کازماس (Cosmos) چیست و همه چیز درخصوص توکن آن به اسم اتم Atom : آیا شما میدانید کازماس یا اتم چیست؟ آیا با کاربردهای آنها آشنا میباشید؟ آیا می دانید از هنگامی که کازماس آمده است خیلی از مشکلات شبکه های بلاک چین حل گردیده است؟ آیا می دانستید که کازماس یک پروژه مهم در کریپتوکارنسی بشمار میرود؟ در ادامه با زرین اکسچنج همراه باشید تا به کلیه این سوالات پاسخ بدهیم.
کازماس (Cosmos) چیست و همه چیز درخصوص توکن آن به اسم اتم Atom
به شکل دقیق، کازماس (Cosmos) یک شبکه با عدم متمرکز از بلاک چین ها های موازی مستقل میباشد که هر یک از الگوریتم های اجماع BFT مثل اجماع Tendermint استفاده مینمایند.
به زبان دیگر، کازماس (Cosmos) اکوسیستم بلاک چین هایی میباشد که قادر هستند با یکدیگر مقیاس و تعامل کافی داشته باشند.
پیش از کازماس (Cosmos) ، بلاک چین ها توانایی برقراری ارتباط با یکدیگر را نداشتند. ساخت آنها سخت بود و تنها قادر بودند معاملات اندکی در هر ثانیه صورت بدهند. کازماس با دید فنی نوین این مشکلات را حل مینماید. جهت درک این عقیده، باید به اصول فناوری بلاک چین کامبک بزنیم
بلاکچین چیست؟
یک بلاک چین را می توان به شکل یک دفترچه دیجیتال یا دفتر کل توزیع شده دانست که بوسیله مجموعه ای از اعتبارسنج ها محافظت میگردد و حتی اگر بعضی از اعتبار دهنده ها (کمتر از یک سوم) خرابکار باشند، اطلاعات آن درست باقی خواهد ماند.
هر یک از طرف ها نسخه ای از دفترچه را در سیستم خود ذخیره مینمایند و زمان دریافت بلوک معاملات، بر اساس قوانین تعریف شده بوسیله پروتکل آن را به روزمینمایند.
مقصود از فناوری بلاکچین این میباشد که از تکثیر صحیح دفترچه اطمینان داشته باشد، به این معنی که هر یک از طرف های حقیقی در هر لحظه نسخه کاملی از دفترچه را مشاهده کنند.
مزیت مهم فناوری بلاک چین، توانایی گروه های کاربران جهت به اشتراک گذاری دفترچه بدون اتکا به یک مقام مرکزی یا یک محل استقرار میباشد.
بلاک چین ها غیرمتمرکز میباشند. اکنون نخستین و محبوب ترین کاربرد فناوری بلاک چین، بیت کوین میباشد که یک ارز غیرمتمرکز میباشد.
در جال حاضر که از منظری ژرف، درک مناسب تری نسبت به آنچه بلاک چین نامبرده میگردد، داریم، بگذارید نگاهی به تعریف بلاک چین با زاویه فنی ترداشته باشیم.
بلاک چین یک ماشین حالت قطعی میباشد که در گره های کامل در حال تکرار است و ایمنی اجماع را برقرار میکند تا هنگامی که کمتر از یک سوم از محافظت کننده های آن مخرب باشند. بیایید این را بررسی و تحلیل نماییم.
ماشین حالت (state machine) برنامه ای میباشد که روش واکنش سیستم به اتفاقات متنوع را که حالت سیستم خوانده می شود، در خود نگهداری میکند و در زمان دریافت ورودی، آن را اصلاح مینماید.
حالتی وجود دارد که نسبت به برنامه کاربردی (به عنوان نمونه توازن توکن جهت رمزنگاری) و معاملات قادر است موارد متنوعی را فراهم کند که حالت سیستم را دچار تغییر کند (به عنوان نمونه با کم کردن مانده ها از یک حساب و افزودن آنها به حساب دیگر).
Deterministic (قطعی) به این معنی میباشد که اگر معاملات این چنینی را از حالت پیدایش یکسان دوباره تکرار نمایید، همواره به همان نتیجه خواهید رسید.
ایمنی Consensus (اجماع) به این حقیقت اشاره میکند که هر گره صادقانه ای بر روی یک دستگاه یک وضعیت را نشان می دهد و میبایست در همان هنگام همان حالت را مشاهده کند.
زمانی که گره ها بلوک تراکنش را بدست میاورند، درستی این تراکنش ها را به تایید میرسانند، به این معنی که هر تراکنش معتبر میباشد و خود این بلوک بوسیله بیشتر از دو سوم نگهدارنده به اسم اعتبارسنج، اعتبارسنجی گردیده است.
