ارز دیجیتال بایت کوین ، یک ارز حریم خصوصی، غیرمتمرکز و متنباز میباشد که به همگان این اجازه را میدهد که در توسعه شبکه آن نقش ایفا کنند. بایت کوین یک راهحل مالی برای تمام افرادی است که به حریم خصوصی اهمیت زیادی میدهند. بلاک چینِ بایت کوین تراکنشهای بینالمللی، سریع و خصوصی را بدون کارمزد و بدون امکان رهگیری برای استفاده کاربران خود فراهم میکند.
با وجود اینکه این پروژه ویژگی های بالقوه زیادی داشت، ولی اکنون مدتهاست که از طرف توسعهدهندگان بهروزرسانی نمیشود و رتبه آن در بازار ارزهای دیجیتال به شکل قابل توجهی کاهش داشته است. طی این مطلب قصد داریم ارز دیجیتال بایت کوین را به صورت دقیق و با جزئیات آن بررسی کنیم. با زرین اکسچنج همراه باشید.
ارز دیجیتال بایت کوین (BCN) چیست؟
تاریخچه بایت کوین از ماه ژوییه ۲۰۱۲ (تیر ۹۱) و همزمان با مونرو، پرایوسی کوین مشهور دیگر که یک فورک از بایت کوین میباشد، آغاز میشود. هدف و رسالت ارز دیجیتال بایت کوین توسعه سیستم مالی نوین، پیشرفته و کارآمدی است که خدمات بهتر و بیشتری را در برای کاربران فراهم کند و در عینحال از هزینههای مصرفی آن را کم کند. ارز دیجیتال بایت کوین با نماد BCN شناخته میشود.
شبکه بایت کوین براساس موارد زیر راهاندازی شده است:
خودتنظیمی: سیستم مالی بایت کوین شبکهای غیرمتمرکز میباشد که اجازه کنترل هزینههای لازم را برای فعالیت های ارزی به کاربر میدهد. خودتنظیمی بایت کوین موجب میشود در هنگامی که بهرهوری عملیات از همیشه بیشتر است، بهینهترین شرایط ممکن شکل بگیرد.
در دسترسبودن: بایت کوین شبکههای توسعه بازی را راهنمایی و مدیریت میکند؛ یعنی هر کاربری که به این شبکه اضافه میشود در واقع از این ارز استفاده و سیستم را حمایت میکند.
متنبازبودن: بایت کوین شبکهای را اجرا میکند که همه قادر هستند در توسعه آن نقش داشته باشند؛ یعنی هر کاربری که به این شبکه اضافه میشود، قادر است از این ارز استفاده و آن را حمایت کند.
برابریطلبی: پروتکل شبکه طوری توسعه یافته که بهرهوری منسجمی را جهت رایانههای اختصاصی و غیراختصاصی موجود در شبکه فراهم کند.
چه کسانی میتوانند از ارز دیجیتال بایت کوین استفاده کنند؟
سه بخش اصلی بازار، یعنی مشتریان، کسبوکارها و سرمایهگذاران، قادر هستند از خدمات بایت کوین استفاده کنند.
کاربران و مشتریان معمولی قادرند با استفاده از ارز دیجیتال بایت کوین، سرمایه خود را بهصورت امن نگهداری کنند، انتقالات بینالمللی خود را به شکل رایگان و سریع انجام دهند، بیشترین مقدار ناشناسی را در تراکنشها در اختیار داشته باشند و با استخراجکردن ارز دیجیتال بایت کوین با استفاده از یک کامپیوتر ساده، به شبکه کمک کنند. نرخ تولید ارز دیجیتال بایت کوین با گذشت زمان در حال کمتر شدن است و به همین سبب، احتمال ثبات قیمت کوینهای BCN بسیار بالا است.
