یک بخش دولتی در روسیه از قسمت خصوصی درخواست داشته تا طرح و برنامه خود مبنی بر جلوگیری از پیشرفت اینترنت ضد سانسور و غیرقابل دسترسی و فناوری در ارتباط با آن مانند شبکه های نوری (مش نتورک) را به این بخش ارسال کند. بلاک چین تلگرام و شبکه باز تلگرام که اکنون هنوز توسعه نیافته نیز جزوی از این ابزار را به شمار رفته است.
به نقل از کوین دسک و خبرگذاری فورک لوگ، مقر فرکانس های همگانی رادیو، بخش کنترل کننده فرکانس های رادیویی در روسیه، 3 مارس (12 اسفند) در بیانیه ای از نهادها و افراد مشغول در عرصه اینترنت درخواست کرد تا راه حل هایی جهت جهت جلوگیری از ابزار ضد سانسور اینترنت بیابند.
در این بیانیه ذکر شده است که این بخش دولتی در سدد پیدا کردن فناوری هایی، جدا از نحوه و پروتکل عادی، میباشد که در هدف دستیابی به اطلاعات محدود شده مانند داده های افراط گرانه، بهره میبرد.
در برنامه ها و بررسی های فرستاده شده قطعا میبایست راه حل هایی در جهت مقابله و جلوگیری تز چنین فناوری هایی نیز نوشته شود.
مبارزه با مش نتورکها (Mesh Networks)، دستورالعمل های اینترنت اشیا و دستورالعمل هایی که امکان دستیابی وب گری بی هویت را فراهم میکنند، پروژه اینترنت نامرئی (I2P)، فری نت، زیرونت (Zeronet)، انونت (anoNET) و بلاک چین منتشر نشده تلگرام (TON) از جمله مواردی هستند که طی این بررسی ها ذکر شده اند.
بر اساس سخنان این بخش فناوری هایی نظیر این موارد با هدف ایجاد کانال هایی در دارک وب استفاده خواهند شد. البته گفتنی است که اسمکی از بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در این بیانیه ذکر نشده است.
هنوز معلوم نیست که علت گزیدن این موارد در این لیست چه میتواند باشد. در مورد تلگرام ممکن است که شبکه همتا به همتای شبکه باز تلگرام، هاستینگ سایت ها درون این شبکه و اکوسیستم ناشناس درون آن، علت وجود نامش در این لیست شده باشند.
در وایت پیپر (White Paper) شبکه باز تلگرام ذکر شده است که چنین سیستمی با عرضه کامل قادر است به ابزاری جهت رد کردن محدودیت ها و مرزها ایجاد شده در بوسیله کاربران فعالیت کند. در قسمت دیگری از وایت پیپر آمده است:
ناشناس بودن مشترکان به واسطه پروکسیهای شبکه باز تلگرام ایجاد خواهد شد. مجموع خدمات [در این شبکه] نیز غیر قابل محدود سازی خواهند بود.
در ضمن اینکه شرکت تلگرام طی یک پرونده حقوقی با کمیسیون بورق و اوراق بهادار آمریکا (SEC) به مشکل برخورده بود، ولی هنوزهم در حال انتشار ویژگی های نوینی به واسطه شبکه باز خود میباشد.این شرکت چارچوب هایی جهت ثبت وب سایت بر روی دیاناس شبکه باز تلگرام (TON DNS) طراحی کرده است. SEC در جهت شفاف کردن تمام مشخصات و جزئیات نخستین سکه ان، مجموع اموراتش را مسدود کند.
این نخستین مرتبه نیست که تلگرام با محدودیت های دولتی دست و پنجه نرم میکند. طی سال 2017 هم، آژانس اطلاعاتی روسیه به تلرگام دستور داد تا کلیدهای رمزنگاری پیغام ها در این پیام رسان ر ا تحویل دهد. تلگرام در دادگاه پرونده را به این بخش اطلاعاتی واگذار کرد ولی در پایان از تحویل کلیدها به آن ها امتناع نمود.
اط تابستان سال 2017، روسکومادزا (Roscomnadzor)، بخش بلند مرتبه تر از مرکز فرکانس های همگانی رادیو، در تلاش جهت محدود کردن یا حتی غیرفعال کردن تلگرام بوده است. تلاشی که تا کنون نتوانسته به پیروزی منجر شود. تلگرام جهت دور زدن این مصوبات و محدودیت ها از روشی با عنوان فرانتینگ دامنه بهره میبرد. به بهره از این روش، ترافیک تلگرام به بوسیله دامنه های خدماتی، غیرقابل رویت میشود.
روسکو مادزا با هدف غیرفعال کردن تلگرام، به اشتباه سایت ها و پروژه های دیگری را دچار اختلال نمود، به همین سبب در پایان علت گسترش اختلال عظیمی در این کشور شد. همچنین موجی از عصبانیت و تمسخر هم به سمت آن ها حمله ور شد.
میجا گوروشفسکی (Mitja Goroshevsky)، رئیس قسمت فناوری تون لبز (TON Labs)، استارت آپی که به روی ابزارهای گسترش شبکه باز تلگرام فعالیت میکند در گفت و گویی معتقد بود که غیرفعال کردن تلرگام امری دشوار و شاید نشدنی باشد و در ادامه گفت:
حتی اگر دیواری فلزی بکشند و کل کانال های در ارتباط با جهان را را مسدود کنند، بازهم امکان غیرفال کردن شبکه تلگرام تنها 5 درصد میباشد. با امتحان مکرر تنها یک بار دیگر روسکومادزا کوچک میشود.
میجا در قسمت دیگری از سخنانش اذعان داشت که در روزهای دشوار جنگ سرد نیز مردم عادی قادر بودند با استفاده از رانزیستورهای خانگی، از رادیوهای آمریکا استفاده کنند.
جهت ایجاد مشکل در فعالیت این شبکه، ملزم به هدف قراردادن بیشتر از 30 درصد اعتبار سنج آن هستید، در صورتی که براساس سخنان گوروشفسکی درصد عظیم از این اعتبارسنج در خارج از روسیه واقع شده است.
فقدان تسهیل کنندگان عظیم خدمات اینترنتی مانند گوگل و آمازون در روسیه موجب سهولت در مسدود کردن ارائه دهندگان خدماتی نظیر آن ها شده است. همین موضوع موجب شده است تا اعتبارسنج ها اشتیاقی به کار کردن در داخل این کشور را نداشه باشند.
با این وجود روسیه طی دو ماه اخیر به موفقیت در تست اینترنت ملی خود دست یافته و باید منتظر نشست تا دید در آینده چه مشکلاتی در انتظار تلگرام و شبکه های نظیر آن در روسیه خواهد افتاد.