آیا می دانید ده ارز اول دیجیتالی در دنیا کدام ها هستند؟
در این مطلب قصد داریم تا ده ارز دیجیتال برتر دنیا را با هم بررسی و مرور نماییم. اول به این نکته می پردازیم که معیار های نسبتا زیادی برای این که بدانیم کدام ارز دیجیتال برتر است وجود دارد. خیلی از کاربران دنیای ارز های دیجیتال بیت کوین را همچون طلایی دیجیتالی می دانند. که می توان از آن به عنوان یک گنجینه یاد نمود. و نباید آن را فروخت و فقط باید جمع نمود. خیلی های دیگر هم مثلا ریپل را به عنوان ارز دیجیتالی می دانند که توسط آن می توان اقدام به انجام سریع تراکنش نمود. در موارد دیگر هم افراد علاقه مند به یک ارز دیجیتالی خاص مانند دوج کوین می شوند. فقط برای این که می تواند جنبه ی سرگرمی داشته باشد.
در این میان حتی ارز های عجیب و غریبی مانند دو ارز Pokeman یا Bitcoin God هم نا خواسته طرافدار پیدا می نمایند. ما وب سایت coinmarketcap را به عنوان یک مرجع اعلام قیمت برای چندین ارز دیجیتال برتر می دانیم. در این مارکت ما شاهد اطلاعات بیش از یک هزار و پانصد نوع ارز دیجیتالی هستیم. کوین مارکت کپ این لیست را بر اساس ارزش هر یک از آن ها در بازار لیست و مرتب می نماید. حتی می توان بعضا اطلاعات برخی صرافی ها را هم در آن مشاهده نمود. در این مقاله به بررسی ده ارز دیجیتال برتر در دنیا خواهیم پرداخت.
اولین این ارز ها را بیت کوین می شناسیم
خب همان طور که خود تان هم می دانید بیت کوین اولین ارز رمز نگاری شده ی رسمی در دنیا می باشد. بیت کوین در سال دو هزار و نه و توسط شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو پایه گذاری شد. البته خیلی ها معتقدند این اسم مربوط به یک فرد نیست. و ممکن است متعلق به یک گروه باشد. بیت کوین در دسامبر سال دو هزار و هفده به مرز بیست هزار دلار هم رسید. یعنی بیست هزار دلار تنها برای هر واحد از آن. و پس از آن ناگهان دوباره به زیر ده هزار دلار برگشت. یک علت نوسان شدید این ارز می تواند این باشد که بیت کوین محدودیت تولید دارد. یعنی امکان ندارد بیش از بیست و یک میلیون عدد تولید گردد. کمی دیگر این محدودیت اعمال خواهد شد.
زیرا به بیست و یک میلیون عدد نزدیک هستیم. و انتظار می رود که ارزش آن بالا تر برود. یعنی از طلا بیشتر. زیرا امکان استخراج طلا همیشه در گوشه و کنار دنیا وجود دارد. اما بیت کوین دیگر امکان ندارد به بیش از بیست و یک میلیون عدد برسد. خود این محدودیت باعث می گردد قیمت آن بالا باقی بماند.
اتریوم به عنوان دومین ارز دیجیتالی
آن قدر اتریوم محبوب هست که بخواهیم آن را به عنوان ارز دیجیتال برتر در این مقاله معرفی نماییم. ضمنا می توان آن را به عنوان رقیب اصلی بیت کوین دانست. زیرا حجم قابل توجهی از بازار را نیز اتریوم اشغال نموده و به خود اختصاص داده است. ولی صبر کنید. اتریوم را می توان به عنوان شبکه ای به جهت ساخت و ایجاد اپلیکیشن های نا متمرکز دانست. تمامی اپلیکیشن هایی که گفتیم در این شبکه ساخته می شوند در قسمت distributed public platform گنجانده می شوند. در این شبکه تا زمانی که استخراج کنندگان مشغول به کار باشند شبکه هم سر پا است. اما همین که از استخراج دست بکشند ممکن است مشکلاتی برای شبکه به وجود بیاید. برای همین هم ما در برخی از مقاله ها از عصر یخبندان در اتریوم سخن می گوییم.
