هش ریت (HashRate) یا قدرت هش
قدرت هش یا هش ریت. بعضی ها هم به آن هش پاور می گویند. حالا هر چیز. معنی قدرت هش چیست؟ قدرت هش یک معیار برای سنجیدن قدرت دستگاه های استخراج کننده ی ارز دیجیتالی یا همان ماینر است. قدرت هش یعنی یک دستگاه ماینر به چه میزان می تواند همان معادلات پیچیده ی معروف ریاضی را حل کند تا در قبال آن بیت کوین و ارز مجازی دریافت نماید. یکی از بنیادی ترین مفاهیم و لغاتی که در زمینه ی استخراج یک ماینر باید بداند هم همین قدرت هش است.
اما ذکر این نکته هم واجب می نماید که قدرت هش و یا هش ریت تنها مربوط به ارز دیجیتال بیت کوین نیست. بلکه چنین مفهومی متعلق به تمامی ارز های دیجیتال از قبیل پرفکت مانی و اتریوم و دش و غیره می باشد. چرا؟ چون تمام این ارز های دیجیتالی با پروتکل اثبات کار می کنند.
درک بیشتر hashRate
هش ریت که به آن نرخ هش نیز گفته می شود مفهومی است که به واسطه ی آن می توان فهمید. شبکه ی بیت کوین یا سایر ارز ها چه قدر قدرت برای چرخیدن چرخ این سیستم صرف می کند. بیایید سری به مفهوم دیگری با عنوان بلاک بزنیم. بلاک به مجموعه تراکنش های مالی می گویند که تجمیع می شود و در شبکه ی بیت کوین تشکیل یک بلاک را می دهد. زمانی که این بلاک ها خودشان تجمیع شوند و به یک حد معین برسند سرمایه گذاران آن ها را تایید می نمایند و به کل این فرایند ماینینگ می گویند. حالا بهتر می توان قدرت هش را متوجه شد. حالا تصور کنید که هر ده دقیقه باید این بلاک ها یا تشکیل و ایجاد گردند و یا پیدا شوند.
اما چه قدر قدرت لازم است تا این بلاک ها هر ده دقیقه یک بار تشکیل و یا پیدا شوند؟ به این معیار قدرت، هش ریت هم می گویند. این قدرت برای پیدا نمودن بلاک ها چرا باید صرف گردد؟ به خاطر این که تجمیع بلاک ها خودش وابسته به این امر است که اول مسائل پیچیده ی راضی مخصوصی حل شود. یک انسان که نمی تواند این چنین مسائل پیچیده ای را حل نماید. یک سیستم عادی هم که از انجام آن عاجز است. بنابر این دوباره می رسیم به همان دستگاه های ماینر خودمان.
هدر ها
ماینر های تغییرات کمی بر روی هدر های بلاک ها ایجاد می کنند. به این عمل هدف موقتی هم گفته می شود. وقتی این تغییرات اعمال می شود ماینر ها به هش ها می رسند. هدف های موقتی با 0 و 1 شروع می شوند و زمانی که هش پیدا شود بالا تر هم می روند. البته هدف های موقتی در حقیقت امتحان کردن شانس ماینر است. بنابر این امکان کمی دارد که به هش مورد نظر برسند. با این حال این امکان صفر هم تلقی نمی شود. برای همین هم ماینر این کار را خیلی زیاد انجام می دهد تا بالآخره موفق به پیدا نمودن هش می گردد.
میزان این تکرار را برحسب هر ثانیه هش ریت می گویند. بیایید ساده ترش کنیم. هش ریت یعنی زمانی که یک ماینر می گذارد تا شانس خود را برای پیدا کردن این هش ها امتحان نماید. به این فرایند ماین و یا استخراج ارز دیجیتالی می گوییم.
نحوه ی اندازه گیری هش ریت
واحد اندازه گیری هش ریت همان هش بر ثانیه است. بیایید سری به ساید این واحد ها بزنیم:
- 1 KH/s یعنی هر هزار هش بر ثانیه
- 1 MH/s یعنی هر یک میلیون هش بر ثانیه
- GH/s1 یعنی هر یک میلیار هش بر ثانیه
- TH/s 1 یعنی هر یک تریلیون هش بر ثانیه
- PH/s 1 یعنی هر کوادریلیون هش بر ثانیه
- EH/s 1 یعنی هر کوئین تیلیون هش بر ثانیه
احتمالا واحد های آخر را اصلا تا به حال نشنیده اید ولی به هر حال واحد هایی هستند که وجود دارند. به این ارقام کیلوهش، مگاهش، گیگاهش، تراهش، پتاهش و اگزا هش گفته می شود. البته جایگزینی این مقادیر به صورت زیر است:
- یک مگا هش برابری می کند با هزار کیلو هش
- یک گیگا هش برابری می کند با هزار مگاهش یا یک میلیون کیلوهش
- یک ترا هش برابری می کند با هزار گیگا هش و یا یک میلیون مگا هش و یا یک میلیارد کیلو هش.
اعداد بزرگی به نظر می رسند نه؟ ولی کاربرد دارند. همچنین می توانیم نرخ این هش ها را کوچک تر و یا بزرگ تر هم کنیم. البته نرخ هش حال حاضر پنجاه اگزا هش بر ثانیه است که تازه با توجه به دو عامل بیشتر هم می شود. یکی اضافه شدن ماینر های جدید به گروه ها و استخر های ماینینگ. و دیگری سختی این هش ها که خودش متاثر است از تعدد استخراج کنندگان یا همان ماینر ها.
پاداش و پاداش و پاداش
سه عامل hashRate و سختی شبکه و پاداشی که به استخراج کنندگان بیت کوین تعلق می گیرند به هم مربوط هستند. یعنی به هر میزان که سختی شبکه ای مانند بیت کوین بالا تر و بالا تر برود، hashRate یا هش ریت بیشتری هم لازم خواهد بود. ضمنا وقتی این نرخ هش بالا تر برود ماینر ها دوازده و نیم بیت کوین به علاوه ی کارمزد خود را دریافت خواهند نمود. پس هر چه قدر سختی شبکه بالا تر و بیشتر شود، نرخ هش هم افزایش می یابد. یعنی چه؟ یعنی دستگاه ماینر باید بیشتر و بیشتر حدس بزند تا بتواند یک مسئله ی ریاضی را حل کند. پروتکل شبکه ی بیت کوین بر روی میانگین گفته شده بر دقیقه استوار است.
حالا پس از خواندن این مقاله اگر می خواهید به سراغ استخراج بیت کوین بروید دیگر می دانید که قبل از خرید یکی از این دستگاه های استخراج کننده باید نرخ هش دستگاه را بپرسید. ضمنا به یاد داشته باشید که هزینه ی برق مصرفی این دستگاه های ماینر خیلی بیشتر از چیزی است که شما فکر می کنید. درباره ی هزینه ی برق مصرفی آن کمی وقت بگذارید و تحقیق کنید. سد های زیادی بر سر راه تان خواهد بود. مثلا همین برق مصرفی که گفتیم. موضوع دیگر سرمایه ی اولیه ی مورد نیاز برای خرید خود دستگاه است. آن هم داستانی دارد. ضمنا کمی هم باید معلومات و اطلاعات کامپیوتری در این مورد داشته باشید. توصیه ی ما به شما این است که تا می توانید پس از استخراج، بیت کوین خود را نگه دارید. زیرا مرتبا ارزش آن افزایش می یابد.