اگر در تلاش جهت سرمایه گذاری یا معامله در بازارهای رمزارزها یا هرنوع دارایی دیگر هستید، در آغاز کار میبایست قادر باشید نمودار های نرخی بیت کوین، اتریوم و… را مورد بررسی و تحقیق قرار دهید. بررسی نمودار های نرخی اصلی ترین مورد جهت رسیدن به یک سود خوب به شمار میاید. نمودارهای فارکس از نوع های متفاوتی برخوردارند. طی این مطلب قصد داریم به بررسی و معرفی سه نمودار مهم و کاربردیه نمودار خطی، نمودار میله ای و نمودار شمعی در بازار فارکس بپردازیم :
- نمودار خطی
- نمودار میله ای
- نمودار شمعی
در ادامه نوشته به معرفی هریک از این سه رفته و هرآنچه که لازم است شما در خصوص این سه نمودار بدانید، بازگو خواهیم کرد.
نمودار های خطی
نمودار خطی، نموداری ساده با مفاهیم ساده است. فقط یک خط از سطح قیمت پایانی در پایان روز قبل به نقطه پایانی در روز بعد کشیده میشود. هنگامی که کل نقاط قیمت های پایانی در هرروز را با خطوط به یکدیگر وصل کنیم میتوانیم فراز و نشیب های یک دارایی را در بازه زمانی مورد نظر مشاهده کنیم. به عنوان نمونه در تضویر زیر نمودار خطی نرخ یورو بر حسب دلار آمریکا ترسیم شده است و قابل ارزیابی میباشد.
نمودار های میله ای
دومین نمودار فارکس که قصد به معرفی آن داریم، نمودار میله ای نام دارد. این نمودار کمی پیچیده تر از نمودار خطی میباشد. شما با بهره از این نمئدار قادرید نرخ های باز شده اغازین را در شروع و نرخ های بسته شده در پایان روز مورد ارزیابی قرار دهید. در ضمن نمودار های میله قادرند قله ها و دره های نرخ را نیز برای شما شفاف تر کنند.
پایین تر میله عموی بیانگر پایین ترین نرخ معامله شده در آن بازه زمانی میباشد و بالای هر میله بیانگر بیشترین نرخ معامله شده در آن زمان میباشد. هرکدام از این میله ها هم در مجموع بیانگر محدوده نرخی در بازه زمانی مورد نظر شما خواهند بود.
خط تیره افقی سمت چپ هر میله بیان گر نرخ شروع شده سهام در آغاز هرروز (یا هر بازه زمانی دلخواه) است و علامت سمت راست نیز نرخ بسته شده در پایان روز را نشان میدهد. در تصویر زیر میتوانید نمودار میله ای نرخ یورو بر حسب دلار آمریکا را ببینید.
از امروز به بعد هرذکجا واژه “میله” را مشاده کردید، دریابید که این واژه تکه ای از اطلاعات یک سهام بر روی نمودار میباشد. هز میله قادر است نشان دهنده یک بازه زمانی خاص مثل ماه، هفته، روز و ساعت باشد. با مشاهده واژه “پیش رفتن میله” با تلاش کنید با نگاه به مشاخصات نمودار دریابید که این میله سعی دارد چه نوع بازه زمانی را به شما نشان دهد.
به نمودار میله ، نمودار OHLC هم گفته میشود. زیرا این نمودار میتواند به شما نرخ باز شدن در اغاز بازه زمانی (Open)، بیتشرین قیمت معامله شده (High)، پایین ترین قیمت معامله شده (Low) و نرخ بسته شده در پایان بازه زمانی (Close) را نشان دهد. در تصویر زیر نمونه کاملی از یک نمودار میله ای را خواهید دید.
نرخ باز شدن در آغاز بازه زمانی: خط کوچک افقی در سمت چپ میله.
بیشترین قیمت: بالای میله عمودی نشان دهنده بالاترین قیمت معامله شده در بازه زمانی مورد نظر است.
کم ترین قیمت: زیر میله عمودی نشان دهنده پایین ترین نرخ معامله شده در بازه زمانی مورد نظر است.
نرخ بسته شده در پایان بازه زمانی: خط افقی کوچک در سمت راست میله.