ایمنی تا هنگامی که کمتر از یک سوم از اعتبارسنج ها خرابکار باشند، تضمین خواهد شد.
از لحاظ معماری، بلاکچین ها قادر هستند به سه لایه مفهومی تقسیم گردند :
• Application (برنامه) : مسئول بروزرسانی حالت با در نظر گرفتن مجموعه ای از تراکنش ها، مثل پردازش معاملات، میباشد.
• Networking (شبکه سازی) : مسئول انتشار تراکنش ها و پیام های در ارتباط با اجماع.
• Consensus (اجماع) : گره ها را قادر میکند در خصوص شرایط کنونی سیستم توافق نمایند.
دستگاه حالت همان لایه کاربردی میباشد. این شرایط برنامه و توابع انتقال حالت را تعریف مینماید. سایر لایه ها وظیفه تکثیر دستگاه حالت را در کلیه گره هایی که به شبکه وصل میگردند، دارند.
چگونه کازماس (Cosmos) در اکوسیستمی وسیع تر از بلاک چین قرار می گیرد؟
داستان بیت کوین (بلاکچین نسل اول)
بیت کوین یکپارچه میباشد
جهت درک اینکه چگونه کازماس (Cosmos) در اکوسیستم بلاک چین قرار دارد، باید به آغاز داستان بلاک چین نگاهی داشته باشیم
نخستین بلاک چین Bitcoin بود، یک ارز دیجیتال همتا به همتا ایجاد گردیده در سال 2008 که از یک مکانیسم اجماع نوین به اسم (Proof of Work – PoW) (اثبات کار/ماینینگ) بهرمند میشد.
این نخستین برنامه غیر متمرکز در بلاک چین بود. به زودی، مردم آغاز به استفاده از پتانسیل برنامه های غیر متمرکز کردند و علاقه به ایجاد موارد تازه در جامعه بوجود آمد.
در آن هنگام، دو گزینه جهت توسعه برنامه های غیرمتمرکز موجود بود :
یا از چارچوب کد بیت کوین به سبب فورک بلاک چین را خارج نمایید یا بر روی آن شبکه خود را شکل دهید.
با این وجود، کدبانک بیت کوین خیلی یکپارچه بود. هر سه لایه – شبکه ، اجماع و کاربرد – با هم آمیخته شده بودند.
همچنین، زبان اسکریپت بیت کوین محدود بود و تا حدودی کاربر پسند نبود. نیاز به ابزارهای بهتری داشت.
داستان اتریوم (بلاکچین نسل دوم)
اتریوم قراردادهای هوشمند را معرفی کرد
در سال 2014 ، اتریوم گزاره جدیدی برای ساختن برنامه های غیر متمرکز وارد کرد.
یک زنجیره واحد وجود داشت که در آن افراد قادر به اجرای هر نوع برنامه بودند.
اتریوم با تبدیل لایه Application به یک ماشین مجازی به نام ماشین مجازی اتریوم (EVM) به این مهم دست یافت.
این ماشین مجازی می تواند برنامه هایی را به نام قراردادهای هوشمند پردازش کند و اکنون هر توسعه دهنده ای می تواند به شیوه ای مجاز این قراردادها را به برنامه بلاکچین اتریوم اعزام کند.
این رویکرد جدید به هزاران نفر از برنامه نویسان امکان ساخت برنامه های غیر متمرکز (dApps) را داده است. با این حال، محدودیت های این رویکرد به زودی آشکار شد و تا به امروز پابرجاست.
محدودیت شماره 1 : مقیاس پذیری
محدودیت اول مقیاس پذیری است – برنامه های غیر متمرکز ساخته شده بر بستر اتریوم با نرخ مشترک 15 تراکنش در ثانیه مهار می شوند.
این در شرایطی است که اتریوم هنوز از الگوریتم اثبات کار Proof-of-Work استفاده می کند و dApp های اتریوم برای منابع محدود یک بلاک چین واحد رقابت می کنند.
محدودیت شماره 2 : قابلیت استفاده
محدودیت دوم انعطاف پذیری نسبتاً کم آن است که توسعه دهندگان را آزار می دهد.
از آنجا که EVM یک جعبه اسناد است که باید همه موارد استفاده را در خود جای دهد، برای مورد استفاده متوسط بهینه است.
این بدان معنی است که توسعه دهندگان باید در مورد طراحی و کارایی برنامه خود از برخی امکانات چشم پوشی کنند (برای مثال، استفاده از مدل حساب در یک بستر پرداخت که در آن یک مدل UTXO ممکن است ترجیح داده شود).
