دیجی بایت (DigiByte) یا به اختصار DGB، یک ارز دیجیتال بر پایه بلاک چین با عدم تمرکز است. که با امنیت و اعتماد بالا بر پایه پول عادی و کاربرد روزانه عرضه شده است. این ارز دیجیتال از کهنه کاران این حوزه است که هنوز نیز محبوبیت خودرا دارد و توسط کاربران مورد استفاده قرار میگیرد. عرضه این ارز دیجیتال از سال 2014 شروع شد. قصد داریم طی این مطلب شمارا با دیجی بایت و کاربردهای آن آشنا کنیم.
دیجی بایت چیست؟
طرفداران دیجی بایت این ارز دیجیتال را با نام “غولی که هنوز خواب است” خطاب میکنند. با توجه به ادعاهای مشترکان DGB این رمزارز از بهترین فناوری در زمینه رمزنگاری بهرمند است، پرسرعت ترین شبکه را در میان سایر ارزها دارد، حجم تراکنش های بسیار بالایی داردو امنیت شبکه تا حد بسیار بالایی ابلاست و از این نظر از دیگر ارزهای دیجیتال پیشی گرفته است.
اشخاص انجمن دیجی بایت مدعی اند که فناوری مناسب این شبکه قادر است در آینده به رده های بالاتری نسبت به بیت کوین و لایت کوین و سایر ارزهای دیجیتال برسد. آن ها مدعی اند که این شبکه از 100 هزار نود (Node) در تمام دنیا برخوردار است و کاربران مشرف کننده این شبکه بسیار نسبت به این ارز دیجیتال تعصب دارند. ولی این سخن که این شبکه بیشتر از 100 هزار نود دارد هنوز به طور کامل ثابت نشده است.نود به سیستمی میگویند که به شبکه وصل است و تمام بلاک چین را بارگذاری کرده است.
البته لازم به ذکر است که موضوع گسترش و همگیر شدن شبکه دیجی بایت به آرامی پیش میرود. هم اکنون با مقایسه این ارز با سایر ارزهای دیجیتال خواهید دریافت که یکی از نقاط ضعف این شبکه سرعت گسترش آن است. در سایت دیجی بایت مطالب اندکی از امورات فنی و شیوه فعالیت شبکه قابل دسترس است و تمرکز اصلی بر روی کپیبرداری از روش های بازاریابی و کلماتی است که توجه کاربر را به خود جلب میکند. اگر شما به عملکرهای DGB و به برنامه آن ها در آینده توجه کنید، خواهید دریافت که این شبکه بسیار جاه طلب و تا حدی تبلیغاتی است.
در ادامه این مطلب DGB را خواهیم شکافت و موارد فنی و کاربردی آن را تحلیل خواهیم کرد و قصد داریم در انتهای مطلب به یک تعریف منسجم از این ارز دیجیتال دست پیدا کنیم. با خاطر داشته باشید جهت سرمایه گذاری در دنیای ارزهای دیجیتال ملزم به تحقیق و بررسی همه ان ها هستید و نباید به تعرق های افراد دیگر و تنها مطالعه یک ارز دیجیتال بسنده کنید.
هدف دیجی بایت، شباهتها و تفاوتها با بیت کوین
دیجی بایت با این هدف فعالیت میکند تا در آینده قادر باشد در زندگی روزانه افراد و نیازهای آن ها دخیل باشد. این شبکه میتوانیم یک سرچشمه از بیت کوین بدانیم. گروه عرضه کننده دیجی بایت با بهرگیری از کد و پیکره اصلی بیت کوین، این ارز دیجیتال را طراحی و عرضه کردند.و بعد از آن با دستکاری ها و بروزرسانی های متنوع سعی در ایجاد تفاوت بیت دیجی بایت و بیت کوین داشتند.
یکی از وجه های تشابه بین دیجی بایت و بیت کوین، شیوه تایید تراکنش های این دو است. هردو رمزارز ، سیستم تراکنشی خروجی خرج نشده (UTXO) مورد استفاده قرار میدهند که در ادامه مطلب بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.
مانند بیت کوین، حفاطت شبکه دیجی بایت نیز از روش فرایند ماینینگ یا به اصطلاح ساختیار اجماع اثبات انجام کار (Proof of Work) تامین میشود و تمام دیجی بایت ها به روش استخراج بدست میایند.
