استخراج اتریوم چگونه امکان پذیر است؟
استخراج اتریوم بسیار سود آور است زیرا از دو سال قبل تا کنون با رشد باور نکردنی سه هزار درصدی رو به رو بوده است. کمی غلو آمیز به نظر می رسد. تا جایی که آدم فکر می کند این دروغی بیش نیست. اما واقعیت همین است که گفتیم. اصلا به خاطر همین میزان پیشرفت و صعود قیمت بوده است. که اکثر استخراج کنندگان استخراج اتریوم را بهتر از بیت کوین می دانند و جدیدا به آن روی آورده اند. بلاک چین هایی که خاصیت متن باز بودن را دارند این اجازه را به افراد مختلف می دهند که از هر جای دنیا اقدام به ماین کنند. اگر به دنبال نحوه و چگونگی فرایند استخراج اتریوم هستید، جای خوبی آمده اید.
زیرا در این مقاله از صفر تا صد آن را با هم بررسی خواهیم نمود. اول از همه باید خدمت تان عرض کنم که استخراج اتریوم شامل سه بخش می گردد. در مرحله ی اول باید یک سیستم قدرتمند و خوب تهیه کنید. بعد از آن باید یک کیف پول اتریوم هم برای خود درست کنید. تا پس از استخراج اتریوم آن را به کیف پول تان منتقل کنید. و در آخر هم که باید به استخر های ماینینگ متصل شوید و شروع به استخراج کنید.
استخراج اتریوم نیازمند سخت افزار و سیستم عامل
با این که ماینینگ اتریوم با دستگاه ها و کامپیوتر های خانگی امکان پذیر است، ولی با این حال اصلا توصیه نمی گردد. زیرا به هیچ عنوان صرفه ی اقتصادی ندارد. در حال حاضر اغلب کسانی که اقدام به استخراج اتریوم می کنند، اغلب از GPU استفاده می کنند. جی پی یو ها همان کارت های گرافیکی هستند. به جز این کارت های گرافیکی حالا دیگر دستگاه های ای سیک هم چنین کاری را انجام می دهند. بر خلاف تصور اغلب افراد حالا دیگر خیلی وقت است که کسی با پردازنده ی CPU اقدام به استخراج اتریوم نمی کند. معمولا هم برای استخراج اتریوم و لایت کوین از GPU استفاده می شود.
در مقالات گذشته به طور مفصل از دستگاه های ای سیک و نحوه ی کارکردشان برای تان گفته ایم. بنابر این در این مقاله به بررسی GPU و استخراج ارز های دیجیتالی با آن می پردازیم. البته به هر حال کمی هم در مورد ای سیک ها باز هم به طور مختصر صحبت خواهیم نمود. اول از همه برای این که بتوانید از جی پی یو خود برای ماینینگ استفاده نمایید، احتیاج به ریگ استخراج کارت گرافیک دارید. اما ریگ دیگر چیست؟ خوف نکنید. ریگ همان پکیج سخت افزاری است. مثلا می گوییم ریگ کارت گرافیک. یعنی یک بسته و یک قالب که شامل چندین عدد کارت گرافیک است. نگران جمع آوری این پک ها یا همان ریگ ها نباشید. چون به صورت بسته بندی و آماده هم عرضه می گردند. اگر هم که خود تان حال و حوصله ی جمع آوری آن ها را دارید می توانید اقدام کنید.
9 قلم از اقلام مورد نیاز یک ریگ استخراج بیت کوین در منزل
در این جا به معرفی نه قلم از اقلام واجب برای جمع کردن یک ریگ کارت گرافیک خواهیم پرداخت. این اقلام شامل موارد زیر هستند:
- کارت های گرافیک قوی
- بدنه ی ریگ استخراج یا شاسی
- پاور برای برق رسانی
- رم
- سی پی یو
- درایو پر سرعت SSD
- کابل برای اتصالات
- مادر برد و برد اصلی.
- یک عدد مودم و اینترنت ADSL مثل مخابرات.