در میان چیزهای دیگر، آنها به چند زبان برنامه نویسی محدود هستند و نمی توانند بصورت خودکار کد را اجرا کنند.
محدودیت شماره 3 : استقلال
سومین محدودیت این است که هر یک از برنامه ها در نوع حاکمیت خود محدود هستند، زیرا همه ی آنها بر یک بستر مشترک راه اندازی می شوند.
اساساً، این دو لایه از حاکمیت ایجاد می شود :
برنامه کاربردی و محیط زیربنایی. اولی محدود است.
اگر اشکالی در برنامه وجود داشته باشد، بدون تأیید حاکمیت خود پلتفرم اتریوم، هیچ کاری نمی توان در مورد آن انجام داد.
اگر برنامه نیاز به یک ویژگی جدید در EVM داشته باشد، مجدداً باید آن را از ابتدا به حکومت پلتفرم اتریوم اعزام کرد تا آن را بپذیرد.
این محدودیت ها مختص فقط اتریوم نیست بلکه کلیه بلاک چین هایی که سعی در ایجاد یک بستر واحد دارند متناسب با تمام موارد استفاده این خاصیت را دارند. اینجاست که کازماس (Cosmos) وارد بازی می شود.
چشم انداز کازماس (Cosmos) (بلاکچین نسل سوم)
کازماس از سه لایه تشکیل شده است
چشم انداز کازماس (Cosmos) این میباشد که ساختن بلاک چین را برای توسعه دهندگان ساده تر نماید و با شکستن موانع میان بلاک چین ها به آنها امکان بدهد تا با یکدیگر تعامل نمایند.
هدف نهایی ساخت اینترنتی / شبکه ای از بلاک چین ها میباشد که قادر به برقراری ارتباط با همدیگر به شیوه غیر متمرکز میباشند.
با بهره از کازماس (Cosmos) ، بلاکچین ها قادرند حاکمیت خود را حفظ کنند، تراکنش ها را به سرعت پردازش نموده و با دیگر بلاکچین های موجود در اکوسیستم ارتباط داشته باشند و این موضوع را جهت انواع موارد استفاده بهینه می کند.
این چشم انداز از روش مجموعه ای از ابزارهای منبع باز مثل Tendermint ، کازماس SDK و IBC برنامه ریزی شده است تا به مردم امکان دهد برنامه های بلاکچین سفارشی، ایمن، مقیاس پذیر و قابل تعامل را به سرعت راه اندازی نمایند.
بگذارید نگاهی ریز بینانه تر به بعضی از مهمترین ابزارهای موجود در اکوسیستم و همچنین معماری فنی شبکه کازماس (Cosmos)داشته باشیم.
در نظر داشته باشید که کازماس یک پروژه منبع باز میباشد که در آغاز بوسیله تیم Tendermint ایجاد گردیده است همگی آنها از ساخت ابزارهای بیشتر جهت غنی سازی اکوسیستم توسعه دهنده استقبال می کنند.
Tendermint BFT و ABCI چیست
تا همین اخیر، ساختن بلاکچین حتما نیاز به گردآوری هر سه لایه (شبکه ، اجماع و کاربرد) از پایه به بالا داشت.
اتریوم با ایجاد یک بلاکچین ماشین مجازی که هر کس قادر است منطق سفارشی را در قالب قراردادهای هوشمند طراحی کند، توسعه برنامه های غیر متمرکز را آسان تر نمود.
با این وجود، این موضوع توسعه خود بلاک چین ها را اسان نمیکرد. مثل بیت کوین، Go-Ethereum یک پشته فناوری یکپارچه میباشد که فورک و سفارشی سازی آن بسیار سخت است.
اینجا، برهه ای است که Tendermint ، ساخته شده بوسیله Jae Kwon در سال 2014 ، وارد میدان میشود.
Tendermint BFT یک راه حل میباشد که بسته بندی لایه های شبکه و اجماع یک بلاک چین را به یک موتور عمومی خواهد داد و به توسعه دهندگان این اجازه را میدهد تا بر خلاف پروتکل بنیادی زیربنایی، روی توسعه برنامه ها تمرکز داشته باشند.
در انتها، Tendermint صدها ساعت زمان توسعه را کمتر میکند. در نظر داشته باشید که Tendermint همچنین نام الگوریتم اجماع تحمل پذیر خطای مخربBFT را که در موتور Tenderermint BFT مورد بهره قرار می گیرد، تعیین مینماید.
موتور Tendermint BFT از طریق یک پروتکل سوکت به اسم رابط برنامه بلاکچین (ABCI) به برنامه وصل میگردد.
