معامله به روش پرایس اکشن یک تکنیک معامله یا تریدینگ و تحلیل بازار میباشد که به معامله گر این اجازه را می دهد تا تصمیمات خود جهت انجام معاملات را با بهره از حرکات (اکشن) حقیقی قیمت اتخاذ نماید. این شیوه ممکن است ساده ترین شیوه معاملاتی، و بسیار مورد اعتماد و دقیق میباشد. تریدرهای پرایس اکشن جزو افرادی نمیباشند که بخواهند یک شبه میلیونر گردند. ولی زمانی که این شیوه را به شکل درستی استفاده نمایید، به شما کمک خواهد کرد تا تریدر بهتری گردید.
در معامله به روش پرایس اکشن تریدینگ (Price Action Trading )، تریدرها با توجه به نمودار قیمت (بدون هیچ اندیکاتور، اکسپرت و غیره) به معامله مشغول میگردند. پرایس اکشن به معنای عملکرد قیمت یا حرکات قیمت میباشد. هر معاملهگری که تصمیمات خود را با توجه به تحلیل تکنیکال و نمودار قیمت اتخاذ میکند به روش متفاوتی معامله میکند.
هزاران استراتژی متنوع وجود دارد که معاملهگران از آنها بهره میبرند. این استراتژیها اغلب در سه دسته بسیار کلی جای میگیرند:
- معاملهگری با توجه به پرایس اکشن
- معاملهگری با توجه به اندیکاتورها و اسیلاتورها
- معاملهگران با ترکیبی از هر دو شیوه
استراتژیهای بخصوص دیگری نیز در دسترس است، مثل فصلی (seasonality)، جریان سفارش (order flow)، یا آماری (statistical). معامله با استناد به پرایس اکشن یکی از سادهترین شیوه های معاملهای میباشد که میتوان آموخت، و چه در بازار سهام معامله نمایید، چه ارز و چه بازارهای دیگر، البته یکی از اثرگذارترین شیوه ها در معاملات به شمار میرود.
اگر مدت زیادی نیست که معاملهگری را شروع کردهاید، یادگیری معامله با استناد به پرایس اکشن قادر است نقطه آغاز فوقالعادهای باشد.
معامله پرایس اکشن چیست؟
معامله به روش پرایس اکشن به این معناست که مبنای تصمیمات معاملهگری را با توجه به حرکات قیمت یک دارایی قرار دهید.
شما طی معامله به روش پرایس اکشن ، از اندیکاتورها یا دیگر شیوه های تحلیل استفاده نخواهید نمود اما اگر استفاده کنید وزن بسیار کمی در جریان تصمیمگیری معاملاتی به آنها خواهید داد. یک معاملهگر پرایس اکشن بر این باور است که تنها منبع حقیقی اطلاعات خود قیمت میباشد.
بالا رفتن سهام به معاملهگر پرایس اکشن این باور را میدهد که افراد در حال خرید میباشند. سپس معاملهگر با توجه به قدرت و تهاجمی بودن خرید ارزیابی مینماید که آیا این فلرایند ادامه خواهد داشت یا نه. معاملهگران پرایس اکشن اغلب خودشان را درگیر اینکه چرا چیزی اتفاق افتاد نخواهند کرد.
با بهره از نمودارهای تاریخی و اطلاعات قیمت در زمان حقیقی مثل قیمتهای عرضه و تقاضا، حجم معاملات (volume)، شتاب (velocity)، و بزرگی (magnitude)، معاملهگر پرایس اکشن در انتظار یک نقطه ورود مناسب برای معامله خود مییباشد. نقطه ورود مناسب به کنترل ریسک در معاملات کمک خواهد کرد و البته سود بالقوهای نیز به همراه خواهد داشت.
مقایسه نمودارها
جهت نشان دادن تفاوت میان چارت ساده پرایس اکشنی و چارتی که تعدادی از محبوب ترین اندیکاتور ها بر روی آن قرار گرفته است، دو چارت زیر بعنوان نمونه در نظر بگیرید.
