ارز دیجیتال ترون یکی از جذاب ترین شبکه های بلاک چین و از ارزهای دیجیتال مورد اعتماد بازارها محسوب میشود که توانسته سرمایه گذاران متعددی را به سمت خود بکشاند. طی این مطلب قصد داریم به معرفی و بررسی پروژه ترون و روش کار با آن و همچنین تحولات قیمتی ارز دیجیتال ترون بپردازیم. تا انتهای مطلب با زرین اکسچنج همراه باشید.
ترون چیست؟
ترون (Tron) یکی از جاهطلبانهترین پروژهها در حوزه ارزهای دیجیتال و بلاک چین میباشد. هدف ترون ساخت یک اینترنت کاملا غیرمتمرکز میباشد. پروتکل ترون در بین عظیم ترین سیستمهای اجرایی بر پایه بلاک چین دنیا قرار دارد.
به گفته تیم ترون این شبکه بسیار مقیاسپذیر، دارای قدرت اجرایی بالا بوده و میتواند تا طیف وسیعی از برنامههای غیرمتمرکز را پشتیبانی کند. به پروژه هایی که روی بلاک چین و با بهره از قراردادهای هوشمند اجرا میشوند، برنامه غیرمتمرکز یا دیاپ (Dapp) میگویند. این پروژه ها پس از اجرا بدون نیاز به واسطهها و بدون احتمال از کار افتادن، به فعالیت خود ادامه میدهند.
شبکه ترون ادعا میکند که هم اکنون قادر به انجام 2,000 تراکنش بر ثانیه با کارمزد نزدیک صفر را میباشد، در حالی که اتریوم و بیت کوین به ترتیب 15 و 7 تراکنش در ثانیه انجام میدهند. ترون قصد دارد تا اکوسیستمی بسازد که همه قادر باشند در تمام نقاط دنیا تمام نیازهای خود بر روی اینترنت را به صورت غیرمتمرکز و بدون واسطه انجام دهند.
مثل اتریوم با ترون میتوانید قرارداد هوشمند، برنامههای غیرمتمرکز و توکن بسازید. دو استاندارد ساخت توکن در ترون به نامهای TRC-10 و TRC-20 موجود است. وبسایت رسمی ترون درخصوص این دو مفهوم گفته است:
استاندارد TRC-10 بدون استفاده از ماشین مجازی ترون (TVM) بوسیله بلاک چین ترون پشتیبانی میشود. از طرف دیگر TRC-20 استانداردی میباشد که جهت قراردادهای هوشمند ترون با بهره از ماشین مجازی ترون (TVM) کاربرد دارد. این استاندارد از لحاظ ساختاری با ERC-20 قابل مقایسه است. توکنهای TRC-10 قادرند با هزینه 1024 واحد TRX روی شبکه ترون ایجاد شوند. جهت ایجاد این نوع توکن نیاز به دانش برنامه نویسی بخصوصی نمیباشد.
یکی از معروف ترین توکنهایی که تا امروز روی ترون ساخته شده است، توکن بیت تورنت (BTT) میباشد. این توکن از نوع TRC-10 است. جهت قراردادهای هوشمند پیشرفته میبایست از استاندارد TRC-20 استفاده شود.
ارز دیجیتال ترون (TRX)
ارز دیجیتال ترون با نام اختصاری TRX، ارز داخلیِ بلاک چین ترون میباشد که در هنگام نوشتن این مقاله در رده 12 برترین ارزهای دیجیتال دنیا کوین دسک قرار دارد. این توکن در سپتامبر سال 2017 و بعد از نخستین ICO موفق ترون ساخته شد. در آن ICO ترون موفق شد 70 میلیون دلار سرمایه جذب کند. در آغاز TRX توکنی روی شبکه اتریوم یا همان پروتکل ERC-20 بود و بعد از فعال شدن بلاک چین ترون در 25 ژوئن 2018، روی شبکه اصلی فعالیت خودرا ادامه داد.