کسبوکارها قادرند از راهحلهای بایت کوین جهت سازمانهایی که ایدههای تجارت باز و منصفانه را ترویج میکند، استفاده کنند. این مشاغل قادرند تراکنشهای جهانی را به شکل سریع و با کمترین کارمزد، ارسال یا دریافت کنند و در عین حال از توان بالای شبکه در مقابل هک بهرمند شوند و از داده های خصوصی شرکت و مشتریان خود محافظت کنند. لازم به ذکر است که این سیستم بهعنوان قسمتی از سیاستهای خود برای مقابله با کلاهبرداری، از بازگشت خودکار پول بعد از یک تراکنش جلوگیری میکند، گرچه این مطلب در برخی اوقات امکان دارد مثل یک چاقوی دولبه عمل کند.
سرمایهگذاران ارز دیجیتالِ بایت کوین نیز این شانس را دارند که به شکل امن و خصوصی داراییهای خود را سرمایهگذاری کنند و سود سالانه خود را در قالب بیت کوین و دلار بدست بیاورند. همچنین سرمایهگذاران بزرگ نیز میتوانند از پیشنهادهای بخصوصی بهرهمند شوند.
بایت کوین چگونه فعالیت میکند؟
بایت کوین به صورت کامل با استفاده از کریپتونوت ( CryptoNote) بنیان گذاری شده است. کریپتونوت یک پروتکل لایه کاربردی متنباز، پرقدرت و با محوریت حریم خصوصی میباشد. برخلاف خیلی از پروژهها، بایت کوین هیچ ارتباطی با بیت کوین ندارد، غیر از اینکه تیم پشتیبان آن سعی دارند تا تمام مسائل و مشکلات مربوط به بیت کوین را در بایت کوین برطرف کنند و جهت این امر بر حریم خصوصی کاربر، ناشناسی و تراکنشهای بدون کارمزد توجه ویژه ای دارند. هر فردی قادر است با خریدن ارز دیجیتال بایت کوین از صرافیها یا استخراج آن، در شبکه مشارکت کند.
نوع تراکنشها، قابلیت اطمینان، تورم و روش صدور کوینهای جدید، از دیگر قابلیت های خاص بایت کوین است که در ادامه این قابلیت ها را بررسی خواهیم کرد.
تراکنشهای بایت کوین
تمام تراکنشها در شبکه بیت کوین، تنها در ۱۲۰ ثانیه نهایی میشوند. هر انتقال BCN، با مکانیزم رمزنگاری ایمن رمزگذاری شده است. این الگوریتمها به کسی اجازه نمیدهد که از مبدأ، مقصد و مقدار تراکنش اطلاع داشته باشد. در شبکه بایت کوین، تراکنشها از به کمک بلاک چین انجام میشوند. به این ترتیب، نیازی به نهاد ثالثی مثل بانک، درگاه پرداخت و سیستمهای متداول وجود ندارد. تنها چیزی که کاربر باید به آن دسترسی داشته باشد، اتصال به اینترنت میباشد.
بلاک چین بسیاری از ارزهای دیجیتال، مثل بیت کوین، تاریخچه تراکنشها را در یک دفترکل عمومی نگهداری میکنند و هر فردی قادر است تاریخچه تراکنشها بین کیف پولها را مشاهده کند. اما تراکنشها ارز دیجیتال بایت کوین غیرقابل مشاهده و تغییرناپذیر است و نمیتوان ارتباط تراکنشها با آدرسها را معین کرد. این امر به کمک امضای حلقوی (ring signature) و جفتکلیدهایِ (کلید خصوصی/کلید عمومی) یکبارمصرف محقق میشود.
کلیدهای عمومی یکبارمصرف، مسئله استفاده مجدد از آدرس را پوشش میدهد. این قابلیت، وجوه قابلشناسایی را با دیگر کوینها تلفیق میدهد تا دنباله تراکنشها بهسمت گیرنده و فرستنده قطع شود. مزیت امضاهای حلقوی نیز، امضای مخصوص و مربوط به شما را در بین مجموعه امضاهای کاربران دیگری که بهصورت تصادفی انتخاب شدهاند، قرار میدهد. مشاهده ورود شما به جز برای افرادی که امضای آنها هم در همان حلقه قرار گرفته است، غیرممکن است.
