تحلیل فاندامنتال
در تمامی بازار های مالی، بازار های سنتی و بازار های نوپا مانند ارز های دیجیتالی، چند روش برای تحلیل بازار خرید و فروش وجود دارد. که مهم ترین ان ها تحلیل فاندامنتال است. در این مقاله به تحلیل خود این نوع تحلیل خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید.
تحلیل فاندامنتال چیست ؟
فاندامنتال علم ارزیابی متغیر های تغییر پذیر اقتصادی، مالی درباره ی یک دارایی است. که با کمک تحلیل فاندامنتال می توان ارزش حقیقی، فعلی و حتی احتمالی ان در اینده را تعیین کرد. در تحلیل فاندامنتال، تحلیل گر شرایط یک پروژه یا یک شرکت را از جنبه های مختلف برسی می کند. انالیز همه ی جوانب و عوامل تاثیر گذار در یک پروژه یا شرکت که بتوان ارزش و پتانسیل ان ها را تشخیص داد را تحلیل فاندامنتال می گویند. یک مثال فاندامنتالی: اگر فردی احتمال دهد که قیمت بیت کوین رو به افزایش است و بیت کوین بخرد، از تحلیل فاندامنتال برای خرید بیت کوین استفاده کرده است.
مقایسه تحلیل فاندامنتال با بازار بورس و ارز های دیجیتال
برخی معتقدند که سرمایه گذاری در بازار ارز های دیجیتال شبیه به بازار بورس و سهام است. اما باید دانست که تحلیل فاندامنتال در این دو بازار از چند جهت باهم تفاوت بسیار دارد. تحلیل بنیادین یا همان فاندامنتال در بورس شامل، عملکرد شرکت، گزارش درامد شرکت و غیره است. درصورتی که در بازار ارز های دیجیتال کاملا با بورس متفاوت است که در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.
عوامل موثر تحلیل فاندامنتال در بازار ارز های دیجیتال
در سرمایه گذاری مهم ترین نکته ای که باید در نظر داشته باشیم، هدف سرمایه گذاری است که به سه دسته بند تقسیم می شوند:
- بلند مدت
- میان مدت
- کوتاه مدت
تجربه ی سرمایه گذاری نشان می دهد که شاید بتوان بدون تحلیل فاندامنتال در سرمایه گذاری های کوتاه مدت، فقط با تحلیل تکنیکال به سود خوبی رسید، اما در پروژه های میان مدت و به ویژه بلند مدت علاوه بر تحلیل تکنیکال باید از فاندامنتال هم استفاده کرد. همان طور که گفتیم در تحلیل فاندامنتال ارز های دیجیتال، با دیگر بازار های سنتی مانند سهام تفاوت بسیاری دارد. که مهم ترین ان ها را در ادامه بیان خواهیم کرد.
مارکت کپ یا ارزش کل بازار
مقدار هر ارز دیجیتال در سایت ( کوین مارکت کپ ) مشخص شده، کل سرمایه ارز دیجیتال بر حسب دلار است که این گونه محاسبه می شود :
تعداد کل سکه های درحال گردش ضرب در قیمت یک واحد از همان سکه برابر با ارزش کل بازار می شود. به طور مثال اگر قیمت بیت کوین 8.731 دلار است، و مقدار کل بیت کوین های در حال گردش 17.726.637 BTC، مقدار کل سرمایه بیت کوین این گونه محاسبه می شود : دلار 154.771.267.647=17.726.637*8.731= مارکت کپ BTC. به صورت کلی مقدار کل سرمایه یک ارز، به شدت روی ریسک سرمایه گذاری تاثیر مستقیم دارد. وقتی مقدار مارکت کپ یک پروژه بالا است. به این معنا است که حجم سرمایه زیادی در ان است و باعث می شود که ریسک سرمایه گذاری پایین بیاید. همچنین می توان پروژه هایی با اهداف و کاربرد مشابه را پیدا کرده و با جمع کردن مقدار مارکت کپ ان ها و مقایسه ان با کل سرمایه بازار ارز دیجیتال، میزان اهمیت و سهم یک نوع تکنولوژی را در این بازار فهمید.
