلافاصله باید از سهم خارج شد. اگر بازار بورس روند کاهشی داشته باشد، حد توقف ضرر در کل بازار باید در نظر گرفته گردد و اگر به آن حد مشخص شده رسید، کاملا از بازار خارج خواهیم شد و تا زمان بازگشت بازار به روند معمولی ، نظارهگر میمانیم. در این وضعیت باید از سهامی که به حدضرر هم نرسیده خارج گردیم.
افرادی که با تحقیق و شناخت از بازار مورد نظر و توجه به مقدار سرمایه خود، سرمایه گذاری را آغاز میکنند بهطور حتم برای خود اهداف قیمتی مشخص میکنند. این اهداف شامل مواردی از قبیل قیمت خرید، قیمت فروش، مقدار سود و مقدار ضرر میباشد.
برای سرمایهگذاری در بورس میبایست ابتدا انتظارات خود را تعریف نماییم و به سوالاتی مانند هنگام ورود یا خروج در یک سهم، سود مورد نظر و مقدار ضرری که حاضر به پذیرش آن میباشیم ، پاسخ دهیم.
دانستن این نکته از اهمیت زیادی برخوردار است که اگر معامله موفقی راصورت دادمی کجا خارج گردیم و اگر معامله ما به هر علتی ، مخالف انتظار ما جلو رفت آنگاه چه اندازه ضرر باید متحمل گردیم. اگر یک سهام، به قیمت ۳۰ دلار خریداری کرده باشیم و حد توقف ضرر در ۲۴ دلار جایگذاری شده باشد، توقف ضرر را به ۲۰% از شرایط اصلی محدود مینماید.
شیوه های متنوعی برای جایگذاری حدتوقف ضرر در دسترس است. معامله گران فنی، همیشه به دنبال روش هایی برای زمانبندی بازار میباشند و سفارشات توقف یا محدود متنوع ، بسته به نوع تکنیکهای زمانبندی که اجرا میگردند، کاربردهای متفاوتی در اختیار خواهند داشت.
شیوه های تعیین حد توقف ضرر
- تعیین حدضرر ثابت
- تعیین حدضرر مکانیکال
- تعیین حدضرر تکنیکال
مشخص نمودن حد توقف ضرر ثابت
در شیوه تعیین حد توقف ضرر ثابت، معاملهگر مقدار معینی را بهعنوان حد ضرر در نظر خواهد گرفت و هنگامی که قیمت به آن نقطه رسید، اقدام به فروش آن خواهد کرد. در این شیوه به دو شکل حد ضرر محاسبه میگردد.
۱-تعیین مقدار ثابت عددی: در شیوه مقدار ثابت عددی، معاملهگر عدد ثابتی را بهعنوان حد ضرر مشخص خواهد کرد. بهعنوان نمونه حد ضرر ۲۰ تومانی را برای خرید خود در نظر میگیرد و هر هنگامی که قیمت سهم به مقدار ۲۰ تومان نسبت به نرخ خرید ریزش دارد، اقدام به فروش خواهد کرد.
۲-تعیین مقدار ثابت درصدی: در این شیوه معاملهگر درصد ثابتی از قیمت خرید را ملاک محاسبه حد ضرر قرار خواهد داد و هنگامی که قیمت سهم از مبلغ درصدی مشخص شده پایینتر رفت، از معامله بیرون میاید. بهعنوان نمونه اگر سهمی را ۵۰۰ تومان خریدخ باشیم و حد ضرر را ۱۰ درصد مشخص کرده باشیم، با رسیدن به قیمت ۴۵۰ تومان باید از معامله خارج گردیم.
تعیین حد ضرر مکانیکال
در شیوه های تعیین حد ضرر به روش مکانیکال جهت محاسبه و تعیین نقطه ضرر از اندیکاتورها بهره گرفته میشود. در اینجا نگاهی اجمالی به شیوه مورداستفاده در این روش خواهیم داشت. برای مطالعه بیشتر و کاملتر، بهتر است به منابع تخصصیتر در زمینه محاسبه حد ضرر رجوع داشته باشید.
۱- روش پارابولیک سار (Parabolic SAR)
در این روش از ترسیم نمودار برای محاسبه و تعیین حد ضرر بهره گرفته میشود.
۲- میانگین متحرک (Moving Average)
در این شیوه از میانگین متحرک که قیمت سهام را در یک دوره زمانی بیان میکند، استفاده میگردد.
حد توقف ضرر تکنیکال
جهت تعیین حد توقف ضرر به شیوه تکنیکال از ابزارهای ترسیم نمودار که در تحلیل تکنیکال قابل دسترس است استفاده میگردد.
معامله گران باید جهت تعیین حد توقف ضرر، توان ریسکپذیری خود را امتحان نمایند. تعیین حدتوقف ضرر، شکلی از دریافت سود و مدیریت ریسک میباشد ولی سوددهی را تضمین نخواهد کرد.
اگر حدضرر را در فاصله اندکی از قیمت خرید قرار دهید، در معاملات کوتاه مدت امکان دارد به سبب نوسان زیاد قیمت، خروج بسیار سریعی از بازار داشته باشید (سهم خیلی زود بفروش برسد.) اگر حد ضرر را در فاصله زیادی از قیمت خرید قرار دهید، موجب ضرر بیشتر شما خواهد شد(سهم خیلی دیر بفروش میرسد)، لذا یافتن حد وسط در تعیین حد ضرر، استراتژی بسیار مهم و هوشمندانه ای خواهد بود.