ویلیامز R% (ویلیامز R درصد خوانده میشود) یک اسیلاتور مومنتوم میباشد که در تحلیل تکنیکال، جهت شناسایی مناطق اشباع خرید و فروش بهره گرفته میگردد. ویلیامز R% جهت انجام محاسبات خود، قیمت یک دارایی در هنگام بسته شدن بازه معاملاتی کنونی را با بالاترین قیمت آن در بازه معاملاتی پیشین (که بوسیله خود کاربر مشخص میگردد) مقایسه مینماید. R% در محدوده ۰ و ۱۰۰- نوسان خواهد کرد. مقادیر مثبت در اندیکاتور R% وجود نخواهد داشت.
ویلیامز R% بوسیله معاملهگر و نویسنده مشهوری به اسم لری ویلیامز (Larry Williams) طراحی و توسعه داده شده است. همانگونه که عنوان شد، بازه نوسان این اندیکاتور در محدوده ۰ و ۱۰۰- قرار گرفته. هر چه این عدد به صفر نزدیکتر باشد، دارایی به منطقه اشباع خرید نزدیکتر خواهد بود. و نزدیک شدن اندیکاتور به ۱۰۰- نشان از نزدیک شدن دارایی به ناحیه اشباع فروش خواهد بود. به شکل معمول، سیگنالهای ویلیامز R% از طریق بررسی وضعیت اشباع خرید و فروش و علاوه بر این تغییرات کلی در مومنتوم صادر میگردند.
مبانی اولیه اندیکاتور ویلیامز R%
قبل تر عنوان شد که ویلیامز R% یک اندیکاتور مومنتوم میباشد . این اندیکاتور از این رو با اندیکاتورهای شناختهشدهای نظیر RSI و MFI شباهت دارد. ویلیامز R% در بازه ۰ تا ۱۰۰- در نوسان است. بنابراین میتوان آن را یک اسیلاتور (نوسانگر) دانست.
ویلیامز R درصد سیگنالهایی را برای تریدرها فراهم میکند که قادر هستند در انجام تریدهای موفق خیلی موثر باشند. ولی به طور کلی، این اندیکاتور در تشخیص زمانهای ورود به/خروج از بازار بسیار کاربردی خواهد بود. ویلیامز R% جهت ارائه سیگنالهای خود از مقایسه قیمت دارایی در هنگام بسته شدن بازه معاملاتی کنونی با بالاترین قیمت آن در دورههای پیشین استفاده مینماید. این اندیکاتور اغلب از دورههای ۱۴ روزه جهت مقایسه قیمتها استفاده خواهد کرد. ولی کاربران قادر هستند این دوره را به دلخواه خود تغییر دهند. در ادمه با سیگنالهای اندیکاتور ویلیامز R% بیشتر آشنا میشویم.
با بهره از اندیکاتور ویلیامز R% به چه اطلاعاتی دست پیدا میکنیم؟ سیگنالهای ویلیامز R%
سیگنالهای ویلیامز R درصد را میتوان به سه مجموعه بنیادی تقسیم نمود. نخستین سیگنالی که این اندیکاتور در اختیار کاربران قرار خواهد داد سیگنال اشباع خرید و اشباع فروش میباشد. از ویلیامز R درصد علاوه بر این حهت سیگنالهای واگرایی استفاده میگردد. و آخرین سیگنال ویلیامز R درصد را میتوان سیگنال شکست مومنتوم نام نهاد.
سیگنال اشباع خرید و اشباع فروش
سیگنالهای اشباع خرید و اشباع فروش از محبوب ترین سیگنالهای اسیلاتورهای مومنتوم میباشند. ویلیامز R% هم از این قاعده مستثنی نخواهد بود. لری ویلیامز توسعه دهنده ویلیامز R% بازه ۰ تا ۲۰- را ناحیه اشباع خرید در نظر گرفته بود. او علاوه بر این بازه ۸۰- تا ۱۰۰- را منطقه اشباع فروش در نظر گرفت.
شایان ذکر است که این تعاریف، به هیچ وجه ثابت نخواهند بود. هر معاملهگری قادر است متناسب با دارایی مورد معامله، آنها را تغییر دهد یا شخصیسازی نماید. تحلیل رفتار دارایی در بازههای زمانی بلند مدت قادر است به شما در تصمیمگیری جهت تعیین این مناطق کمک کرده باشد.