کاربران بایت کوین قادرند میزان محرمانگی امضای خود را کنترل کنند.لازم به ذکر است که هرچقدر که بخواهید مقدار ناشناسی بالاتر باشد، منابع بیشتری از شبکه مصرف میشود و کارمزد تراکنش های شما نیز بیشتر خواهد شد.
امنیت شبکه بایت کوین
مثل اغلب بلاک چینهایی که تماما غیرمتمرکز میباشند، امنیت شبکه به میزان توان محاسباتی کل رایانههای موجود در سیستم بستگی دارد. هر اندازه قدرت پردازش بالاتر باشد، امنیت نیز افزایش میابد. به همین سبب، امنیت وجوه ذخیرهشده در کیف پولهای بایت کوین، به صورت خودکار توسط شبکه تأمین میشود.
بایت کوین از مکانیزم اجماعِ «اثبات کار تساویگرا» بهره میبرد. این الگوریتم از میزان بالایی از حافظه دستگاه استفاده میکند و موجب میشود کارایی پردازندههای گرافیکی (GPU) در مقایسه به پردازندههای مرکزی (CPU) کمتر باشد. این طراحی عمدا انتخاب شده است تا شرایط بازی برای افرادی که با CPU ماین میکنند، نسبت به ماینرهایی که از دستگاههای قدرتمند GPU و ASIC بهره میبرند، برابر و عادلانه باشد.
تولید کوینهای جدید و تورم
عرضه کل کوینها در بایت کوین به ۱۸۴,۷۴۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد محدود میشود. هم اکنون، ۱۸۴,۰۶۶,۸۲۸,۸۱۴ کوین از این مقدار، یا بهعبارتی بیشتر از ۹۹ درصد بایت کوینها، استخراج شده اند.
هر فردی قادر است بهعنوان استخراجکننده در شبکه بایت کوین مشارکت کند. ماینرها درستی و صحت تمام تراکنشها را تعیین میکنند و از داده های مربوط به تراکنشها و کاربران محافظت میکنند. در این شبکه، ماینرها قادر نیستند به اطلاعات مالی کاربران دسترسی داشته باشند.
هر بلاک در بلاک چین بایت کوین در ۱۲۰ ثانیه استخراج میشود و پس از استخراج هر بلاک، پاداش بلاک کمتر میشود. کم شدن تدریجی پاداش موجب میشود تقریبا پس از ۴ سال، پاداش استخراج به نصف کاهش پیدا کند. روی کاغذ، با کم شدن مقدار کوینهای تولید شده، تورم بایت کوین هم با سپری شدن زمان کمتر میشود.
با این حال، نظر رایجی وجود دارد که با توجه به آن، در بلاک چینهایی مثل بیت کوین و بایت کوین که پاداش بلاک در طول زمان کمتر میشود، ماینرها بهتدریج از شبکه خارج میشوند و کمتر شدن توان محاسباتی موجب میشود شبکه آسیبپذیر شود. البته وبسایت ارز دیجیتال بایت کوین اظهار میکند که این موضوع مسئله مهمی برای بلاک چین بایت کوین نمیباشد؛ چراکه برخلاف بیت کوین، در شبکه بایت کوین پاداش بلاک بهتدریج کم میشود.
استخراج ارز دیجیتال بایت کوین
با توجه به آن چه در قبل گفتیم، بایت کوین ارز دیجیتالی است که با CPU و با بهره از مکانیزم اثبات کار تساویگرا استخراج میشود. به این صورت، میتوان به سهولت و با استفاده از یک کامپیوتر شخصی آن را استخراج کرد. پاداش بلاک بعد از هر ۱۲۰ ثانیه کمتر میشود و تا امروز بیشتر از ۹۹ درصد کوینها استخراج شده و در گردش قرار گرفتهاند. هر فردی قادر است بهعنوان یک ماینر در استخراج بایت کوین مشارکت داشته باشد.
