ردیابی تراکنش های بیت کوین چگونه انجام می پذیرد؟
اغلب ردیابی تراکنش های بیت کوین به نظر ما غیر ممکن می آید. آن هم به خاطر این که فکر می کنیم چون بلاک چین یک سیستم غیر متمرکز می باشد. احتمالا ردیابی تراکنش های بیت کوین در آن هم غیر ممکن و یا حد اقل دشوار است. اما موضوع دقیقا بر عکس است. شما در بلاک چین بیت کوین می توانید به راحتی تمامی تراکنش ها را رد گیری نمایید. زیرا شفافیت عملکرد یکی از مشخصات این سیستم می باشد. با این حساب می توان تمام تراکنش ها را با توجه به سوابق شان پیگیری نمود. در این مقاله به سوال های دائمی درباره ی ردیابی تراکنش های بیت کوین خواهیم پرداخت.
طریقه ی ردیابی تراکنش های بیت کوین
برای ردیابی تراکنش های بیت کوین می توان از دو روش بهره برد. یکی این که از صرافی ها کمک بگیریم. و دیگر این که از مجموعه وب سایت هایی تحت عنوان اکسپلورر استفاده نماییم. البته این نکته را هم باید بگوییم که همه ی صرافی ها امکان ردیابی تراکنش های بیت کوین را در خود ندارند. و تنها برخی از آن ها دارای این ویژگی می باشند. باید این را بدانیم که بر عکس آن چه که ما معمولا تصور می کنیم اتفاقا این بانک ها هستند که در آن ها نمی توان به راحتی سوابق پرداخت را رد گیری نمود. به عنوان مثال چه کسی می داند یکصد و بیست و دومین تراکنش گذشته ی او در یک بانک چیست؟ برای گرفتن این طور سوابق باید خود تان راهی بانک ها بشوید و گاها فرم هایی را هم پر کنید.
کارت شناسایی با خود ببرید. و هزار داستان دیگر. اما در مورد سیستم های بلاک چینی و مخصوصا بلاک چین بیت کوین موضوع خیلی فرق دارد. مثلا اصلا لازم نیست که به مکان خاصی بروید. لازم نیست مدارک شناسایی با خود ببرید. و خیلی چیز های دیگر. شما می توانید بدون نیاز به ارائه ی اطلاعات خاصی تراکنش های مربوط به هر واحد بیت کوین را ردیابی نمایید. حتی می توانید ببینید در یک آدرس چه مقدار بیت کوین وجود دارد. و یا این که تارخچه ی تراکنش های آن به چه صورت است؟
سایت های مخصوص ردگیری
گفتیم مجموعه وب سایت هایی هستند که به هر کاربر این امکان را می دهند که سوابق تراکنش های هر آدرس را ردیابی نمایند. وب سایت بلاک چین دات کام نیز یکی از این وب سایت ها می باشد. البته این وب سایت به غیر از این که سوابق تراکنش ها را به شما می گوید. می تواند در حکم یک کیف پول بیت کوین هم برای شما محسوب گردد. اما بیایید ببینیم ردیابی تراکنش های بیت کوین به چه درد ما می خورند؟ می توان این گونه گفت که با ردیابی تراکنش های بیت کوین می توانید اطمینان حاصل نمایید که پول هایی را که ارسال می کنید به آدرس درستی رفته است یا خیر؟ همچنین این امکان می تواند برای نهاد های قانون گذار و مقامات پلیس هم کاربردی ارزیابی گردد.
پس چنان که می بینید بیت کوین و ارز های دیجیتالی آن چنان هم که فکرش را می کردیم بی قانون و راهی برای دزدی نیستند. تنها چیز خیلی خوبی که دارند این است که تحت مالکیت شخص و یا دولت خاصی نیستند. بنابر این هیچ کس با توسل بر سوگیری و جهت گیری های سیاسی نمی تواند این سیستم مالی را قبضه نماید.
وظیفه و کاربرد هش ها در تراکنش ها چیست؟
خب چنان که معلوم است هر کدام از تراکنش ها شامل یک هش مختص به خود هستند. توسط همین هش می توان آن تراکنش خاص را رد گیری نمود. اما بیایید ببینیم هش ها در هر تراکنش به چه شکلی هستند؟ هش ها در هر تراکنش می توانند چیزی شبیه به یک سری از مجموعه ی اعداد و حروف طولانی باشند. مانند «36c6d732090bec7c7aa3761744bc54576d2a45933bd13a05f97426d066b6bf00a». حال می توانید مثلا چنین هشی را در وب سایت بلاک چین دات کام وارد نمایید تا سوابق مربوط به آن را بتوانید مشاهده نمایید. یک فایده ی دیگری هم که این رد گیری ها دارد این است که می توان به سادگی فهمید که تا به همین الآن چه تعداد بیت کوین استخراج گردیده است؟ یا میزان و مقدار کارمزد ها چه قدر است؟ حتی می توان سختی شبکه را نیز فهمید.