متفاوت با بیت کوین که میزان مجموع واحدهای آن 20 میلیون واحد میباشد، میزان واحد های دیجی بایت 21 میلیار واحد میباشد که برآورد شده تا سال 2015 (21 سال دیگر) تمام واحد های این شبکه استخراج میشود.
براساس گفته های گروه دیجی بایت، دلیل زیاد بودن واحدهای این شبکه، سهولت در ساتفاده به عنوان شیوه پرداخت هاست. به عنوان مثال اگر شما بخواهید هزینه یک قهوه 3 دلاری را با بیت کوین پرداخت کنید میبایست تقریبا 0.0003 پرداخت کنید و همچنین احتساب کارمزد آن میتواند هرینه شمارا بالا ببرد ولی در مقابل اگر آن قهوه را با دیجی بایت پرداخت کنید 533 واحد آن لازم است و همچنین هزینه کارمز آن نیز کاهش خواهد یافت. ولی با توجه به سخنان برخی از تحلیل گران، این مضوع قادر نیست علت خوبی برای بالابردن واحدهای یک ارز دیجیتال باشد، زیرا بیت کوین نیز میتواند به قسمت های کوچک تری به نام ساتوشی دسته بندی شود.
زمان بلاک دیجی بایت در آغاز فعالیت ۶۰ ثانیه بود و با توجه به سخنان اعضای دیجی بایت، این شبکه قادر بود در هر ثانیه، 140 تراکنش را به انجام برساند. لازم به ذکر است که هردوسال زمان بلاک چین نصف میشود و در حال حاضر 15 ثانیه است. تهیه با سرعت بلاک موجب میشود تراکنش ها با سرعت بالاتری تایید و انجام بشوند. این شرکت قصد دارد تا سال 2035 قدرت شبکه خودرا به 280.000 تراکنش در هر ثانیه افزایش دهد.
پاداش استخراح این شبکه (میزان تولید و استخراج در هر بلاک) نیز هر یک ماه کمتر میشود تا با توجه به گفته انجمن اصلی این پروژه موجب شود در آینده تهیه آن کاهش یافته و کمیاب تر بنظر برسد.
استخراج و تهی دیجی بایت همراه با 5 الگوریتم متنوع به انجام میرسد. بیت کوین را تنها قادریم با الگوریتم SHA-256 استخراج کنیم ولی در دیجی بایت 5 الگوریتم زیر قابل استفاده در ماینینگ میباشند:
- SHA256
- Scrypt
- Qubit
- odocrypt
- Skein
هر الگوریتم قادر است 20 درصد از حجم استخراج را در اختیار داشته باشد. به گفته سازندگان شبکه این کار امر در راستای عدم تمرکز شبکه و منحصر نگریدن شبکه انجام میشود.
در مقایسه با بیت کوین که سختی استخراج بعد از 2.016 تغییر پیدا میکند، ولی در DGB پس از هر بلاک، سختی استخراج بررسی میشود تا به گفته اعضا تعادل بیشتری را در شبکه داشته باشیم.
احتمالا از نظر شما در نگاه اول این شبکه بسار فوق العاده است ولی در عمق آن نقاط منفی و معیب بسیاری به چشم میخود که نمیشود از آن چشم پوشی کرد. مخصوصا در صورتی که این شبکه هیچگونه وایت پیپر (گزارش عملکرد فنی) به صورت دقیق ارائه نکرده است، و اغلب آمار و ارقام ارائه شده توسط وب سایت DGB هیچگونه منبع مشخصی ندارند. در ضمن به گفته برخی کارشناسان، ساخت و کارهای درون این شبکه کاربردی نیستند و بیشتر ویترین این شبکه و به اصطلاح “دهن پرکن” میباشند.
تاریخچه و تیم پشت دیجی بایت
جرد تیت (Jared Tate)، فعالیت و عرضه دیجی بایت را از سال ۲۰۱۳ شروع کرد و در ژانویه ۲۰۱۴ بلاک جنسیس این ارز دیجیتال عرضه گردید. در هنگام عرضه دیجی بایت، پروژههای بلاک چینی زیادی موجود نبود و عرضه آن هم فاقد تبلیغات زیاد و برنامه کامل در جهت جذب مخاطب صورت گرفت.
