آیا قوانین استفاده از ارز دیجیتال تلگرام هم مانند سایر ارز های غیر متمرکز است؟
ارز دیجیتال تلگرام قرار است 9 آبان 98 عرضه گردد. و قبل از استفاده از آن بهتر است ابتدا قوانین استفاه از آن را بدانید. قرار بود که خود پلتفرم تلگرام بر بستر بلک چین استوار گردد تا به این ترتیب نتوان آن را محدود یا فیلتر نمود. ولی به احتمال زیاد منظور مسئولان آن این بوده است که می خواهند ارز دیجیتال تلگرام را در بستر بلاک چین عرضه کنند.
یعنی می خواستند به این موضوع اشاره کنند که این ارز دیجیتال غیر متمرکز است. یا بهتر بگوییم. قرار است تحت نظارت هیچ نهاد و ارگانی نباشد. نام کیف پول این ارز دیجیتال گرام هست. خود وب سایت تلگرام این طور درباره ی این ارز دیجیتالی اظهار نظر نموده است. که تمام قوانین مربوط به این پول در تمام نسخه های آن کاربرد دارد.
آیا از این نظر هم تحریم شده ایم؟
شاید فکرش را نمی کردید. ولی در پاراگراف اول این شرایط و مفاد چنین آمده است که مردم کشور های تحت تحریم اجازه ی استفاده از آن را ندارند. در حال حاضر علت این محدودیت معلوم نیست. ولی مهم آن تاکیدی است که در این شرایط آورده شده است. زیرا صریحا اعلام کرده اند که ایرانیان حق استفاده از ارز دیجیتال تلگرام را ندارند. همچنین اعلام شده است که همه ی کاربران باید مالیات در نظر گرفته شده برای هر یک از خدمات این پلتفرم را بپردازند.
وضعیت تراکنش ها در این پلتفرم
در مورد کارمزد تراکنش ها تلگرام اعلام نموده است که هنوز تصمیم قطعی ای در مورد مقدار آن نگرفته است. ضمنا تاکید نموده اند که مسئولیتی در قبال انجام صد در صدی هر ترتکنش نخواهند داشت. چرا؟ انگار این بدترین ارز دیجیتالی است که ممکن بود ساخته شود. با این قبیل هشدار ها و پیام هایی که نوشته اند آدم فکر می کند قرار است از او اخاذی شود. بدتر از آن این که اصلا قرار نیست ما هم بتوانیم از آن استفاده کنیم. نام بستری که برای این ارز دیجیتال تلگرام تعیین نموده اند TON است. یعنی telegram open network.
کلید های خصوصی ارز دیجیتال تلگرام
نکته ی قابل توجه در این کیف پول این است که هیچ گونه رمزی اعم از کلید خصوصی یا حرف بازیابی را در خود ذخیره نخواهد نمود. در مورد بحث امنیت کاربران هم گفته شده است که خود کاربران باید برای امنیت خود تلاش کنند. برای همین در صورت از بین رفتن پول کاربران شرکت تلگرام نمی تواند کاری انجام دهد. پس اگر یک کاربر به هر نحو اطلاعات خود را فراموش کند و یا از دست بدهد دیگر به هیچ عنوان نمی توان آن ها را بازیابی نمود.
حقوق خود شرکت تلگرام
بحث بر انگیز ترین مفاد این قرارداد استفاده بخش حقوق خود شرکت تلگرام است. در آن آمده است که شرکت حق دارد که در هر زمان که صلاح دید حساب کاربر را ببندد. یا دسترسی به آن پیدا کند. البته هرگز به این موضوع اشاره نشده است که آیا در صورت نیاز تلگرام اقدام به بستن و بلوکه نمودن دارایی افراد و کاربران می کند یا خیر؟ با این حال ممکن است به دلیل غیر متمرکز بودن شبکه تلگرام نتواند چیزی را مسدو نماید. و مثلا جلوی پولی را بگیرد.
آیا این قوانین در آینده عوض هم می شوند؟
پاسخ بله است. آن طور که گفته شده است امکان دارد قوانین مربوط به ارز دیجیتال تلگرام در آینده تغییر کند. اصلاح قوانین هم اگر در آینده صورت بپذیرد در همان صفحه ی مربوطه درج خواهد شد. بنابر این کسانی که از این ارز دیجیتال استفاده می نمایند باید پیگیر اصلاحات احتمالی آن هم در آینده باشند. زیرا ممکن است در نسخه های جدید این اصلاحات صورت بپذیرد و کاربر از آن خبری نداشته باشد. به هر حال تا هرگز تلگرام در مورد ارز دیجیتال خود تا به الآن اظهار نظر نکرده بود و اطلاعیه ای هم صادر ننموده بود. اولین بار نسخه ی آزمایشی این کیف پول با نام تون در آی او اس منتشر شده بود.
به هر حال هنوز جای امید است. شاید در آینده شرایط تغییر کنند و ایرانیان هم بتوانند از این ارز دیجیتال و کیف پول مربوط به آن استفاده کنند. با توجه به این که عرضه ی توکن های این ارز دیجیتالی در خیلی از صرافی ها شروع شده است و تعدادی هم اقدام به ساخت کیف پول برای آن نموده اند این احتمال هم وجود دارد که ایرانیان هم بتوانند از آن استفاده کنند. حتی گفته می شود که شرکت هایی که کیف پول های سخت افزاری تولید می کنند به دنبال این موضوع هستند که بتوانند این ارز را در دستگاه های خود ارائه بدهند. این امر نیاز به انجام به روز رسانی از جانب آن ها دارد. شاید روزی برسد که به جای بیت کوین یا هر ارز دیگری مردم بخواهند فقط از گرام و توکن آن استفاده کنند.