معرفی کاردانو
نام اختصاری ADA متعلق به پروژه ی کاردانو و پلتفرم مخصوص به آن می باشد. با این پلتفرم متن باز می توانید قرار داد های هوشمند تولید کنید. کاردانو همچنین امکان ساخت و به کار گیری برنامه های غیر متمرکز را هم به شما می دهد. حتی می توانید زنجیره های فرعی را نیز در کاردانو بسازید. IOHK نام اختصاری Input Output Hong Kong می باشد. و نام یک شرکت توسعه ی بلاک چین است. این شرکت توسط شخصی به نام Charles Hoskinson هدایت می گردد. این فرد جزو اولین بنیان گذاران پروژه های BitShares و Ethereum هم بود. این ارز دیجیتال از الگوریتم اثبات سهامی به نام Ouroboros بهره می برد. که با آن می توان به یک اجماع و رای گیری غیر متمرکز نیز پرداخت.
در رابطه ی با Ouroboros قبلا یک مقاله نیز تهیه و منتشر شده است. که سال انتشار آن به دو هزار و هفده بر می گردد. Cardano عرضه ی اولیه ی خود را در 4 مرحله انجام داد. که از تاریخ سپتامبر دو هزار و پانزده شروع شد. و در تاریخ ژانویه ی دو هزار و هفده به انتها رسید. در تمام مدت ارائه ی اولیه تمام مواد استاندارد KYC به طور کامل به اجرا در آمد. دلیل این همه سخت گیری هم این بود که Cardano اولین پلتفرمی در آن زمان بود که بر پایه ی چنین استانداری عرضه ی اولیه ارائه می نمود. جالب ترین قسمت ماجرا هم این بود که نود و پنج درصد از کل سرمایه گذاران Cardano تابعیت ژاپنی داشتند.
در حال حاضر می توان چنین بیان کرد که به میزان بیست و شش میلیارد ADA که ارز دیجیتال پروژه ی Cardano است تولید شده. اما تیم فنی و محاسباتی خود Cardano اعلام نموده است که این مقدار به چهل و پنج میلیارد عدد هم خواهد رسید.
عملکرد کاردانو چگونه است؟
RINA نوعی معماری بازگشتی در درون شبکه های بلاک چینی می باشد. که Cardano نیز توانسته است تا ارز دیجیتالی خود را در این حالت توسعه بدهد. یعنی موضوع امنیت Cardano به این صورت تامین می گردد. کشور یونان دارای یک شبکه ی ملی تحقیق و آموزش می باشد. و در واقع چیزی شبیه به یک دانشگاه می باشد. این محیط توانسته است که مدارک تحصیلی دانشجویان خود را با همین سیستم Cardano به آن ها ارائه نماید. Cardano را می توان پلتفرمی دانست که بر پایه ی یک فلسفه ی علمی بنا نهاده شده است. این پلتفرم می خواهد در آینده روش جدیدی از محاسبات را بنیان گذاری نماید.
ضمنا می خواهد دسترسی آزادی را به کاربران برای انجام خدمات مالی آن ها ایجاد نماید. Cardano در دو قسمت و یا همان لایه ها توسعه یافته است. به این ترتیب دفتر کل و دلیل انتقال دارایی هم از هم جدا هستند. به همین جهت قرار داد های هوشمند می توانند منعطف تر باشند. به این صورت شرکت ها هم خواهند توانست ویژگی های مورد نیاز خود را مانند سطوح امنیت و اجرای یک به یک قرار داد ها را در برنامه ها خود لحاظ نمایند.
CSL در Cardano چیست و چه معنایی دارد؟
در قسمت قبل چنین توضیح دادیم که کاردانو یک سیستم دو لایه ای در خود جای داده است. و ضمنا گفتیم یکی از این لایه ها مربوط به دفتر کا می باشد. خب سی اس ال همان لایه ی اول است. وجود چنین لایه ای در کاردانو سبب شده است تا سیستم کاردانو کارایی اش حتی از بیت کوین هم در مواردی بیشتر باشد. مثلا این لایه توانسته است که مشکل مقیاس پذیری را به طور کامل حل کند. سی اس ال توسط الگوریتم خاصی به نام اجماع اثبات سهام که در همان ابتدا توضیح دادیم سعی در ایجاد بلوک های جدید و تایید معامله ها دارد.
اما بیایید ببینیم سی اس ال برای چه منظوری آمده است؟ داشتن دو مجموعه از مجموعه زبان های اسکریپت.داشتن یک مجموعه برای حرکت ارزش. می خواهد راه حل خوبی برای بالا بردن امنیت برای تبادلات کاربران باشد. به وجود آوردن زنجیره های فرعی برای این که بتوان زنجیره ها را به هم متصل نمود. تا آن ها در آخر به دفتر کل متصل گردند. به وجود آوردن ساین ها یا همان امضا های چند منظوره. و حتی به وجود آوردن امضا های کوانتومی. تشکیل دارایی های کاربران به صورت تصاعدی. حس مشکل مقیاس پذیری که در بیت کوین شاهد آن بودیم.