بعد از عرضه رسمی دیجی بایت، تیت بدون وقفه و بسیار جدی روی گسترش این ارز دیجیتال فعالیت میکرد. مخارج گسترش این ارز دیجیتال نیز توسط کمک هایی بوجود میامد و به گروه اعطا میشد. سخنانی در میان است که میگوید تیت و گروه اولیه توسعه این ارز دجیتال مقدار قابل توجهی دیجی بایت از زمان انتشار این ارز در اختیار دارند که از تراکنش های آغازین دیجی بایت بدست آمده است. پس در صورت افزایش ارزش این ارز دیجیتال ان ها نیز صاحب سرمایه قابل توجهی میشوند.
سخنان زیادی در مورد اشخاص دیگری که در توسعه دیجی بایت سهیم بودند وجود ندارد و کسی قادر به بازیابی آن افراد نیست. وب سایت رسمی ارز دجیتال نیز مطالبی در این خصوص ارائه نمیدهد. در صفحه لینکدین این شرکت نیز از اعضای اصلی آن 10 نفر را معرفی کرده است که تیت یکی از آن 10 نفر میباشد.
-
فورک (بهروزرسانیهای) دیجی بایت
با توجه به گفته هایمان که دیجی بایت از روی بیت کوین تهیه شده است، ولی در جهت رسیدن به مقصود و اهدافش از سال 2014 تا 2019 بروزرسانی های متعددی در جهت ایجاد تفاوت بین خود و بیت کوین ارائه کرده است که قصد داریم در ادامه مطلب به مهم ترین آن ها اشاره کنیم.
-
اولین فورک؛ فوریه ۲۰۱۴ – دیجی شیلد (DigiShield)
در بیت کوین جهت تنظیم سختی شبکه حدودا دو هفته زمان لازم است، ولی DGB با هدف ایجاد تعدل مضاعف، در سال 2014 سیستمی طراحی کرد تا پس از بلاک، سختی استخراج تعیین شود.
-
دومین فورک؛ سپتامبر ۲۰۱۴- مولتی آلگو (MultiAlgo)
با آپیدت دیجی بایت با نام مولتی آلگو در سپتامبر 2014 ارائه شد، در جهت تمرکززدایی مضاعف طی استخراج دیجی بایت، 5 الگوریتم متنوع برای ماینینگ این شبکه تهیه شد.
-
سومین فورک؛ دسامبر ۲۰۱۴- مولتی شیلد (MultiShield)
بعد از مولتی الگو، در جهت اینکه مقدار سختی ماینینگ بر اساس هر 5 الگوریتم تنظیم و پایدار شودف فورک مولتی شیلد ارائه گردید.
-
چهارمین فورک؛ دسامبر ۲۰۱۵ – دیجی اسپید (DigiSpeed)
در دسامبر 2015، به قصد بالابردن سرعت تراکنش ها در شبکه دیجی بایت آپدیت دیجی اسپید فراهم شد که قادر بود اندازه بلاک را هردوسال یک مرتبه دوبرابر کند. که این بروزرسانی موجب میشد حجم شبکه برای تراکنش ها اضافه شود و حجم آن هر دوسال یک مرتیه دوبرابر شود.
-
پیادهسازی سگویت در سال ۲۰۱۷
سگویت (Segwit) ساختاری در جهت بالابردن سرعت تراکنش های یک بلاک چین میباشد، که هم اکنون بیت کوین به شکل جدی از آن استفاده میکند. دیجی بایت این بروزرسانی را قبل از بیت کوین در آوریل 2017 ارائه کرده بود و نخستین بلاک چینی بود که سگویت را برای کاربران خود فراهم کرد.
-
افزودن لایه دیجیاستس (DigiAssets) در سال ۲۰۱۹
طی آوریل ۲۰۱۹، ساختاری نوین با عنوان «دیجیاستس» (به معنی داراییهای دیجیتال) بریا شبکه دیجی بایت فراهم گردید که بوسیله ان مشترکان قادرند توکن های دیجیتال و قراردادهای هوشمند را طراحی کنند.
