آیا اصلا نام نیک سابو را شنیده اید؟
این ساتوشی ناکاموتو هم جنجال بی پایانی برای خود دارد. مانند ادعای امام زمانی که هر از گاهی برخی مردم می کنند. و معلوم است که همه ی آن ها دروغین می باشند. خیلی ها هم تا الان ادعا کرده اند ساتوشی ناکاموتو هستند. ساتوشی ناکاموتو را می توانیم بنیان گذار ارز های دیجیتالی بنامیم. که هر از گاهی یکی پیدا می شود و ادعا می کند همان ناکاموتو است. بعد هر چه قدر به سوابقش نگاه می کنیم می بینیم دروغ می گوید. اما قصه ی نیک سابو فرق دارد. نیک سابو را می توانیم بهترین کسی بدانیم که ممکن است همان ساتوشی ناکاموتو باشد.
نامش را این گونه Nick Szabo می نویسند. نیک سابو حالا دیگر تبدیل به یک پیشتاز و اسطوره در زمینه ی ارز های دیجیتالی شده است. دلیل آن هم میزان مشارکتی است که او در توسعه ی پروژه ی بیت کوین تا به حال داشته است. در این میان قضایا و حقایق جالبی در مورد نیک سابو وجود دارند که بر مبنای آن ها می توانیم بگوییم که او همان ساتوشی ناکاموتوی خود مان است.
نیک سابو و رمز نگاری
خود سابو همیشه می گوید که در زمینه هایی همچون ارز های دیجیتالی و قرار داد های هوشمند خیلی فعال بوده است. تا به حال. سابو قبل از پروژه ی بیت کوین بر روی ارز دیجیتالی دیگری به نام bit gold کار می کرده است. فکرش را بکنید. حتی قبل از بیت کوین. سابو را همچنین می توان یک محقق و دانشمند در این زمینه دانست. که تا به حال با افراد مشهوری همچون Hal Finney و Wei Dai همکاری هایی را داشته است. جالب است که بدانیم با توجه به کار هایی که سابو در زمینه ی ارز های دیجیتالی نموده است تا به حال فیلم مستندی در مورد او ساخته و پرداخته نشده است. تازه این در حالی است که زندگی سابو بسیار مرموزانه است. و اطلاعات چندانی از گذشته ی او کار هایی که انجام داده است در دسترس نمی باشد.
حرف ما بر سر این است که چرا شخصی مانند نیک سابو که این قدر کار های بزرگی در زمینه ی ارز های دیجیتالی انجام داده است. زندگی ای این چنین مشکوک و مخفیانه دارد؟ چرا؟ همه ی این موارد باعث می شود که ما فکر کنیم نیک سابو ممکن است همان ساتوشی ناکاموتوی معروف باشد.
کمی در مورد بیت گلد بدانیم
در سال دو هزار و پنج سابو یک مقاله در مورد ارز های فیات به رشته ی تحریر در آورد. در این مقاله به مشکلاتی که این ارز ها با آن دست در گریبان بودند اشاره شده بود. او در این مقاله چنین گفته بود که ارز های فیات همواره تحت تاثیر شخص سومی هستند که آن ها را کنترل می نماید. برای همین هم در جای جای دنیا می بینیم که کشور ها همواره دچار مشکلات پولی ای مانند تورم های زیاد می گردند. زیرا این ارز ها همیشه تحت کنترل افراد خاصی هستند. و اما چه می شود اگر ارزی به وجود بیاید که تحت کنترل و مالکیت شخص خاصی نباشد؟ در همان مقاله سابو به تعریف و توصیف ارز دیجیتالی به نام بیت گلد پرداخت. این ارز دیجیتال را نمی شد جعلش نمود. ضمنا از سیستمی تحت عنوان گواه اثبات کار استفاده می کرد.