چه کنیم که تمام تراکنش ها تایید شوند؟
گاهی که دستور انجام تراکنشی را می دهیم. تایید نمی گردد. اما چه طور می توان کاری کرد که تمام تراکنش ها تایید گردند؟ اولین کاری را که باید انجام بدهید این است که کارمزدی را که برای تایید تراکنش های خود در نظر می گیرید باید منصفانه باشند. یعنی نه خیلی زیاد و نه خیلی کم. اغلب اوقات وقتی که کارمزد ها را کم در نظر می گیرید دیر تایید می گردند. این نکته را حتما به خاطر داشته باشید که اولویت تایید تراکنش ها همیشه با آن هایی است که کارمزد شان بیشتر باشد. می دانیم که در حال حاضر تعداد تراکنش های انجام گرفته با سیستم بلاک چین بیت کوین زیاد تر از گذشته می باشد. اگر چه در آغاز بیت کوین چندان مورد مصرف و استفاده ای نداشته است.
اما به مرور جای خود را در بین کاربران خود باز کرده است. و به این ترتیب میزان تراکنش ها هم در حد قابل قبولی شده اند. بیان این نکته هم مهم است که در هر صورت تراکنش ها تایید خواهند شد. ولی چنان که گفتیم ممکن است تایید آن ها کمی به تاخیر بیوفتد. و این می تواند در نتیجه ی کارمزد کمی باشد که صادر کننده ی تراکنش در نظر گرفته است. حتی گاهی شاهد این هستیم که تایید یک تراکنش به چند روز و شاید هم یک هفته طول بکشد. آن هم فقط برای کارمزد پایینی که برای آن در نظر گرفته شده است.
Unconfirmed دیگر چیست؟
گاهی هم که کارمزد ها خیلی پایین باشند ماینر ها یکی پس از دیگری از تایید آن سر باز می زنند. و به این ترتیب آن تراکنش به حالت Unconfirmed در می آید. این یعنی پول تان دو مرتبه به کیف پول باز خواهد گشت. برخی از صرافی ها تمهیداتی را می اندیشند تا در طی آن تراکنش ها در همان بار اول خود تایید گردند. و مشکل تراکنش Unconfirmed به وجود نیاید. اما چه طور این کار را انجام می دهند؟ به این صورت که ردیابی تراکنش های بیت کوین را انجام داده و سپس سعی می کنند تا کامزد خوبی را هم برای تایید آن در نظر بگیرند. در این صورت به احتمال قوی آن تراکنش در همان بار اول تایید خواهد شد. ضمنا این نوع صرافی ها کارمزد ها را بر اساس شلوغی و خلوتی شبکه نیز تعیین می نمایند.
بعضی وقت ها خود اشخاص میل دارند که تراکنش های شان با سرعت بیشتری تایید گردد. برای همین هم به صورت دستی مداخله می کنند و میزان کارمزد را کمی بالا تر از حد معمول می برند تا به این وسیله کار شان زود تر انجام بپذیرد. و بر عکس کسی که عجله ی زیادی برای تایید تراکنش خود نداشته باشد می تواند مبلغ کارمزد کم تری را به تراکنش خود اختصاص دهد.
طولانی شدن مدت زمان
مشکل مقیاس پذیری در شبکه ی بلاک چینی بیت کوین یکی از مواردی است که به طولانی شدن تایید تراکنش ها می انجامد. البته این مشکل متعلق به دیروز و امروز نیست. بلکه شبکه ی بیت کوین خیلی وقت است که با این مشکل دست و پنجه نرم می کند. زمانی که کلمه ی Confirm را در پروفایل خود می بینیم متوجه می شویم که آن تراکنش تایید شده است. تایید شدن تراکنش به علاوه ی انجام خود تراکنش به صورت موازی و همزمان امکان پذیر نیست. برای همین هم ممکن است انجام کلی این عملیات در فاصله ای بین ده دقیقه تا بیش از بیست و چهار ساعت به طول بینجامد. و این یعنی همان مشکل مقیاس پذیری شبکه ی بیت کوین. وجود مشکل مقیاس پذیری در شبکه ی بیت کوین باعث شده است تا نهایتا در هر ثانیه تنها هفت تراکنش تایید شوند.
این میزان خیلی کم و نا چیز به حساب می آید. مخصوصا در مقابل شرکت ها و موسسات مالی معروفی همچون ویزا کارت و مستر. در واقع ما در این شبکه با نوعی محدودیت طرف هستیم. گاهی برای حل شدن این ایراد و مشکل راه حل هایی پیشنهاد می گردد. برای مثال شبکه ی لایتنینگ یکی از این راه حل ها است. با استفاده از این سیستم می توان به بلاک چین یک لایه ی دیگر اضافه نمود. تا بتوان تراکنش های موازی را تسهیل نمود. آن هم بعضا با کارمزد های پایین. ولی هنوز هم افراد زیادی از چنین سیستمی بهره نمی برند.