ارز دیجیتال ترون مثل ارزهای دیگر قابل استخراج نیست و تایید تراکنشها با روش مکانیزم اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) صورت میگیرد که درخصوص این موضوع در ادامه توضیح میدهیم. تعداد مجموع توکنهای ترون 100 میلیارد واحد بوده که در هنگام نگارش این مطلب تقریبا 66.75 میلیارد واحد از آن در گردش میباشد.
تاریخچه و تیم ترون
ترون ساخته ذهن یک کارآفرین چینی و جوان به نام جاستین سان (Justin Sun) میباشد. جاستین سان پیش از ترون روی ریپل فعالیت داشته است. شرکتهای چینی بزرگی مثل بیت مین، کیوتم، بایننس و FBG Capital از او حمایت به عمل آوردهاند.
دومین فرد تاثیرگذار و مهم در تیم ترون لوشن چن (Lucien Chen) میباشد. او که از کارمندان ارشد شرکتهای عظیمی مانند تنسنت (Tencent) و علیبابا بوده است، اکنون رهبر قسمت فنی ترون بوده و در رمزنگاری، تبلیغات، الگوریتمنویسی و بیگ دیتا سابقه انجام پروژه هایی داشته است.
درخصوص بقیه اعضای تیم ترون، اطلاعاتی دقیقی در دسترس نیست. وبسایت ترون اظهار داشته که بیشتر از 100 کارمند در اختیار دارد که سابقه کار در شرکتهایی مثل بایدو، تنسنت و علیبابا را دارند. ترون جهت دستیابی به اهداف خود در جولای 2018 بیت تورنت که از عظیم ترین پلتفرم اشتراک اطلاعات جهان است را خریداری کرد.
توکنهای نخست ترون (TRX) که بر پایه اتریوم بودند در آگوست 2017 با نرخ 0.0019 دلار ارائه شدند و 70 میلیون دلار جهت بنیاد توسعه دهنده شبکه سرمایه به بار آورند. در ماه می 2018 شبکه اصلی ترون راهاندازی شد و سپس در ژوئن همان سال توکنهای ERC-20 به توکنهای رسمی شبکه ترون تبدیل شدند.
ترون چگونه کار میکند؟
ساختار و معماری ترون خیلی پیچیده و مبهوت کننده است.ویتالیک بوترین، خالق اتریوم ساختار ترون را خلاف اصل تمرکززدایی میداند و اخیرا هم یکی از اعضای سابق تیم ترون اظهار کرده استکه این شبکه دیگر غیرمتمرکز نیست. در این قسمت سعی میکنیم به زبان ساده معماری و روش اجماع در شبکه ترون را برای شما بازگو کنیم.
معماری ترون
ترون از یک معماری سه لایه در شبکه خود استفاده میکند. این سه لایه عبارتند از:
- لایه ذخیرهسازی (Storage layer)
- لایه هسته (Core layer)
- لایه برنامه کاربردی (Application layer)
لایه ذخیره سازی
پروتکل ذخیرهسازی توزیع شده ترون جهت ذخیره سازی بلاک و ذخیرهسازی حالت برنامه ریزی شده است. با توجه به گفته تیم ترون، نظریه دیتابیس گراف در طراحی لایه ذخیره سازی گنجانده شده است تا گوناگونی ذخیره اطلاعات به معنای حقیقی امکان پذیر شود.
لایه هسته
ماژول قرارداد هوشمند، ماژول مدیریت حساب و ماژول اجماع در داخل لایه هسته قرار گرفته اند. زبان برنامه نویسی قراردادهای هوشمند ترون جاوا (Java) بوده و مقرر است که زبانهای برنامه نویسی دیگر هم اضافه شوند. در ضمن نوع اجماع در ترون، اثبات سهام نمایندگی شده (DPOS) میباشد.
لایه برنامه کاربردی
توسعه دهندگان قادرند از واسطهای کاربری (اینترفیسها) جهت ایجاد برنامههای غیرمتمرکز و سفارشیسازی کیف پولها استفاده کنند.