نکته دارای اهمیت در مورد ویلیامز R% این میباشد که بر خلاف خیلی از اندیکاتورها، قرار گرفتن قیمت دارایی در مناطق اشباع خرید یا فروش آن به معنی وارونگی قیمت نخواهد بود. بلکه این اتفاق قادر است نشانهای از قدرت روند کنونی و ادامهدار بودن آن باشد. برای نمونه زمانی که دارایی در منطقه اشباع خرید قرار گرفته باشد، میتوان اینگونه تفسیر نمود که با یک حرکت صعودی روبهرو خواهیم بود. یا هنگامی که دارایی در منطقه اشباع خرید قرار بگیرد، میتوان نتیجه گرفت که حرکت نزولی هنوزهم پتانسیل ادامه دادن را خواهد داشت. در دو تصویر زیر به ترتیب منطقه اشباع خرید و اشباع فروش در اندیکاتور ویلیامز R درصد را مشاهده خواهید کرد.
سیگنال واگرایی
مثل خیلی از اندیکاتورهای برجسته ، واگرایی در اندیکاتور ویلیامز R% نیز نشانهای از احتمال وقوع وارونگی نرخ میباشد. واگرایی به وضعیتی گفته میشود که نمودار اندیکاتور با نمودار قیمت مخالف حرکت نماید. برای نمونه اگر نمودار قیمت در حالت افزایشی و نمودار اندیکاتور در وضعیت نزولی قرار داشته باشد، اصطلاحاً میگوییم یک واگرایی در حال رخ دادن است. در این وضعیت ، بسیار عادی است که یک وارونگی در نمودار اصلی رخ بدهد و قیمت از وضعیت صعودی به نزولی تغییر نماید. واگرایی در غالب اندیکاتورها از قبیل RSI و MFI نشانهای جهت وارونگی قیمت تلقی میگردد، و ویلیامز R% نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود.
واگرایی دارای دو حالت صعودی یا گاوی (bullish) و نزولی یا خرسی (bearish) میباشد.
واگرایی صعودی یا گاوی در اندیکاتور ویلیامز R%
واگرایی صعودی هنگامی رخ میدهد که نمودار قیمت در وضعیت نزولی و نمودار اندیکاتور در وضعیت صعودی قرار بگیرد، و کمینه قیمت اندیکاتور از کمینه قیمت نمودار اصلی بیشتر برود. این وضعیت حاکی از آن میباشد که حرکت نزولی قیمت دوام چندانی نخواهد داشت و به زودی حرکت افزایشی آن شروع خواهد شد.
در تصویر زیر مثالی از یک واگرایی صعودی را میبینید:
واگراییهای صعودی موقعیت های مناسبی جهت خرید میباشند.
واگرایی نزولی یا خرسی در اندیکاتور ویلیامز R%
واگرایی نزولی یا خرسی به وضعیتی اشاره دارد که نمودار قیمت در موقعیت صعودی و نمودار اندیکاتور در موقعیت نزولی بوده، و بیشینه نرخ اندیکاتور از بیشینه قیمت نمودار کمتر باشد. این وضعیت این سیگنال را خواهد داد که باید منتظر وارونگی قیمت و تغییر حرکت از وضعتی صعودی به نزولی باشیم.
در تصویر زیر مثالی از یک واگرایی نزولی را میبینید:
واگراییهای نزولی اغلب موقعیت های مناسبی جهت فروش میباشند.
سیگنال شکست مومنتوم
شکست مومنتوم به وضعیتی اطلاق میگردد که اندیکاتور جهت یک مدت زمان طولانی، در منطقه اشباع خرید یا فروش باقی مانده باشد. سپس از آن خارج شده و تلاش دارد تا دومرتبه به آن بازگردد، ولی موفق نمیشود. در چنین وضعیتی ، میتوان نتیجهگیری نمود که یک وارونگی پرقدرت قیمت رخ داده است.