این پروتکل با هر زبان برنامه نویسی سازگار میباشد و این امکان را جهت توسعه دهندگان فراهم کند که زبانی را انتخاب کنند که متناسب با نیازهای آنها باشد.
اما این همه موارد نیست. در اینجا خواصی که Tendermint BFT را به یک موتور پیشرفته بلاک چین تبدیل کرده است مرور میکنیم:
• بلاکچین عمومی یا خصوصی آماده : Tendermint BFT تنها شبکه و اجماع یک بلاک چین را کنترل مینماید، به این معنی که به گره ها در انتشار معاملات کمک می کند و اعتبارسنج ها در خصوص مجموعه معاملات جهت اضافه کردن به بلاک چین توافق خواهند کرد.
این نقش لایه برنامه جهت تعیین چگونگی تشکیل مجموعه اعتبار سنجها میباشد. لذا توسعه دهندگان قادر هستند بلاک چین های عمومی و خصوصی را مبتنی بر موتور Tendermint BFT ایجاد کنند.
چنانچه برنامه تعریف کند که اعتبارسنجی ها با توجه به تعداد حجم توکن های مورد نظر انتخاب گردند، می توان آنرا به شکل ( Proof of Stake – PoS) الگوریتم اثبات سهام توصیف نمود.
با این وجود اگر برنامه تعریف نماید که تنها مجموعه محدودی از اشخاص از پیش مجاز قادر به تأیید اعتبار میباشند، می توان این زنجیره را به عنوان خصوصی توصیف نمود.
توسعه دهندگان از این آزادی برخوردار میباشند كه قوانینی را تعیین نمایند كه چگونگی تغییر مجموعه اعتبارسنجی بلاک چین را معین خواهد کرد.
• عملکرد زیاد : Tendermint BFT قادر است در یک ثانیه بلوک تازه ایجاد نماید و تا هزاران تراکنش در ثانیه را صورت بدهد.
• فرجام با سرعت : یک قابلیت الگوریتم اجماع Tendermint نهایی شدن سریع میباشد. این به این معنی میباشد که فورک ها تا هنگامی که بیشتر از یک سوم اعتبارسنج ها صحیح نگردند (خرابکار باشند)، هرگز اساخته نخواهند شد.
کاربران قادر هستند به محض ساخت یک بلوک اطمینان داشته باشند که تراکنش آنها نهایی گردیده است (که این خصوص در بلاکچین های با الگوریتم اثبات کار Proof-of-Work مثل بیت کوین و اتریوم شدنی نمیباشد).
• امنیت : اجماع گرایش نه فقط تحمل خطا را ندارد، بلکه پاسخگو میباشد. چنانچه بلاک چین فورک ایجاد کند، راهی جهت تعیین مسئولیت وجود نخواهد داشت.
کازماس SDK و چارچوب های دیگر لایه برنامه
نمودار جهت کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK
Tendermint BFT هنگام توسعه یک بلاکچین را از سال ها به هفته کمتر میکند، ولی ساختن یک برنامه ABCI امن از اغاز یک کار سخت میباشد. به همین سبب کازماس SDK وجود دارد.
کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK یک چارچوب تعمیم شیده میباشد که روند ایجاد برنامه های کاربردی امن بلاک چین را مبتنی بر Tendermint BFT ساده میسازد. این کار بر پایه دو اصل بنیادی زیر صورت خواهد گرفت :
پیمانه ای بودن : هدف کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK ساخت اکوسیستم ماژول هایی میباشد که به توسعه دهندگان اجازه دهد تا به سهولت بلاک چین های خاص برنامه را بدون اینکه نیاز به کدگذاری هر بیت از فعالیتش از اغاز داشته باشند، اداره نمایند.
هر فردی قادر است یک ماژول برای کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK بسازد، و بهره از ماژول های از قبل ساخته شده در بلاکچین به سهولت وارد کردن آنها به برنامه میباشد.
به عنوان نمونه ، تیم Tendermint در حال ایجاد مجموعه ای از ماژول های بنیادی میباشد که جهت مرکز کازماس هیوب Hub مورد نیاز میباشد.
این ماژول ها قادرند بوسیله هر برنامه نویسی مورد استفاده قرار بگیرند که می خواهد برنامه خود را طراحی کند.
همچنین، توسعه دهندگان قادر هستند ماژول های تازه ای را برای سفارشی سازی برنامه خود طراحی نمایند.
با طراحی شبکه کازماس (Cosmos) ، اکوسیستم ماژول های SDK گسترش خواهد داشت و توسعه برنامه های پیچیده بلاک چین ساده تر خواهد شد.
