کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) مدعی است که دلیل فروش توکنهای تلگرام در سال ۲۰۱۸ ، نداشتن سرمایه کافی جهت تامین هزینه های سرور های این شرکت بوده.
به گزارش کوین دسک، این مسیله که در جلسه آخره ارائه اسناد این نهاد در خصوص پرونده قضایی آنها علیه تلگرام مورد بررسی قرار گرفت، برای اولین بار علت اصلی این کمیسیون برای ایجاد کردن پرونده را برملا میکند. با توجه به این ادعا، فروش توکن «گرام» (Gram) فقط به دلیل سرپوشی جهت جذب سرمایه از صاحبان سهام انجام گرفته است.
اسناد مورد بررسی قرار داده شده در جلسه سهشنبه نشانگر این است که پاول دوروف (Pavel Durov)، مدیر عامل تلگرام، به دنبال یافتن راهی جهت تأمین سرمایه بوده و تایید میکند که به چه صورت او به علت نیاز به خرید تجهیزات جدید، قبل از انجام اقداماتی نامشخص و عموما غیر قابل پیشبینی خود، قصد اجرای فروش سهام را داشته است. تلگرام در زمان فروش توکن، آن را به جهت تأمین سرمایه به عنوان نسل بعدی بلاک چین معرفی کرد. نسلی که خیلی سریعتر و انعطافپذیرتر از نسلهای قبلی خودش عمل خواهد کرد.
توسعه این توکن در شروع سال ۲۰۱۸ موفق شد مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار سرمایه کسب کند. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) با طرح شکایت از این شرکت در اکتبر سال قبل مدعی شد که توکنهای گرام در واقع اوراق بهادار ثبت نشده است و دستور توقف بلاک چین «شبکه باز تلگرام» (TON) را به تلگرام داد . نخستین جلسه این دادگاه در ماه بعدی برگذار میشود
مطابق اسناد ارائهشده به دادگاه ناحیهای بخش جنوبی نیویورک، تا مدتی قبل، سرمایه مصرفی تلگرام را شخص خود دوروف تأمین میکرده. در این اسناد نیز نوشته شده:
دوروف در سال ۲۰۱۷ جهت خرید سرورهای مورد استفاده و پرداخت هزینه خدمات این پیامرسان نیاز جدی به پول داشت.
این کمیسیون در طول ارائه دادخواست گفت:
“دوروف” اوایل تصمیم داشت از طریق سنتی سهام شرکت را بفروش برساند،سپس بعد از مدتی به این نتیجه رسید که این فروش ممکن است اعتبار شرکت را خدشه دار کند و سپس از این تصمیم منصرف شد. شرکت تلگرام از ابتدا هیچگونه علاقهای به تایین حق اشتراک برای کاربران و یا عرضه تبلیغ نداشت و معتقد بود که این عمل از توسعه پایگاه کاربران جلوگیری میکند و باعث عقب ماندن آنها از رقبای سنتی آن ها خواهد شد.
کمیسیون بورس آمریکا در سپس به ارائه گزارش پیامهای فرستاده شده بین دوروف و «الکساندر تاماس» (Alexander Tamas)، موسس شرکت «Vy Capital» و شریک قبلی «DST Capital» و یکی از سهامداران شبکه اجتماعی روسی «Vkontake» که دوروف موسس آن بود، پرداخت.
مقارن تاریخ ۱۴ آگوست ۲۰۱۷ (۲۳ مرداد ۱۳۹۶) تاماس سرمایه گذاری در سهامی به ارزش ۲۵ میلیون به دوروف پیشنهاد داد.ولی جالب این است که نام شرکت یا فرد فروشنده در سندِ خط خورده است. سپس دوروف جواب داده که اکنون زمان خوبی جهت انجام این کار نیست. او در ادامه این تصمیم نوشت:
تلگرام هم اکنون برای تامین هزینه خرید سرورهای مضاعف به سرمایه نیازمند است. ولی من این پیشنهاد را پس از حل شدن مشکلات مالی شرکت مورد بررسی قرار خواهم داد.
تاماس نیز در جواب به او گفت که باید بدنبال یک برنامه تأمین سرمایه بگردد.دوروف نیز گفت که تصمیم دارد از سرمایه گذاری خطر پذیر (Venture Capital) جلوگیری کند. مگر اینکه یک سرمایه گذار به او پیشنهاد خیلی خوبی بدهد. دوروف پیشنهاد خیلی خوب را چیزی مانند ، ۵۰۰ میلیون دلار جهت خرید ۱۰ درصد از سهام تلگرام یا یک میلیارد دلار برای ۲۰ درصد از سهام شرکت ، در فکر داشت.
این سند در ادامه عنوان میکند که دوروف در تاریخ ۱۶ ژانویه ۲۰۱۸ (۲۶ دی ۱۳۹۶) ایمیلی برای یک شخص ناشناس در بانک سرمایهگذاری «کردیت سوئیس» (Credit Suisse) ارسال کرده و همچنین در آن میگوید:
تلگرام بدر حال حاضر به یک برنامه تأمین سرمایه احتیاج دارد اما تصمیم این است که به سوی بهره بری از ارزهای دیجیتال برود.
