برنامه نویسی بلاک چین چگونه انجام می شود؟
می دانیم که بلاک چین یک پلتفرم امن نقل و انتقال داده های مهم است. داده هایی مانند انواع تراکنش های مربوط به انواع ارز های دیجیتال. در این مقاله به این موضوع می پردازیم که زبان برنامه نویسی بلاک چین چیست و چگونه می توان با آن کار کرد؟ همچنین می فهمیم که برای شروع آن باید چه چیز هایی را بدانیم. می دانیم در حال حاضر انواع بسیار زیادی از زبان های برنامه نویسی وجود دارند که خیلی از آن ها محبوبیت ویژه ای هم دارد؟ اما برنامه نویسی بلاک چین کدام است؟ روبی؟ سی پلاس پلاس یا چیز خاصی که الآن نمی دانیم؟
مناسب ترین زبان
به طور خاص و ویژه یک زبان برنامه نویسی برای این موضوع طراحی نشده است. برنامه نویسی بلاک چین می تواند هر چیزی باشد. مهم پروژه ی شما است. نسبت به نوع پروژه یتان باید برنامه نویسی بلاک چین را هم انتخاب کنید. مثلا باید ببینید پروژه ی شما مربوط به کدام یک از ارز های دیجیتالی است؟ برای این که حداقل بدانید محبوب ترین زبان های برنامه نویسی کدامند، می توانید سری به سایت spectrum.ieee.org بزنید. البته وب سایت https://www.tiobe.com/tiobe-index/ هم می تواند به شما کمک کند. همان طور که گفتیم ممکن است به فراخور روند پروژه ی تان بخواهید از هر زبانی مانند سی شارپ ، پایتون و یا هر زبان دیگری استفاده کنید. آن طور که گفته می شود برنامه نویسی بلاک چین شامل 4 حوزه ی زیر است:
- راه اندازی ICO: این مورد مربوط می گردد به زمانی که یک ارز دیجیتالی تازه می خواهد پا در عرصه بگذارد. به علت این که این ارز را هنوز کسی به درستی نمی شناسد و همچنین از آن استفاده نمی شود، مسئولان این ارز دیجیتالی آن را عرضه ی عمومی می کنند. در این عرضه ی اولیه که مانند فروش عرضه ی اولیه ی سهام شرکت ها است مسئولان این ارز دیجیتالی جدید سعی دارند فقط این ارز را به عموم بشناسانند و کمک کنند تا تبادلات با این ارز دیجیتالی انجام شود. در این اقدام، برنامه نویسی بلاک چین به این موضوع کمک می کند که سرمایه گذاران سرمایه های خود را برای ورود ارز جدید تخصیص دهند. زیرا بدون جذب این سرمایه ها، این ارز دیجیتال یک توکن مرده و بی مصرف خواهد بود. به حداقل سرمایه ی مورد نیاز به پیش برد این قبیل پروژ ها Soft cap گفته می شود.
- خلق یک قرار داد هوشمند و البته غیر متمرکز که به آن Dapp هم می گویند. این نوع قرار داد ها حتما باید خاصیت غیر متمرکزی داشته باشند. زیرا اگر متمرکز باشند می شوند چیزی شبیه به پی پال. و بیشتر شبیه به یک کیف پول شباهت پیدا خواهند نمود تا یک ارز دیجیتال.
- ساختن بلاک چینی جدید و یا حداقل ارتقاء دادن آن.
- احداث یک دفتر غیر متمرکز برای یک ارز دیجیتالی.
ممکن است شما قصد برنامه نویسی بلاک چین در هر یک از حوزه هایی که گفته شد را داشته باشید. ولی قبل از آن مهم این است که مفهوم خود بلاک چین را به خوبی درک کنید. خوشبختانه منابع رایگان و علمی متنوع و خوبی در سطح اینترنت از بلاک چین وجود دارد و می توانید از آن ها استفاده نمایید. پس از خواندن و مطالعه ی آن ها می توانید زمینه ی فعالیت و نوع پروژه ی خود را انتخاب نمایید. ولی ما هم برای آشنایی بیشتر و بهتر شما دو کتاب ” Mastering Blockchain by Imran bashir” و “Mastering bitcoin By Andreas M Antonopolos” را توصیه می کنیم. اگر تسلط کافی بر زبان انگلیسی دارید این دو منبع می تواند شروع خوبی برای شما باشد.
پس از مطالعه می توانید دست به کار شوید. ولی به احتمال زیاد شاید بخواهید از زبان برنامه نویسی C++ استفاده کنید. ولی توصیه ی ما به شما این است که به جای این که یک بلاک چین جدید ایجاد کنید می توانید روی پروژه های ایجاد شده ای که منبع باز هستند کار کنید. پروژه های معروفی همچون بیت کوین و یا اتریوم و… حال اگر مثلا بخواهید در مورد پروژه ی اتریوم دست به کار شوید می توانید اول زبان برنامه نویسی سالیدیتی را یاد بگیرید. در مثالی دیگر ممکن است بخواهید در پروژه ی هایپرلجر فابریک مشغول به کار شوید. و آن را توسعه ببخشید. در این صورت باید زبان برنامه نویسی Go را انتخاب نمایید. این زبان هم یک برنامه نویسی بلاک چین محسوب می گردد.