یعنی زمانی که استخراج کنندگان کمتر استخراج کنند. و یا اصلا نخواهند استخراج نمایند. البته همین استخراج کنندگان در ازای استخراج ارز دیجیتالی Ether هم دریافت می نمایند. ما Juseph Lubin را به عنوان یکی از بنیان گذاران اتریوم می دانیم. Juseph Lubin معتقد است با این که بیت کوین آغاز گر عصر ارز های دیجیتالی بوده است. اما اتریوم هم می تواند به عنوان ارزی باشد که قابلیت برنامه نویسی هم دارد.
ریپل به عنوان سومین ارز دیجیتالی
ریپل را می توان ارزی نامید که با سرعت عجیبی رشد نمود. سرعتی که کسی نمی توانست آن را پیش بینی نماید. آن قدر سرعت این روند رشدی آن زیاد بوده که در سال دو هزار و هفده توانست برای مدتی جای اتریوم را هم بگیرد. و به این ترتیب به مقام سوم در این لیست برسد. اما خب در روی یک پاشنه نچرخید و بالاخره با افت زیادی هم رو به رو شد. در این حالت دوباره به جایگاه سومی خود بازگشت. همه فکر می کنند که ریپل آمده است تا جای بیت کوین را بگیرد. اما در حقیقت هدف از ساخت این ارز دیجیتالی این نبوده است. ریپل را می توان به عنوان یک شبکه در نظر گرفت که بانک ها و دیگر سیستم های مالی می توانند از آن برای انتقال پول های خود و نقدینگی ها بهره ببرند.
روش کار هم به این صورت است که مثلا بانک الف دلار های خود را به توکن XRP تبدیل می کند. سپس این ارز را در مقصد انتقال می دهد. سپس توکن XRP دوباره به دلار و یا هر ارز دیگری مانند یورو تبدیل می گردد. و مورد استفاده قرار می گیرد. خود روئسا و مدیران توکن XRP بر این عقیده هستند که با استفاده از این ارز بهتر می توان دارایی ها را مدیریت نمود. تا ارز های دیگر.
کمی هم در مورد ایاس بدانیم
خود ایاس آمده است که به رقابت با اتریوم بپردازد. شرکتی به نام Bitshares وجود دارد. که موسس آن هم مردی به نام Dan Larimer است. و اتفاقا ایاس را هم Dan Larimer برای اولین بار به دنیا شناساند. البته در قالب یک عرضه ی اولیه. تا آن زمان اگر چه اتریوم خیلی از مشکلات بیت کوین را نداشت. اما یک مشکل خود اتریوم در این بود که تعداد معین و محدودی از تراکنش ها را می توانست پردازش نماید. یعنی انجام دهد. در این حالت ایاس آمد که این مشکل را هم بر طرف کرده باشد. خیلی ها بر این باور هستند که شبکه ی اتریوم نمی تواند به خوبی نسبت به پردازش Internet of Things اقدام نماید. Internet of Things همان اینترنت اشیاء خود مان است. پس سرعتش در پردازش Internet of Things خیلی هم خوب نبوده است.
پس ایاس آمد که این مشکل را هم حل کرده باشد. حال تصور کنید که توان پردازشی شبکه ایاس در حدود پنجاه هزار تراکنش در یک ثانیه است. پس می توان گفت که به این تریب توان پردازشی آن نه تنها از اتریوم بلکه نسبت به ویزا هم بالا تر است.
