لیسک را بشناسیم
لیسک نوعی بلاک چین می باشد. که هدف سازندگان آن ایجاد مجموعه برنامه های غیر متمرکزی است که بر روی بلاک چین سوار هستند. Max Kordek و Oliver Beddows دو نفر بودند که برای اولین بار در سال دو هزار و شانزده اقدام به برپایی این پلتفرم و ارز دیجیتالی نمودند. که نام آن لیسک بود. آن ها ایده و طرح اولیه ی خود را بر اساس ارز دیگری به نام Crypti بنا نهادند. نماد این ارز نیزXCR بود. نام اختصاری ارز مورد نظر این مقاله نیز LSK است. که برای انتقال از حسابی به حساب دیگر ده ثانیه زمان می برد.
و پس از گذشت تنها شصت تا صد و بیست دقیقه معامله ی انجام شده دیگر قابل بازگشت نمی باشد. با توجه به حجم معاملات در بازار ارز های دیجیتالی لیسک توانسته است که جایگاه پانزدهم را از بین ارز های دیجیتالی نصیب خود کند. چرا که حجم تبادلات توسط آن دو ممیز نود و چهار میلیارد دلار می باشد.
لیسک از کجا آمد؟
گفتیم ارز دیجیتالی ما طرح اولیه ی خود را از ارز دیگری به نام Crypti وام گرفت. Crypti برای خودش یک بنیاد هم دارد. این بنیاد در مرحله ای یک کد جدید را ایجاد نمود. توسط این کد می توانستند پروژه ی تازه ای را شروع کنند. خب لیسک هم به عنوان زیر شاخه ی کریپتی به وجود آمد. سپس برای این که زیر بنای این ارز جدید پایدار و قابل اطمینان باشد. عرضه ی اولیه آن را شروع نمودند. در این عرضه ی اولیه چهارده هزار بیت کوین جمع شد. که به وقت خود جزو بزرگ ترین و شاید دومین سرمایه گذاری قرن نامیده شد.
آن هم در حوزه ی ارز های دیجیتالی. سپس در تاریخ بیست و چهارم می سال دو هزار و شانزده در دسترس عموم مردم قرار گرفت. تا بتوانند از آن بهره ببرند. و در تبادلات خود آن را مورد استفاده قرار بدهند. مدت زمانی نگذشت که همین لیسک تبدیل به رقیب سرسختی برای خود بیت کوین گشت.
شبکه ی Lisk چگونه کار می کند؟
همانند ارز های Bitcoin ،Nxt یا BitShares، Lisk هم مبتنی بر یک شبکه ی بلاک چینی می باشد. که خاصیت غیر متمرکز بودن را هم دارد. به این ترتیب توسعه دهندگان آن می توانند میزان زیادی از سفارش ها و تراکنش ها را به طور موازی و در یک زمان انجام بدهند. پس می توان این طور عنوان نمود که لیسک چیزی شبیه به همان اتریوم می باشد. ولی باید این نکته را هم به خاطر سپرد که لیسک برای درست کردن قرار دادد های هوشمند ساخته نشده است. بلکه برای این به وجود آمده است که با آن بتوانند برنامه ها و شاخصه های مختلفی را در چارچوب SDK پیاده سازی نمود. مانند بیت کوین که از الگوریتم اثبات کار استفاده می کند.
لیسک از چنین الگوریتمی بهره نمی برد. به جای آن از یک الگوریتم ساده تر به نام توافق اولیه BitShares بهره می برد. نام این توافق اولیه DpoS است. که مخفف کلمات Delegated Proof of Stake است. یعنی هر کسی که یک میزان از این ارز دیجیتالی را دارد. می تواند به تامین کنند گان امنیت شبکه رای بدهد. جالب این که فقط صد و یک نماینده می توانند در این امر فعالیت داشته باشند. و در ازای ایجاد بلوک ها پاداش بگیرند. بنابر این هر کسی آرزو می کند که تبدیل به یک نماینده ی فعال در چنین سیستمی باشد.
این ارز توسط تورم خودش باز تولید می شود. به این ترتیب که هر زمان یک بلوک جدید ایجاد گردد. لیسک جدیدی هم ساخته می شود. سال اول به ازای تولید بلوک های جدید 5 LSK تولید می گردد. این پاداش ها هم به طور کاملا برابری در بین تمامی آن صد و یک نفر قسمت می گردد.
نحوهی عملکرد DpoS چگونه است؟
DpoS می تواند مشکلات ناشی از متمرکز بودن شبکه را از میان بر دارد. آن هم با توسل به شاهدانی که همان نمایندگان فعال می باشند. به این ترتیب ممکن است هر مقدار بلوک ها را تایید نمایند. خود شاهد ها یا همان نمایند گان فعال توسط مصرف کنند گان شبکه رای می آورند. طبق نتایجی که بر اساس یک شبکه ی غیر متمرکز به دست آمده است. DpoS دموکراسی را در شبکه به حد اعلای خود اجرا می کند. چنان که گفتیم زمانی که نمایند گان بلوکی را ایجاد می نمایند بابت آن مبلغی را هم به عنوان پاداش می گیرند. شاید DpoS را بتوان به عنوان یک استاندارد در نظر گرفت که می تواند بر روی کار کرد نمایندگان نظارت کند.
