استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی چگونه صورت می پذیرد؟
استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی امروزه به چالش جدی ای برای ماینر ها بدل گشته است. زیرا اغلب مردم از میزان مصرف برق دستگاه های ای سیک خبر دارند. و حالا در پی کم کردن مصرف برق دستگاه ها هستند. برخی دیگر هم در پی این هستند که استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی را انجام بدهند. زیرا می دانند استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی می تواند بسیار به صرفه تر باشد. اخیرا با بالا رفتن میزان مصرف برق توسط ماینر ها دولت آیین نامه ای را ارائه نمود. این آیین نامه در خصوص ماینینگ و استخراج ارز های دیجیتالی است.
حالا با وجود چنین آیین نامه ای آیا استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی صرفه ی اقتصادی بیشتری دارد یا نه؟ در این مقاله به استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی خواهیم پرداخت و کمی هم محاسبه انجام می دهیم تا ببینیم آیا انجام چنین کاری سود دهی قابل توجهی دارد یا خیر؟
استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی به نفع طبیعت
به مرور مردم اطلاعات زیادی در مورد ارز های دیجیتالی یافته اند. و حالا دیگر می توان گفت که ارز های دیجیتالی جای خود را در بین مردم باز کرده اند. تا همین چند وقت پیش هم بحث ماینینگ و دستگاه های مربوط به آن مانند آی سیک و ریگ های گرافیکی به شدت نقل مجالس بود. و در پی آن افراد زیادی به سرمایه گذاری در این ورطه مبادرت ورزیدند. اما حالا خیلی از همان افراد این موقعیت را ترک کرده اند. زیرا برای محاسبه ی سود ناشی از استخراج ارز های دیجیتالی، میزان مصرف برق هم فاکتور بسیار مهمی است. زیرا ممکن است مقدار استخراج شما در برخی مواقع حتی کفاف پرداخت قبوض برق را هم ندهد. این موضوع مخصوصا زمانی نمود پیدا می کند که قبض پایان دوره ی برق را با چشمان خود ببینید.
و اما خبر جالب این است که بنابر گزارش کوین شیرز در حدود هفتاد و چهار درصد از تمام استخراج ها توسط منابع تجدید پذیر انجام می گردد. منابعی همچون نور خورشید. که استفاده از آن ضرری هم برای محیط و طبیعت ندارد. این جا است که ایده ی استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی ذهن همه را به خود مشغول می کند. در همین راستا کشور هایی مانند چین، ایسلند و کانادا که جزو پیشگامان این عرصه به حساب می آیند سعی می کنند که برق مورد نیاز خود را از همین منابع تامین کنند. مثلا همین کشور چین به نظر می رسد که حتی از چند کشور دیگر هم فعال تر باشد. دلیلش این است که تعداد سد های آب آن ها بسیار زیاد است.
به این ترتیب میزان انرژی حاصل از آن نیز خیلی زیاد می باشد. چند سالی است که به راحتی به استخراج بیت کوین به وسیله ی انرژی حاصل از چنین طرحی می پردازند.
انواع دیگر استفاده از انرژی های تجدید پذیر
به همین ترتیب کشور ایسلند و سایر کشور های حوزه ی اسکاندیناوی با این که کشور های سرد سیری هستند. ولی فعالیت های زمین گرمایی آن ها در جهت استخراج بیت کوین به آن ها فوق العاده کمک می نماید. و به این جهت می توان آن منطقه از زمین را بهشت ماینر ها و استخراج کنندگان بیت کوین دانست. بیایید سری به وب سایت گوگل بزنیم. کلمه ی Bitcointalk را جستجو کنید. یا به انجمن ردیت بپیوندید و به سوالات پرسیده شده در بیت کوین تاک و ردیت توجه کنید. اغلب افراد از استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی می پرسند. مثلا از سود آور بودن آن می پرسند. و این که آیا اصلا میزان سود آوری آن در حدی است که بتوان رویش حسابی باز نمود یا خیر؟
از طرفی درباره ی این می پرسند که آیا می توان با استفاده از پنل ها و باطری های خورشیدی هم اقدام به استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی نمود؟ این چنین قدیمی ها هم به تمامی پرسش های تازه واردان در این عرصه پاسخ می دهند. و تمام تجربیاتی را که دارند به اشتراک با بقیه می گذارند.