اطلاعات کارت های گرافیک
خب از کارت های گرافیکی برای استخراج اتریوم شروع می کنیم. ریگ های استخراج بدون وجود کارت گرافیک که معنا و مفهومی ندارند. پس باید کارت گرافیک های معمولی را کنار گذارده و به دنبال کارت گرافیک های بازی باشید. پس می توان انتظار داشته که AMD در این زمینه ی به خصوص از Nvidia بهتر باشد. و در میان تمامی سری های مختلف این شرکت می توان سری Readon Rx را برگزید. و از این سری به خصوص دو مدل RX580 و همین طور RX480 بهترین گزینه ی موجود روی میز هستند. البته میل خود تان است و می توانید از انواع کارت گرافیک هم استفاده کنید. مثلا می توانید چندین کارت گرافیک ضعیف در ریگ تان به کار ببرید.
اما به خاطر داشته باشید که تعدد کارت گرافیک اصلا ملاک نیست. باید به دنبال قدرتمند ترین آن ها باشید. موضوع مهم دیگر هم این است که باید حتما حتما تمامی کارت های گرافیکی شما متعلق به یک شرکت باشند. اگر از AMD خرید می کنید، بقیه ی کارت های گرافیکی را هم از همان شرکت تهیه کنید. سپس باید بدانید که قدرت هش هر کارت گرافیکی چه قدر است که می توانید برای این منظور از اینترنت استفاده کنید. بعد از این که متوجه شدید قدرت هش آن چه قدر است بهتر است که سود تقریبی خود را هم محاسبه نمایید. فقط به خاطر تان باشد که نرخ هش با توجه به الگوریتم های مختلف هم تفاوت دارد.
مثال و نحوه ی محاسبه ی نرخ هش کارت های گرافیکی
مونرو روی الگوریتم Crypto Night که زیر مجموعه CryptoNote می باشد، استخراج می شود. مثلا کارت گرافیک RX580 که بالا تر گفتیم در الگوریتم مونرو قدرت هشی در حدود 600H/S را دارد. و در الگوریتم اتریوم (ethash)، قدرت هشی در حدود 23Mh/s را دارد. دانستن این موضوع هم به محاسبه ی دقیق تر شما کمک خواهد نمود. برای راحت تر نمودن محاسبه برای شما یک لینک در این قسمت قرار داده ایم تا در صورت نیاز با آن بتوانید محاسبه را انجام دهید. این لینک مربوط به وب سایت نایس هش می باشد. روی آن کلیک کنید: لینک سایت نایس هش
بدنه باید چگونه باشد؟
حتما خود تان هم می دانستید که بدنه برای نگه داشتن و سوار کردن قطعات ریگ است. این بدنه ها را هم می توانید از بازار تهیه کنید و هم می توانید به صورت انفرادی اقدام به ساخت شان نمایید. این بدنه ها باید دقیقا قالب خود قطعات باشند. و قطعات روی آن ها لق نزند.
پاور یا همان منبع تغذیه ی برق
روی انتخاب پاور حساسیت داشته باشید. زیرا انتخاب نادرست آن می تواند بد جور شما را به دردسر بیندازد. معمولا برای سیستم های خانگی 300 تا 500 وات آن ها کافی است. اما اگر برای ریگ می خواهید، احتمالا نباید زیر هزار و دویست باشد. تصور می کنیم شش عدد کارت گرافیک قدرتمند دارید. در این صورت حتی نیاز به یک پاور بالای هزار و دویست وات دارید. در این زمینه بهتر است با متخصصان این امر هم مشورت کنید که دقیقا چه پاوری برای شما مناسب است؟
رم هم لازم دارید
اگر چه رم هم نیاز است. ولی روی این یک قلم چندان هم حساسیت به خرج ندهید. حتی می توانید از یک رم چهار گیگابایتی DDR3 استفاده کنید. برای این که بتوانید کار های دیگر هم با سیستم خود تان انجام بدهید می توانید از یک رم هشت گیگی هم استفاده نمایید.
سی پی یو
شانس آوردید. اتفاقا برای استخراج اتریوم به سی پی یو زیادی هم احتیاج ندارید. زیرا آن چه که مهم است همان کارت گرافیک است نه سی پی یو. برای این قسمت هم می توانید از یک سی پی یو کاملا عادی و نه چندان قوی بهره ببرید. چون فشار کار روی این قطعه نیست.