نمودار های شمعی
داده هایی که طی این نمودار شمعی بیان خواهد شد، با داده های نمودار های میله ای مشابه است ولی به شکلی مناسب تر و گرافیکی طراحی شده است. این نمودار هم مقدار بیشترین و کمترین نرخ را با خط های افقی مشخص میکند. با این حال در نمودار های شمعی، بدنه ی شمع نشانه ی فاصله بین نرخ باز شده و نرخ بسته شده در آغاز و پایان بازه زمانی میباشد. به شکل سنتی در حالتی که تنه شمع سیاه یا تیره باشید درمیابیم که نرخ بسته شده در پایان بازه از نرخ آغاز بازه کمتر است. در نمونه زیر تنه ی شمع با رنگ تیزه مشخص گردیده است. در شمع های تیره یا مشکی نقطه بالای تنه بیانگر نرخ آغاین و نقطه پایین آن مساوی با نرخ پایانی و بسته شده میباشد. در حالتی که نرخ بسته شده از نرخ آغازین بیشتر باشد، تنه شمع سفید یا تو خالی خواهد بود.
البته اغلب از مدل سیاه و سفید کمتر بهره گرفته میشود و علت خاصی هم به غیر از خسته کننده بودن آن ها جهت این امر وجود ندارد. با توجه به اینکه میبایست نمودار هارا مکرر مورد تحلیل قرار بدهیم، بهتر است از نمودار های رنگی بهره ببریم زیرا مشاهده و بررسی آن ها جذاب تر بوده و آسیبی به چشم های ما نمیرساند. در حالتی که همه میگویند که تلویزیون رنگی بهتر از سیاه سفید است پس مناسب تر است از نمودارهای رنگی بهره ببریم.
در اغلب اوقات رنگ سبز را بجای رنگ سفید و رنگ قرمز را بجای رنگ مشکی مورد استفاده قرار میدهند. در واقع چنانچه نرخ بسته شده در پایان بازه زمانی از نرخ آغازین بالاتر باشد شمع مربوط به آن به رنگ سبز خواهد شد. اگر هم نرخ بسته شده در پایان بازه زمانی پایین تر از نرخ آغازین باشد شمع آن قرمز خواهد شد.
با مشاهده نمودار های دیگر در اینده خواهید قهمید که رنگ های سبز و قرمز به چه صورت به یاری شما خواهند آمد تا بررسی بهتری از سهام خود داشته باشید، مثل حرکت های افزایشی و کاهش و نقاط برگشت ها. هم اکنون تنها به خاطر داشته باشید که ما در نمودار های فارکس از رنگ های سبز و قرمز در عوض رنگ های سفید و مشکی استفاده خواهیم کرد. اکنون به نمونه زیر دقت کنید:
در این قسمت نیز نمونه ای نمودار های شمعی نرخ یورو بر حسب دلار آمریکا را نگاه میکنید:
نمودار های شمعی درکی بهتر و با سرعت بیشتر از داده های یک سهام را برای شما، با ظاهری زیباتر فراهم میکنند، و اینگونه نمودار در مقایسه با نمودار میله ای داده های مضاعف تری فراهم میسازد. از مزیت های بهره از نمودارهای شمعی میتوانیم به این موارد اشاره کنیم :
- توشیح ساده وضعیت شمع ها و ساده کردن فهم نمودارها جهت تازه وارد ها
- بهره از این شمع ها به سهولت امکان پذیر است. ذهن شما بسرعت داده هارا درایفت میکند. در ضمن تحقیقات نشان داده است که بررسی های تصویری از نمودار ها میتواند کمک شایانی به معاملات شما کند.
- شمع ها و نمونه های شمعی حال حاضر لقب های جالبی مانند “ستاره دنباله دار” دارند و این لقب ها به شما یاری خواهد داد که آن ها فراموش نکنید.
- این شمع ها جهت مشخص کردن نقاط بازگشت در بازار بسیار مناسب خواهند بود. در واقع در تهیه روندی متفاوت و در خلاف یک حرکت افزایشی یا کاهشی. با گذشت زمان مفاهیم بیشتری در این خصوص خواهید یافت.
حال که با اینگونه نمودارها تا حدودی آشنایی پیدا کردید میتوانید با دانش و اگاهی بیشتر به ترید و معامله سهام ها و یا ارزهای دیجیتال بپردازید و در این راه تنها به دانش و توانایی خود تکیه کنید. ولی به خاطر داشته باشید که دنیای تحلیل ها، شاخص ها و نمودار بسیار عظیم تر از چیزی است که فکر میکنید و هرچه دانش بالاتری داشته باشید درواقع تجارت آسان تری را خواهید داشت.