همواره این نکته را به خاطر داشته باشید که خود بلاک چین فقط حالت بیس و پایه را برای شما دارد و از Front end هم باید برای ارتباط با کاربران استفاده نمایید. همچنین برای Front end هم زبان جاوا اسکریپت می تواند یک گزینه و آپشن مناسب برای شما باشد. حالا که متوجه شدید برنامه نویسی بلاک چین می تواند بسته به نیاز شما هر زبانی باشد، می خواهیم به این نکته نیز اشاره کنیم که چالش های پیش روی شما هم در این زمینه کم نخواهد بود.
معیار هایی که به شما کمک به سزایی می کنند
اولین معیار برای انتخاب زبان برنامه نویسی بلاک چین معیار امنیت است. دیوید شوارتز معتقد است بلک چین ها به لحاظ استحکام و نفوذ ناپذیری باید مانند یک قلعه ی امن باشند. کد این بلاک چین ها باید منبع باز باشد. به همین دلیل همگان می توانند این کد ها را بررسی کنند و نقاط ضعف شان را کشف نمایند. در عین حال این می تواند یک ریسک هم محسوب گردد. زیرا اگر چنین اتفاقی رخ دهد و یک باگ امنیتی توسط شخصی کشف گردد ممکن است میلیون ها واحد از آن ارز دیجیتالی در کسری از ثانیه جا به جا شود. پس حالا متوجه می شویم که چرا فرایند تکامل بلاک چین ها و زبان برنامه نویسی بلاک چین این قدر طول می کشد.
مطلب بعدی مربوط می گرد به مدیریت نمود منابع. همزمان با نیاز شبکه توسعه هم باید صورت بپذیرد و نه کم تر از آن. البته باید این چنین نیاز هایی را از همان ابتدای امر در نظر گرفت. یک برنامه نویس هم باید سیستم خود را برای رد و بدل نمودن درخواست ها و یا همان کوئری ها کاملا آماده نماید. این درخواست یا کوئری می تواند هم محلی باشد و هم درخواست از راه دور.
مورد بعدی مربوط می گردد به عملکر و پایداری سیستم. یک بلاک چین همانند بلاک چین بیت کوین باید همواره در بالا ترین سطح پایداری و عملکرد خود باشد. بنابر این زبان برنامه نویسی بلاک چین باید کاملا انعطاف پذیر باشد تا از عملکرد سیستم کاسته نشود. نکته ی مهم دیگر این است که بستر بلاک چین مورد نظر باید حتما بتواند دستورات موازی و همزمان را اجرا کند. digital signature یا همان امضای دیجیتالی می تواند موازی سازی شود. زیرا وجود این امضا ها برای نقل و انتقال اعتبارات مورد نظر بسیار حیاتی می نماید. بنابر این می توان برخی زبان های برنامه نویسی را فیلتر نمود. زیرا فقط برخی دیگر چنین قابلیت هایی را دارا می باشند.
و در آخر می پردازیم به مفهوم ایزوله کردن و یا جدا سازی. یک به علاوه ی دو باید همواره بدون هیچ پیش شرطی برابر باشد با سه. منظورمان همان توابع هش هستند. این توابع نیز باید قطعی باشند. یعنی هش متغییر 1 باید همواره برابر باشد با H1. همه ی این ها یعنی این که انجام یک تراکنش هم در بلاک چین مورد نظر باید همواره قطعی باشد و اما و اگری هم در آن وجود نداشته باشد. یک تراکنش نمی تواند امروز به یک گونه و روز دیگر به گونه ای دیگر انجام شود. پیاده نمودن چنین مفهومی تنها با لیزوله کردن امکان پذیر است. حال بیایید کمی هم به دسته بندی انواع زبان برنامه نویسی بلاک چین بپردازیم.
انواع زبان برنامه نویسی بلاک چین
سی پلاس پلاس به عنوان برنامه نویسی بلاک چین : این زبان برنامه نویسی در سال 1985 تنها به عنوان یک افزونه برای زبان برنامه نویسی سی مورد استفاده قرار گرفت و به وجود آمد. قصد خالق این افزونه در آن زمان ارائه ی بهتر انعطاف و امنیت و کارایی بیشتر زبان برنامه نویسی سی بود. به مرور زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس برای مفهوم شی گرایی در برنامه نویسی بسیار عالی شد. این قابلیت به زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس این امکان را می دهد که همواره در سیستم های بلاک چینی از آن استفاه گردد. ولی به هرحال به تازه واردان در عرصه ی بلاک چین توصیه می گردد که در مورد این زبان برنامه نویسی کمی درنگ کنند.