اختلاف با ترون، پولونیکس و بایننس
مقارن دسامبر 2019، جرد تیت، مدیر گروه دیجی بایت طی یک نوشته در توییتر به ترون و صرافی پولونیکس (Polonoiex) که عظیم ترین صرافی های این رمزارز بودند. این تهمت را زد که این دو صرافی با کثیف کردن فضای ارزهای دیجیتال بواسطه تکنیک های بخصوص قصد به خطر انداختن حریم خصوصی و امنیت کاربران را دارند. پس از مدتی صرافی پولونیکس DGB را از لیست ارزهای دیجیتال و معاملات خود حذف کرد.
در ضمن DGB به عنوان یکی از بزرگترین ارزهای دیجیتال بازار هنوز در صرافی باننس وجود ندارد. جرد تیت، دلیل این مسئله را پرداخت نکردن هزینه بالا به بایننس در جهت لیست شدن دیجی بایت بیان کرد. با توجه به سخنان تیت، بایننس در ازای لیست کردن این ارز دیجیتال از گروه دیجی بایت مبلغی معادل با 300.000 دلار را طلب کرده بود که در آن زمان آن ها نمیتوانستند چنین مبلغی را پرداخت کنند.
قیمت دیجی بایت
دیجی بایت نیز مانند سایر ارزهای دجیتال ، با فراز و نشیب های زیادی همراه است. تا سال 2017 نرخ این ارز دیجیتال در مقایسه با دیگر ارزها حرکت با ثباتی را ادامه میداد و تنها برخی اوقات افزایش های بسیار کمی را تجربه میکرد.
افزایش خارق العاده DGB از آغاز سال 2017 شروع شد و تا ماه اول 2018 بالاترین قیمت خودرا در پیشینه خود تجربه کرد.
در می 2017 نرخ هر واحد DGB تقریبا 0.002 دلار بود و در 6 ژانویه 2018 به 0.12 صعود کرد که در واقع 5.900 درصد افزایش را زیر یک سال تجربه کرده است. بعد از تجربه بالاترین نرخ خود در ژانویه 2018 دیجی بایت نیز همراه با سایر ارزهای دیجیتال حرکت صعودی خودرا شروع کرد و با بیشتر از 94 درصد ریزش تا حدود 0.005 دلار کاهش پیدا کرد.
در حال حاضر و در زمان نوشتن این مطلب قیمت DGB چیزی حدود 0.0056 دلار میباشد، این قیمت بیانگر این است که دیجی بایت اکنون 350 درصد بیشتر از قیمت آغازین خود (سال ۲۰۱۴) در حال تراکنش است.
نرخ دیجی بایت نیز مثل سایر ارزهای دیجیتال به عوامل متعددی مانند عرضه مشترکان، زیرساخت های بنیادی، امکانات صرافی ها ، اخبار جهان و عوامل بسیار زیادی وابسته است، کنار گذاشته شدن از صرافی پولونیکس و لیست نشدن در صرافی بایننس از عواملی است که میتوانیم به عنوان موانع پیشرفت بیشتر این ارز دیجیتال نام ببریم.
جامعه و آینده دیجی بایت
دیجی بایت نیز مانند دوج کوین از جمله ارزهای دیجیتال است که دارای حامیان عجیب و تعصبی ای میباشد.
صفحه رسمی دیجی بایت در ردیت (Reddit) چیزی حدود 20 هزار نفر اعضا دارد که به نسب ارزهای دیجیتال مشابه خود عدد بسیار مناسبی را نشان میدهد. با این وجود با گذشت چندین سال از توسعه این ارز دیجیتال هنوز قادر نبوده اند با اهداف خود دست پیدا کنند و خودرا به همان شکل که دوست دارند مطرح کنند.
هم اکنون نیز انجمن های بازی های کامپیوتری و ویدئویی علاقه خاصی به دیجی بایت دارد. در قسمت گیمینگ نیز بازی های وجود دارد (DigiByte Gaming) که در ازای بازی مناسب کاربران DGB جایزه میگیرند که متاسفانه از میانه های سال 2017 این بازی ها افلاین شده است.
با اینکه استخراج DGB با 5 الگوریتم متنوع امکان پذیر است ولی ماینرهای زیادی جهت استخراج این ارز دیجیتال مشتق نیستند و مجموع میزان هش ریت این شبکه (قدرت پردازشی که ماینرها برای آن ها فراهم میکنند) تقریبا 90 هزار تراهش میباشد. این در حالی است که میزان هش ریت شبکه بیت کوین چیزی حدود 100 میلیون تراهش میباشد.
