کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال به چه روش هایی صورت می گیرد؟
کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال کم کم ما را به یاد این موضع می اندازد که دوره ی پول های سنتی رو به پایان است. ارز های دیجیتال نوع جدیدی از پول هستند که نیاز ما به تولید اسکناس را کم تر می کنند. اما همچنان که تکنولوژی و فناوری اطلاعات هر روز قوی تر می شود، مدل های کلاهبرداری هم زیاد تر و متنوع تر می گردد. مانند کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال. مخصوصا اگر مردم یک ناحیه و یا کشور اطلاعات شان در مورد مثلا ارز های دیجیتالی خیلی محدود و کم باشد. خیلی از اوقات کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال متوجه خود سرمایه گذاران در این حیطه می شود.
این نوع کلاهبرداری ها که نوع بسیار جدیدی از کلاهبرداری محسوب می گردند ضربات بسیار شدیدی را بر پیکره ی اقتصاد و زندگی مردم می زنند. گاه ممکن است به صورت طرح های کلاهبرداری پانزی دیده شوند. و گاهی هم می توانند به صورت عرضه های اولیه برای توکن هایی باشند که شاید اصلا وجود ندارند. در این مقاله سعی داریم به زبانی کاملا ساده انواع روش ها و شیوه های کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال را به شما معرفی نماییم.
کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال با تیم پشتیبانی
این قسمت مربوط می گردد به تیم های پشتیبانی الکی و جعلی. در این روش یک نفر و یا یک تیم کلاهبردار به معرفی خود می پردازند. به عنوان تیم پشتیبانی از کیف پول شما. و یا حتی صرافی ای که در آن اکانت دارید. به این وسیله یک مشکل را برای شما بیان می کنند و سپس از شما می خواهند که رمز عبور خود تان را به آن ها بگویید. گاهی هم از شما کلید های خصوصی تان را طلب می کنند. یک مدل دیگر هم تحت عنوان پامپ و دامپ وجود دارد. پامپ یعنی بالا بردن و دامپ یعنی پایین آوردن منابع پولی آن هم به منصوعی. یعنی آن قدر نوسانات بازار سرمایه را بالا و پایین می آورند تا موجب ضرر بقیه ی افراد شوند. از این طرف خود شان سود می کنند.
ایمیل های فیک و طرح های پانزی
روش کلاه برداری به وسیله ی ایمیل به این صورت است که یک ایمیل برای افراد ارسال می شود و طی آن از افراد می خواهند تا اطلاعات خصوصی مانند رمز عبور خود شان را فاش کنند. می توان این مورد را نوعی فیشینگ هم دانست. اگر چه طرح های پانزی با شرکت های هرمی تفاوت های کوچکی دارند. اما برای یکدیگر هم پوشانی ایجاد می کنند. و از برخی جهات شبیه به هم هستند. مثلا یکی از اساسی ترین شباهت های آن ها به هم در این است که دائما شروع به جذب سرمایه گذار جدید می کنند.
و به وسیله ی این سرمایه های جذب شده ی جدید به سرمایه گذاران قدیمی سود می پردازند. شاید به نظر می رسد این کار همیشه باقی بماند. اما پس از مدتی سرمایه گذار جدیدی وجود نخواهد داشت. و گرداننده ی این شبکه با کلی پول که از همین راه به جیب زده است فرار می کند.
وب سایت های تقلبی و بد افزار ها
همان فیشینگ است. وب سایت هایی در سطح اینترنت وجود دارند که می توانند بسیار شبیه به وب سایت اصلی باشند. گاها درگاه پرداختی دارند. و در آن اطلاعات حساب های بانکی و یا حتی ارزی دیجیتالی شما را می دزدند. و کم تر از نیم ساعت می بینید حساب تان خالی می شود. این روش می تواند به صورت های دیگری هم انجام بپذیرد. که توصیه می کنیم مقاله ی مربوط به فیشینگ را در همین وب سایت زرین اکسچنج را حتما مطالعه بفرمایید. قبلا یکی از این وب سایت ها برای به دست آوردن اطلاعات جیمیل کاربران گوگل طراحی و ساخته شده بود. که آدرس آن به این صورت بود Gmaaail.com. پس می بینید که اگر حواس تان نباشد به راحتی گول می خورید. مورد بعدی در خصوص بد افزار ها می باشد.