لایت کوین به عنوان پنجمین ارز دیجیتالی
اگر بخواهیم از پنجمین ارز دیجیتال برتر نام ببریم. می توانیم لایت کوین را بگوییم. نماد اختصاری لایت کوین LTC است. البته لایت کوین از یک نظر بسیار شبیه به همان بیت کوین است. شباهت آن ها هم در Peer-to-Peer یا همتا به همتا بودن آن ها است. اما لایت کوین در دو چیز با بیت کوین تفاوت دارد. یکی سرعت و توان پردازشی تراکنش های آن ها است که لایت کوین از بیت کوین خیلی بیشتر است. و دیگر این که محدودیت ضرب لایت کوین بیست و یک میلیون نیست.
بلکه هشتاد و چهار میلیون عدد است. تاریخ اولین عرضه ی لایت کوین در سال دو هزار و یازده میلادی بوده است. و اگر بخواهیم بیت کوین را به عنوان یک طلای دیجیتالی به نامیم. لایت کوین هم می تواند به عنوان یک نقره ی دیجیتالی به حساب بیاید. همان سال های اول لایت کوین مقام دوم در میان تمامی ارز های دیجیتالی را داشته است. و رفته رفته تنزل پیدا کرده و جای خود را به اتریوم داده است.
بیت کوین کش به عنوان ششمین ارز دیجیتال
نام اختصاری بیت کوین کش BCH است. که به عنوان یک فورک از خود بیت کوین به حساب می آید. دلیل تولد این ارز هم این بوده است که در ماه آگوست سال دو هزار و هفده اختلاف نظر ها بر سر مشکلات و نقص های فنی بیت کوین در میان کاربران بالا گرفت و سپس فورکی به نام بیت کوین کش از دل خود بیت کوین بیرون آمد. پس از مدتی هم بلاک چین این ارز دیجیتالی کاملا جدا و مستقل از خود بیت کوین شد. خیلی از استخراج کنندگان بیت کوین دیگر از خود بیت کوین نا امید شدند. و به این ارز جدید دل بستند. تا شاید بتوانند در این مسیر موفق باشند.
از همان زمان تولد این فورک هم تا کنون همیشه جزو ده ارز دیجیتال برتر بوده است. ولی تا کنون نتوانسته است که محبوبیت و اقبالی بیش تر از خود بیت کوین به دست آورد. در قسمت بعدی به سراغ استلار خواهیم رفت.
استلار هفتمین ارز دیجیتالی محبوب
نام اختصاری استلار XLM می باشد. استلار را می توان مانند ارز های دیگر در این فهرست موفق دانست. البته در سال دو هزار و هفده که تمام ارز ها وضعیت خوبی داشته اند. استلار هم از قافله عقب نماند. و رشد آن به بیست و نه هزار درصد رسید. خود استلار را می توان به عنوان زیر شاخه ای از ریپل دانست که از آن منشعب گشته است. برای این که بنیان گذار ریپل Jed McCaleb و شخص دیگری به نام Jouce Kim که در واقع یک وکیل بود توانستند بنیان این ارز ها هم بنا کنند. استلار را می توان پایان یک اختلاف نظر با ریپل دانست. یکی از شباهت های بین استلار و ریپل می تواند این باشد که به لحاظ توان پردازشی تقریبا برابر می باشند. با این تفاوت که استلار یک پلتفرم متن باز و قابل دستکاری هم دارد. که ریپل ندارد.
هشتمین ارز دیجیتالی ترون نام دارد
جاستین سان شخصی بود که در تاریخ سپتامبر دو هزار و هفده و در سنگاپور ترون را بنا نمود. البته ترون نام اختصاری TRX را هم با خود یدک می کشد. زیرا نام شبکه ی آن ترونیکس یا همان Tronix است. ترون شروع کار خود را بر بستر اتریوم آغاز نمود. بعد از مدتی هم بلاک چین خودش را راه اندازی نمود و تبدیل به کوینی مستقل گشت. ترون را نسبت به بیت کوین می توان یک ارز نو پا دانست که هدف و فلسفه ی ایجاد آن بیستر در زمینه های سرگرمی بوده است. خاصیت ترون مانند هر ارز دیجیتال دیگری نا متمرکز بودن آن می باشد. اما بیایید ببینیم ترون با چه قصد و هدفی توسعه داده شد. اولین هدف آن برداشتن واسطه های محتوا بود.
