تفاوت تنگل (Tangle) و بلاک چین (Blockchain) در چیست؟
بسیاری از کاربران بر این باورند که تمامی رمز ارزها بر پایه فناوری بلاک چین میباشند و از مکانیزمهای اثبات کار و اثبات سهام استفاده مینمایند. .لی رمز ارزهای نامآشنایی مثل IOTA از زمینه ای کاملا متفاوت بهره میبرند که در آنها مسئولیت اعتبار دهی تراکنشها دیگر بر عهده استخراجکنندگان نخواهد بود و کاربران به شکل همتا به همتا این امر را انجام میدهند. این فناوری که با اسم تنگل (Tangle) شناخته میشود، نویدبخش آیندهای فوق العاده برای اکوسیستمهای آنلاین مثل اینترنت اشیا (IoT) میباشد.
تفاوت تنگل و بلاک چین در چیست؟ آیا میدانستید که همه رمز ارزها از بلاک چین بهره نمیبرند؟ و اینکه یکی از محبوبترین رمز ارزها در بازار از بلاک چین استفاده نمیکند؟ خب، بهتر است در این خصوص مطمئن باشید، چرا که در این مقاله با تنگل (Tangle)، یکی از جایگزینهای سیستم بلاک چین، آشنا خواهیم شد. به علاوه، مروری بر IOTA خواهیم داشت که جزو ۲۰ کوین برتر در بازار میباشد و توسعهدهندگان آن بر این باورند که آینده اقتصاد رمزنگاری در دستان آن ها خواهد بود.
فناوری بلاک چین : مروری مختصر
پیش از اینکه به سراغ تنگل و قابلیت های مختص به آن برویم، مروری اجمالی از فناوری بلاک چین قادر است مفید باشد. آن دسته از خوانندگان که به چنین خلاصهای احتیاج ندارند، قادرند به سراغ قسمت بعدی مطلب بروند.
بلاک چین نوعی از فناوری لجر یا دفترکل توزیع شده (Distributed Ledger) است که تاریخچه تراکنشهای فرستاده شده از طریق شبکه را نگهداری میکند. اعتبار دهی و پردازش این تراکنشها موجب به وجود آمدن یک اجماع توزیع شده (Distributed Consensus) میگردد ، بدین معنی که شبکه با تمامی تراکنشهای دریافتی موافقت خواهد کرد.
برای نمونه ، هر زمان که در شبکه بیت کوین یک تراکنش پردازش میگردد، تراکنش مربوطه به عنوان هش (Hash) (زنجیرهای رمزنگاریشده از اعداد) در یکی از بلاکهای این لجر نگهداری خواهد شد. به محض اینکه بلاک به ارتفاعی معین (محدودیت موجود در مورد تعداد هشهای نگهداری شده) برسد، بلاک بسته خواهد شد و به زنجیرهای از بلاکهای پیش (اسم بلاک چین از این فرآیند برداشته شده) اضافه میگردد. پس از ساختن یک بلاک، نمیتوان آن را دچار تغییر کرد و اطلاعات آن کاملا غیرقابل ویرایش و تغییر خواهند بود.
استخراجکنندگان مسئول پردازش آن دسته از تراکنشها میباشند که این بلاکها را به وجود میآورند. برای نمونه ، هنگامی که یک تراکنش را به شبکه بیت کوین میفرستید، یک استخراجکننده معماهای رمزنگاریشده در آن تراکنش را باز مینماید تا هش آن را به بلاک کنونی و در حال ساخت بیفزاید. استخراجکنندگان جهت حفظ یکپارچگی سیستم حیاتی میباشند ، چرا که اطمینان بدست میاورند هر تراکنش معتبر میبادش و اینکه هیچکس از شبکه جهت حمله دابل اسپند یا دوبار خرج کردن (Double-spend Attack) بهره نخواهد برد.
شبکههای بلاک چینی که از کمک استخراجکنندگان بهرمند میشوند، تراکنشها را با بهره از یک مکانیزم بخصوص با اسم اثبات کار (Proof of Work) پردازش مینمایند، یعنی استخراجکنندگان باید به شکل فعالانه با بهره از کامپیوترهای خود مشغول فعالیت باشند (و در همان حال با یکدیگر به رقابت مشغول شوند) تا اعتبار دهی تراکنشها را صورت بدهند.
همچنین مکانیزمهای دیگری مثل اثبات سهام (Proof of Stake) وجود دارند که در آنها اعتباردهندگان برگزدیده میگردند تا بلاکها را با توجه به مقدار ارزهای ذخیرهشده در والت سهام (Staking Wallet) ایجاد کنند. در هر صورت، بلاک چین به لطف یک شخص یا دستهای از اشخاص به اجماع توزیعشده دست پیدا خواهد کرد. این افراد به نودهای شبکه (Network Nodes) متصل میشوند و تراکنشها را پردازش مینمایند.
