هم اکنون هر فردی که قصد مخالفت با ارزهای دیجتال و ثابت کردن خودرا دارد از این جمله روتین بهره میبرد که ارزهای دیجیتال یک ابزار جهت فعالیت مجرمانه است . این یک دلیل خیلی سطحی برای افرادی است که هیچگونه شناختی از ارزهای دیجیتال ندارند و فقط میخواهند بحث تمام شده تا کسی از شناخت کم آن ها باخبر نشود و همچنین برگ برنده ای برای افراد مخالف محسوب میشود.
این موضوع که بیت کوین و ارزهای دیجیتال فقط و فقط در امور غیرقانونی بکار برده میشوند، تبدیل به چکش یا پتکی بزرگ شده است که هم رسانه های مختلف که قصد مخالفت با این صنعت را دارند و هم افرادی که سعی دارند به هر طریقی از آن استفاده نکنند، آن را به سر این صنعت میکوبند. کوین تلگراف در مقاله جدید خود، به بازگشایی این موضوع پرداخته که تا چه اندازه ارزهای دیجیتال در امور مجرمانه سهیم هستند و تا چه اندازه میتوان میگفت که ارزهای دیجیتال ابزار مجرمانه هستند یا نه.
این یک حقیقت غیر قابل انکار است که افرادی از ارزهای دیجیتال برای فعالیت های مجرمانه خود بهره میبرند ولی بدیهی است که همه افراد و همه ارزها شامل این موضوع نمیشوند و به اصطلاح نباید ترو خشک با یکدیگر بسوزند. هنوزهم پول های سنتی و نقد رایج ترین ابزار برای فعالیت های مجرمانه است و ارزهای دیجیتال جهت فعالیت های ناچیزی بکار گرفته میشود و از گذشته تا کنون پول نقد ابزار بسیار محبوب تری برای مجرمان بوده.
با این وجود باید گفت که نبود قانون گذاری مناسب و نوپا بودن این ارزها سهم قابل توجهی در بدنام بودن ارزهای دیجیتال دارند و باعث بوجود آمدن چهره ای ناخوشایند در میان عموم شده اند. و هرروزه گزارش های مختلفی در خصوص سواستفاده اشخاص از ارز دیجیتال جهت فعالیت های محرمانه در رسانه ها به گوش میرسد که باعث خدشه دار شدن این صنعت و بازار معاملات میشود.
خلافهای مخفیانه ریپل
شرکت جرمشناسی و تحلیل ارزهای دیجیتال الیپتیک (Elliptic) به تازگی طی گزارشی برخی از تراکنشهای ریپل (XRP) را مورد تحلیل و بررسی قرار داد.
با توجه به این بررسی ها این شرکت تا امروز مبلغی در حدود ۴۰۰ میلیون دلار ریپل را در اقدامات مجرمانه خود مورد استفاده قرار داده . این در صورتی که این مقدار فقط ۰.۲ از مجموع تراکنش های ریپل را شکل میدهد. با اینکه 400 میلیون دلار مبلغ کمی نیست به توجه به نسب کل میتوان گفت امور این ارز قانونی بوده و نمیتوان به صورت جدی بر آن ایراد گرفت. لازم به ذکر است که ریپل جهت سازوکارهایِ نظامهایِ مالی سازمانی و تجاری توسعه پیدا کرده است.
جالب این است که که دلیل شرکت الیپتیک جهت برملا کردن این تراکنشهای سری و خاص شرکت ریپل، گوشزد به کابران سازمانی خود جهت جلوگیری از هرگونه امور مجرمانه بود. دکتر تام رابینسون (Tom Robinson)، یکی از مؤسسین و محقق ارشد این شرکت در رابطه با لاین موضع گفت:
بدیهی است که از هر سیستم پرداختی، مخصوصا یک سیستم پرداخت باز مانند ریپل کمی جهت فعالیتهای غیرقانونی استفاده خواهد شد. ولی چیزی که ما میخواهیم شناسایی این افراد و محدود کردن آن ها در این بازار است.
رابینسون مدعی است که شرکت آن ها بواسطه شناسایی این افراد و نهادها به سازمان های مالی مربوطه کمک شایانی خواهد کرد تا بتوانند از سرمایه دیجیتال خود به راحتی بهره ببرند. او همچنین گفت :
آن ها با استفاده با بهره از ابزار خاص و افراد متخصص میتوانند کوچکترین تراکنشهای غیر قانونی را شناسایی و به مراجع قانونی مربوطه ارجاع دهند.