انواع نود در شبکه ترون
در شبکه ترون سه نوع نود تهیه شده است که عبارت است از:
1- نودهای شاهد نمایندهٔ ارشد (Super Representative Witness) – به اختصار فولنودهای SR
2- فولنود (Full Node)
3- سالیدیتی نود (Solidity Node)
فولنودهای SR وظیفه ایجاد بلاک را دارند و در واقع از تایید تراکنشها در فعالیت اثبات سهام، سود کسب میکنند. نود SR برقرار بودن یک سری شرایط بخصوص را نیاز دارد. همین امر سبب شده تا بر سر مدل حاکمیتی در ترون بحث و جدلهای زیادی ایجاد شود.
فولنودهای عادی وظیفه عرضه API و انتشار تراکنشها و بلاکها را بر عهده میگیرند.
سالیدیتی نودها هم بلاکهای قطعی (irrevocable blocks) را همگامسازی کرده و علاوه بر این API های استعلام را عرضه میکنند.
اجماع و تولید بلاک در ترون
ارز دیجیتال ترون متفاوت با سایر رمزارزهای دیگر (مانند بیت کوین و اتریوم)، بر پایه ماینینگ و اثبات کار نمیباشد. همانطور که بیشرتان میدانید در روند ماینینگ داوطلبان قادر هستند سخت افزارهای کامپیوتری خود را جهت انجام محاسبات در اختیار شبکه قرار بدهند و پاداش خودرا بگیرند. با بهره از این فعالیت انگیزشی، حملات از شبکه دور میمانند و امنیت آن حفظ میگردد.
با این وجود یکی از معضلات بنیادی ماینینگ، هم اکنون مصرف برق زیاد آن میباشد. همچنین نیاز به تهیه دستگاه استخراج هم یکی دیگر از مواردی است که در نظر گرفته میشود. از طرف دیگر به نظر تیم ترون امکان انحصاری شدن ماینینگ در آینده وجود دارد و افرادی که هیچ علاقه ای به یک ارز دیجیتال ندارند هم قادرند قسمت بزرگی از فرایند ماینینگ را در دست گیرند.
یکی از ایده هایی که جهت جلوگیری از هدر رفت انرژی و انحصاری شدن ماینینگ روی میز است، الگوریتم اثبات سهم (Proof of Stake – POS) میباشد. طی روند اثبات سهام، دارندگان واحدهای یک ارز دیجیتال قادرند با اختصاص دارایی خود به شبکه، در فعالیت ایجاد و تایید بلاک مشارکت و سود خودرا بدست بیاورند. با این ایده علاوه بر اینکه نیازی به مصرف برق و تهیه سخت افزار نمیباشد، فقط افرادی مشارکت خواهند کرد که واحدهای یک ارز دیجیتال را خریداری کنند.
به نظر تیم ترون الگوریتم اثبات سهام به خودی خود مشکل ساز خواهد بود و میبایست این الگوریتم را در جهت بهبود شبکه، سفارشیسازی کرد. به اعتقاد آنها در اثبات سهام معمولی، اشخاص ثروتمند شانس بالاتری جهت تولید بلاک دارند و امکان دارد تاثیرگذاری آنها به حدی زیاد شود که امنیت شبکه را به خطر بیاندازد.