این بد افزار ها می توانند هم در موبایل شما نفوذ کنند و هم در کامپیوتر های دسکتاپ و غیره. به هر حال پس از ورود به سیستم شما با روش های متفاوت و مختلف اقدام به سرقت اطلاعات شما می کنند. برخی از این بد افزار ها لاگر هستند. و به دنبال اینند که تنها رمز عبور و یوزر نیم های شما را بربایند. تا بر آن اساس بتوانند کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال انجام دهند. بهترین راه کار برای جلو گیری از چنین موضوعی می تواند این باشد که هر برنامه ای را از منبع مطمئنی دانلود و نصب نمایید. مثلا اگر قصد نصب اپلیکیشن در گوشی خود دارید می توانید آن را از گوگل پلی نصب کنید. یا استور مربوط به همان گوشی.
کیف پول و عرضه ی اولیه ی جعلی
خب پر واضح است که پس از ایجاد اکانت در کیف پول های تقلبی آن ها اقدام به دزدیدن اطلاعات شما و پول تان می کنند. ظاهر آن ها دقیقا همان طوری است که یک کیف معمولی دارد. و همان چیز هایی را از شما می خواهد که بقیه ی کیف های پول می خواهند. برای گیر نیوفتادن در دام چنین کیف پول هایی می توان قبل از اقدام به ایجاد کیف جدید. اول از صحت آن ها اطمینان کسب نمود. برای این کار کافی است کمی به جستجو بپردازید تا اعتبار آن ها را بسنجید حتی می توانید از همین وب سایت هم مقدار بسیار زیادی از این اطلاعات را به دست بیاورید. همچنین اگر از نسخه های موبایلی این کیف ها استفاده می کنید حتما آن ها را از اپ استور های مجاز مانند گوگل پلی دانلود و نصب کنید.
اگر هم قصد دانلود و نصب نسخه ی کامپیوتری آن ها را دارید حتما از وب سلیت رسمی دانلود شان کنید. اگر توجه کرده باشید وب سایت زرین اکسچنج هیچ گونه کیف پولی را برای دانلود در معرض دید شما قرار نداده است. و به جای این کار آدرس وب سایت های اصلی کیف ها را به شما داده و تسریح می کند که در مورد آن ها اعتبار سنجی هم انجام دهید. و اما عرضه های اولیه یا همان ICO. می توان به جرات گفت که بیش از هشتاد درصد تمام عرضه های اولیه یک نوع کلاهبرداری هستند. و توکن هایی که در این جریان به دست مردم می رسد هیچ اعتبار و ارزشی ندارد. عرضه کننده هم به محض کسب سرمایه دیگر جوابگو نخواهد بود.
صرافی ها و صفحات مجازی
کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال می تواند حتی در حوزه ی خود صرافی ها هم اتفاق بیوفتد. هر روز شاهد ایجاد قارچ گونه ی صرافی های نا معتبر هستیم. چند ماهی فعالیت خود را دارند و سپس با مقدار زیادی پول مردم غیب شان می زند. برخی از آن ها برای راحتی کار و این که اقبال مردم به آن ها بیشتر گردد سیستم احراز هویت هم ندارند. و به راحتی یک اکانت باز می کنید و فعالیت می کنید. قسمت بعدی مربوط به کمپین هایی است که در شبکه های مجازی ایجاد می گردد. در این کمپین ها به عناوین مختلف از مردم پول و ارز جمع آوری می گردد. مثلا گاهی به عنوان کمک های انسان دوستانه به سیل زدگان کشور خود مان. البته همه ی این کمپین ها بی اعتبار نیستند. ولی برخی از آن ها کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال هم انجام می دهند.