شرکت ریپل نیز در اقدامی متقابل صحیح بودن و معتبر بودن گزارش شرکت الیپتیک زیر سوال برد و طی مصاحبه با کوین الگراف گفت :
این اطلاعات کامل و دقیق نیست و همچنین نحوه جمع آوری آن نیز ذکر نشده. فکر نمیکنم بتوانیم این گزارش را معتبر و صحیح بدانیم.
این نماینده شرکت ریپل معتقد است این تحلیل و بررسی تنها یک تبلیغ و جلب توجه برای خودشان است. وی در ادامه افزود:
تحقیقی که در آن اطلاعات روشن نیست و نحوه جمع آوری آن نیز ذکر نگردیده اعتبار خاصی ندارد و به اعتقاد ما فقط جنبه تبلیغاتی داشته که قصد آنان جلب توجه رسانه ها به خود بوسیله نام یک شرکت بزرگ است.
رابینسون در خصوص نحوه خاص بهکارگیری شده در این تحلیل فقط به گفتن اصول اصلی آن بسنده کرد و از پرداختن به جزئیات آن خودداری و گفت:
ما در تلاش هستیم که که افراد و کیف پول هایی که در فعالیت های مجرمانه و حتی هک صرافی ها سهیم بودند را پیدا کنیم تا قانون در مرد آن ها تصمیم گیری کند.
وقتی از وی در خصوص امکان اشتباه در یافتن آدرس ها سوال شد، رابینسون با توضیح در خصوص ابزار و دقت شرکت گفت:
این موضوع بسیار مهم است که ما در خصوص آن خیلی محتاطانه و با دقت جلو میرویم و از چند روش گوناگون برای آن بهره میبریم. و هیچگاه در صورت نبود سند و مدرک محکم و قطعی یک آدرس را مجرم نخواهیم دانست.
با این حال در مجموع چه این گزارش با هدف جلبتوجه رسانه ها باشد یا خیر، لازم است جهت تحلیل ارقام ذکر شده، به میانگین دیگر توکنهای بازار هم توجه داشته باشیم.
مدی کندی (Maddie Kennedy)، مدیر روابط عمومی چینالایسیس (Chainalysis) با نگرش به این موضوع که بررسی های این شرکت در خصوص ریپل هنوز به اتمام نرسیده و به همین علت نباید به آن بسنده کرد گفت :
تحقیقات این شرکت در خصوص دیگر توکن های بازار مارا متوجه فعالیت های مجرمانه بزرگ و مهمی خواهد که بسیار قابل توجه است
ما با تحلیل ۲۷ ارز دیجیتال متنوع دریافتیم که تقریبا ۰٫۴ درصد از بهای تراکنشهای آنها به مربوط به فعالیت های مجرمان است. ممکن است در نگاه اول این رقم بسیار بزرگ نباشد. ولی محاسبات این درصد از ماه ژانویه تا اکتبر ۲۰۱۹مبلغی بیش از ۳٫۸ میلیارد دلار را نشان میدهد.
این رقم مساوی با ۰٫۴ درصد از کل ارزش تراکنشهای ۲۷ ارز دیجیتال ممتنوع است.اکنون با احتساب غیرقانونی بودن ۰٫۲ درصد از تراکنشهای ریپل، تحقیقات شرکت الیپتیک میتوان منطقی و معتبر دانست.
ولی این اعداد کاملا تحت تاثیر آمار این شرکت برای انجام یک بررسی مشابه در مورد بیت کوین قرار میگیرد. این بررسی ها نشان میدهد که پرداخت های انجامشده در دارک وب هم اکنون رقمی در حدود ۰٫۵ درصد از تراکنشهای بیت کوین را سهیم است. رابینسون در پاسخ به اینکه چرا به نظر او آمار بیت کوین در این زمینه فراتر از ریپل است گفت :
ریپل در مقابل بیت کوین قدرت نقد شوندگی پایین تری دارد و همچنین با اقتصاد سنتی و آمیانه نقاط مثبت زیادی دارد. و همین کافی است کهمجرمان آنرا ترجیح دهند.