سختی شبکه با توجه به میزان هش تغییر میکند. این تغییرات این اجازه را به شبکه میدهد که سرعت تولید بلاکهای تازه را صرفنظر از شلوغی شبکه و مقدار ماینرها ثابت نگه دارد.
اندازه هر تراکنش نامحدود میباشد؛ ولی تراکنشهای بزرگتر نیازمند کارمزد مضاعف هستند. هر ماینر بایت کوین قادر است بهدلخواه خود محدودیتی برای سایز بلاک استخراجشده مشخص کند. محدودیت نهایی برای هر بلاک، دو برابرِ متوسط بلاکهای پیشین است. علاوه بر این، هر کاربر بایت کوین قادر است جهت تعیین سایز بلاک چین رأی دهد. جریمهای نیز جهت ساخت بلاکهایی با سایز بسیار بزرگ مشخص شده است، این جریمه موجب میشود پاداش برای تمام بلاکهای بزرگ کمتر شود.
حاشیهها پیرامون بایت کوین
از روزهای نخست عرضه ارز دیجیتال بایت کوین، این پروژه در محاصره حواشی و مشاجرات متعددی قرار گرفت. نخستین حاشیه این بود که ۸۲ درصد از کوینهای BCN پیش از عرضه عمومی استخراج شده بود. ریکاردو اسپانی (Riccardo Spagni)، مدیر ارشد عرضه مونرو، در این خصوص اشهار داشت:
حقیقت این است که پیش از عرضه عمومی بایت کوین، ۸۲ درصد از بایت کوینها استخراج شده بوند و این تنها یک شایعه نیست. حتی اگر این کار از روی نیت بدی نباشد، بازهم به این معنی است که ۸۲ درصد از کوینها در اختیار افراد ناشناس قرار دارد. این مسئله اساسا یک پروژه ارز دیجیتال غیرمتمرکز را متمرکز خواهد کرد.
چنین سطح زیادی از تمرکزگرایی به این معنی است که این کوین در معرض ویرایش از سوی توسعهدهندگان قرار دارد. پیش از اینکه BCN در بایننس قابل معامله شود، حجم معاملات آن خیلی پایین بود و این اتفاق نیز به شایعه دستکاری نرخ ها جامه حقیقت میپوشاند.
لیست شدن BCN در بایننس هم بدونِ حواشی تمام نشد. تمام صرافیهای معروفی که از BCN پشتیبانی میکردند، به سبب بار زیاد غیرمعمولی که بر شبکه وارد شده بود، مجاب شدند تا معاملات، واریزها و برداشتها را متوقف کنند. این امر در انتها به ایجاد حباب بایت کوین در بایننس منجر شد، در حالی که بسیاری از سرمایهگذاران قادر نبودند کوینهای خود را نقد کنند. کمی بعد بعضی از سرمایهگذاران بایت کوین را به دستکاری در بازار متهم کردند.
یک سال پیش از این رویداد، بلاک چین بایت کوین با یک معضل دیگر مواجه شد؛ باگ تورم بینهایت. اینطور که معلوم است تمام ارزهای دیجیتال که برپایه پروتکل کریپتونوت فعالیت میکنند، با یک اشکال نزمافزاری روبرو هستند که ساخت کوین به تعداد نامحدود را ممکن میکند، به شکلی که شناسایی این کوینها برای اشخاصی که دانش زیادی ندارند غیرممکن است. به این صورت، شخصی موف شد با سواستفاده از این باگ، یک میلیون دلار بایت کوین بدست بیاورد.
اسپانی در توییتی گفت:
در عرض چند ساعت پس از افشای این باگ در کوینهای کریپتونوت، ۶۹۳ میلیون بایت کوین، برابر با یک میلیون دلار، به شکل مصنوعی ساخته شد.
مسئله آخر اینکه تیم توسعهدهنده بایت کوین کاملا ناشناس هستند و هیچ علاقهای شناساندن خود به دیگران ندارند. اگرچه مخفیبودن هویت توسعهدهندگان کوینهای حریم خصوصی بسیار معمول است؛ ولی قطعا این موضوع هیچ کمکی به پیشرفت پروژه نخواهد کرد. ما فقط سخنگوی این پروژه را میشناسیم که جنی گولدبرگ (Jenny Goldberg) میباشد. او همچنین مدیریت جامعه بایت کوین را نیز در دست دارد.