امنیت بر پایه قابلیت ها : ویژگی ها مرزهای امنیتی میان ماژول ها را محدود میسازد، به توسعه دهندگان این اجازه را می دهند تا درخصوص تركیب پذیری ماژول ها استدلال نمایند و دامنه تعامل های مخرب یا غیر منتظره را محدود سازند.
کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK همچنین با مجموعه ای از ابزارهای اثرگذار توسعه دهنده جهت طراحی رابط های خط فرمان (CLI) ، سرورهای REST و انواع دیگر کتابخانه های کاربردی متداول سازگار میباشد.
یک نکته نهایی : کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK ، مثل تمام ابزارهای کازماس، به شکل ماژولار برنامه ریزی شده است.
اکنون، به توسعه دهندگان این اجازه را می دهد تا بر پایه Tendermint BFT بلاکچین های خود را طراحی کنند.
با این وجود، می توان از آنها در هر موتور اجماع دیگری که ABCI را پیاده سازی مینماید، بهره برد.
با سپری شدن زمان، ما انتظار داریم SDK های زیادی ظاهر گردند که با مدل های معماری متنوع طراحی شده اند و سازگار با موتورهای متنوع اجماع میباشند.
همه در یک اکوسیستم واحد : شبکه کازماس (Cosmos)
ETHERMINT چیست ؟
نکته جالب در خصوص کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK این است که مدولار بودن آن به توسعه دهندگان این امکان را می دهد که تقریباً هر کد بانک بلاک چین موجود را که قبلاً در Golang وجود داشته است بر بستر آن بارگیری کنند.
به عنوان مثال، Ethermint یک پروژه است که ماشین مجازی اتریوم را به یک ماژول SDK منتقل می کند.
Ethermint دقیقاً مانند اتریوم کار می کند اما از تمام خواص Tendermint BFT نیز بهره می برد.
همه ابزارهای اتریوم موجود در متامسک Truffle) Metamask و غیره) با Ethermint سازگار هستند و شما می توانید قراردادهای هوشمند خود را بدون کار اضافی به آن منتقل کنید.
چرا وقتی می توانم برنامه غیرمتمرکز خود را بربستر پلتفرم اصلی ماشین مجازی مستقر کنم، زحمت ایجاد یک بلاک چین را با کازماس (Cosmos) اس دی کا SDK به خود دهم؟
این سوال با توجه به این واقعیت که اکثر برنامه های غیرمتمرکز امروزه بر بستر ماشین مجازی بلاک چین ها هایی مانند اتریوم ایجاد شده اند، بسیار مهم است.
ابتدا باید اظهار داشت که دلیل این پدیده این است که تاکنون بلاکچین ها نسبت به قراردادهای هوشمند توسعه بسیار دشوارتری داشتند.
اما به لطف کازماس SDK توسعه بلاک چین ها دیگر مشکل نیست. اکنون، توسعه دهندگان می توانند به راحتی کل زنجیره های خاص برنامه ی خود را که دارای چندین مزیت است توسعه دهند و در این میان انعطاف پذیری، امنیت، عملکرد و حاکمیت بهتری را تجربه کنند.
البته، اگر نمی خواهید بلاکچین خود را بسازید، باز هم می توانید با استقرار قراردادهای هوشمند خود در Ethermint ، آنها را با کازماس (Cosmos) سازگار کنید.
اتصال بلاک چین ها به هم در کازماس (Cosmos) – پروژه IBC
حال که توسعه دهندگان راهی برای ساخت سریع بلاک چین های سفارشی دارند، بگذارید ببینیم چگونه می توان این بلاک چین ها را به هم وصل کرد.
ارتباط میان بلاک چین ها از طریق پروتکل به اسم پروتکل ارتباطی میان بلاک چین (IBC) حاصل میگردد.
IBC از قابلیت فرجام فوری اجماع Tendermint که قادر است با هر موتور بلاک چینی فعالیت نماید استفاده می کند تا بلاک چین های ناهمگن را قادر به انتقال ارزش (یعنی توکن ها) یا داده ها به یکدیگر نماید.
چه بلاک چین هایی ناهمگن میباشند؟
این مورد در اصل به دو چیز بستگی خواهد داشت:
• لایه های متنوع : بلاک چین های ناهمگن دارای لایه های مختلف هستند، به این معنی که می توانند در نحوه اجرای قسمت های شبکه، اجماع و کاربردها متفاوت باشند.
برای سازگاری با IBC ، یک بلاک چین فقط باید چند الزام را رعایت کند، اصلی ترین آن این است که لایه اجماع باید فرجام سریع داشته باشد.