با استفاده از این ارزز دیگر می توانستیم محتوای خود را به عنوان یک تولید کننده ی محتوا در اختیار کاربران قرار دهیم و پولش را بگیریم. ضمنا تمرکز کاربران از روی شبکه های اجتماعی ای مانند فیسبوک و توئیتر می رفت بر روی خود تولید کنندگان محتوا. در این حالت دیگر نیازی نداشتیم که حتما به واسطه ی بازدید هایی که از چنین وب سایت هایی می گرفتیم پول به دست بیاوریم. بلکه می توانیم محتوای خود را به طور مستقیم به فروش برسانیم.
مقام نهم می رسد به بایننس کوین
خب صرافی بایننس را که می شناسید. خودش یک ارز دیجیتالی برای خود درست نموده است که بایننس کوین نام دارد. و نام اختصاری آن BNB می باشد. بایننس به غیر از این که به عنوان یک صرافی در زمینه ی ارز های دیجیتال شناخته می شود. در حقیقت یک نوع بستر معاملاتی هم برای آن ها به حساب می آید. درست همان موقع که بازار ارز های دیجیتالی دچار افت شدیدی شدند. بایننس کوین کارکرد بهتری برای خود ساخت. و توانست کمتر از بقیه ضربه ببیند. برای همین هم بود که در آن زمان که ارز های دیگر تا هشتاد و یا نود درصد نزود قیمت پیا نمودند بایننس مقاومت بسیار عالی ای از خود توانست نشان بدهد.
البته این ارز کارکردش چیزی شبیه به بیت کوین نیست. و بیشتر برای پرداخت کارمزد های درون بایننس ایجاد شده است. به این صورت که اگر در این صرافی یعنی بایننس معاملات خود را توسط بایننس کوین انجام دهید. می توانید تا بیست و پنج درصد یعنی یک چهارم کارمزد معاملات را تخفیف بگیرید. البته این نرخ در همان آغاز کار پنجاه درصد بود. که پس از مدتی به همین میزان تقلیل پیدا نمود. در همین سال دو هزار و نوزده هم که گذشت بایننس کوین همچنان پایداری و مقاومت خوبی از خود نشان داد. و توانست ارزش خود را در بازار بیشتر هم بکند.
و مقام دهم هم می رسد به کاردانو
خب می رسیم به رتبه ی دهم ارز دیجیتال برتر که می رسد به ارز دیجیتالی کاردانو. علامت اختصاری آن را با ADA نشان می دهند. فلسفه ی پیدایش کاردانو هم مانند بیشتر ارز های دیجیتال جابه جایی پول ها بوده است. اگر بخواهیم مقایسه ای انجام دهیم. شاید بتوانیم بگوییم که کاردانو چیزی شبیه به اتریوم است. دلیلش هم این است که یکی از موسسان اتریوم آن را خلق نموده است. یعنی شخصی به نام Charles Hopkinson و آن هم در سال دو هزار و پانزده. برای همین هم برخی آن را به عنوان اتریوم ژاپنی می شناسند. چرا؟ چون بیش از نود و پنج درصد از سهام داران آن را ژاپنی ها تشکیل می دهند. البته کاردانو یک جنبه ی علمی تر به خود گرفته است. آن هم به دلیل شرکت نمودن دانشمندان بین المللی و متخصصان آکادمیک برای ساختن آن.