زیرا زبان سختی به شمار می رود. ولی با وجود سختی آن اگر آن را به صورت جدی فرا بگیرید درک تان از پلتفرم بلاک چین عمیق خواهد شد. یک چنین درکی را هیچ زبان برنامه نویسی دیگری به شما نخواهد بخشید. ولی می توان گفت که حداقل منابع معتبر و زیادی برای فرا گیری این زبان وجود دارد.
جاوا اسکریپت برای برنامه نویسی بلاک چین : زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت برای کار کردن با تمامی مرور گر ها مناسب است. زیرا وابستگی عمیقی به وب و اینترنت دارد و تمام مرور گر ها در حال حاضر از آن پشتیبانی می کنند. این زبان برنامه نویسی برای اولین بار برای ایجاد صفحات ایستا به کار برده شد. حالا دیگر جاوا اسکریپت دنیای صفحات وب را با انواع انیمیشن ها و فهرست ها دگرگون ساخته است.
جاوا به عنوان برنامه نویسی بلاک چین : زبان جاوا هم یک زبان نام آشنای دیگر است که همواره برنامه نویسان برای توسعه و پیشرفت دانش خود از آن بهره می برند. این زبان همان کلید ورود به دنیای وب و اینترنت است. هر کس که می خواهد با مفاهیم عمیق برنامه نویسی و حتی برنامه نویسی بلاک چین آشنا شود باید این زبان را هم درک کند. این زبان برای هماهنگ کردن وب سایت های قدیمی با فناوری بلاک چین بهترین گزینه ی حال حاضر است. اگر به دنبال امنیت زیاد بر بستر وب هستید و در حال توسعه ی بلاک چینی جدید هستید می توانید از جاوا استفاده کنید. زیرا تمرکز این زبان بر محرمانه بودن است. همچنین این زبان غیر غابل تغییر است که می تواند گزینه ی مناسبی برای جلوگیری از هک سیستم و پلتفرم های گوناگون شود.
پایتون : پایتون در حال حاضر به یکی از پرکاربرد ترین و محبوب ترین زبان های برنامه نویسی تبدیل شده است. تازه واردان به دنیای برنامه نویسی هم بسیار از این زبان تمجید می کنند. دلیل آن هم این است که سادگی و خوانایی این زبان، زبانزد خاص و عام است. پایتون به عنوان یک زبان ساده، قابل فهم و بسیار قدرتمند در بین کاربران و برنامه نویسان مطرح است. به خاطر داشته باشید که نمی توان از پایتون به عنوان یک زبان برنامه نویسی بلاک چین برای ایجاد یک بلاک چین جدید به تنهایی استفاده نمود. ولی با این حال در همه ی بلاک چین ها حتما به نوعی به کار رفته است. و نمی توان برای ساخت یک بلاک چین جدید به طور کامل از آن چشم پوشی نمود.
گو : کلمه ی گو مخفف کلمه ی Golang است. این زبان هم در سال 2007 و توسط شرکت گوگل توسعه داده شد. ولی رونمایی کامل از آن در سال 5 سال بعد یعنی 2012 بود. از جمله ی ویژگی های این زبان برنامه نویسی می توان به کاربر پسند بودن و سادگی و امنیت آن اشاره نمود. از جمله ی دیگر ویژگی های این زبان می توان به این مورد نیز اشاره نمود که می تواند مستقیما با سیستم عامل کار کند. می توان از گو به عنوان یک زبان برای تغییر بلاک چین استفاده نمود. همچنین با تکیه بر این زبان می توان قرار داد های هوشمند را نیز نگارش نمود.
به کار گیری سالیدیتی: اولین ویژگی سالیدیتی تشابه آن به جاوا اسکریپت است. این زبان توسط تیم سازنده ی اتریوم تولید و ساخته شده است. این زبان جزو سازگار ترین زبان ها در بستر بلاک چین می باشد. اگر به فکر ساخت بلاک چینی جدید هستید و یا می خواهید عرضه ی اولیه ی ارز دیجیتالی را داشته باشید می توانید از این زبان استفاده نمایید.
توصیه های مربوط به برنامه نویسی بلاک چین
مهم نیست که با کدام یک از این زبان های برنامه نویسی شروع کنید. همچنین مهم نیست که یادگیری کدام یک از آن ها برای شروع برنامه نویسی برای شما واجب تر است. مهم خود شروع کردن است. باید به این نکته توجه داشته باشید که بستر بلاک چین روز به روز در حال پیشرفت و گسترده تر شدن است. این بستر بر روی تمامی صنایع تاثیر می گذارد. افرادی که در این زمینه مشغول فعالیت هستند اصلا زیاد نیستند. در حقیقت این بستر نیازمند برنامه نویسان تازه وارد و تازه نفس است. توصیه می کنیم که هر چه سریع تر وارد این حوزه شوید و از عواید و سود سرشار آن بهره ببرید.