رمزارز یا ارز دیجیتال بیت کوین در سال 2009 بوسیله ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد و این عنوان به خلق کننده و یا خلق کنندگان این ارز دیجیتال داده شد. تراکنش های بیتکوین در یک بلاک چین نگهداری مشوند که بیانگر تاریخچه هر یک بیت کوین میباشد و جهت مالکیت آن استفاده میشوند. خرید و فروش بیتکوین با خرید و فروش اوراق ها و کالاها فرق دارد چراکه بیت کوین یک شرکت و یا یک کالا نیست. در مجموع هیچگونه فرم و یا سندی بر این مبنا وجود ندارد. بیت کوین مانند ارزهای سنتی نمیباشد زیرا هیچ نهاد بخصوص از آن پشتیبانی نمیکند و توسط هیچ بانک و یا نهادی منتشر نمیشود. به همین سبب سیاست های اقتصادی، میزان تورم و… که به صورت مستقیم روی ارزهای سنتی تاثیر زیاد دارند قادر نیستند به صورت جدی قیمت بیتکوین را تغییر دهند. ولی بیت کوین هم عوامل متعددی برای تغییر نرخ خود دارد که در ادامه قصد داریم به بررسی مهم ترین این عوامل بپردازیم:
- مقدار عرضه و تقاضای بیتکوین در معاملات
- هزینه استخراج بیتکوین طی زمان استخراج
- پاداش ماینرهای بیتکوین جهت تایید معاملات در بلاک چین
- تعداد و قدرت رمزارزهای هم تراز
- صرافی هایی که در آن معامله می شود
- چارچوب های اتخاذ شده
- مدیریت داخلی
موضوع خرید بیت بیتکوین و خرید اوراق قرضه یبا یکدیگر یکی نیست چراکه بیت کوین را نمیتوان به عنوان یک شرکت شناخت. پس در پایان هیچ فرم و سندی در این خصوص موجود نمیباشد.
متفاوت با سرمایه گذاری در ارزهای سنتی، بیتکوین بوسیله بانک مرکزی انتشار نیافته و هیچ شخص ثالثی پشتیبان آن نیست و این موضوع است که عدم غیر متمرکز بودن بیت کوین را شکل میدهد و موجب محبوبیت بیشتر در دنیای سرمایه گذاران و مردم عادی میشود.
به طور کلی قیمت بیتکوین تاثیر پذیری بیشتری از این موارد دارد: مقدار عرضه و تقاضای بیت کوین در بازار، تعداد رمزارزهای رقیب، صرافی هایی که در آن معامله می شود
عرضه و تقاضا
دولت هایی که قیمت ارز خارجی آن ها معین و باثبات نمیباشد قادرند به شکل اندکی بر شیوه تراکنش های ارز خود اثرگذار باشند و کنترل عرضه و تقاضا را تا اندازه قابل توجهی در دست داشته باشند. این امر به سبب تنظیم میزان تنزیل، دستکاری ذخیره ملزم و یا درگیری با امور بازار انجام میشود. یک بانک مرکزی با قدرت قادر است با بهره از چنین ابزار و روش هایی بر قیمت ارز خود تاثیر گذار باشد.
ولی نرخ بیتکوین به دو روش میتواند تحت تاثیر قرار بگیرد، اول امر برنامه تکمیلی بیت کوین است که اجازه تهیه با قیمتی معین را میدهد.بیت کوین های کنون هنگامی وارد بازار میشوند که ماینرها بلوک های معاملاتی را مکورد تراکنش قرار دهند و قیمت بیت کوین های تازه به نجوی طراحی شده اند که کم کم در طول زمان پایین بیایند به عنوان نمونه، مقدار افزایش بیت کوین های تازه از 6.9% طی سال 2016 به 4.4% طی سال 2017 و بعد از آن به 4% طی سال 2018 سقوط داشته اند.این امر موجب ایجاد سناریوهایی میشود که میزان تقاضای بیتکوین با قیمت بیتری نسب به عرضه آن رشد داشته باشد و همین موضوع باعث افزایش قیمت نیز میشود. پایین آمدن سرعت تراکنش بیت کوین به موجب کم شدن پداش استخراج آن به ماینرهای این ارز میباشد و میتوانیم آن را تورمی ساختگی برای سیتم ارزهای دجیتال بدانیم.