در نمودار نخست هیچ اندیکاتوری مشاهده نمیشود و پرایس اکشن خالص میباشد. و در چارت پایینی اندیکاتور های استوکاستیک، MACD، ADX و بالینگر باند هم قابل مشاهده میباشند.
نمودار تمیز:
نمودار شلوغ
نکته قابل توجه اینکه: چارتی که دارای تعداد بیشتری اندیکاتور است، با اشغال قسمتی از چارت باعث کوچک شدن بخش نموار قیمت گردیده و این موجب میگردد توجه تریدر از حرکت خالص قیمت پرت شود.
لذا نه فقط فضای کمتری از صفحه مانیتور شما به حرکت قیمت مربوط میگردد بلکه توجه شما به آن شکل که باید و شاید به شکل کامل بر روح چگونگی حرکت قیمت متمرکز نخواهد شد.
انواع استراتژیهای معامله به روش پرایس اکشن
یکی از متداول ترین روش معامله به روش پرایس اکشن ، شکست یا برکاوت (breakout) میباشد.
در استراتژی برکاوت زمانی که قیمت یک دارایی درحال حرکت با گرایش (tendency) خاصی میباشد، اگر آن گرایش شکسته گردد، به معاملهگر یک موقعیت تازه معاملاتی را نشان داده خواهد شد.
به عنوان نمونه، سهامی که در ۲۰ روز پیش میان ۱۱۰۰ تا ۱۰۰۰ تومان معامله گردیده و سپس بالاتر از ۱۱۰۰ تومان رفته را در نظر بگیرید.
این تغییر در گرایش به معاملهگر بیان میکند که حرکت نوسانی احتمالا تمام شده است و با تشکیل یک حرکت تازه، حرکت به طرف ۱۲۰۰ تومان (یا بالاتر) شروع شده است.
شکستها یا برکاوتها در الگوهای قیمت متنوعی از قبیل محدودههای رنج، الگوهای مثلث، سروشانه، و پرچم اتفاق میافتند.
شکست به این معنا نمیباشد که قیمت بعه شکل قطع در مسیر پیشبینیشده حرکت میکند، و معمولا هم حرکت نخواهد کرد.
زمانی که نرخ بعد از شکست یک سطح، دومرتبه به سطح پیشین باز میگردد شکست شکست کاذب (false breakout) اسم دارد و همواره موقعیت معاملاتی را در خلاف جهت شکست بیان میکند.
شکستها قادر هستند بزرگ یا کوچک باشند. در زمان وجود ثبات در قیمت، یا در حقیقت دورههای کوتاهی که حرکات قیمت در یک منطقه خاص نوسان دارد، شکستهای یک فرایند قادر هستند پتانسیل سودی عالی بوجود بیاورند.
در یکی دیگر از معامله به روش پرایس اکشن ، چگونگی شکل گرفتن میلههای نرخ در یک نوع خاص از نمودار بررسی میگردد. به عنوان نمونه، زمان بهره از استراتژیهای نمودارهای شمعی یا کندل استیک، معاملهگران از استراتژیهایی مثل الگوی کندل (شمع) پوششی بهره میبرند.
علاوه بر این معاملهگران از محدودههای حمایت قیمت و مقاومت که به آنها موقعیت های معاملاتی خوبی میدهد استفاده میکنند. محدودههای حمایت و مقاومت در مناطقی میباشند که قیمت قبل از این میل به بازگشت داشته است. قیمت امکان دارد در آینده به چنین محدودهایی واکنش نشان دهد.
چگونه روند بازار را تشخیص دهیم
یکی از نخستین مراحل یادگیری معامله به روش پرایس اکشن ، تشخیص بازار رونددار از بازار رنج میباشد.
محدوده رنج یا بازار رنج به بازاری تلقی میشود که حرکت بخصوصی در آن وجود ندارد و قیمت در یک محدوده بخصوص نوسان خواهد داشت.
استراتژی تعقیب فرایند یکی از استراتژیهایی میباشد که بیشترین احتمال موفقیت را در بر میگیرد و اگر قصد دارید در بازار سود بدست بیاورید، باید آنرا بخوبی یاد گرفته باشید.