و چنین گفت که ارز های دیجیتال همواره تحت تاثیر شخص و یا گروه خاصی از افراد قرار نمی گیرند. زیرا فلسفه ی وجودی آن ها در این است که متعلق به همه ی مردم باشند. و اصلا برای همین هم هر تغییری که بخواهد در مورد آن ها اعمال شود. باید با صلاح دید جمع صورت بپذیرد. جالب است که او در حالی این مفاهیم را می گفت که همه ی آن ها در وایت پیپر های بیت کوین آمده بودند. البته بعدا. اما چه چیزی باعث به وجود آمدن این ایده در ذهن نیک سابو بود؟ این ایده در نتیجه ی مشکلاتی بود که پدر سابو در زمان حکومت کمونیست ها به آن ها برخورده بود. مخصوصا در دهه ی هزار و نهصد و پنجاه.
چه قدر این مرد مشکوک است؟
از جمله ی موارد مشکوکی که در مورد نیک سابو وجود دارد. می توان به این موارد اشاره نمود که مطالبی را که گفتیم که تاریخ بیست و هفتم دسامبر دو هزار و هشت بر روی وبلاگ منتشر شده است. اما این مطلب در حقیقت متعلق به تاریخی از سال دو هزار و پنج است. و نه دو هزار و هشت. هیچ کس هم نمی داند چرا سابو این تاریخ را تغییر داده است. معلوم نیست. اما لینک آن متعلق به همان سال دو هزار و پنجی است که گفتیم. برای همین خیلی ها معتقدند که سابو به این دلیل این تاریخ را دستکاری نموده است تا چنین به نظر برسد که انتشار این پست پس از ماجرای بیت کوین و وایت پیپر های آن بوده است. و نه قبل از آن. تا بتواند به این وسیله هویت خود را مخفی نگه دارد.
مورد بعدی مربوط به مکاتباتی می شود که هال فینی، وی دای و دیگران با شخصی به نام ساتوشی ناکاموتو داشته اند. در حالی که هیچ گاه خود نیک سابو هیچ مکاتبهای با ناکاموتو نداشته است. چرا؟ ضمنا تمام مکاتبات آن دو تن در معرض دید عموم قرار گرفته است. در حالی که سابو در این مورد صدایش هم در نمی آید.
یک سکوت و یک ویدئوی عجیب
در سوم ژانویه ی سال دو هزار و نه بالاخره عرضه ی بیت کوین شروع شد. در آن موقع به نظر می رسید که سابو هم مانند دیگران به طرزی هیجان زده اقدام به انتشار پست های جدید در ایباره نماید. و یا حداقل دو کلمه در مورد آن ها بگوید. اما دریغ از هیچ چیز. تازه از آن تاریخ به بعد فعالیت وبلاگی سابو هم کم تر و کم تر می شد. تا آن که در طول یک سال تنها توانست بیست و پنج پست در وبلاگ خود قرار بدهد. چرا؟ آیا سرش برای چیزی نامعلوم شلوغ شده بود؟ و یا این که نمی خواست در این مورد بیشتر صحبت کند؟ هیچ کس نمی داند. ضمنا در همان ماه که تازه بیت کوین عرضه شده بود.
نیک سابو یک ویدئو در معرض نمایش عموم گذاشت که در آن نشان داده بودند خودرو ها می توانند خواهند توانست سیستم کنترل ترافیک را هم دور بزنند. این چه ربطی به ارز های دیجیتالی و مخصوصا بیت کوین داشت؟ اصلا ماشین چه ربطی به پول دیجیتالی داشته است؟ اما بعضی می گویند که او در واقع قصد داشته است تا بگوید چگونه می توان با چنین مکانیزمی به حل مشکل دو بار خرج نمودن پرداخت. این همان مشکلی است که رمز نگاران با آن رو به رو هستند.
