کامپیوتر کوانتومی یا نابود کننده ارز های دیجیتال
تا قبل از به وجود آمدن ترانزیستور ها شاید می شد بگوییم سرعت رشد همه چیز من جمله رشته الکترونیک کم است. اما پس از آن این سرعت سرسام آور شد. دومین تغییر بزرگ به وجود آمدن کامپیوتر کوانتومی بود. بعد از به وجود آمدن این کامپیوتر ها که به کامپیوتر کوانتومی معروفند حالا دیگر باید شاهد ترقی جنجال برانگیز دیگری باشیم. شاید در مورد محاسبات کوانتومی مطالبی شنیده باشید. اما آیا واقعا می دانید معنای آن چیست؟ می دانید کامپیوتر کوانتومی چیست؟
اخیرا شرکت گوگل طی توافق نامه ای با ناسا، متعهد شده است که پردازنده های کوانتومی خود را که بسیار بهتر و سریع تر و قدرتمند تر از پردازنده ابر کامپیوتر ها است در اختیار آن ها قرار بدهد. تا ناسا بتواند عملیات محاسباتی خود را بسیار سریع تر از گذشته انجام دهد. البته آن ها جزئیات بیشتری را فاش نکرده اند. غیر از این که کامپیوتر کوانتومی قادر است با این پردازنده ی قدرتمند، محاسباتی را ظرف سه و نیم دقیقه انجام دهد که برای ابر کامپیوتر های معمول امروزی هزاران سال زمان می برد. با این حساب دوره ی ارز های دیجیتال هم ممکن است به زودی به پایان برسد و ما وارد عصر جدیدی شویم.
منظور از محاسبات و کامپیوتر کوانتومی چیست؟
همان طور که می دانید کار اصلی کامپیوتر ها حل کردن انواع و اقسام مشکلات ما است. کامپیوتر ها حتی می توانند انواع مدل های حل مسئله یا همان Problem Solving را به ما نشان بدهند. مانند کامپیوتر های هوشمندی که می توانند تا 2000 هزار حرکت بعدی را در شطرنج به ما نشان بدهند. کامپیوتر کوانتومی هم نوعی فناوری جدید است که آمده تا ما را به راه حل های بسیار سریع تر برساند.این دستگاه ها انواع محاسبات کوانتومی را برای ما انجام می دهند. پس می توان گفت محاسبات کوانتومی همان محاسبات فوق سریع در عصر حاضر است که کمک می کنند ما به نتایج خیلی خیلی سریع تری برسیم.
این محاسبات بیشتر برای چه کسانی کاربرد دارد؟
صرف نظر از این که هر کسی ممکن است به فراخور کارش به چنین کامپیوتر کوانتومی احتیاج پیدا کند، اما به نظر می رسد بیشتر به درد همان کارکنان ناسا می خورد. زیرا بیشتر کار ناسا محاسباتی است و به احتمال خیلی زیاد دیگر ابر کامپیوتر ها هم نمی توانند جواب گوی نیاز آن ها باشند.
جالب است بدانید که کامپیوتر کوانتومی فرق بزرگی با کامپیوتر های امروزی دارد. کامپیوتر های معمولی و یا حتی ابر کامپیوتر ها هر بیت را برابر با یکی از دو مقدار مرسوم قرار می دهند. یعنی یا این مقدار می تواند صفر باشد و یا فقط یک. اما در یک کامپیوتر کوانتومی هر بیت می تواند هر دو مقدار را شامل شود. یعنی به طور مثال می تواند شامل 30 درصد مقدار صفر و 70 درصد مقدار یک باشد. خود این موضوع کمک می کند که حداقل چندین برابر سریع تر از ابر کامپیوتر ها عمل کنند.
طرح اولیه این سیستم مربوط به چه زمانی است؟
اگر فکر می کنید که این طرح و ایده مربوط به همین چندین سال و یا یک دهه اخیر است کاملا در اشتباهید. این ماجرا برای اولین بار در سال 1980 بررسی و مطرح شد. البته برای مدت زمان بسیار زیادی فقط در حد یک ایده بود. ولی فراموش نشد. کوبیت همان بیت کوانتومی است که همان طور که بالا تر گفتیم می تواند به طور همزمان هر دو مقدار صفر و یک را به خود اختصاص دهد. دستگاه های کوانتومی هم که دقیقا از چنین بیت هایی برای کار خود استفاده می کنند، قدرت پردازش بسیار بالا تری نسبت به حتی ابر کامپیوتر ها دارند.
اهمیت رایانه های کوانتومی در چیست؟
جالب است بدانید که اخیرا یک متخصص علم کوانتوم از دانشگاه MIT ساخته شدن چنین رایانه هایی را برابر با کار برادران رایت دانسته است. او مدعی شده است که ظهور کامپیوتر کوانتومی باعث شده است که ما بتوانیم به مرور دارو ها ی جدیدی برای بیماری های مختلف کشف کنیم. حتی می توانیم مواد جدیدی را هم بسازیم که تا قبل از این هرگز وجود خارجی نداشته اند. همچنین او معتقد است حلقه های تولید انواع و اقسام محصولات جدید بیشتر و بیشتر خواهند شد. و همه ی این ها را مدیون همین رایانه های شگفت انگیز خواهیم بود.
همچنین صنعت و علم هوش مصنوعی هم به نوبه خود بسیار بسیار ترقی خواهد نمود و در آینده شاهد ربات های هوشمندی خواهیم بود که تشخیص آن ها از یک انسان متفکر کار بسیار سختی می شود. با این حال هنوز نمی دانیم که کامپیوتر کوانتومی ساخت گوگل دقیقا روی چه موضوعی مشغول کار بوده است. زیرا شرکت گوگل در برابر پرسش های دانشگاه MIT اصلا جواب گو نیست. فقط در همین حد می دانیم که به احتمال زیاد بیشتر حالت آزمایشی داشته است و مورد کوچکی را دنبال می نموده.
حالا چرا معتقدیم کامپیوتر کوانتومی ارز دیجیتال را از بین خواهد برد؟
پاسخ به این سوال نیازمند این موضوع است که بدانیم یک ارز دیجیتال چگونه استخراج می گردد؟ بد نیست بدانید که ارز های دیجیتالی برای استخراج شدن نیازمند انجام محاسباتی هستند. مثلا بیت کوین به میزان محدودی قابل استخراج است. و به محض این که دوره ی آن بگذرد مجددا ارز دیجیتال دیگری ممکن است معرفی شود. حال تصور کنید شما صاحب یک کامپیوتر کوانتومی هستید. با چنین سرعت پردازشی می توانید ریشه ی تمام ارز های دیجتال را به کلی از روی زمین بکنید.
یعنی می توانید با تکیه به قدرت محاسباتی این دستگاه، هر ارزی را که خودتان مایل باشید در کسری از ثانیه تا آخرین مقدار آن استخراج کنید. البته در حال حاضر چنین امری غیر ممکن است زیرا اندازه کامپیوتر کوانتومی کمی بزرگ است و مدیریت آن هم قدری سخت و مشکل می نماید. به هر حال متخصصان در پی این هستند تا مدیریت بر چنین دستگاهی را راحت تر کنند. از طرفی کسانی هم که ارز دیجیتال را خودشان به وجود آورده اند مدام در پی افزایش امنیت آن هستند تا به این زودی ها مشکل خاصی پیش نیاید.