ترون از الگوریتم اثبات سهام نمایندگی شده (Delegated Proof of Stake – DPoS) استفاده میکند.طی این الگوریتم همه در ایجاد بلاک و تایید تراکنشها نقش ایفا میکنند و به جای آن 27 نماینده از کل شبکه در فعالیت ایجاد بلاک شرکت و سود کسب میکنندد. در حقیقت همه دارندگان توکن TRX قادرند به نامزدهای نمایندگی رای بدهند و در پایان 27 نماینده جهت ایجاد بلاک انتخاب میشود. چنانچه نمایندهای قصد اختلال داشته باشد، آفلاین شود یا هر اتفاق دیگری، خیلی سریع با رای جامعه، نماینده دیگری بجای آن مینشیند. جهت نامزد شدن در انتخابات، یکلیست شرایط خاص وجود دارد که یکی از آنها پرداخت 9,999 واحد ارز دیجیتال ترون (TRX) میباشد. رایگیری هر 6 ساعت یکبار دومرتبه صورت میگیرد و لیست نمایندگان آپدیت میشود. ترون سیستم خود را نوعی دموکراسی حقیقی تلقی میکند که در آن شهروندان یک جامعه جهت بهبود شرایط خود به نمایندگان دارای شرایط مناسب رای میدهند. نمایندگان از نوع نودهای ارشد (Super Representative Witness) میباشند که در بالا توضیح دادهایم.
زمان بلاک ترون 3 ثانیه بوده و پاداش بلاک آن 32 واحد ارز دیجیتال ترون TRX میباشد. در مجموع تقریبا سالانه 336,384,000 واحد ترون (TRX) به نمایندگان منتخب تعلق میگیرد. علاوه بر این میان 127 نامزد نمایندگی هم هر 6 ساعت 115,200 واحد TRX تقسیم میشود. میزان رای دریافتی در مقدار پاداش دریافتی اثرگذار است.
جهت اینکه کاربران قادر باشند در رایگیری مشارکت داشته باشند میبایست چیزی به نام TronPower یا به اختصار TP در اختیار داشته باشند. جهت بدست آوردن TP افراد جامعه میبایست توکنهای TRX خود را به شبکه اختصاص دهند یا به اصطلاح فریز کنند. هر واحد TRX مساوی با یک TPمیباشد.
با وتجه به اعلام تیم ترون تا ژانویه سال 2021 این شبکه تورمی را تجربه نخواهد کرد ولی بعد از آن هر سال به شکل خودکار یک درصد کوچکی از تورم را تجربه خواهیم کرد. ویتالیک بوترین، خالق اتریوم به شدت مخالف روش اجماع ترون و ایاس بوده و اظهار داشته که این روش چیزی جز انحصار نمیباشد. با این وجود ما بی طرفی را انتخاب میکنیم و نتیجهگیری را به عهده شما کاربران عزیز میگذاریم.
قیمت ترون
ارز دیجیتال ترون (TRX) یکی از آن قبیل ارزهای دیجیتالی میباشد که سود بسیار مناسبی را برای سرمایهگذاران مخصوصا سرمایهگذاران نخستین خود به ارمغان آورده است. در سپتامبر 2017 ترون با نرخ 0.002 دلار به صرافیها عرضه شد و در ژانویه 2018، در هنگام اوجگیری شدید آلت کوینها نرخ هر واحد ترون به 0.028 دلار رسید، یعنی بیشتر از 10,000 درصد افزایش در مقایسه با نرخ اولیه در کمتر از چند ماه!
بعد از ژانویه 2018، نرخ ترون هم مانند دیگر ارزهای دیجیتال سقوط بسیار شدیدی را تجربه کرد ولی با این حال هنوز در میان تمام ارزهای دیجیتال یکی از بهترین فعالیت هارا را از نظر قیمتی داشته است. اکنون که در حال نگارش این مطلب هستیم، نرخ هر واحد ارز دیجیتال ترون 0.027 دلار میباشد که نسبت به قیمت نخست خود، افزایش بیشتر از 1,300 درصدی را تجربه کرده است.
عرضه TRX محدود میباشد و تعداد معینی از آنساخته خواهد شد. تعداد کل واحدهای TRX حدود 99 میلیارد میباشد. که هم اکنون یعنی اکتبر 2020، تعداد توکنهای در گردش ترون تقریبا 66.75 میلیارد واحد میباشد. پیشبینی میشود که تا پایان سال 2020 تمام واحدهای ترون عرضه میشوند و بعد از آن با یک نرخ تورم سالانه، هر سال به میزان توکنها اضافه خواهد شد.