تمام این ها زمانی اتفاق می افتد که بلوک جدید باید خودش تایید کند که بلوک قبلی توسط یک گروه مورد تایید امضاء شده است. به این وسیله سرعت و روند تبادلات مالی خیلی بالا تر می رود. با این حال این استاندارد امکان آن را فراهم می سازد تا بتوان تعداد تراکنش های زیاد تری را در هر بلوک جای داد. البته نسبت به اثبات کار و اثبات سهام. با استفاده از چنین تکنولوژی ای می توان به طور هم سطح با Visa و Mastercard هم به رقابت پرداخت.
زنجیره های جانبی و اهمیت آن ها در این شبکه
Sidechain همان زنجیره های جانبی هستند. به آن ها دفاتر کل هم می گویند. که خود شان به زنجیره ی اصلی متصل شده اند. ولی اتصال آن ها آسیبی به زنجیره ی اصلی نمی رساند. Sidechain باعث می گردد که بتوانیم به سطوح دست رسی بالایی وجود دارد برسیم. لیسک به بهترین صورت ممکن در هردو زمینه عمل می کند. منظور از هردو زمینه امنیت و پایداری می باشد. به این وسیله می توان انتظار انعطاف بالایی را از این شبکه داشت. خود Lisk از زنجیره ی اصلی خود حفاظت می کند. که توسط همان صد و یک نفر فعالیت می کند. به این صورت اگر در خود بلاک چین هم مشکلی به وجود بیاید زنجیره ی اصلی قطعی نخواهد داشت. و پایدار خواهد ماند.
بررسی قیمت Lisk
این که بخواهیم تحلیل کنیم آینده ی Lisk چگونه می شود. باید به نحوه ی عملکرد برنامه نویسان و توسعه دهند گان آن امید وار باشیم. Lisk به عنوان تنها یک ارز دیجیتالی که برای انجام تبادلات صرف استفاده می شود عمل نمی کند. پس نمی توان انتظار داشت که در تبادلات کسی حاضر به استفاده از آن نشود. مخصوصا این که بخواهیم در این زمینه آن را با بیت کوین سنجش و قیاس کنیم. ولی اگر بخواهیم به عنوان یک تکنولوژی ساخت برنامه های هوشمند به آن نگاه کنیم می توانیم به سرمایه گذاری روی آن امید وار باشیم.
شما هم در صورتی که کمی اهل ریسک نمودن باشید. می توانید سرمایه ی کمی را در این زمینه قرار بدهید. زیرا آینده ی خوبی دارد. Lisk در میان گوگل و ماکروسافت محبوبیت لازم خودش را دارد. فقط به این دلیل که در نگارش آن از زبان برنامه نویسی جاوا استفاده شده است. ضمنا می توان به توسعه ی این شبکه در آینده امید زیادی بست. البته به عنوان یک بستر برای برنامه های ویژه. نه تبادلات.
کیف پول های Lisk کدامند؟
اول از کیف پول خود این شبکه به نام Lisk Nano شروع می کنیم. در Lisk Nano می توانید به شبکه متصل شوید و پرداخت و ارسال مبالغ داشته باشید. ضمنا می توانید با استفاده از این کیف پول به انجام رای دهی و تغییر رمز عبور دوم هم مبادرت ورزید. وقتی از Lisk Nano که کیف پول رسمی لیسک است استفاده می کنید. لازم نیست که حتما به خود شبکه هم متصل باشید. به خاطر این که این کیف پول به گره های اصلی بنیاد لیسک متصل است. گزینه ی بعدی برای کیف پول می تواند Freewallet باشد. Freewallet هم تحت وب هست و هم نسخهی نرم افزاری دارد. البته Freewallet از خیلی ارز دیجیتالی دیگر هم پشتیبانی می نماید.
به کمک این کیف می توانید نسخه ی دسکتاپ خود را هم به روز رسانی نمایید. ضمنا با داشتن یک کارت بانکی نیز می توانید بر میزان Lisk های خود بیفزایید. با کیف پول فری ولت می توانید از کلید های خصوصی خود نسخه ی پشتیبان هم داشته باشید. ضمنا یک اپلیکیشن اندرویدی هم دارد که امنیت خوبی دارد. خود شرکت FreeWallet چنین عنوان نموده است که بیش از نیمی از دارایی های آن در فضایی کاملا آفلاین نگه داری می گردد. با این حساب امکان هک نمودن آن هم تقریبا صفر می شود. تا یاد مان نرفته این نکته را هم بگوییم که این کیف پول نسخه ی آی او اس مخصوصی را هم دارد.