پایین بودن مارکت کپ چه مزایا و چه معایبی دارد ؟
در مارکت کپ پایین، امکان دستکاری بازار و به خصوص ایجاد تغیرات قیمتی شدید در بازار است. اما اگر سایر پارا متر ها خوب باشد پایین بودن مارکت کپ به این معنا است که ان ارز برای افزایش 50% قیمت به سرمایه ی کمتری نیاز دارد. تا ارزی که مارکت کپ بیشتری دارد. با این که مارکت کپ به ما اطلاعات خوب و جامعی می دهد، اما فقط یکی از پارا متر های تحلیل فاندامنتال است. و با در نظر گرفتن بقیه پارامترها میتوان نتیجه ی بهتری درباره ی اینده یک پروژه گرفت. به طور کلی هرچقدر مارکت کپ پایین تر باشد ریسک بیشتری دارد اما اگر سعودی باشد، معمولا سود بالایی دارد.
حجم معادلات
یکی از مهم ترین پارامتر های تحلیل فاندامنتال، میزان حجم معاملات یک ارز در بیست و چهار ساعت است .که مقدار توکن هایی که در 24 ساعت به فروش رفته اند را نشان می دهد. حجم معاملات در یک روز می تواند به دلیل یک خبر یا یک شایعه یا غیره تغیر ناگهانی داشته باشد. و در روزهای اینده به حالت عادی برگردد. پایین بودن حجم معاملات یکسری مشکلات دارد، به طور مثال اگر شما ارزی خریدید که حجم خرید روزانه ی ان پایین است، اگر قصد فروش ان را کنید به مشکل بر می خورید. که این نوع مشکل را نقد شوندگی می گویند. اگر قیمت یک ارز افزایش یابد، همچنان حجم تراکنش های 24 ساعت ان افزایش پیدا کند نشانی ان است که افراد زیادی در حال خرید و فروش هستند. و افزایش قیمت ان ادامه خواهد داشت. ولی اگر قیمت یک ارز به صورت لحظه ای افزایش یابد اما حجم معاملات ان خیلی کم تغییر کند، نشانی این است که افراد کمی خرید و فروش می کنند و این روند افزایشی به زودی تمام می شود.
پارامتر NVT
یکی دیگر از پارامتر های تحلیل فاندامنتال، پارامترNVT است که به صورت ( ارزش شبکه تقسیم بر ارزش کل تراکنش ها ) محاسبه می شود. هدف از محاسبه ی NVT این است که بتوانیم ببینیم نسبت ارزش کل شبکه به فعالیت های افراد شرکت کننده، در شبکه به عنوان سرمایه گذار به چه صورت است. تحلیل آن هم به این صورت است که وقتی پارامترNVT ارزی بالا باشد، نشان می دهد که ارزش شبکه که معادل مارکت کپ ان است، بر حجم معامله غلبه دارد. این اتفاق معمولا وقتی رخ می دهد که قیمت به صورت حبابی بالا رفته است. پایین بودن پارامترNVT یعنی اختلاف کم بین مارکت کپ و حجم تراکنش روزانه است. هنگامی که تراکنش نسبت به مارکت کپ بالا باشد، یعنی فعالیت سرمایه گذاران بسیار بالا است. و می توان این سیگنال را صعودی تلقی کرد. اما همیشه معاملات روزانه معتبر نبوده و می توانند به روش های مختلفی ان را دست کاری کنند. پس بهتر است برای اندازه گیریNVT از میان معاملات در یک ماه اخیر استفاده کنید.
میزان به صرفه بودن استخراج ارز
با مقایسه ارز های دیجیتالی که قابل استخراج هستند، با مقدار هزینه ای که برای استخراج ان ها لازم است، می توان از جنبه ای دیگر قابلیت رشد بالقوه پروژه های مختلف را برسی کرد. اگر هزینه ای که برای استخراج یک ارز در مقایسه با قیمت ان ارز به صرفه نباشد، ماینر ها مایل به استخراج ان ارز نخواهند بود. و وقتی توسط ماینر ها با کاهش استخراج ارز دیجیتال مواجه شویم، قیمت ان ها وارد یک روند نزولی می شود.
پارامتر FCAS
این پارامتر که به تازگی در سایت کوین مارکت کپ قابل دسترسی شده است، پروژه ها را از لحاظ تحلیل فاندامنتال بررسی کرده و امتیاز می دهد. این امتیاز نسبی است. معیار های این پروژه عبارتند از:
- فعالیت کاربران یک پروژه
- عملکرد برنامه نویسان
امتیاز دهی در پارامتر FCAS عددی بین 0 تا 1000 است. شامل فعالیت کاربران در صفحات اجتماعی یک پروژه به عنوان دنبال کننده و توسعه ان، همچنین کاربرانی که از تکنولوژی ارایه شده استفاده می کنند. عملکرد خوب برنامه نویسان می تواند شاخص خوبی برای پیشرفت پروژه باشد. این عملکرد ها می تواند، تغییرات کد، بهبود کد ها و حتی مشارکت جامعه باشد.