گزرینه دوم بدین صورت است که، مقدار عرضه قادر است متاثر از میزان بیتکوین هایی باشد که سیستم واجد شرایط اعلام میکند. این میزان که 21 میلیون میباشد و هنگامی که میزان بیتکوین های در حال گردش به این میزان دست میابد در عملکرد ماینینگ بیتکوین تازه ایجاد نمیشود. به عنوان نمونه در سال 2019 مقدار بیت کوین ها به 18.1 میلیون دست یافت و این مقدار در واقع 86.2% از مجموع مقدار بیت کوینی است که مقرر بر تولید بود. هنگامی که مجموع 21 میلیون واحد بیت کوین در تراکنش بازار تهیه شد. نرخ بیتکوین به قابل بهره بودن ان، قانونی بودن، مقدار تقاضای ان بستگی خواهد داشت و گزینهد سوم که به محبوبیت آن بستگی خواهد داشت. سیستم تورم ساختگی مصنوعی در حقیقت بر قیمت بیت کوین تاثیر گذار نخواهد بود. با این حال بر اساس میزان کنونی پاداش استخراج، آخرین بیت کوین لااقل تا سال 2140 استخراج نمیشود.
رقابت
با اینکه بیتنکوین معروف ترین ارز دیجیتال دنیاست و به نوعی پادشاه ارزهای دیجیتال شناخته یمشود ولی با این وجود رمزارزهای دیگر نیز موجود میباشند که قادرند محبوبیت زیادی کسب کنند. با اینکه از لحاظ سرمایه، بیتکوین از تمام رقبا پیشی گرفته است ولی آلت کوین هایی مثل اتریوم، ریپل، بیتکوین کش، لایت کوین یا ایاس نیز از مهم ترین و بزرگترین رقبای بیت کوین به شمار میایند. آلت کوین های تازه هرروزه در حال ایجاد و خلق در بازار میباشند. این رمزارزهای تازه برای کاربران پیشامد های خوبی به حساب میایند زیرا با بالا رفتن حجم بازار قیمت ها کاهش پیدا میکنند. با این حال محبوبیت بیتکوین دلیل اصلی برتری آن در برابر دیگر رمزارزها میباشد.
هزینه تولید
با اینکه بیتکوین ها مجازی اند و فیزیکی نیستند ولی آنئها نیز ایجاد میشوند و این اایجاد کردن آن ها هزینه هایی نیز در پی دارد که در این میان هزینه برق از مهم ترین آن هاست. استخراج بیت کوین بر اساس مباحث ریاضیاتی کریپتوگرافی پیچیده ای صورت میپذیرد که ماینرها در جهت حل این مباحث فعالیت میکنند. نخستین ماینری که قادر به حل آن باشد بیت کوین پاداش میگیرد. یکی از امور خاص و فوق العاده بیتکوین که متفاوت با دیگر کالاهای تولید میباشد، این است که هرچه مقدار ماینر های جهت جل مباحث ریاضی افزایش پیدا کند و رقابت مضاعف شود این مباحث دشوارتر خواهد شد و در مجموع قیمت افزرایش خواهد داشت. با توجه به بررسی ها نرخ بیتکوین به هزینه تولید آن بسیار نزدیک میباشد.
قابلیت دسترسی در صرافی ها
نامثل معامله گران بازارهای سهام که بر اساس شاخص هایی مانند، NYSE، نزدک، و FTSE به معامله در بازار میپردازند. تریدر های بازار ارزهای دیجیتال هم از کوین بیس، GDAX و دیگر صرافی های معتبر جهت معامله و کسب سود بهره میبرند. این پلتفرم ها هم مثل صرافی های قدیمی به تریدرها امکان انتخاب انواع ارزهای دیجیتال را جهت معامله و و خرید فروش را فراهم میسازد.