استخراج در ایران
ایران هم به خاطر داشتن منابع گازی و نفتی تولید برق مقرون به صرفه ای دارد. پس هزینه ی برق هم کم است. و با این که استخراج و ماینینگ در ایران هزینه ی برق پایین تری نسبت به سایر کشور ها دارد. اما باز هم همه به ریسک آن فکر می کنند. الآن دیگر استخراج کردن از حالت معمول خود خارج گشته است. و بیشتر تبدیل به یک صنعت شده. ولی هنوز هم افراد بسیاری هستند که به دنبال سولار ماینینگ یا همان استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی باشند. اما با این حال همه ی ما می دانیم که استفاده از چنین روشی هم نیازمند یک سرمایه گذاری اولیه است. تازه این سرمایه گذاری به غیر از خرید دستگاه و سایر اقلام می شود. آیا واقعا این هزینه ی اضافه ی اولیه می صرفد؟
نیروگاه خورشیدی و استخراج ارز
خورشید می تواند به عنوان منبع لایزال انرژی محسوب گردد. برای همین می تواند برای بحران انرژی ای که خیلی از کشور ها با آن دست به گریبان هستند مورد استفاده قرار بگیرد. اتفاقا کشور ما هم از کل سیصد و شصت و پنج روز سال چیزی در حدود سیصد روز آفتابی دارد. این یعنی بیش از دو سوم کل روز های ما در آفتاب می گذرد. مقدار تابش خورشید چه قدر است؟ متوسط تابش در کشور ما بالغ بر چهار و نیم الی پنج و نیم کیلو وات ساعت بر متر مربع است. آن هم در هر روز. با این حساب می توان گفت که خداوند یک انرژی پاک و فوق العاده عظیم به ما بخشیده است. این در حالی است که استاندارد های بین المللی تنها سه و نیم کیلو وات ساعت بر متر مربع هستند.
اگر یک کشور فقط در همین حد هم آفتاب داشته باشد، استفاده از آن واقعا مقرون به صرفه است. حال این که ما از حد استاندارد هم بیشتر انرژی آفتابی در اختیار داریم. که می توان از آن در هر زمینه ای مانند استخراج بیت کوین هم بهره برد. تازه استخراج بیت کوین تنها یک زمینه است. می توان خیلی از ارز های دیجیتالی را نیز به همین صورت استخراج نمود. و از سود آن منتفع شد. فتو ولتائیک را به اختصار PV هم می خوانند. این یک نوع سیستم تولید الکتریسیته از تابش نور خورشید می باشد. یعنی می توان با استفاده از سلول های خورشیدی برق تولید نمود. اما بیایید ببینیم اجزاء تشکیل دهنده ی این سیستم چه هستند؟
فتو ولتائیک چه اجزائی دارد؟
اولین جزء آن پنل و سلول خورشیدی است. این سلول ها چنان که می دانید وقتی در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند، شروع به تولید الکتریسیته می نمایند. مبدل که به آن اینورتر نیز می گویند. این وسیله هم جریان مستقیم برق (DC) را به جریانی متناوب که آن را (AC) می خوانیم تبدیل میکند. مورد بعدی باطری می باشد. و همان طور که احتمالا خود تان هم حدس می زنید برای ذخیره نمود برق تولید شده است. آخرین جزء هم کنترلر نامیده می شود. که کارش شارژ نمودن باطری ها است. یعنی از پنل برق را به باطری ها هدایت می کند. حال این سیستم ها به دو نوع تقسیم بندی می گردند. به برخی از آن ها On Grid یا متصل به شبکه می گویند. و به برخی دیگر هم Off Grid می گویند. یعنی جدا از شبکه.