تمام این معضلات، موجب نگرانی کاربران و سرمایهگذاران بایت کوین شده است. به سبب این مسائل، این کوین جایگاه رهبری خود را در میان دیگر کوینهای حریم خصوصی مثل مونرو و زی کش از دست داده است.
وضعیت کنونی پروژه
علیرغم تمام مشکلات قبلی پروژه، تیم بایت کوین هنوز مانند قبل به فعلیت خود مشغول بود. آنها به صورت مرتب بهروزرسانیها، برنامهها و مشارکت خود با دیگر پروژها را اعلام میکردند.
ولی به نظر میرسد این روند مرتب دیگر ادامه ندارد. آخرین بهروزرسانی از نقشه راه بایت کوین در مارس ۲۰۱۹ (اسفند ۹۷) در وبسایت رسمی در اختیار قرار گرفت. این نقشهی راه، فعالیت های بایت کوین را برای مارس تا اکتبر ۲۰۱۹ (مهر ۹۸) را معین کرده است. ولی پس از آن هیچ بروزرسانی دیگری در وبسایت منتشر نشده است. آخرین مطلب توییتری بایت کوین هم در دسامبر ۲۰۱۹ (آذر ۹۸) منتشر شده است. اینگونه که قابل مشاهده است از این خبر میدهد که توسعهدهندگان بایت کوین مدت هاست که این پروژه را به دست فراموشی سپرده اند.
شرایط بازار بایت کوین نیز زیاد مناسب بنظر نمیرسد. این کوین بیشتر از ۹۹.۳ درصد از روزهای اوج نرخ خود فاصله گرفته است و از لیست معاملات بسیاری از صرافیهای معتبرحذف شده است.
بایننس در ۸ اکتبر ۲۰۱۸ (۱۶ مهر ۹۷) ارز دیجیتال بایت کوین را از فهرست معاملات خود خارج کرده است. چند روز بعد صرافی OKEx هم با انتشار نوشته ای این کوین را از فهرست معاملات حذف کرد. در بیانیه این صرافی نوشته بودند که:
بررسی مرتب ما بر بایت کوین نشان داد که این پروژه در منجلاب یک سری از مشکلات فنی اساسی قرار دارد که در جهت حلکردن آنها اقدامی صورت نگرفته است. ما نیز در جهت محافظت از منافع کاربران OKEx، همه جفتارزهای مربوط به BCN از این صرافی حذف خواهیم کرد و کلیه خدمات واریز و ترید بایت کوین را در این صرافی غیرقابل انجام اعلام میکنیم.
سخن نهایی
بایت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز میباشد و نخستین پروژه مهم در فضای ارزهای دیجیتال است که بر حفظ حریم خصوصی کاربران توجه زیادی کرده است. همچنین، کارمزد تراکنشها در این شبکه بسیار اندک است.
این ارز دیجیتال یکی از امید بخش ترین پروژهها بود که در سالهای نخستین و پیش از کوینهای معروفی مثل اتریوم راهاندازی شد و امید بسیار بالایی به پیشرفت آن وجود داشت. ولی حواشی ایجادشده در پیرامون این پروژه، ایرادات فنی، خارج شدن آن از صرافیهای معتبر و بیتوجهی توسعهدهندگان به انجام بهروزرسانیهای تازه موجب شد که ارز دیجیتال بایت کوین از مرکز توجهها خارج شود و بیشتر از ۹۹ درصد سقوط نرخ خودرا تجربه کند. با این اوصاف، سرمایهگذاری روی این ارز دیجیتال و استخراج آن خطرات زیادی را در پی خواهد داشت و کسی که قصد سرمایهگذاری در آن را دارد، باید با دانش و آگاهی کامل از شرایط مبهم این پروژه و قبولِ خطرات آن، شروع به سرمایهگذاری کند.