تنگل چیست؟
در این قسمت به تفاوتهای تنگل و بلاک چین خواهیم پرداخت. به جای بهره گیری استخراجکنندگان یا اعتباردهندگان که مسئول پردازش تراکنشها میباشند ، در تنگل کاربرانی که تراکنشها را میفرستند مسئول پردازش تراکنشهای دیگران میباشند. همچنین، دیگر هیچکس نیازی به اجراء نرمافزار اصلی رمز ارز نخواهد داشت و جهت اعتبار دهی تراکنشها فقط باید به نود شبکه متصل گشت.
به عنوان نمونه، IOTA از الگوریتم گراف غیر مدور مستقیم (Direct Acyclic Graph) بهره میگیرد تا لجر توزیعشده خود را مدیریت نماید. این فعالیت به شبکه اجازه میدهد بدون بهره از فناوری بلاک چین یا ذخیره تراکنشها در بلاک به اجماع توزیعشده مورد نظر خود دسترسی داشته باشد.
جهت انجام این امر، هر تراکنش در شبکه باید دو تراکنش پیشین را تایید نماید تا معتبر گردد . لذا اگر قصد داشته باشید ۱۰ کوین IOTA به دوست خود بفرستید، کامپیوتر شما باید دو تراکنش پیشین را جدا و سپس پردازش نماید و در پایان آنها را در تنگل ذخیره نماید. سپس تراکنش شما به صف اضافه میشود و بوسیله فرد دیگری از کاربران شبکه پردازش میگردد.
بر اساس وبسایت و وایت پیپر IOTA، تنگل در مقایسه با فناوری بلاک چین از چندین مزیت اصلی برخودرا است:
- حفاظت غیرمتمرکز: با توجه به این که هر فردی در شبکه مسئول بقای سیستم میباشد ، هیچ نیازی به استخراجکننده وجود نخواهد داشت؛ علاوه بر این از آنجایی که نیازی به استخراجکننده نداریم، شبکه تنگل دیگر در برابر متمرکزسازی دستگاههای ASIC (مدارهای مجتمع با کاربرد خاص) آسیبپذیر نخواهد بود. مسالهای که در بیت کوین و الگوریتم اثبات کار به وضوح قابل رویت است.
- مقاومت در برابر کوانتوم: تیم IOTA موارد امنیتی موجود در برابر محاسبات کوانتوم را به صحت توضیح میدهد که اغلب امنیت فناوری بلاک چین را مورد تهدید قرار میدهد.
- مقیاس پذیری و پرداختهای خرد: این دو امر در حال حاضر از عظیم ترین مزایای تنگل بشمار میروند. از لحاظ نظری، افزایش تعداد کاربران در شبکههای تنگل موجب بالا رفتن مقیاس پذیری آنها خواهد شد، چرا که در صورت افزایش تراکنشها در شبکه، افراد مضاعفی جهت پردازش تراکنشهای پیشین وجود خواهند داشت. به علاوه، مکانیزم اجماع تنگل به لطف این تاییدهای همتا به همتا اغلب کمهزینه و کاربرپسند میباشند.
دو نکته پایانی جهت فهمیدن بازار مورد نظر IOTA کلیدی میباشند . سیستم IOTA جهت اینترنت اشیا (Internet of Things) – اکوسیستم دستگاههای هوشمند که جهت کار کردن از اینترنت بهره میگیرند (مثل Google Home، تلویزیونهای هوشمند و یخچالهای پرزرق و برقی که پیشبینی آب و هوا را هم به شما میدهند) – ایجاد شده است.
در آیندهای که مجموع این ماشینها بخشی از زیرساخت به هم پیوسته دستگاههای اینترنتی را در بر خواهند گرفت، قطعا به ابزاری مناسب جهت جابجایی اطلاعات و ارزش با هزینهای اندک یا ناچیز نیاز خواهیم داشت. از لحاظ نظری، تنگل چنین تراکنشهایی را امکان پذیر خواهد کرد، به شکلی که دیگر با معضلات موجود در شبکه بیت کوین روبرو نخواهیم شد (که هم اکنون از مقیاس پذیری خوبی برخوردار نمیباشد).
به همین سبب میگوییم “نظری” که IOTA و تنگل بیشتر مثل موهبتی الهی جهت معضلات مقیاس پذیری و پرداختهای خرد محسوب میشوند و این شبکه هنوز در مقیاس گسترده مورد بهره قرار نگرفته است. تنگل در بازارهای پرمخاطره قادر است بسیار پرکاربرد ظاهر شود، ولی پیش از هرگونه رویاپردازی در خصوص آینده باید منتظر نشست و دید که این فناوری به چه شکلی در فضای اینترنت اشیا مورد بهره قرار خواهد گرفت.