به نظر می رسد بند را آب داده باشد
خب از همه ی این ها که بگذریم در سال دو هزار و هفده یک مصاحبه با نیک سابو انجام شد. در این مصاحبه هم سابو گاف های عجیبی می داد. و به اشتباه خود را بنیان گذار بیت کوین معرفی کرد. خیلی ها هنوز هم حرف های او را از یاد نبرده اند. حرف هایی که به نظر می رسید. از ضمیر نا خودآگاه او بر آمده باشد. اما ماجرا چه بود؟ در این مصاحبه مجری برنامه از سابو در مورد بلاک هایی با سایز بزرگ تر سوال نمود. و ضمنا در مورد راه حل های لایه ی دوم هم از او پرسید. اما او چه گفت؟
” من قطعا به سمت لایه دوم می روم، منظورم این است که من بیت کوی.. گلد را با دو لایه طراحی کرده ام.”
عجب گافی. او ناگهان به جای بیت گلد گفت بیت کوین. ولی به سرعت گفته ی خود را تصحیح نمود. خیلی ها می گویند واقعا ممکن است که این اشتباه اتفاقی بوده باشد. اما خیلی ها معتقد هستند که این اتفاق به صورت نا خود آگاه و به صورت یک گاف جالب روی داده است.
نام و نشان
نیک سابو را می توان به نوعی بومی مجارستان دانست. خود او هم می گوید به همین دلیل است که crypto را دوست دارد. او می خواسته است تا با ورود به این عرصه کمک شایانی به پایان دادن خشونت هایی نماید که توسط پول ها اعمال می شوند. در سال دو هزار و هجده مصاحبه ی دیگری با او انجام شد. او در طی این مصاحبه چنین عنوان نمود که اگر در آمریکا به دنیا می آمد. به احتمال زیاد هرگز وارد چنین کاری نمی شده است. زیرا در مورد تحریم و خشونت پولی چیزی نمی دانسته است. در یک زمان ناکاموتو ایمیلی به هال فینی زد و چنین ابراز داشت که در حال انجام کار خطر ناکی می باشد. و برای همین هم یک آدرس با حروف اول نام و نام خانوادگی خود درست نموده است. یعنی ان و اس.
البته خیلی ها چنین فکر می کنند هم این حروف همان ناکاموتو ساتوشی می باشد. که در زبان ژاپنی چنین بیان می گردد. یعنی اول نام خانوادگی می آید و سپس نام افراد. اما خیلی های دیگر هم چنین تصور می کنند هم این حروف اول همان کلمات نیک سابو هستند.
حکایت همچنان باقی است
فرومی تحت عنوان bitcointalk.org وجود دارد. که در آن هال فینی در سال دو هزار و سیزده گفته است. از مدت ها قبل به بحث طرح های رمز ارز ها علاقه مند بوده است. همچنین گفته است که خیلی خوشحال می باشد که مکاتبات جالبی با دو شخص به نام های وی دای و نیک سابو داشته است. این مکاتبات در نهایت به این منجر شده اند که پروژه ی بیت کوین به وجود بیاید. البته خیلی چیز ها باعث می شوند که این که نیک سابو همان ساتوشی ناکاموتو می باشد اشتباه گردد. مثلا خالق بیت گلد گفته است که قرار است این سیستم به صورت دو لایه ای رائه گردد. و به همین صورت هم باقی بماند.
سابو هم پشتیبان لایه ی دوم بیت کوین یعنی همان Lightning network شد. حالا شما چه فکر می کنید؟ آیا ساتوشی ناکاموتو یک شخص به خصوص می باشد؟ یا یک گروه را در بر می گیرد؟ اما به هر حال ما فکر می کنیم بیش از این که بخواهیم به این بپردازیم که ساتوشی ناکاموتو که بوده است. بهتر است بدانیم که چه گفته و منظورش را بهتر درک کنیم. او در هر حال خدمات زیادی به این دنیا و انسان ها نموده است. و خیلی ها را از چنگ مشکلات رهانیده است. هر چه که هست. کارش درست است.