هراندازه که یک صرافی مشهور تر باشد قادر است تریدرهای زیادتری را به سمت خود بکشاند و قادر است تا مقدار قابل توجهی بر بازار تاثرگذار باشد. این صرافی ها به سبب تاثیر خود در بازار قادرند به شکل آمدن دیگر رمزارزهای جدید در بازار چارچوب های خاصی را معین کنند. به عنوان نمونه طراحی یک تاییدیه ساده جهت توکن های جاری (SAFT) که تعیین کند ICO به چه محوی قادرند قوانین مصوب را اجرا کنند. حضور بیتکوین در این صرافی ها بیانگر اجرای مواردی خاص از قوانین میباشد.
قوانین و مسائل قانونی
محبوبیت و شهرت با سرعت و قابل توجه بیتکوین موجب شد تا نهاد های قانون گذاره خاصی توجه خودرا به ارز دیجیتال معطوف کرده و سعی در چارچوب گذاری این بازار شوند. با اینکه کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) ارزهای دیجیتال را در دسته اوراق بهادار تلقی میکند ولی کمیسیون معاملات آتی کالا در امریکا این ارز دیجیتال را در واقع یک کالا میشناسد. با توجه به سرمایه در حال افزایش این بازار، چالش هایی مبنی بر اینکه چه بخشی میبایست در خصوص این رمزارزها چارچوب گذاری کند دغدغه ذهنی بیاری از افراد میباشد. همچنین بازار درحال انجام تراکنش زیادی از محصولات اقتصادی بوده که از بیت کوین به شکل یک دارایی پایدار بهره میبرند ، به عنوان نمونه صندوق قابل معامله در بورس.
این موضوع به دو روش بر نرخ ها تاثیر گذار است. نخست اینکه دستیابی عده زیادی از تریدرهارا به بیتکوین به سهولت امکان پذیر میکند و این امر باعث رشد تقاضا در این بازار میشود. و روش دوم اینکه این امر موجب میشود تا نهادهایی سپرده گذاری که از اینده بیتکوین بی خبرند قادر باشند از قدرت پتانسیل خود با هدف تغییر حرکت قیمت بیتکوین بهره ببرند.
فورک ها و پایداری مدیریت
با توجه به اینکه بیتکوین بوسیله بخش ها دولتی اداره نمیشود، جهت تامین امنیت بلاک چین خود به عرضه کنندگان و ماینرهای در حال پردازش خود اعتماد میکنند. چالش های نرم افزاری با دخالت عوام انجام میشود و همین موضوع موجب خسته شدن تیم بیت کوین میشود زیرا رفع و رجوع کردن دغدغه ها ملزم به زمان مضاعفی خواهد بود.
چالش مقیاس پذیری نیز یکی از موراد میباشد، میزان حجم معاملات قابل پردازش به میزان بلوک ها وابسته است و نرمافزار بیت کوین به تنهایی قادر به پردازش 3 معامله در ثانیه میباشد. در گذشته که محبوبیت کمتری وجود داشت این موضوع یک چالش به حساب نمیامد ولی اکنون شرایط متفاوت است و خیلی از اشخاص نگرانند که این مشکلات اراد را به سوی ارزهای دیجیتال دیگر مشتاق کند.
جهت بالابردن مقدار معاملات، تیم بیتکوین به چند گروه تغییر یافته است، به تغییرات ایجاد شده در قوانین در حال اجرا در بهره از پلتفرم های این ارز فورک گفته میشود. سافت فورک ها به تغییراتی در مقررات تلقی میشود که باعث تهیه یک ارز دیجیتال تازه نمیشود، ولی هادرفورک ها موجب اعمال تغییراتی میشود که در انتها باعث تهیه ارز دیجیتال تازه ای میشوند. هارد فورک های قبلی بیتکوین، بیتکوین کش و بیتکوین گلد نامیده میشوند.
.