منظور از سیستم برق متصل به شبکه این است که پس از تولید برق مستقیما به شبکه ی سراسری توزیع برق می پیوندد. ولی زمانی که از سیستم جدا شده از شبکه سخن می گوییم. منظور مان این است که پس از تولید برق سیستم آن را در باطری های مخصوصی ذخیره می نماید. سپس زمانی که لازم باشد به کاربر مورد نظر انتقالش می دهد. حال اگر این مقدار برق برای استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی هم مقرون به صرفه نبود. حداقل می توانید از آن برای مصرف خانگی خود تان هم استفاده کنید. همچنین اگر تشخیص دادید که برق تولید شده ی شما بیش از مقدار نیاز تان می باشد، می توانید آن را به سازمانی در ایران تحت نام و عنوان ساتبا بفروشید. ساتبا همان سازمان انرژی های تجدید پذیر و بهره وری انرژی ایران است.
استرالیا و استخراج بیت کوین
همین پارسال بود که خبر استخراج بیت کوین در استرالیا منتشر شد. قسمت جالب ماجرا این بود که آن ها توانسته بودند یک مزرعه ی بیست مگاواتی برای خود احداث کنند. که انرژی مورد نیاز آن هم از خورشید تامین می شد. شرکتی به نام Hadouken مجری این طرح بسیار بزرگ و جالب بود. هادوکن ادعا می کرد انرژی حاصل از نور خورشید به حدی بوده است که بتوان از آن برای ماینینگ و همچنین یک دیتا سنتر در غرب استرالیا استفاده کند. همان زمان شرکت دیگری هم به نام Plouton گفت می خواهد بزرگ ترین مزرعه ی استخراج بیت کوین شمال آمریکا را احداث نماید. اما بیایید ببینیم نرخ های خرید برق در ایران خود مان چگونه است؟
سیستم های متصل به شبکه ی کوچک تر از بیست کیلو وات هشتصد تومن قیمت دارند. حال این نکته را هم باید در نظر گرفت که عمر مفید سیستم های خورشیدی چیزی بین بیست و پنج تا سی سال است. اگر شما بودید از چنین فرصتی استفاده نمی کردید؟
اجرای سولار ماینینگ در ایران
سیزدهم مرداد ماه امسال آیین نامه ای با عنوان آیین نامه ی فرایند ماینینگ به تصویب هیئت دولت رسید. طی این آیین نامه هزینه ی برق اشخاصی که اقدام به استخراج بیت کوین و سایر ارز های دیجیتالی توسط شبکه ی برق دولتی کنند. چندین برابر افزایش پیدا خواهد نمود. حال نرخ سود استخراج ارز های دیجیتالی نسبت به گذشته کم تر از نصف شده است. اگر شما فقط سه دستگاه ماینر هم داشته باشید. که مثلا از نوع انت ماینر S9 باشند. و توان مصرفی برق آن هم یک ممیز سی و دو کیلو وات باشد. در هر ساعت چهار کیلو وات برق مصرف می گردد. حال اگر بخواهید برق مصرفی خود تان را از طریق انرژی خورشید تامین کنید چندین آپشن برای انتخاب خواهید داشت.
اول این که تمام برق مصرفی خود تان را به طور بیست و چهار ساعته از انرژی خورشیدی تامین کنید. از طرفی در روز چیزی در حدود پنج تا هفت ساعت آفتابی وجود دارد. تا بتوانید برق تولید نمایید. حال اگر بخواهید برق مورد نیاز خود را تامین نمایید باید چیزی در حدود پانصد میلیون تومن هزینه کنید. تا بتوانید بیست کیلو وات برق تولید کنید.
گزینه ی دوم چیست؟
گزینه ی دوم این است که این مصرف را تقسیم کنید بین شبکه ی خود تان و شبکه ی سراسری برق. به این صورت که زمانی که خورشید می تابد سیستم برق شما کار کند و جوابگوی نیاز تان باشد. و زمانی هم که آفتابی در کار نیست از همان شبکه ی سراسری برق بگیرید. به این صورت مقداری از مصرف برق ماینر شما تامین می گردد. یعنی مصرف برق شما از شبکه سراسری فقط کاهش میابد. ولی قطع نمی گردد. بنابر این تاسیس یک نیروگاه 5 کیلو واتی هم برای شما کافی خواهد بود. راه اندازی نمودن این سیستم هم فضایی ما بین پنجاه تا شصت متر مربع را نیاز دارد. البته باید دید که پشت بام خانه ی شما شیب دارد یا خیر؟ در این حالت میزان سرمایه ای که برای خرید و نصب تجهیزات لازم دارید یکصد وسی میلیون تومن است.