استخراج ابری
در این روش از کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال وب سایت هایی ظاهر می شوند. و از شما می خواهند تا سرمایه ی خود را به آن ها بدهید تا به وسیله ی آن اقدام به استخراج کنند. استخراج ارز های دیجیتالی مانند بیت کوین. چه کسی آن ها را تایید می کند؟ خدا می داند. می توانید چندین دستگاه ماینر در آن جا اجاره کنید و مثلا ماین انجام دهید. و با این خیال پول تان را به این سایت ها بدهید. پس از مدتی هم غیب شان می زند یا دامنه ی آن ها منقضی می گردد. برخی از آن ها کلک جالبی ه کاربران می زنند. می گویند پول تان را به ما بدهید. ما برای شما مثلا چهار دستگاه ماینر قرار می دهیم.
هر مقدار که ارز دیجیتالی استخراج شد به کیف پول شما در همین وب سایت منتقل می گردد. شما برای برداشت باید به یک سقف خاصی برسید. مثلا حداقل باید میزان ارز شما به یکصد دلار رسیده باشد تا بتوانید آن را برداشت نمایید. برخی دیگر پیشنهاد می دهند تا پول به دست آمده ی خود را دوباره سرمایه گذاری کنید. و به این ترتیب برای مدت نسبتا زیادی شما را سر می گردانند. شما هم صبر می کنید که سقف تان برسد. ولی یک روز که می روید به اکانت خود سر بزنید دیگر جوابی از پشتیبان وب سایت نخواهید دید. شاید هم کل وب سایت پاک شده باشد. این هم یک نوع از کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال می باشد.
چه طور بفهمیم این پروژه ها رسمیت دارند با نه؟
برای جلوگیری از کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال باید چندین اصل را رعایت نمایید. برخی از این پروژه ها منتسب به برخی اشخاص می شوند. مثلا مایکل اسپیرمن. تحقیق کنید آیا اصلا چنین شخصی وجود دارد؟ شاید فقط اسم یک سیگار فروش باشد. آیا یک قرار داد همکاری معتبر بین این پروژه و شرکت با شرکت های نام آشنا وجود دارد؟ یا فقط حرف است؟ از خود تان بپرسید آیا این پروژه نقشه ی راهی هم دارد. یا فقط در حد یک آرزوی شخصی است. دقت کنید پروژه هایی که بعضا رها شده اند و یا با شکست مواجه شده اند نمی توانند موارد جالبی برای سرمایه گذاری باشند. ریسک آن هم به این بزرگی؟ نظر مردم و عموم در مورد این ارز دیجیتالی چیست؟ اصلا کسی آن را می شناسد؟
وقتی مردم نام این پروژه را می شنوند چه عکس العملی نشان می دهند؟ آیا افراد پشت این طرح فعال هستند یا منتظر شما بوده اند تا پول تان را بیاورید؟ در این موارد کمی بدبین بودن به هیچ کس بر نمی خورد. به خاطر داشته باشید که تکنولوژی بلاک چین نمی تواند حلال همه ی مشکلات انسان باشد. این را گفتم چون ممکن است در طی مسیر افرادی پیدا شوند و بخواهند همه چیز را به بلاک چین ربط بدهند. تا بتوانند به این ترتیب پول تان را از دست تان در بیاورند. از همه مهم تر ببینید آیا این طرح مشکلی را هم حل می کند؟ یا مانند طرح های هرمی فقط حرف می زند؟ حالا ببینید آیا موازی با همین ارز دیجیتالی آیا ارز دیگری هم وجود دارد که بتواند این مشکل را حل نماید؟
مطالبی در مورد تاریخچه ی طرح ها
دانستن سوابق همه ی طرح ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. همه ی طرح ها باید هدف خاصی را دنبال کنند. ببینید آیا اصلا خود این هدف گذاری درست است؟ بعد ببینید پروژه ی مورد نظر شما تا به حال به هدف خاصی هم رسیده است یا خیر؟ آیا از ابتدای شروع طرح تا به حال به مشکلی هم بر خورده اند؟ و یک سوال مهم این است که آیا این ارز دیجیتالی دچار پامپ و دامپ شده است؟ آن طور ک در ابتدای همین مقاله گفتیم؟ آیا تیم حال حاضر که پشت این طرح قرار دارند همان تیم اولیه ی آن است. و یا تغییراتی در آن به وجود آمده است؟ اگر تغییری بوده باید دلیل آن را بدانید. از پرسیدن هر یک از این سوال ها شرم نکنید. زیرا به هر حال شما دارید پول تان را برای این پروژه صرف می کنید.