لغو تراکنش ها چگونه امکان پذیر است؟
بیایید این موضوع را به صورت یک پرسش مطرح کنیم. آیا می توان یک تراکنش را لغو نمود؟ خب پاسخ به این سوال نسبی است. یعنی گاهی می توان و خیلی اوقات نمی توان این کار را انجام داد. اولین چیزی که در این مورد باید بدانید این است که هر گاه کلمه ی Confirm را دیدید دیگر نمی توانید آن تراکنش را لغو کنید. پس می توان این گونه برداشت نمود که اگر تراکنش شما Unconfirmed یا همان تایید نشده باشد می توانید آن را لغو نمایید. این را هم بدانید که لغو نمودن تراکنش ها کمی دشوار است. RBF مخفف عبارت Replace by Fee می باشد. RBF یک نوع ویژگی و قابلیت است که توسط آن می توانید تراکنشی را جایگزین تراکنش قبلی خود کنید. این ویژگی چه زمانی کاربرد دارد؟
مثلا زمانی که کارمزد تراکنش تان را کم در نظر گرفته اید و تایید نمی گردد. با استفاده از این قابلیت می توانید تراکنش جدیدی را ایجاد نمایید و برای آن کارمزد بیشتری تعیین نمایید. سپس آن را با تراکنش قبلی جایگزین کنید. به این ترتیب احتمال تایید شدن تراکنش خود را بالا خواهید برد. این قابلیت را فقط برخی از کیف های پول بیت کوین دارند. برای همین این خود می تواند یک معیار برای انتخاب کیف پول بیت کوینی شما باشد. این که ببینید آیا فلان کیف پول این قابلیت را دارد یا خیر مهم است.
روش دو بار خرج کردن
یک روش دیگر هم برای جایگزین نمودن تراکنش دوم با اولی وجود دارد. این که کلید خصوصی تان را وارد یک کیف پول بیت کوینی دیگر کنید و در فاصله ی به وجود آمده یک تراکنش مشابه ولی با کارمزد بیشتر ایجاد نمایید. آن وقت این احتمال به وجود خواهد آمد که تراکنش جدید تان جایگزین تراکنش قبلی گردد. و زود تر تایید شود. انگار این طور پول تان را دو بار خرج نموده اید. البته این کار برای مواقع ضروری است که می دانید به احتمال زیاد تراکنش تان به این زودی ها تایید نگردد. همین کار هم برای تازه واردان بسیار دشوار است و تنها یک حرفه ای کار می تواند به خوبی انجامش دهد. قبلا توضیح دادیم که بلاک چین بر این اساس طراحی و ساخته شده است که نتوان تراکنشی را لغو نمود.
مخصوصا زمانی که آن تراکنش را ایجاد کرده باشید. و تایید هم شده باشد. بر همین اساس اگر می خواهید تراکنشی را با مبلغ بالا ایجاد نمایید باید چندین بار آدرس گیرنده ی آن را چک کنید. که مبادا اشتباه باشد. در این کار وسواس به خرج بدهید و سهل انگاری ننمایید. سعی کنید کنترل کنید که در تایپ آدرس اشتباهی صورت نگرفته باشد. خود مبلغ را هم چندین بار چک کنید تا اشتباهی صورت نگرفته باشد.
شفافیت در مورد سایر ارز های دیجیتالی چگونه است؟
بد نیست این را هم بدانید که تنها بیت کوین از این چنین درجه ی شفافیتی برخوردار نیست. بلکه ارز های دیگری مانند اتریوم، لایت کوین، بیت کوین کش و غیره نیز چنین شفافیت مالی ای را با خود دارند. زیرا اگر چنین نباشد سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. تصور کنید هر کس که بخواهد هر تراکنشی را انجام بدهد. و پس از چند دقیقه منصرف گردد و آن را باز گرداند. به این ترتیب به هیچ عنوان نمی توان به این سیستم اعتماد نمود. پولی را از کسی گرفته اید و حالا او پس از گذشت پنج دقیقه پول را از شما پس می گیرد. همچنین تراکنش سایر ارز های دیجیتالی را هم می توان از وب سایت های به خصوصی رد گیری نمود. حال بیایید چند بلاک چین غیر شفاف را با هم بررسی کنیم.
بلاک چین های مونرو، زیکش و دش جزو بلاک چین های می باشند که Privacy Coins برای آن ها مهم تر است. بنابر این می توان آن ها را مخفی تر ارزیابی نمود. یعنی نمی توان به این سادگی ها تراکنش های آن ها را پیگیری و رد گیری نمود. هکر ها ممکن است تمایل بیشتری به استفاده از این ارز ها برای انجام تبادلات خود داشته باشند.