پارامتر ROI
درصد بازگشت سرمایه را ROI می گویند. مقدار سود ارز دیجیتال از اول راه اندازی تا قیمت کنونی را ارزیابی خواهد کرد. برای محاسبه ROI بیت کوین، بر اساس کوین مارکت کپ، اولین قیمت ثبت شده بیت کوین 135 دلار، در تاریخ 28 اوریل 2013 بوده و در 28 می 2019، 8.731 دلار است.
برسی کلی یک پروژه
داشتن یک دید کلی و تاریخچه یک پروژه بسیار مفید است، چون پروژه های بسیار زیادی در دنیای بزرگ ارز های دیجیتال وجود دارند که از سال ها قبل وجود داشته اند. که یک تکنولوژی ارایه داده اند. با ظهور ارز های دیجیتال توانسته اند با به کار گیری این تکنولوژی و ارایه توکن، فعالیت خود را گسترش دهند. پس داشتن یک پروژه ی خوب با سابقه ی طولانی به عنوان یکی از نقاط قوت به چشم میاد.
نحوه کارکرد پروژه
یکی از مواردی که در تحلیل فاندامنتال در نظر گرفته می شود، نحوه ی کارکرد یک پروژه است، که ایا این پلتفرم ارایه داده شده کار می کند؟ یا درحد یک پیشنهاد است؟ اگر ارایه شده، یک نقشه ی کلی دارد؟ یک برنامه ی دقیق با جزئیات دارد یا خیر؟ و غیره. پس از بررسی این موارد شما می توانید نقاط قوت و ضعف خود را پیدا کنید و برای بهتر شدن نیز پیش بروید. بررسی کاربرد های یک پروژه باید زیرکانه انجام شود. زیرا بسیاری از افراد یک سری کاربرد برای پروژه ی خود ارایه می دهند که اصلا ارزشمند نیست. کاربرد ها باید برای پاسخ به یک نیاز واقعی باشند و همچنین با خلاقیت و نو اورانه باشند.
چالش ها و راه کارها
برای یافتن چالش ها و مشکلات یک پروژه، می توان به سایت وایت پیپر پروژه مراجعه کرد. و مشکلات موجود و احتمالی پروژه را پیدا کرد. البته این امر برای بعضی از پروژه ها بسیار زمان گیر است. اما با این روش می توانید یک دید کلی نسبت به پروژه و نظرات افراد مختلف در ان پروژه را دید. اگر راه کارهای ارایه شده برای پروژه منطقی و علمی باشد، و تیم دارای سابقه ی خوبی باشد می توان اینده ی روشنی برای ان پروژه دید.
برنامه ها و رویداد های پیش رو
یکی دیگر از عواملی که بسیار تاثیر گذار است، نقشه و استراتژی است که تیم پروژه در زمان بندی مختلف باید داشته باشد. ودر اخر می توان دید کدام نقشه موفق بوده و کدام یک نبوده است. پروژه هایی که نقشه راه خود را به روزرسانی نمی کنند، به مشکل بر می خورند. و یک سری از تعهداتی که قبلا داده اند را یا انجام نمی دهند یا نیمه کاره رها می کنند.
رقبا
برسی رقبا می تواند به ما کمک بسیار مفیدی کند. چرا که می توانیم تشخیص دهیم پروژه هایی با تکنولوژی و کاربرد های مشابه کدام یک در بلند مدت ماندگار می شود و بهتر است. برای برسی رقبای یک پروژه باید تمام عوامل گفته شده در تحلیل فاندامنتال بین پروژه های رقیب مورد برسی قرار بگیرد.
تیم پروژه
وجود ادم با سابقه و با پشتکار در یک پروژه خیلی نکته ی مثبتی است. پس حتما در برسی فاندامنتال، پروفایل و سابقه اعضای تیم در دسترس باشد. وجود افراد با سابقه در یک تیم می تواند درصد موفقیت را بسیار بالا ببرد. مشارکت هم مهم است. همکاری کردن با شرکت های بزرگ و مشهور تاثیر بسیار خوبی هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت دارد. حتما در پروژه ها به همکاری و مشارکت شرکت ها فکر کنید. و در آخر صرافی ها. برای بررسی پروژه باید تمام صرافی هایی که توکن مورد نظر در ان ها خرید و فروش می شود را مورد بررسی قرار دهیم.