پس باید اطلاعات کافی به شما بدهند. اگر به هر دلیلی از گفتن این قبیل اطلاعات طفره رفتند بهتر است سراغ سرمایه گذاری دیگری بروید. چون حتما کلکی در کار است. پرسیدن این سوال ها برای جلو گیری از کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال واقعا واجب است.
از حلوا حلوا گفتن دهان شیرین نمی شود
ضرب المثل های زیادی در این مورد وجود دارند. کسانی که افکار رویایی دارند از منطق و واقعیت دور می شوند. و طرح شان احتمالا فقط به درد خود شان می خورد. از قدیم گفته اند سنگ بزرگ علامت نزدن است. کسی که طرحش را با ارقام عجیب و غریب پر می کند یا کلاهبردار است و یا دیوانه. به هر حال هر دوی آن ها را ترک کنید. به کلمه ی تضمین و تصمینی حساسیت داشته باشید. هر کس بگوید فلان مقدار سود تضمینی بابت این طرح به شما پرداخت می کنم حتما کلک می زند. و کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال انجام می دهد. سود تضمینی برای بانک ها هم معنا ندارد. چه برسد به طرح هایی که آخر آن معلوم نیست.
از طرفی زمانی که از شما خواسته شد که مثلا دو نفر دیگر را هم با خود به مجموعه بیاورید حتما این وسط مشکلی وجود دارد. شک کنید. البته از لینک های بازاریابی نمی گوییم. آن ها حسای شان جدا است. اما شما نباید وادار به آوردن عضو جدیدی شوید. بعضا ممکن است بگویند اگر می خواهید سود تان را بگیرید باید حتما دو نفر دیگر را هم به این حوزه دعوت کنید که فعال هم باشند. اگر طرح درستی باشد هیچ اجباری در کار نیست.
اسم کلید خصوصی روی خودش است
اگر به هر ترتیبی از شما خواستند تا کلید خصوصی خود تان را به آن ها بدهید حتما اسیر کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال شده اید. نه کلید خصوصی و نه سایر اطلاعات مانند رمز عبور خود را حتی به پدر تان هم ندهید. مورد بعدی افراد سابقه دار هستند. کسانی که حداقل یک بار زندان رفته باشند. حال تصور کنید آمده اند تا زندگی شما را مرفه سازند. باور تان می شود. از قدیم گفته اند توبه ی گرگ مرگ است. ساده و زود باور نباشید. سعی نکنید مانند فیلم ها به این قبیل افراد یک فرصت دوباره بدهید. اگر هم فرصت دادید بهتر است پول تان را هم از کارگردان همان مجموعه بگیرید. کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال یک شوخی نیست.
این موضوع می تواند فراتر از یک فرد باشد. شاید یک گروه و یا یک پروژه و طرح متهم به کلاهبرداری شده باشند. ۀن هم در گذشته. چرا نباید الآن هم کلاهبرداری کنند؟ پس بهتر است مهر و عطوفت خود را به جای آن ها به خانواده ی خود تان نشان دهید. به راحتی اعتماد نکنید. منتظر گزارش و اخبار دیگران نباشید همواره خود تان تحقیق کنید. شاید بقیه دروغ بگویند و یا در بهترین حالت خود شان هم فقط شنیده باشند.