تلگرام جدا از هدفش جهت عرضه توکن، پس از فروش آنها، سرمایه بسیاری را جهت ساخت TON اختصاص داد و کدهای بلاک چین را هم ماه سپتامبر (شهریور) منتشر کرد. همچنین، تلگرام لینک نصب برنامه ساخت کلیدهای خصوصی کیف پول را نیز مورد استفاده سرمایهگذاران قرار داد تا قادر باشند در آینده روبرو گرامهای خود را به آسانی استفاده کنند. تلگرام جهت انجام این امر ناچار شد از شریک غیررسمی خود، TON Labs، نیز تقاضای کمک کند. شرکتی که تحت هدایت سرمایهگذاران شبکه باز تلگرام رهبری میشود و متمرکز بر ابزارهای موردنیاز توسعهدهندگان آن کار میکند.
طبق گفته SEC، شیام پارک (Shyam Parekh) متخصص خدمات مالی تلگرام در جلسه ای با شرکت آنچوریج (Anchorage) که یک صندوق اداره مالی آمریکایی و همچنین فعال در حوزه ارزهای دیجیتال است که تلگرام سعی در همکاری با آن داشت، گفت:
از آنجایی که وسعت و حجم فعالیتهای تیم تلگرام زیاد است، شش ماه است که آنها [TON Labs] مشغول همکاری با تلگرام همکاری هستند و همچنین از روز اول در آزمایش آن [شبکه باز تلگرام] سهیم بودند و دست داشتهاند.
با این حال جالب این است که تعداد مهندس های TON Labs از تعداد مهندسین تلگرام، بیشتر است.
سرمایهگذار و نه اعتبارسنج
کمیسیون بورس و اوراق بهادار در ادامه اعلام کرد که کارکنان تلگرام، ارز گرام را مانند یک سهام قبول دارند و جهت شرح ویژگیهای این توکن از اصطلاحات خاص و مخصوص بازارهای سرمایهگذاری استفاده میکنند.
کمیسیون بورس آمریکا ادعا دارد که شیام پارک، کارمند تلگرام و یک بانکدار سابق بانک مورگان استنلی (Morgan Stanley)، در ارتباط با یک سرمایهگذار گفته است که آنها [تلگرام]، صاحب ۷۲,۸۳۵,۹۱۶.۶۸ توکن گرام هستند و صندوق مالیشان هم این نوکن ها را به عنوان اوراق بهادار میداند . پارک در قسمت دیگری از گفته های خود اعلام میکند که گرامهای گفته شده بعد از توسعه در دست سرمایهگذاران قرار میگیرد و با نام «تعهد یا التزام» از آنها یاد نمیشود.
کمیسیون اوراق بهادار آمریکا بر این مدعی است که حتی خودِ سرمایهگذاران TON هم گرام را چیزی مانند اوراق بهادار تلقی میکنند و این گرامها را نه جهت بهره در بلاک چین TON و با نام اعتبارسنج، بلکه فقط با هدف کسب سود خریداری کردهاند. با این حال باید گفت که پلتفرم تلگرام از برنامه اجماع اثبات سهام استفاده میکند و اعتباسنجها با در اختیار گذاشتن داراییهای خود در این شبکه، کسب سود میکنند.
کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا در صورت گفتن این مسئله که از سرمایهگذاران نخواسته است که هدف خود از سرمایهگذاری در پروژه را روشن کنند ، مینویسد:
پارک، سهامگذاری (Staking) در گرام را به نوع قرضِ اعتبارسنجهای شبکه باز تلگرام مانند میکند.
این کمیسیون همچنین مدعی ست که تلگرام پیش از توسعه توکن با بخش های قانونگذار تماسی نداشته است و فقط پس از فهمیدن اعضای این کمیسیون در خصوص به عرضه این توکن و تماس آنها با تلگرام بود که این شرکت تصمیم به تقاضا معافیت از طریق آئین نامه دی (Regulation D) قانون اوراق بهادار آمریکا کرده است.
دوروف در یک مجلس عادی دادگاه که توسط وکیل کمیسیون بورس آمریکا رهبری میشد تایید کرد که شرکت تلگرام در اوایل راهتوسعه خصوصی گرامها هیچگونه تماسی با SEC نداشته است. با توجه به حرف دوروف در آن زمان تلگرام هنوز در حال کارهای تحقیقاتی و بررسی نکته های مختلف پروژه بوده است.
دوروف در این جلسه گفت:
من مطمعن نیستم ما در آن زمان تماسی با کمیسیون بورس و اوراق بهادار گرفته باشیم، ما بر این فکر بودیم که الان برای تماس با مقامات خیلی زود است چون ما خودمان هم به طور دقیق مطمعن نبودیم که قدم بعدیمان چیست.
با این حال دوروف اعتراف کرد که تلگرام در حال انجام توافقنامه اولیه فروش گرام با کمیسیون تماسی حاصل نکرده.
طبق گفته های کمیسیون بورس آمریکا، این نهاد نخستین مرتبه در تاریخ ۸ ژانویه ۲۰۱۸ (۱۸ دی ۱۳۹۶) از توسعه توکن خبردار شد و چند هفته بعد با وکلای قانونی تلگرام تماس گرفت.د.
تلگرام در دادخواست خود در جلسه عادی دادگاه گفت که پس از ثبت این تقاضا، شراکت و ارتباط شرکت با این بخش بسیار با وسعت بوده است. با توجه به این درخواست، تلگرام از تاریخ ۶ فوریه ۲۰۱۸ (۱۷ بهمن ۱۳۹۶) با استفاده از سه جلسه حضوری، ۹ تماس تلفنی و تعدادی ایمیل با اعضای کمیسیون بورس آمریکا درتماس بوده است. تلگرام سپس به عنوان داوطلبانه سند های مورد نیاز را به کمیسیون بورس آمریکا ارائه کرده است.