خب ما ده ارز دیجیتال برتر دنیا را برای شما معرفی نمودیم. البته دامنه ی همه ی ارز های دیجیتالی محدود به همین جا نمی شود. چون تعداد ارز های دیجیتالی خیلی خیلی بیشتر از چیزی است که فکرش را بکنیم. به طور مثال می توان گفت که تنها یکی از صرافی های مشهور دنیا به نام کوین مارکت کپ بیش از یک هزار و پانصد توکن و ارز دیجیتالی را لیست نموده است. و قیمت لحظه به لحظه ی هر کدام را هم دنبال می نماید. برای این که تعداد ارز های دیجیتالی این قدر زیاد است. نمی توان خیلی اوقات سرمایه گذاری نمود. زیرا در میان این همه ارز ممکن است سر درگم شویم. اما می توان با تکیه به چند فاکتور اقدام به سرمایه گذاری نمود. این نکات را در قسمت بعدی به شما خواهیم گفت.
فاکتور های همیشگی برای سرمایه گذاری
گفتیم که چند فاکتور برای سرمایه گذاری در این زمینه وجود دارد. که می تواند به ما کمک کند تا دچار سردرگمی در انتخاب ارز مورد نظر نشویم. اولین فاکتور این است که آن ارز دیجیتال در کوین مارکت کپ حداقل موجود باشد. یا در بایننس وجود داشته باشد. اگر در یکی از این دو وجود داشته باشد می توان اطمینان پیدا نمود که کلاهبرداری نیست. البته بهتر است که در هر دوی این دو وجود داشته باشد. دومین فاکتور این است که حجم معاملات و تبادلات توسط آن بالا تر از بقیه باشد. مانند همین ده مورد ارز دیجیتال برتر که در همین مقاله به آن ها اشاره نمودیم.
سومین مورد شامل تیم پشتیبان آن است. این تیم پشتیبان باید تیمی باتجربه و قابل اطمینان باشند. که وسط کار ول نکنند و بروند. و مورد آخر هم مقیاس پذیر بودن ارز دیجیتالی است. بگردید ببینید کدام ارز دیجیتالی مقیاس پذیر است؟
کمی هم از نئو و آیوتا بگوییم
نئو را می توان یک پلتفرم ارز دیجیتالی دانست که می توان با آن اقدام به ساخت قرارداد های هوشمند هم نمود. البته نئو هم شباهت هایی با اتریوم دارد. و این شباهت ها ناشی از قوانین و مقررات مشابه در درون آن ها می باشد. Noam Levenson یک سرمایه گذار حوزه ی ارز های دیجیتالی است. او گفته است که نئو در حال اداره ی پروژه ای است که قرار است در آینده کاربرد پیدا کند. همچنین گفته است که با توجه به مشابهت هایی که با اتریوم دارد. می تواند زمینه و بستری برای اقتصاد آینده باشد. و اما آیوتا را با نام IOTA در زبان انگلیسی می شناسیم. خود آیوتا یک public distributed ledger یعنی دفتر توزیع عمومی می باشد. که می تواند تراکنش ها را در خود نگه داری نماید.
آن هم در ساختار و پیکره ای به نام directed acyclic graph. نام خود این پیکره Tangle می باشد. Tangle هم برای این به وجود آمده است تا بتواند انرژی مورد ضروری برای استخراج ارز را از بین ببرد. و به این ترتیب دیگر برای انجام تراکنش ها نیازی به کارمزد ها نداشته باشیم. در چنین سیستمی اگر بخواهید که یک تراکنش انجام گردد. باید دو تراکنش دیگر هم انجام شود. به همین منظور دیگر خبری از ماینر ها نیست. و چون ماینر ها نیستند. کارمزدی هم در کار نخواهد بود. خب در پایان به این مطلب می رسیم که ارز های بسیاری وجود دارند که بیشتر یک نسخه ی کپی از روی بقیه هستند. با کمی تحقیق می توانید اقدام به سرمایه گذاری بر روی بهترین آن ها نمایید. قبل از آن می توانید به ده ارز دیجیتال برتر کمی فکر کنید.