درایو SSD
درایو SSD کار عجیب و غریبی قرار نیست انجام دهد. همین که بتوان روی آن نرم افزار های مورد نیاز را نصب نمود کافی است. بنابر این نیازی نیست که ظرفیت فوق العاده ای داشته باشد. 120 گیگی آن هم خوب و مناسب است.
کابل ها
کابل هم همان طور که گفتیم فقط اتصالات را ربط می دهد. البته برای متصل شدن کارت های گرافیک و مادر برد به هم می توانید از PCI Express USB استفاده کنید.
مادر برد چه باشد؟
خب کار مادر برد گرفتن تمامی قطعات و برقراری ارتباط بین آن ها است. کافی است مادر بردی که می خرید اسلات PCI Express هم داشته باشد. البته تعداد اسلات ها هم مهم است. بالای دو عدد. می توانید برای استخراج اتریوم از مادر برد Asus 170-A استفاده کنید.
مودم و اینترنت
دنبال اینترنت هیولایی نباشید. یک سرعت عادی در حد دو مگ هم خوب است. فقط نباید قطعی داشته باشد. اغلب افراد تصور می کنند اگر بخواهند استخراج اتریوم انجام بدهند، به احتمال زیاد باید اینترنت خیلی قوی ای هم داشته باشند. و یا از حجم اینترنت آن ها خیلی کم می شود. ولی این طور نیست. یاد تان باشد به جز ADSL از انواع دیگر آن استفاده نکنید.کافی است که یک خط ثابت خانگی داشته باشید تا از طریق مخابرات اقدام به گرفتن اینترنت نمایید. خب گفتیم مودم هم نیاز است. در این مورد هم یک مودم عادی ولی کارکن خوب است. با استفاده از کابل Ethernet هم می توانید کارت شبکه ای را که دارید به مودم متصل نمایید.
این خیلی مهم است که بدانید تا جایی که امکان دارد باید قطعی وجود نداشته باشد. زیرا قطع بودن می تواند استخراج اتریوم را با مشکل رو به رو سازد. همان طور که گفتیم حجم اینترنت زیادی از شما کاسته نمی شود. مثلا اگر ریگی که تهیه نموده اید دارای هشت عدد کارت گرافیک هم باشد ماهانه چیزی در حدود 4 گیگ از ترافیک شما را می کاهد. که امروزه چیز زیادی نیست.
قطعات را سر هم کنید
با این که خود تان هم می توانید کار سر هم بندی نمودن قطعات روی بدنه ای را که گفتیم و مادر برد انجام دهید. اما پیشنهاد من این است که با یک نفر متخصص انجامش دهید. البته برای این کار ویدئو های آموزشی زیادی هم در سطح یوتیوب وجود دارد. که می توانید از آن ها استفاده نمایید. البته اگر زبان انگلیسی شما خوب باشد. برای پیدا نمودن این ویدئو ها در وب سایت یوتیوب می توانید در قسمت سرچ آن عبارت mining rig assembly را تایپ نمایید.
از چه سیستم عاملی استفاده کنیم؟
فرق چندانی ندارد. می توانید از ویندوز، مک و یا لینوکس استفاده کنید. ولی خود من به شما همان ویندوز 10 را پیشنهاد می دهم. البته چون دی وی دی درایو ندارید، پس باید از طریق فلش ویندوز تان را نصب کنید. بنابر این به نرم افزار های ایزو احتیاج پیدا خواهید نمود. سیستم را به مانیتور وصل کنید. برق را هم که وصل کرده اید. حالا بوت را روی یو اس بی قرار دهید و ویندوز تان را نصب نمایید. پس از نصب ویندوز ابتدا درایور های کارت گرافیک و پس از آن کارت شبکه را هم نصب کنید. اگر هم که یک دی وی دی درایو اکسترنال داشته باشید می توانید بدون هیچ درد سری ویندوز و درایور ها را نصب کنید. خب نوبت تهیه ی یک کیف پول اتریومی است. تا بتوانید استخراج اتریوم انجام دهید. آماده باشید.