کیف پول ترون
ارز دیجیتال ترون در حال حاضر روی شبکه اصلی فعالیت میکند لذا مثل گذشته نمیتوان از کیف پولهای اتریوم برای ذخیره ترون بهره برد و لازم است از کیف پولهای مخصوص ترون استفاده شود. وبسایت رسمی ترون چندین و چند کیف پول متنوع جهت نگهداری ارز دیجیتال ترون TRX را معرفی کرده است که در ادامه به معرفی سه مورد از معتبرترین و محبوبترین آنها خواهیم پرداخت. همواره به خاطر داشته باشید که کیف پولهای سخت افزاری، مناسب ترین گزینه جهت ذخیره ترون میباشند اما از آنجایی که میابیست این کیف پولها را خریداری کرد مافقط به معرفی نرم افزارهای رایگان و قابل دانلود میپردازیم. در حال حاضر کیف پول سخت افزار لجر از ترون پشتیبانی میکند.
کیف پول ترون لینک (TronLink) – موبایل و افزونه کروم
ترونلینک یکی از کیف پولهای مناسب ترون بوده که توسط وبسایت رسمی ترون پیشنهاد شده است. این کیف پول را میتوان بر روی گوشی موبایل و دو سیستم عامل اندروید و iOS راه اندازی کرد. همچنین میتوانید با دانلود افزونه این کیف پول، روی مرورگر گوگل کروم هم قابلیت نصب امکان دارد.
دانلود کیف پول ترون لینک
کیف پول اتمیک والت (Atomic Wallet) – دسکتاپ و موبایل
اتمیک والت یکی دیگر از کیف پولهای مطمعن و محبوب جهت نگهداری ترون است. این کیف پول به جز ترون از چندین ارز دیجیتال و توکن مختلف هم پشتیبانی میکند. شما قادر هستید از این نرم افزار روی موبایل یا کامپیوتر شخصیتان استفاده کنید.
دانلود کیف پول اتمیک والت
کیف پول تراست والت (Trust Wallet)
کیف پول تراست والت متعلق به شرکت بایننس میباشد و به صورت کاملا مطمعن و با امنیت بالا قادر است از داراییهای دیجیتال شما حفاظت کند. این کیف پول در کنارارز دیجیتال ترون از بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و چندین کوین و توکن دیگر میتواند پشتیبانی کند. این کیف پول بر روی سیستم عاملهای موبایل اندروید و iOS قابل راه اندازی است.
دانلود کیف پول تراست والت
خرید ترون
ارز دیجیتال ترون یکی از آن رمزارز هایی است که تقریبا کلیه صرافیهای بزرگ و معتبر از آن پشتیبانی میکنند. جهت خرید مستقیم ترون با ریال میبایست از طریق سایتهای آنلاین داخلی اقدام کنید. با این وجود، اغلب سایتهای ایرانی در حال حاضر تنها بیت کوین یا اتریوم میفروشند. در صورت موجود بودن ترون در این سایتها حتما قبل از خرید از معتبر بودن صرافی اطمینان حاصل کنید.
ولی بهترین روش جهت خرید ارز دیجیتال ترون، مخصوصا برای کاربران ایرانی، خرید بیت کوین یا اتریوم از سایت های داخلی یا سایت معتبر لوکال بیتکوینز (LocalBitcoins)، و سپس تبدیل بیت کوین یا اتریوم تهیه شده در یک صرافی معتبر خارجی به ترون میباشد.
فهرست صرافیهای خارجی که ارز دیجیتال ترون جهت خرید و فروش در آن ها قرار گرفته است را میتوان از سایت کوینمارکتکپ در اختیار داشت. همواره باید به خاطر داشته باشید به موجب مسائل تحریم، قبل از استفاده از یک صرافی مطمعن شوید که صرافی مورد نظر با کاربران ایرانی مشکلی نداشته باشد.