بلاک چین های اثبات کار (مثل بیت کوین و اتریوم) در این گروه قرار نخواهند گرفت، زیرا دارای فرجام احتمالی میباشند.
• حاکمیت : هر بلاک چین بوسیله مجموعه ای از اعتبارسنجی ها نگهداری می شود که وظیفه آنها توافق بر سر بلوک بعدی برای اتصال به بلاک چین میباشد.
در بلاک چین های اثبات کار Proof-of-Work به این اعتبارسنجها ماینر نامیده می شود.
یک بلاک چین حاکمیتی یک بلاکچین با مجموعه اعتبارسنج خود میباشد. در خیلی موارد، حاکمیت بلاکچین ها حائز اهمیت میباشد، زیرا در پایان اعتبارسنجی ها مسئول اصلاح حالت میباشند.
در اتریوم، برنامه های کاربردی همه بوسیله یک مجموعه اعتبارسنجی اجرا خواهند شد. به همین سبب، هر برنامه تنها حاکمیت محدود در اختیار دارد.
IBC به بلاکچین های ناهمگن اجازه خواهد داد تا توکن ها و داده ها را به یکدیگر انتقال دهند، به این معنی که بلاک چین ها با برنامه های متنوع و مجموعه های اعتبارسنجی قابل تعامل میباشند.
به عنوان نمونه ، به بلاک چین های عمومی و خصوصی اجازه می دهد تا توکن ها را به یکدیگر منتقل کنند. در حال حاضر، هیچ چارچوب بلاک چین دیگر این سطح از قابلیت همکاری را امکان پذیر نمی کند.
IBC چگونه کار می کند
اصل IBC بسیار ساده میباشد. بگذارید مثالی را بیاوریم که یک حساب کاربری در زنجیره A قصد دارد 10 توکن ارسال کند (بگذارید ما آنها را ATOM نامگذاری کنیم) تا زنجیره B را طراحی کند.
پیگیری
به شکل مداوم، زنجیره B عناوین زنجیره A را دریافت مینماید و بالعکس. این موضوع به هر زنجیره اجازه خواهد داد كه مجموعه اعتبارسنجی دیگری را ردیابی نماید. در اصل، هر زنجیره مشتری دیگری را اداره می کند.
پیوند
با آغاز انتقال IBC ، اتم در زنجیره A قفل خواهد شد (پیوند می خورد).
رله اثبات
سپس، اثبات اتصال 10 اتم از زنجیره A به زنجیره B منتقل می شود.
اعتبار سنجی
این اثبات در زنجیره B در مقابل عنوان زنجیره A تأیید شده میباشد و در صورت درستی ، 10 سند پرداختی ATOM در زنجیره B ایجاد می شود.
در نظر داشته باشید که ATOM هایی که در زنجیره B ایجاد گردیده اند ATOM واقعی نمیباشند، زیرا ATOM تنها در زنجیره A وجود دارد.
آنها نمایشی از ATOM های زنجیره A در زنجیره B میباشند، همراه با اثبات اینکه این ATOM ها روی زنجیره A فریز شده اند.
مکانیزم مشابهی جهت باز کردن قفل اتم در زمان بازگشت به زنجیره مبدأ آنها استفاده خواهد شد.
طراحی “اینترنت بلاک چین ها”
معماری کازماس (Cosmos)
IBC پروتکلی میباشد که به زنجیره ی دو بلاک چین ناهمگن اجازه انتقال توکن به یکدیگر را می دهد. در این صورت، چگونه می توانیم شبکه ای از بلاک چین ها ایجاد کنیم؟
یک ایده این میباشد که از طریق اتصالات مستقیم IBC ارتباط هر بلاک چین موجود در شبکه را با شبکه دیگر برقرار کنید.
مشکل اصلی این رویکرد این است که تعداد اتصالات موجود در شبکه به صورت چهار ضلعی با تعداد بلاک چین ها رشد می کند.
اگر 100 شبکه در شبکه اصلی وجود داشته باشد، هرکدام نیاز به اتصال IBC با یکدیگر دارند ، یعنی 4950 اتصال. کنترل این روند به سرعت از دست خارج می شود.
برای حل این مسئله، کازماس (Cosmos) یک معماری پیمانه ای را با دو کلاس بلاک چین پیشنهاد می کند :
Hubs و Zones . زون ها، بلاکچین های ناهمگن و هاب ها بلاک چین هایی هستند که بطور خاص برای اتصال Zone ها به یکدیگر طراحی شده اند.