لایه ی محاسبه گر دیگر چیست؟
حالا به لایه ی دوم کاردانو می رسیم. آن را محاسبه گر می خوانیم. در این لایه با دلایل به وجود آمدن معاملات رو به رو هستیم. بد نیست بدانید که همین لایه ای که شرح آن را می خوانید خودش از لایه ی سی اس ال مشتق گشته است. به این ترتیب کاربران سی سی ال می توانند قوانین جدید تری را نیز به وجود بیاورند. Plutus هم نام زبان جدید برنامه نویسی ای است که خود تیم بنیان گذار پروژه ی کاردانو آن را به وجود آورده است. این زبان برنامه نویسی برای همین سی سی ال به وجود آمده است. البته سی سی ال از زبان برنامه نویسی Solidarity هم پشتیبانی می کند. اما چون خیلی ها از این زبان می نالیدند.
برای همین تیم توسعه تصمیم به خلق زبان بهتری گرفت. به این ترتیب می توان گفت که این دو زبان مورد پشتیبانی سی سی ال می باشد. در مقالات گذشته چنین عنوان نمودیم که Solidarity همان زبان نوشتن اتریوم می باشد که خیلی سخت است و خیلی جاها ممکن است دست و بال افراد را نگه دارد. ما گفتیم که Plutus زبانی است که توسعه دهندگان کاردانو خود شان ایجادش نمودند تا بتوان برنامه های بهتر با درجه ی آزادی بیشتری را خلق نمود. ممکن است آشنایی کافی با این زبان برنامه نویسی نداشته باشید. اما جای نگرانی نیست. تنها کافی است که کتاب مخصوص همین زبان را که خود توسعه دهندگان آن منتشر نمودند را مطالعه بفرمایید.
در این کتاب تمامی سورس کد ها به خوبی برای یاد گیری آورده شده اند. و می توانید برای استفاده نمودن در پروژه های dApp از این زبان بهره ی کافی را ببرید. ضمنا کار به همین جا ختم نمی گردد. زیرا توسعه دهندگان مکانیزمی را برای بهبود کد نویسی در این برنامه لحاظ نموده اند.
Proof-Of-Stake چیست و چگونه کار می کند؟
چنان که خود تان هم می دانید سیستم بیت کوین برای هش نمودن از الگوریتمی به نام POW استفاده می نماید. این الگوریتم برای اثبات تایید معاملات به وجود آمده است. اما خود کاردانو با مقدار سهام و مالکیت افراد کار دارد. در این سیستم بلاک چینی ایجاد بلوک توسط کاربران به صورت کاملا تصادفی صورت می پذیرد. در این حالت هر چه قدر دارایی خود این افراد بیشتر و بیشتر شود. احتمال این که یک بلوک جدید تر هم اضافه می گردد بالا تر می رود. ولی در سیستم خود بیت کوین شاهد این هستیم که هزینه ی سرمایه گذاری به انگیزه ای برای عدم حمله تبدیل می شود.
دلیل این موضوع هم این است که شما نمی توانید به شبکه ی کاردانو حمله کنید. مگر این که راضی باشید ارزش دارایی خود تان کم شود. خب چه کسی این را می خواهد؟ به این ترتیب می توان گفت که میزان حملات به چنین بستری نصف شبکه ی بیت کوین است. الگوریتم Proof-of-Stake چنان پرداخته شده است که به محاسبات و انرژی کمی نیازمند باشد. بنابر این می توان آن را روی گوشی های هوشمند نیز اجرا نمود. و حتی دستگاه های کوچک تری مانند Raspberry Pi.
کمی از مشارکت کنندگان پروژه بدانیم
برای برپایی سیستم Cardano 3 سازمان با هم همکاری می کنند. اول Cardano Foundation و دوم (Input Output Hong Kong (IOHK و در آخر Emurgo. باید دانست که Cardano نوعی سیستم ایجاد کننده ی قرار داد های هوشمند است. یعنی چیزی شبیه به اتریوم. ولی در حال رقابت با اتریوم می باشد. موضوع به همین جا ختم نمی شود. زیرا این بستر در حال رقابت با چندین سیستم دیگر مانند EOS، Lisk، NEO و NEM هست. که همه ی آن ها قصد توسعه دادن به این نوع قرار داد ها را دارند. در این وضعیت تیم توسعه دهنده ی Cardano سعی دارد تا با شیوه های گوناگون و متنوع این رقابت و برتری را نزد خود حفظ نماید.