کیف پول را چگونه درست کنیم؟
ساخت یک کیف پول اتریومی کار عجیبی نیست. و به راحتی قابل انجام است. برای اتریوم چندین کیف پول و سایت نگه دارند وجود دارد. با این که می توانید از هر کدام که بخواهید استفاده نمایید و فرق چندانی هم ندارند. ولی توصیه ی من به شما استفاده از کیف پول خود اتریوم است. از جمله ی چندین کیف پول می توانم به کیف پول های میست، مای اتر ولت و متا ماسک نام ببرم. اما کیف پول مای اتر ولت بهتر است. با استفاده از این وب سایت می توانید به غیر از ذخیره نمودن اتریوم های خود هر کجا که خواستید از آن نگه داری نمایید. و به وقت نیاز اقدام به انجام تراکنش نمایید.
اتصال به یکی از استخر ها
بعد از گذراندن تمامی مراحل گفته شده دیگر وقت آن فرا رسیده است که به یک استخر ماینینگ بپیوندید. کار به این صورت است که به یکی از این استخر ها می پیوندید. شما و بقیه ی ماینر ها همه با هم شروع به استخراج یک بلاک می کنید. در این حالت با توجه به میزان قدرت پردازنده ی خود سود می برید. یاد آن جمله ی قدیمی « هر چه قدر پول بدی همان قدر آش می خوری » می افتم. اگر بخواهید خود تان به تنهایی و بدون متصل شدن به یک استخر اقدام به استخراج اتریوم کنید شانس زیادی نخواهید داشت. بنابر این توصیه می کنیم حتما به یکی از این استخر ها بپیوندید. خاطر تان باشد که فارم های بسیار بزرگ که در مقیاس سوله های بزرگی هستند می توانند به تنهایی کار کنند. قائده ی شراکت را یاد بگیرید.
استخر های معروف کدام هستند؟
اگر به دنبال استخر های معتبر و با کاربران زیاد می گردید می توان به سه استخر Ethermine و 2 fpool و ماینرگیت اشاره نمود. Ethermine و 2fpool کارمزد کمتری را مطالبه می نمایند. ولی متصل شدن به آن ها دشوار است. مخصوصا برای کسانی که به تازگی وارد حرفه ی استخراج اتریوم شده باشند. ماینر گیت اتصال راحت تری دارد. ولی کارمزدش کمی بیشتر است. ضمن این که برخی معتقدند هش دزدی هم می کند. با این حال رابط کاربری خیلی ساده تری دارد. کسی چه می داند. شاید این هم نوعی دان پاشی است.
اتر ماین چگونه کار می کند؟
بزرگ ترین و قوی ترین استخر استخراج اتریوم همین اتر ماین است. بزرگ ترین است زیرا بیشاز پانصد هزار نفر در آن مشغول ماین نمودن هستند. اما چگونه باید به چنین استخری متصل شد. ابتدا نرم افزار PhoenixMiner را نصب نمایید. کانفیگ نرم افزار را ویرایش کنید. اجرایش کنید و استخراج کنید. نرم افزار PhoenixMiner بیشتر برای کسانی خوب است که می خواهند توسط ریگ و کارت های گرافیکی اقدام به ماینینگ و استخراج اتریوم کنند. از خوبی های آن هم می توان به پشتیبانی از هر دو مدل کارت های گرافیکی AMD و NVIDIA اشاره نمود. اگر به دنبال دانلود آن هستید. کافی است به صفحه ی بیت کوین تاک بروید و دانلودش کنید.
وقتی نرم افزار را دریافت و دانلود نمودید، ابتدا آن را از حالت فشرده خارج کرد و در فولدر نرم افزار، روی فایل « start_miner.BAT » راست کلیک کنید. حالا Edit را انتخاب کنید. باید قسمت پایینی این فایل را ویرایش کنید. در جلوی عبارت «- pool» باید سرور استخراج قرار گیرد. اگر در ایران عملیات استخراج را انجام میدهید، باید از آدرس سرور آسیایی آن استخر استفاده کنید. این آدرس به این صورت است:
asia1.ethermine.org:4444
به قسمت جلوی عبارت «-pool2» توجه کنید. و یک سرور دوم هم برایش مشخص نمایید. چرا؟ به این دلیل که اگر سرور اول خراب شد، سرور دوم کار کند. برای سرور دوم بهتر است اروپا را آدرس بدهید. به آدرس زیر توجه کنید:
eu1.ethermine.org:4444
حالا مقابل عبارت «-wal» آدرس کیف پول تان را وارد کنید تا بعد از استخراج اتریوم پول وارد آن شود. دیگر به چیزی دست نزنید. فایل را با پسوند bat ذخیره کنید.