گزینه ی سوم
این است که برقی را که تولید می کنید به شرکت برق بفروشید تا بتوانید به این ترتیب قسمتی از هزینه های خود را پوشش بدهید. در این حالت هزینه ی نصب و راه اندازی سیستم های متصل تقریبا به اندازه ی نصف شبکه های جدا می باشد. پس احتمالا صرفه ی این شبکه برای شما بیشتر هم باشد. چرا که می توانید با هزینه ی هفتاد میلیون تومن یک نیروگاه پنج کیلو واتی را راه اندازی نمایید. و می توانید هر کیلو وات برق تولیدی خود تان را هشتصد تومن به شرکت ساتبا بفروشید. تا به شبکه ی سراسری منتقل گردد. در این حالت درآمد شما ماهانه چیزی بین هشتصد هزار تومن تا یک میلیون می شود. حالا هزینه ی برق مورد نیاز تان از آن ور بیش از دو میلیون می گردد.
که می توان نصف آن را با این روش پوشش داد. البته بهتر است که بدانید دولت وام های با بهره ی پایین برای کار آفرینان در نظر گرفته است. حالا زمان بررسی سرمایه ی مورد نیاز برای خرید ماینر و سایر اقلام است. تا بتوانیم استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی داشته باشیم.
بررسی هزینه های اولیه ی خرید ماینر
اگر بخواهید به تعداد سه عدد ماینر انت ماینر S9 بخرید حداقل سی و پنج میلیون تومن پول لازم دارید. البته این قیمت مربوط به بیست و هفتم مرداد ماه می شود. و ممکن است کمی بیشتر هم شده باشد. در این حالت در آمد شما از هر دستگاه ماهانه یک میلیون و چهارصد هزار تومن است. حال که سه مدل سناریو برای استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی به شما ارائه داده ایم. ممکن است بنابه سلیقه ی خود یکی از آن ها را انتخاب نموده باشید. پس زمان بازگشت سرمایه اولیه ی شما برای هر یک از این سه مورد متفاوت خواهد بود. در حالت اول سرمایه ی اولیه ی شما پس از نه سال و نیم باز خواهد گشت. طبق سناریو ی دوم هم سرمایه شما پس از پنج سال عودت داده می شود.
و بر طبق سناریو ی سوم هم تمامی هزینه های شما پس از پنج سال تامین می گردد. حال با توجه به این توضیحات می توان این طور برداشت نمود. اگر میزان سختی شبکه اصلا تغییر نکند. احتمالا برای استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی به پنج تا ده سال زمان برای سود دهی نیاز دارید. یعنی پس از گذران این زمان تمام هزینه های شما عودت داده می شود. در حالی که عمر مفید ماینر ها این قدر ها هم نیست. پس نمی توان استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی را تا این حد مقرون به صرفه دانست.
نتیجه ی این مقاله
انرژی خورشیدی، زمین گرمایی، برق آبی و باد جزو انرژی های تجدید پذیری هستند که می توان با استفاده از آن ها اقدام به استخراج بیت کوین در منزل نمود. و یا به قولی استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی را انجام داد. استفاده از این روش ها هیچ ضربه ای هم به محیط زیست نمی زند. شاید استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی طبق آن چه گفتیم چندان هم سود آور نباشد. ولی اگر چنین سیستمی در ابعاد وسیع تری پیاده شود. حتما کسب و کار متوسط رو به بالایی خواهد بود. همچنین می توانید با فروش برق تولید شده از این سیستم هم کسب در آمد کنید. اما با این حال به نظر می رسد که صرفه ی استفاده از استخراج بیت کوین با انرژی خورشیدی بیشتر است.
اما امید واریم در سال های آتی قیمت پنل ها و باطری های خورشیدی کاهش یابد. تا بتوان راحت تر در این زمینه سرمایه گذاری نمود. به این ترتیب ایران هم می تواند یک قطب استخراج بیت کوین در دنیا معرفی شود. حیف است که با وجود چنین پتانسیل هایی برای تولید برق کشور مان از آن منع شویم. فقط به خاطر این که سرمایه گذاری اولیه ی آن مقرون به صرفه نبوده است.