Daedalus کیف پول رسمی پروژه
چنان که از عنوان هم بر می آید Daedalus همان کیف پول رسمی پلتفرم کاردانو است. جزو شاخصه های این نوع کیف پول می توان به امنیت بسیار بالای آن و داشتن چندین پلتفرم اشاره کرد. تا بتوان ارز دیجیتالی ADA را در آن نگه داری نمود. پس از نصب این کیف پول روی سیستم می توان از تمامی مزایای آن و اتصال به شبکه ی کاردانو بهره برد. در این کیف پول می توانید اطمینان داشته باشید که کل کلید های خصوصی شما تماما در کنترل خود تان باقی بماند. و در جای دیگری نگه داری نشود و یا بک آپی از آن در جای دیگری وجود نداشته باشد.
با داشتن چنین کیف پولی می توانید حتی دارایی خود را بازیابی هم کنید. البته اگر قبلا از آن یک نسخه ی پشتیبان تهیه نموده باشید. ارز دیجیتالی ADA که متعلق به کاردانو است را می توان به راحتی در این کیف پول انتقال داد. و یا دریافتش نمود. ضمنا این امکان وجود دارد که با توسل بر Explorer این سیستم به سوابق تراکنش های خود تان هم دسترسی کاملی داشته باشید.
کیف پول Daedalus چه بارزه هایی دارد؟
اولین ویژگی آن داشتن امکان ذخیره ی کلید های خصوصی شما می باشد. و می توانید رمز دومی را به این کلید ها تخصیص بدهید. تا به این صورت از دارایی خود خیال تان راحت باشد. ضمنا می توانید کیف پول خود را به یک گواهی نامه کاغذی هم تبدیل نمایید. در این حالت امنیت دارایی و کلید های خصوصی شما چندین برابر افزایش می یابد. البته در حالت سرد. که آن را کلد می نامند. در این کیف می توانید به طور کاملا مستقیم به خرید و فروش و معامله ی ADA که یک ارز دیجیتال می باشد. بپردازید.
ضمنا ر همان حال می توانید از گواهی های خرید خود نسخه ی پشتیبان هم داشته باشید. حتی می توانید سطوح امنیتی خود را تنظیم نمایید. تا به این وسیله این اطمینان را حاصل نمایید که معاملات شما بازگشتی نخواهند داشت. چنان که تیم توسعه دهنده ی این کیف مدعی هستند. در آینده اکثر ارز های دیجیتالی دیگر هم در این کیف قابل پشتیبانی هستند. همچنین گفته اند که قصد آن را دارند که این کیف را در سیستم عامل های اندروید و iOS نیز توسعه بدهند.
کارمزد Cardano در این شبکه چگونه تعریف شده است؟
خب گفتیم که ارز دیجیتالی مورد نظر این سیستم ADA نام دارد. کارمزد ADA متغییر است. و برای محاسبه ی آن می توان از فرمول «هزینه انتقال = b + a * اندازه» استفاده نمود. در این فرمول حرف A ارزشش برابر 0.155381 ADA می باشد. حرف B ارزشش برابر با 0.000043946 می باشد. البته این دو در حال حاضر چنین هستند. اندازه برابر با مقدار تراکنش می شود. از این فرمول می توان چنین استنباط نمود که حد اقل مبلغی که به عنوان کارمزد دریافت می گردد عدد 0.155381 است. این کارمزد تا در طول دوره های زمانی معینی در یک استخر جمع می گردند. و سپس بین افراد تقسیم می شود.
در مورد قیمت کاردانو در طول تاریخ پیدایش آن چه می دانید؟
به تفصیل بیان شد که عرضه ی اولیه ی این ارز دیجیتالی در بین فاصله ی زمانی سپتامبر 2015 تا ژانویه 2017 انجام شد. البته در چهار مرحله. سپس توکن کاردانو در اکتبر همان سال فعال شد. تا همگان از آن بهره ببرند. آن زمان پایداری قیمت در این ارز کاملا هویدا بود. این پایداری بود تا این که ماه نوامبر ارزش این ارز دیجیتالی از 0.03 به 0.14 دلار آن هم در فقط سه روز رسید. اگر بخواهیم بهتر بگوییم. ارزش این ارز سیصد و شصت درصد صعود نمود. برای همین بهتر است به اعداد کوچک نگاه نکنید. زیرا میزان تغییرات در همین مقیاس کوچک خیلی بالا بود. همان طور که بیان شد.
این ارز از شاخصه های بسیاری برخوردار بود. برای همین طی همان ماه اول توانست رتبه ی پنجم در میان سایر ارز های دیجیتالی را به خود اختصاص بدهد. البته استخراج نمودن ثبات سهام کاملا تاثیر در این روند صعودی داشت. تیم پشتیبانی فنی کاردانو اعلام کرده اند که اگر روند پیشروی با همین سرعت باقی بماند. به احتمال زیاد این ارز می تواند تبدیل به یک رغیب سر سخت برای اتریوم باشد. اتریومی که خاستگاه اولیه ی خیلی از ارز های دیگر بوده است.