با MinerGate چگونه می توان استخراج نمود؟
این استخر خودش برنامه ی اختصاصی خود را دارد. که باید نصب شود. نرم افزارش هم فقط مربوط به استخراج اتریوم نیست. و می توان با استفاده از آن ارز های دیگری را هم استخراج نمود. کارمزد این استخر یک درصد است. برای شروع کار باید در وب سایت www.minergate.com ثبت نام کنید. اگر هنوز هم کیف پولی برای بعد از استخراج اتریوم ندارید. ایرادی ندارد. این استخر خودش یک کیف پول به شما اختصاص می دهد. اما با این حال اکیدا توصیه می کنم که حتما برای خودتان یک کیف پول مخصوص داشته باشید. و به کسی اعتماد نکنید. به هر حال بعد از ثبت نام در وب سایت آن باید نرم افزار ماینر گیت را هم دانلود و نصب نمایید. البته خود وب سایت به طور اتوماتیک نوع سیستم عامل تان را هم تشخیص می دهد.
و نسخه ی مرتبط با آن را به شما خواهد داد. بعد از این که برنامه را نصب نمودید، خود برنامه استخراج هوشمند را به شما توصیه می کند. و اگر این گزینه را انتخاب کنید ماینر گیت تجهیزات سخت افزاری شما را چک خواهد کرد. و مناسب ترین ارز دیجیتالی را به شما معرفی می کند تا استخراج نمایید. البته برای اکثر ریگ ها و سیستم ها استخراج اتریوم توصیه می شود. پس بعد از آن می توانید کلید Start smart mining را بفشارید. خوبی این نرم افزار این است که می توانید انتخاب کنید که چند هسته از کارت گرافیک و سی پی یو شما در فرایند استخراج اتریوم درگیر باشد. البته این امکان وجود دارد که وقتی ارز دیگری به غیر از اتریوم به شما پیشنهاد شد آن را تغییر دهید. به اتریوم.
همچنین می توانید از GUI نرم افزار به منظور اتسخراج ارز های دیجیتال دیگری همچون مونرو هم استفاده کنید.
استفاده از ای سیک ها برای استخراج اتریوم
همان طور که در ابتدای مقاله قول داده بودم حالا به استخراج اتریوم از طریق دستگاه های ای سیک خواهم پرداخت. تا همین پارسال هم استفاده از ریگ های گرافیکی به منظور استخراج اتریوم به صرفه و خوب بود. اما موج عظیمی از مردم به استخراج اتریوم از طریق ریگ های گرافیکی روی آورده اند. در چنین شرایطی می توانید به دستگاه های ای سیک فکر کنید. ای سیک همان Application-specific integrated circuit به انگلیسی است که مخفف شده. معنی آن هم می شود مدار های تجمیع شده که برای کاربرد خاصی استفاده می گردند. یعنی چه؟ یعنی این که تراشه ی این دستگاه فقط برای استخراج ساخته و تولید شده است. و به غیر از این به هیچ درد دیگری نمی خورد. پس میزان قدرت آن ها چندین برابر ریگ ها و کارت های گرافیکی است.
ولی تولید گرما و مصرف برق شان هم آن چنانی می باشد. این دستگاه ها بیشتر به درد کسانی می خورد که سرمایه ی خوبی دارند. و می توانند تعداد زیادی از آن ها را خریداری کنند و اقدام به مثلا استخراج اتریوم نمایند. همین موضوع باعث می شود که فرایند استخراج هر نوع ارزی به سرعت به اتمام برسد. با این حساب توسعه دهندگان برای برقراری بیشتر تمرکز شبکه دست به کار می شوند. شرکت بیت مین در سه ماهه ی اول سال دو هزار وهجده یک دستگاه به نام Antminer E3 معرفی نمود. قدرت آن یکصد و هشتاد مگاهش بر ثانیه بود. مصرف برقش هم تنها هشتصد وات بود. و به قیمت یک هزار و هشتصد دلار به فروش می رفت.