به شکل خلاصه هنگامی بازار را صعودی میدانیم که در نمودار قیمت، سقفها و کفهای بالاتر شکل بگیرد (higher highs and higher lows) و روند نزولی زمانی میباشد که کفها و سقفهای پایینتر از پیش تشکیل گردد.
مزایا و معایب معامله به روش پرایس اکشن
چنانچه از یک استراتژی پرایس اکشن دانش مورد نیازرا داشته باشید، اغلب نیاز به تحقیق بیشتر نخواهید داشت. یک دارایی با وضعیت بخصوص قیمتی که احتیاج دارید پیدا نمایید یا منتظر شکل گرفتن آن موقعیت بمانید.
یک مزیت دیگر معامله به روش پرایس اکشن این میباشد که شما با این استراتژی همواره ورودها و خروجهای مناسب تری در مقایسه با خیلی از شیوه های مبتنی بر اندیکاتور در اختیار خواهید داشت. با اینکه اندیکاتورها از قیمت به شکل مبنای خود استفاده میکنند، در بیشتر مواقع سیگنالها را خیر دیر صادر میکنند و از پرایس اکشن جا میمانند.
با تمرکز صرف روی قیمت، به عوض صبرکردن جهت اطلاعاتی که قرار است از یک اندیکاتور جامانده به دست بیاورید، اطلاعات را در زمان حقیقی کسب خواهید نمود. خودکار کردن استراتژیهای پرایس اکشن سخت است و این یک معضل بشمار کیرود. به این معنا که شما خودتان باید مراقب ساخت الگوها باشید و معامله را قادر نیستید اتوماتیک کنید.
این برای بیشتر افراد مشکل خاصی نمیباشد، ولی اگر قصد دارید ربات معاملهگری بسازید که برایتان معامله نماید، خیلی از استراتژیهای پرایس اکشن با این فرآیند سازگار نخواهند بود. پرایس اکشن یک استراتژی بدون نقص و کامل نمیباشد.
همانطور که در دیگر انواع استراتژیهای معاملاتی معاملات پرضرر خواهید داشت، معامله به روش پرایس اکشن نیز بعضی از معاملات شما سودآور نخواهد بود. با اینکه پرایس اکشن روی کاغذ فوق العاده به نظر میرسد، تنها زمانی متوجه عملکرد قیمت خواهید شد که خودتان داخل معامله باشید.
چنانچه قیمت بالاتر برود و شما خرید نمایید ، قیمت امکان دارد کمی بعد آغاز به ریزش کند. هرگز قادر نیستید بطور کامل از چنین وضعیتی فرار کنید. تنها موضوعی که اهمیت دارد این میباشد که بیشتر از آنچه در معاملات زیانده از دست میدهید در معاملات سودده سود بدست خواهید آورد. یادگیری این امر به زمان و تمرین ملزم است.
همه معاملهگران تازه ورورد از یادگیری معامله به روش پرایس اکشن سود بدست میاورند. یادگیری خواندن و تفسیر حرکات نمودار قیمت خود تبدیل به یک سیستم معاملاتی میگردد و پیادهسازی دیگر ابزارهای تحلیلی مثل اندیکاتورها نیز میتواند به شما کمک شایانی داشته باشد.
استراتژیهای معامله به روش پرایس اکشن بسیاری در دسترس هستند ولی شما برای آغاز تنها به یادگیری یک مورد احتیاج خواهید داشت. سپس تعداد استراتژیهایی که در آن مهارت دارید را بیشتر کنید و بهترین مورد را با توجه به بازار و شخصیت خودتان انتخاب نمایید. قبا از یادگیری استراتژیهای بیشتر پرایس اکشن، با همان یک استراتژی سود بدست بیاورید. معاملهگری مبتنی بر پرایس اکشن ، تضمینکننده سود نخواهد بود. این فعالیت تنها سبک بهتری از معامله را جلوی پای شما قرار خواهد داد ولی جهت یادگیری به زمان و تمرین مکرر ملزم خواهید بود.