هنگامی که یک Zone یک ارتباط IBC با یک Hub ایجاد می کند، می تواند به طور خودکار به هر زون دیگری که به آن متصل است دسترسی پیدا کند (یعنی ارسال و دریافت از آن).
در نتیجه، هر زون فقط باید با تعداد محدودی از هاب ها تعداد محدودی از اتصالات را برقرار کند.
هاب همچنین از هزینه مضاعف در بین زون ها جلوگیری می کند. این بدان معناست که وقتی یک Zone توکنی از Hub دریافت می کند، فقط باید به مبدا Zone این توکن و Hub آن کارمزد دهد.
اولین هابی که در شبکه کازماس (Cosmos) راه اندازی شد، کازماس Hub است. کازماس Hub یک بلاک چین اثبات سهام عمومی است که توکن خیره کننده بومی آن اتم ATOM نامیده می شود، و در آن هزینه های تراکنش ها با چندین توکن قابل پرداخت است. راه اندازی Hub همچنین نشانگر راه اندازی شبکه کازماس (Cosmos) است.
اتصال زنجیره های غیر Tendermint
تاکنون، ساختاری از کازماس (Cosmos) ارائه کردیم که نشان می دهد چگونه زنجیره های مستقر در Tendermint می توانند به هم پیوسته شوند. اما کازماس محدود به زنجیرهای Tendermint نیست. در حقیقت، هر نوع بلاک چین را می توان به کازماس متصل کرد.
ما دو مورد برای تفکیک داریم : زنجیره های فرجام سریع و زنجیره های فرجام احتمالی.
زنجیره های سریع اقتصادی
بلاکچین هایی که از هر الگوریتم اجماع سریع استفاده می کنند می توانند با سازگاری IBC با کازماس (Cosmos) ارتباط برقرار کنند.
به عنوان مثال، اگر اتریوم می خواست به Casper FFG (Friendly Finality Gadget) تغییر بیابد، می توان ارتباط مستقیمی بین آن و اکوسیستم کازماس (Cosmos) با سازگاری IBC با کار با Casper برقرار کرد.
زنجیره های PROBABILISTIC-FINALITY (فرجام احتمالی)
در مورد بلاک چین هایی که فرجام سریع ندارند، مانند زنجیره های اثبات کار Proof-of-Work ، کارها کمی پیچیده تر می شوند. برای این زنجیره ها از نوع خاصی از زنجیره پروکسی به نام Peg-Zone استفاده می کنیم.
Peg-Zone یک بلاکچین است که وضعیت بلاکچین دیگر را ردیابی می کند. Peg-Zone خود فرجام سریع دارد و به همین دلیل با IBC سازگار است. نقش آن پیش بینی فرجام برای ارتباطات زنجیره ای است که بر روی آن قرار دارد. اجازه دهید مثال زیر را مرور کنیم.
مثال: Ethereum Peg-Zone
ما می خواهیم از بلاک چین Proof-of-Work Ethereum Bridge استفاده کنیم تا بتوانیم توکن ها را بین اتریوم و کازماس ارسال کنیم.
با توجه به اینکه که شبکه بلاک چین اتریوم در حال حاضر اثبات کار است فاقد فرجام سریع است، باید یک Peg-Zone ایجاد کنیم تا به عنوان پلی بین این دو عمل کنیم.
اول، Peg-Zone باید در مورد آستانه ی فرجام برای زنجیره مبدا تصمیم بگیرد. به عنوان مثال، می توان در نظر گرفت که پس از اضافه شدن 100 بلوک، یک زنجیره مشخص از زنجیره مبدأ زنجیره ی نهایی (فرجام) است.
دوم، باید یک قرارداد در بلاک چین اصلی اتریوم مستقر شود. هنگامی که کاربران می خواهند توکن هایی از اتریوم به کازماس (Cosmos) ارسال کنند، با ارسال توکن ها، این قرارداد شروع می شود.
سپس قرارداد دارایی ها را منجمد می کند و پس از 100 بلوک، نمایی از این دارایی ها در Peg-Zone منتشر می شود. از مکانیسم مشابهی برای بازگرداندن دارایی به زنجیره اتریوم استفاده می شود.
لازم به ذکر است، Peg-Zone همچنین برای کاربران این امکان را فراهم میکند تا هرگونه توکنی را که در کازماس (Cosmos) وجود دارد به زنجیره اتریوم بفرستند (توکن های های کازماس به شکل ERC20 در زنجیره اتریوم نمایش داده می شوند).
تیم Tendermint در حال حاضر مشغول اجرای Peg-Zone جهت زنجیره اتریوم به اسم Peggy میباشد.
