نمودار هیکن آشی (Heikin-Ashi) نوعی نمودار در سیستم تحلیل تکنیکال ژاپنی میباشد که در آن اغلب از کندلهای میانگین قیمت بهره گرفته میشود. این نمودار حالتهای متنوعی را میپذیرد و سیگنالهای مختلفی صادر میکند. برای آشنایی بیشتر با نمودار هیکن آشی تا انتهای مطلب با زرین اکسچنج همراه باشید.
هیکن آشی واژه ای ژاپنی به معنای «کندل میانگین» میباشد . معاملهگران قادرند از تکنیک هیکن آشی در ترکیب با نمودارهای کندلیبهره ببرند تا روندهای بازار را شناسایی نموده و قیمتهای احتمالی را پیشبینی نمایند. این نمودار قادر است خوانایی نمودارهای کندلی را بالا ببرد و تحلیل روندها را سهولت ببخشد. به عنوان نمونه، معاملهگران قادرند با کمک نمودارهای هیکن آشی بفهمند که چه هنگامی باید در یک روند مانده و چه هنگامی باید از یک حرکت خارج شوند. سهامداران میدانند که بیشترین اندازه سود هنگامی به دست میآید که بازارها در روندهای طولانی مدت قرار بگیرند، بنابراین شناسایی درست این روندها از اهمیت زیادی برخوردار است.
فرمول هیکن آشی
نمودارهای معمولی کندلی از مجموعهای از کندلهای آغازین-سقف-کف-پایانی (OHLC) تشکیل شدهاند و در توالیهای زمانی از همدیگر جدا میباشند. تکنیک هیکن آشی بعضی از قابلیت های نمودارهای کندلی استاندارد برخوردار میباشد ولی جهت کندلهای پایانی-آغازین-سقف-کف (COHL) از فرمول دستکاریشدهای بهرمند میگردد:
- پایانی: (آغازین + سقف + کف + پایانی) / ۴ این فرمول میانگین قیمت کندل را بیان میکند.
- آغازین: (قیمت آغازین کندل قبلی + قیمت پایانی کندل قبلی) / ۲ این فرمول حد وسط کندل پیشین میباشد.
- سقف: حداکثرِ (سقف، آغازین، پایانی) این فرمول بالاترین اندازه این سه مورد را محاسبه مینماید.
- کف: حداقلِ (کف، آغازین، پایانی) این فرمول پایینترین اندازه این سه مورد را محاسه مینماید.
ایجاد نمودار
نمودار هیکن آشی مانند همهی نمودارهای عادی کندلی بوجود میاید، با این فرق که مانند نمونهی بالا، فرمول لازم برای محاسبه هر کندل دارای مشخات مخصوص میباشد. توالی زمانی بسته به نوع نمودار دلخواه کاربر بوسیله خود او تعیین میگردد و قادر است روزانه، ساعتی یا حتی ۵ دقیقهای باشد. روزهای منفی با کندلهای سیاه یا قرمز نشان داده خواهد شد در حالی که روزهای مثبت با کندلهای سفید یا سبز برای شما نمایش داده میگردد.
بین این دو نمودار چند فرق اساسی وجود دارد. نمودار هیکن آشی ظاهر تمیزتری در اختیار دارد زیرا اساسا تنها از متوسط نوسانها بوجود آمده است. کندلهای این نمودار در روندهای نزولی اغلب قرمز و در روندهای افزایشی سبز میباشند.
همچنین باید به قیمت هم توجه زیادی داشته بآشید. قیمتی که در نمودارهای عادی کندلی به نمایش گذاشته میشود همان قیمت کنونی دارایی میباشد، و با قیمت پایانی کندلها (البته اگر کندلها بسته شده باشند) برابر میباشد. از آنجایی که در نمودار هیکن آشی از میانگین قیمت استفاده میگردد، قیمت جاری کندل امکان دارد با قیمت بازار برابر نباشد. به همین سبب بسیاری از پلتفرمهای نمودارکشی در محور y دو قیمت را بیان میکنند: یکی جهت محاسبهی نمودار هیکن آشی و یکی جهت قیمت کنونی دارایی.
استفاده از نمودار هیکن آشی
از این نمودارها میتوان در هر بازاری بهره گرفت. اغلب پلتفرمهای نمودارکشی از نمودارهای هیکن آشی پشتیبانی میکنند. این نمودار ۵ سیگنال اصلی بوجود میاورد که با کمک آنها قادر هستید روندها و موقعیتهای خرید را شناسایی نمایید:
۱. کندلهای سفید یا سبزی که سایهی پایینی نداشته باشند بیانگر یک روند افزایشی پرقدرت میباشند: به کسب سود ادامه دهید.
۲. کندلهای سفید یا سبز از روند افزایشی خبر میدهند: شاید بخواهید استراتژی بلند مدتتری برنامه ریزی کنید و از پوزیشنهای کوتاه مدت بیرون بیایید.
۳. کندلهایی که بدنهای کوتاه و در بالا و پایین خود سایه دارند بیانگر تغییری در روند سهم میباشند: معاملهگرانی که علاقه به ریسک دارند احتمالا در این مرحله به خرید و فروش مشغول میشوند، امام بقیه منتظر تاییدیه میمانند تا تصمیمگیری خودرا نهایی کنند.
۴. کندلهای سیاه یا قرمز از روند کاهشی خبر میدهند: شاید بخواهید استراتژی کوتاه مدتتری برنامه ریزی نمایید و از پوزیشنهای بلند مدت خارج گردید.
۵. کندلهای سیاه یا قرمزی که سایهی بالا ندارند بیانگر یک روند ریزشی پرقدرت میباشند: یا خرید استقراضی صورت دهید یا منتظر برگشت روند بمانید.
این سیگنالها قادرند شناسایی روندها یا موقعیت های معاملاتی را نسبت به کندلهای سنتی راحتتر نمایند. این ترندها با سیگنالهای اشتباهی تخریب نشدهاند و راحتتر قادرید آنها را تشخیص دهید.
نمودار بالا بیان میکند که نمودارهای هیکن آشی چگونه قادرند جهت تحلیل به کار گرفته شوند و تصمیمگیری را راحتتر نمایند. در سمت چپ کندلهای بلند قرمز مشاهده میشود و شروع یک روند ریزشی را بیان مینماید. با ادامه ریزش قیمت سهم، سایه پایینی کندلها بلندتر میگردد و این خود سیگنالی جهت تغییر روند سهم میباشد. در نتیجه کمکم فشار خرید شروع میگردد.
حرکت صعودی سهم پرقدرت میباشد و تا چند وقت نشانی از برگشت در آن وجود نخواهد داشت، تا این که چند کندل قرمز کوچک به وجود میآید که دارای سایه میباشد. این سیگنال تردید را بیان میکند. در این مرحله، معاملهگران قادرند با نگاهی کلیتر تصمیم بگیرند که استراتژی بلند مدت یا کوتاه مدت را در پیش بگیرند.
این نمودارها به معاملهگران یاری میدهد تا در آغاز روندها دارایی خود را نگه دارند. همواره بهتر است تا هنگامی که رنگ کندلهای هیکن آشی عوض نشده، در آن سهم بمانید. البته تغییر رنگ کندلها الزاما به معنای پایان روند نخواهد بود و قادر است وقفهای کوتاه را بیان کند، ولی بهتر است نسبت به این علائم محتاطانه فعالیت نمایید.
بسیار عالی بود تحلیل و مطالبها