ویژگی های این دستگاه چه بود؟
با این حساب ویژگی های مصرف برق بسیار پایین و قدرت بالا را داشت. تولید گرمایش هم که خیلی کمتر بود زیرا مصرف برقش کم بود. این دستگاه هنوز هم برتری خود را دارد. و راه اندازی آن هم درست به سادگی راه اندازی یک مودم ADSL می باشد. تنها چیزی هم که از شما می خواهد آدرس استخر است. پس گزینه ی خوبی هم برای استخراج اتریوم است.
آیا داشتن چنین دستگاهی ریسک هم دارد؟
زمانی که چنین دستگاه های قدرتمندی وارد بازار شدند دو خطر جدی ماینر های دیگر را تهدید نمود. کسانی که از ریگ های گرافیکی استفاده می کردند، به میدان آمدن ای سیک ها و مخصوصا چنین دستگاهی تهدید بزرگی محسوب شد. چرا؟ چون وقتی چنین غول هایی وارد کار استخراج اتریوم می شوند. قاعدتا سختی شبکه هم فزونی پیدا می کند. پس دیگر استفاده از ریگ ها و کارت های گرافیکی برای استخراج اتریوم صرفه ی اقتصادی نخواهد داشت. این ریسک حتی برای دارندگان ای سیک ها هم وجود دارد. زیرا توسعه دهندگان شبکه ها با ورود این دستگاه ها به شدت به مخالفت می خیزند. پس سعی می کنند آن ها را شناسایی نموده و از دور خارج کنند.
به این نکات توجه کنید
با توجه به وارد شدن دستگاه هایی مانند غول شرکت بیت مین تصور این که بتوان با یک لپ تاپ ساده سود برد هم ساده انگارانه است. پس اگر فقط می خواهید وقت و انرژی خود را الکی صرف کنید می توانید به استخراج اتریوم از طریق لپ تاپ هم فکر کنید. البته استفاده از لپ تاپ در چنین حالتی مانند این است که پرایدی داشته باشید. و دائما آن را در چاله چوله های خیابان بیندازید و پول در بیاورید. پس این فکر را کنار بگذارید. زیرا زمان استخراج اتریوم با لپ تاپ خیلی وقت است که گذشته. نکته ی دوم در مورد دمای بالای ریگ ها و کارت های گرافیکی است. این دستگاه ها گرمای زیادی تولید می کنند. پس بهتر است آن ها را در مکان های خنک تری نگه داری کنید.
مخصوصا این که کارت های گرافیک AMD ذاتا گرما پذیرند. و این مشکل شان از اول هم بوده است. در اتاقی که استخراج اتریوم انجام می دهید، حتما یک فن هواکش هم قرار بدهید. ضمنا یک سنسور دما هم برای دستگاه نصب کنید که اگر دما بالا تر از حد معمول رف هشدار دهد. یا حداقل هر چند دقیقه یک دفعه خود تان دستگاه را چک کنید. ولی بهتر آن است که از سنسور گرما و دماسنج دیجیتالی بهره ببرید. نکته ی سوم مربوط به میزان برق مصرفی می شود. به خاطر داشته باشید که میزان برق مصرفی کارت های گرافیکی بالا است. بنابر این این هزینه را هم باید از محل سود تان بپردازید. پس قبل از انجام کار هزینه ی ها را محاسبه کنید و تخمین بزنید. و به امید آینده جلو نروید.
پول برق
البته این میزان پول برق منطقه به منطقه و شهر به شهر می تواند متفاوت باشد. مثلا بین مناقط گرم و خشک و یا سرد تفاوت زیادی ممکن است باشد. به همین صورت نرخ محاسبه ی برق برای مشترین خانگی به صورت تصاعدی خواهد بود. برای روشن تر شدن موضوع قبل از استخراج اتریوم می توانید به نزدیک ترین سازمان برق منطقه ی خود بروید. و مدل محاسباتی آن ها را از خود شان جویا شوید.