Peg-Zone ها برای زنجیره خاصی که از آن عبور می کنند باید سفارشی شوند. ساختن اتریوم Peg-Zone نسبتاً ساده است زیرا اتریوم مبتنی بر حساب و دارای قراردادهای هوشمند است.
با این حال، ساخت یک Peg-Zone برای بیت کوین کمی چالش برانگیز است. توضیح نحوه ساخت Peg-Zone برای بیت کوین در این مقاله نیاز نیست اما بدانید که از نظر تئوری امکان پذیر است.
حل مقیاس پذیری در کازماس (Cosmos)
اکنون که می توانیم بلاک چین ها را به راحتی ایجاد و وصل کنیم یک مسئله نهایی وجود دارد : مقیاس پذیری. کازماس (Cosmos) از دو نوع قابلیت مقیاس پذیری بهره می برد :
مقیاس پذیری عمودی : که شامل روش هایی برای مقیاس بندی خود بلاکچین می شود. با دور شدن از الگوریتم اثبات کار و بهینه سازی مؤلفه های آن ، Tendermint BFT می تواند به هزاران تراکنش در ثانیه برسد.
عامل تنگنا خود برنامه است. به عنوان مثال، یک ماشین مجازی (به عنوان مثال ماشین مجازی اتریوم)، محدودیت بسیار پایین تری در توان پردازش تراکنش برای یک برنامه کاربردی که بربستر آن ایجاد شده است نسبت به برنامه ای که نوع معاملات و توابع انتقال حالت، مستقیماً در آن تعبیه شده است(مثلاً یک برنامه استاندارد کازماسSDK ) ، اعمال می کند.
این یکی از دلایلی است که باعث می شود برنامه های کاربردی، بلاکچین های خاص خود را بسازند.
مقیاس پذیری افقی : حتی اگر موتور اجماع و کاربرد بسیار بهینه سازی شده باشند، در بعضی مواقع توان تراکنش یک زنجیره واحد را ندارند و به ناچار به سدی برخورد می کنند که نمی توانند از آن فراتر روند.
این حد مقیاس پذیری عمودی میباشد. جهت فراتر رفتن از آن، راه حل حرکت به طرف معماری های چند زنجیره ای میباشد.
ایده این میباشد که چندین زنجیره موازی با همان برنامه اجرا و بوسیله یک مجموعه اعتبارسنجی مشترک اداره گردد، و ساختن بلاک چین ها به لحاظ تئوری بی نهایت مقیاس پذیر باشد.
کازماس (Cosmos) در زمان راه اندازی، مقیاس پذیری عمودی راه حل خیلی خوبی را فراهم میکند، که این به خودی خود یک پیشرفت عالی در مقایسه با راه حل های کنونی بلاک چین خواهد بود. در ادامه، بعد از اتمام ماژول IBC، راه حل های مقیاس پذیری افقی نیز اجرا خواهد گردید.
در پایان، کازماس (Cosmos) چیست؟
کازماس اینترنت بلاک چین ها است
امیدوارم تاکنون ذهنیتی شفاف تر از پروژه کازماس در اختیار داشته باشید. در اینجا قصد داریم که به طور خلاصه شرح دهیم که کازماس در سه نقطه مختصر چیست :
کازماس با بهره از Tendermint BFT و پیمانه ای بودن کازماس SDK ، بلاکچین ها را با قدرت و ساخت آنها را آسان تر مینماید.
کازماس به بلاک چین ها اجازه انتقال ارزش با یکدیگر از راه IBC و Peg-Zones ها را فراهم میکند، در حالی که به آنها اجازه می دهد حاکمیت خود را حفظ نمایند.
کازماس (Cosmos) به برنامه های بلاک چین این امکان را میدهد تا از طریق راه حل های مقیاس پذیری افقی و عمودی بوسیله میلیون ها کاربر استفاده گردند.
کازماس (Cosmos) محصول نمیباشد بلکه اکوسیستم طراحی شده بر روی مجموعه ای از ابزارهای مدولار، سازگار و قابل تعویض میباشد.
توسعه دهندگان را تشویق مینماید تا به تلاش جهت بهبود ابزارهای نوین و تهیه ابزارهای تازه بپیوندند و وعده فناوری بلاک چین را به حقیقت تبدیل کنند.
این ابزارها پایه و اساس مورد نیاز جهت ساخت اینترنت غیر متمرکز و سیستم مالی جهانی در آینده میباشد.
آینده ای خیلی درخشان در انتظار کازماس (Cosmos) میباشد زیرا مبتکر و خلاق است و بسیاری از معضلات بلاک چین ها بوسیله آن حل می شود.