وجود سود کم در استخراج DGB موجب میشود تا ماینر ها علاقه زیادی به استخراج این ارز دیجیتال نداشته باشند. با این وجود بعضی از ماینرها که دیجی بایت را در آینده یکی از غول ها میدانند به استخراج و ذخیره آن مشغول هستند.
مدیر انجمن دیجی بایت وعده همکاری بیشتر و امکانات بیشتر در جهت رفاه حال کاربران را داده است. هم اکنون ولی، افزایش علاقه در میان کاربران از مشکلات بنیادی این شبکه است. البته برخی از کارشناسان اینده بسیار مناسبی برای این ارز دیجیتال پیش بینی نمیکنند. اگر خوشبینانه نگاه کنیم این شبکه قادر است با افزایش سرعت، جذب مخاطب بسیار ، مقیاس پذیری اینده روشنی برای خود رقم بزند.
با توجه به اینکه دیجی بایت بر اساس خروجی تراکنش خرج نشده شکل گرفته است، رقیب های بسیار پرقدرتی روبروی او ایستاده اند. بیت کوین و لایت کوین از جمله رقبای اصلی و بزرگ این ارز دیجیتال به شمار میایند. از نظر سرعت بالا در تراکنش ها، دش (Dash) نیز قادر است جزو رقبای دیجی بایت محسوب شود. دوج کوین ولی رقیبی است که پابه پای این ارز دیجیتال حرکت میکند.
سوالات متداول دربارهی دیجی بایت
از کجا دیجی بایت بخریم؟
DGB را هم قادریم با ریال و کارت های بانکی خریدار کنید. همچنین با بیت کوین یا اتریوم قادرید از صرافی های خارجی تهیه کنید. جهت خرید با ریال و کارت بانکی میبایست از صرافی های داخلی و ایرانی اقدام نمایید. ولی لازم به ذکر است مطمعن راه خرید جهت کاربران ایرانی تهیه بیت کوین یا اتریوم از صرافی های داخلی و تبدیل آن به دیجی بایت بواسطه صرافی های خارجی است. معامله گران ایرانی غالبا از صرافی های Kucoin و CoinEx دیجی بایت تهیه میکنند. ولی میتوانید با استفاده از این لینک دریابید که چه صرافی هایی از این ارز دیجیتا پشتیبانی میکنند و میتوانید از آن جا برای خود DGB تهیه کنید. به علت مسائل تحریم و دیگر موارد سیاسی به خاطر داشته باشید ثبل از اقدام حتما مطمعن شوید که صرافی مورد نظر با کاربران ایرانی حاضر به معامله است یا خیر.
کیف پول دیجی بایت چیست؟
برای دیجی بایت کیف پول های متنوع و مختلفی موجود است. جهت مشاهده و مقایسه کیف پول های این ارز دیجیتال میتوانید به وبسایت دیجی بایت بروید. کوینومی (Coinomi) – اکسودوس (Exodus) – تراست والت (TrustWallet) و اتمیک (Atomic) از محبوب ترین کیف پول هایی هستند که از دیجی بایت پشتیبانی میکنند. در خصوص کیف پول های سخت افزاری نیز میتوان به ترزور (Trezor) و لجر (Ledger) اشاره کرد.
استخراج دیجی بایت چگونه است؟
جهت استخراج دیجی بایت ملزم به استفاده از دستگاه های بخصوص مثل (ASIC) یا FPGA میباشید و لازم به ذکر است که استخراج دیجی بایت با استفاده از کارت گرافیک مناسب نیست. به خاطر داشته باشید که جهت استخراج این ارز دستگاه شما لازم است که از یکی از 5 الگوریتم دیجی بایت پشتیبانی کند.چهار الگوریتم SHA-256 Qubit ،Skein و Scrypt در دستگاه ایسیک و الگوریتم Odocrypt در دستگاه FPGA قابل پشتیبانی میباشد. البته لازم به ذکر است که دستگاه های ماینینگ بیت کوین و لایت کوین نیز قادر به استخراج DGB میباشند. بعد از خرید دستگاه استخراج تنها نیاز است که آن را به یک استخر دیجی بایت وصل کنید. فهرست استخرهای معتبر این ارز دیجیتال را میتوانید از این لینک پیدا کنید.