برای نمونه فرض کنید که اندیکاتور ویلیامز R% برای مدتی در منطقه اشباع خرید قرار گرفته باشد. بعد از آن یک سیر نزولی را شروع میکند و از منطقه اشباع خرید خارج میگردد. اندیکاتور سپس تلاشهایی را جهت ورود دوباره به منطقه اشباع خرید انجام خواهد داد، ولی با شکست مواجه خواهد شد. در این وضعیت میتوان پیشبینی کرد که ریزش قیمت شدیدی در راه است. در تصویر زیر مثالی از سیگنال شکست مومنتوم نزولی در ویلیامز R% را میبینید.
یا فرض کنید که اندیکاتور بعد از مدت زمان معینی که در منطقه اشباع فروش قرار گرفته است، سرانجام از طریق یک حرکت صعودی از آن خارج میگردد. اندیکاتور البته در بازههایی نزولی میشود و تلاش دارد به منطقه اشباع فروش باز گردد، ولی این تلاشها با شکست همراه خواهد بود. در این وضعیت میتوان پیشبینی نمود که قیمت افزایش به مراتب شدیدتری را تجربه خواهد نمود. در تصویر زیر نمونهای از سیگنال شکست مومنتوم صعودی در ویلیامز R% را مشاهده خواهید کرد.
محدودیتهای اندیکاتور ویلیامز R%
احتمال وقوع سیگنالهای اشتباه در ویلیامز R% نسبت به دیگر اندیکاتورها تقریبا بالاتر خواهد بود. برای نمونه ، امکان دارد که نمودار اندیکاتور در منطقه اشباع خرید قرار گرفته باشد و از آن نیز بالاتر برود، ولی نمودار قیمت چنین چیزی را نشان ندهد. این به این دلیل است که اندیکاتور قیمت را در مقایسه با قیمتهای کمینه و بیشینه در دوره (برای نمونه ) ۱۴ روزه پیشین نمایش میدهد. با گذشت زمان، جایگاه قیمت نسبت به دوره پیشین تغییر خواهد کرد، حتی اگر خود قیمت تغییری نداشته باشد.
محاسبات و فرمولها
جهت بهره درست از اندیکاتورها، آگاهی از فرمولهای بهکار برده شده بوسیله آنها الزامی نمیباشد. ولی درک این فرمولها و محاسبات قادر است در درک منطق و عملکرد اندیکاتورها بسیار موثر واقع شود. میدانید که اتکا به یک اندیکاتور جهت تحلیل کار درستی نمیباشد. جهت حصول منسب ترین نتیجه ممکن، بهتر است از ترکیبی از اندیکاتورهای متنوع استفاده نمایید. آگاهی از فرمولهای هر یک از اندیکاتورها، در گذر زمان و با کسب تجربه لازم قادر است به شما کمک کند تا به فرمول مخصوص خود دست پیدا نمایید.
فرمول استفاده شده در اندیکاتور ویلیامز R% بدین گونه است:
(کمترین قیمت دوره پیشین – بیشترین قیمت دوره پیشین ) / (قیمت در هنگام بسته شدن بازه کنونی -بیشترین قیمت دوره پیشین)
جمعبندی
با دانستن از اندیکاتور ویلیامز R% متوجه شدیم که قرار گرفتن اندیکاتور در منطقه اشباع خرید و اشباع فروش الزاما به معنای وارونه شدن روند قیمت نخواهد بود. در این اندیکاتور، این اتفاق قادر است سیگنالی جهت قوت روند جاری محسوب گردد. مناسب ترین راه جهت جدا کردن این دو سیگنال از یکدیگر، بررسی رفتار دارایی مورد معامله در سطوح متنوع اندیکاتور میباشد. از همین شیوه همچنین میتوان جهت تغییر و تطبیق مناطق اشباع خرید و فروش استفاده نمود.
به خاطر داشته باشید که بازههای ۰ تا ۲۰- یا ۸۰- تا ۱۰۰- بوسیله لری ویلیامز تعریف شدهاند. لزومی جهت بهکارگیری همین تعریف در ارتباط با داراییها و بازارهای متنوع وجود ندارد. و در پایان ، مانند هر اندیکاتور دیگری، بهتر است که ویلیامز R% را بعنوان قسمتی از یک سیستم عظیم تراستفاده نمایید تا به صورت تنها مرجع تحلیل روند قیمتها.