سرچشمه این فساد چیست؟
نکته قابل نگرانی این است که با رشد فعالیت مجرمانه بوسیله ارز دیجیتال، در داخل بازار و صنعت نیز فساد رشد کرده
با توجه به آخرین بررسی شرکت جرمشناسی بلاک چین سایفر تریس (CipherTrace)، جرائم مربوط با ارزهای دیجیتال در طول یک سال گذشته ۱۵۰ درصد رشد واقعی را به خود دیده است. سرقت داراییهای دیجیتال ۴٫۴ میلیارد دلار گزارش شده که سه برابر ۱٫۷ میلیارد گزارش شده در سال ۲۰۱۷ است.
جمع بندی کلی
لازم به ذکر است در طول مدت گسترش فعالیت مجرمانه بوسیله ارزهای دیجیتال با این حال هنوز استفاده از این ترفند برای بسیاری از مجرمان قابل استفاده نمیباشد و آنان علاقه ای به استفاده از این ارزهارا ندارند.
بررسی های دانشگاه آکسفورد در سال ۲۰۱۷ نشانگر این است که که ۴۴ درصد از تراکنشهای بیت کوین ماهیت تقریبا مجرمانه دارند و به صورت مستقیم و غیر مستقیم در رابطه با موارد مجرمانه هستند؛ ولی در مقابل، بررسی ها و تحلیل شرکت چینالایسیس در سال ۲۰۱۹ نرخ 1 درصدی این فعالیت های مجرمانه را نشان میدهند.
ولی این موضوع هنوز این صنعت را مورد قضاوت قرار میدهد و مخالفان این عرصه با استفاده از این موضوع انرا میکوبند و ارزش آن را پایین میاورند ، جالب این است که اغلب این مخالفان و بدگویان افرادی هستند که به بازار های بورس و طلا علاقه مند هستند و در این میان باید گفت که از خیلی قبل تر خودرا غرق در این فعالیت های مجرمانه کرده اند و حالا نیز در مقابل ارزهای دیجیتال جبهه گرفته اند.
به دلیل امنیت و غیر قابل رهگیری بودن ارزهای دجیتال نمیتوان گفت که این ارزها جهت فعالیت های مجرمانه مورد استفاده قرار نمیگیرند ولی با این وجود چرا هیچ فردی در خصوص پول فیات حرفی نمیزند یا شاید ارزهای دیجیتال باب میل برخی از بزرگان سرمایه گذاری نیست در آغاز سال میلادی استیون منوشین (Steven Mnuchin) وزیر خزانه داری آمریکا در خصوص استفاده ارزهای دیجتال توسط مجرمان این صنعت را به طور جدی مورد حمله قرار داد.
طی جلسه کنگره آمریکا در خصوص وضع قانون ارزهای دیجیتال “منوشین” ارزهای دیجتال و بازار آن را تهدید جدی در مقابل امنیت ملی تلقی کرد و افزود که از این ارزها مانند بیت کوین جهت فعالیت های مجرمانه چند میلیون دلاری بهره گیری میشود. خوشبختانه با وجود این همه حمله و کوبیدن ارزهای دجیتال و صنعت آن ، کسی هنوز قادر به ارایه سند های محکمی برای اثبات حرف های خود نداشته.
با این حال بررسی های شرکت تحقیقاتی مساری (Messari) در خصوص بیت کوین قادر است چهار چوب قابل توجهی از این حرف را به ما نشان دهد. بعد از ادعاهای منوشین در خصوص ارزهای دیجیتال تحلیل گران به مقایسه مقدار پول شویی بوسیله دلار با مقدار بیت کوین در دارک وب پرداختند.
تحلیل گران با استفاده از مدارک و دفاتر مربوط بهمواد مخدر و کمپانی های بزرگ فاسد به این نتیجه رسیدند که پول شویی های انجام شده بوسیله دلار تقریبا 800 برابر مقدار خرج شده بیت کوین است.
در مجموع باید گفت که این فعالیت های مجرمانه هیچوقت تمامی نداشته و نمیتوان منکر وجود آن شد و تنها راه مقابله با آن بررسی و نظارت دقیق و جدی بر معاملات و خرید ها و ردیابی تراکنشهای انجام شده میباشد و جلوگیری از دور زدن فیلتر های مربوطه است . که باید گفت این امور در بازارهای دیجیتال بسیار کم دردسر تر از اجرای آن در بازار های سنتی است.