۳ اشتباه معامله گران در هنگام افت قیمت
حقیقتاً با وجود فراز و نشیب های مرگبار بازار کریپتوها ، سرمایه گذاری در رمزارزها به منزله یک جنگ روانی وافعی میباشد. بیشتر معامله گران بازار بورس معتقدند که سرمایه گذاری در بازار سنتی به آمادگی ذهنی خیلی بالایی نیاز دارد. این آمادگی ذهنی هنگامی به کار میآید که بازار دچار نوسان شده باشد. یک معاملهگر خوب در چنین وضعیتی باید کنترل بالایی روی ذهن و فکر خود داشته باشد، از تصمیمگیریهای احساسی دوری کند و با بکارگیری یک استراتژی مناسب به فعالیت خود ادامه دهد.
اگر تجارت سنتی نیازمند آمادگی ذهنی بالایی میباشد، پس میتوان ادعا کرد که معامله گران بیت کوین و بازار ارز دیجیتال باید صبر ایوب را در اختیار داشته باشند و کمتر دچار اشتباه شوند. فراز و نشیب های بازار کریپتوها از هر بازار دیگری در جهان بیشتر است. نوساناتی که حتی بصورت روزانه به بیشتر از ۱۰% هم میرسد. افرادی که قصد دارند وارد بازار خرید و فروش بیت کوین شوند، باید تسلط بالایی بر احساسات خود داشته باشند. خطا و اشتباه معامله گران در این بازار پیشامد ها و ضررهای سنگینی را بوجود خواهد آورد.
نویسنده این مطلب از تجریبات خودش در مورد خرید و فروش ارزهای رمزنگاریشده میگوید و داستان را اینگونه اغاز میکند.
من چند سال است که در فضای خرید و فروش بیت کوین مشغول فعالیت هستم. در آغاز با سرمایه گذاری شروع کردم، ولی بعدها دامنه فعالیتهایم را گسترش دادم. با یک شتاب دهنده همکاری دارم و به فروش توکنها کمک میکنم؛ به تازگی نیز به تیمی ملحق شدهام که عاشق کارشان هستم. کار کردن در این تیم به من کمک میکند تا درک جامعی از قواعد بازی داشته باشم.
آشنایی با بازیگران بازار رمزارزها به من یاد داده که این بازار تقریباً در تمامی مواقع بر پایه احساسات حرکت میکند. چنین جملهای بدین معناست که حرکت قیمت ارزهای رمزنگاری شده اغلب با حساب و کتاب پیش نمیرود.
تعداد سرمایه گذاران خرد کریپتوها از هر بازار دیگری در جهان بیشتر است. فقط کافی است واژه بیت کوین را در گوگل ترندز وارد کنید و نمودار آن را با نمودار قیمت بیت کوین مقایسه کنید. میبینید که هر دو نمودار شباهت زیادی به یکدیگر دارند. هر چه بر تعداد اشخاصی که واژه بیت کوین را در گوگل جستجو میکنند، اضافه شود، قیمت آن افزایش بیشتری را در بر خواهد داشت. از آنجایی که تعداد داده استفاده شده برای رسم نمودار حجم جستجو کمتر است، این نمودار ملایمتر از نمودار قیمت بیت کوین به نظر میرسد.
در بازاری که با توجه به احساسات کنترل شود، نوسان قیمت نیز به صورت هیجانی نیز صورت خواهد گرفت. اگر میخواهید در یک بازار مبتنی بر هیجان، عملکرد خوبی داشته باشید، باید عنصر احساسات را از معاملات خود حدف کنید.
دلیل من از گفتن چنین جملهای این است که در بعضی از اوقات، بهتر است بهجای انجام اقدامات متنوع و پیش گیرانه، هیچ کاری نکنید و فقطمشاهده کنید. به خاطر داشته باشید سود نکردن بهتر از ضرر کردن است. همانگونه که پیش از این اشاره کردیم؛ چنین امری زمانی محقق میشود که صبر ایوب داشته باشید. فرض کنید که قیمت بیت کوین کاهش شدیدی داشته و با چشم میبینید که ارزش داراییهای شما درحال کم شدن است. در چنین وضعیتی، حفظ آرامش بسیار سخت و دشوار است.
شاید این سوال برایتان بوجود بیاید که آیا امکان دارد باز هم قیمت بیتکوین افزایش پیدا کند؟ من گوی پیشگویی ندارم، ولی با اعتماد به نفس بالایی میگویم که بیت کوین در پایان شکوه پیشین خود را باز خواهد یافت.
۳ اشتباه معامله گران در هنگام افت قیمت
خب بیایید باهم ۳ اشتباه معامله گران در هنگام افت قیمت را باهم بررسی کنیم.
۱. یافتن پایینترین نقطه قیمت جهت انجام خرید را فراموش کنید
اگر به اندازه کافی خوش شانس هستید که بخشی از سرمایه خود را به شکل ارز فیات یا بیت کوین نگهداری میکنید، هنگام افت قیمت، فرصت مناسبی است که به ایجاد پورتفولیوی خود بپردازید. من همواره مقداری پول فیات یا بیتکوین ذخیره میکنم تا درصورت کاهش شدید بازار از آنها استفاده کنم، ولی همیشه وسواسی که برای رسیدن به پایینترین قیمت یک سیر نزولی داشتهام، موجب شده تا فرصت های طلایی بسیاری را از دست بدهم.
هنگامی که به نمودار قیمت یک ارز دیجیتال نگاه میکنید و مشاهده میکنید که قیمت آن در حال ریزش است، این سوال برایتان مطرح میشود که این سیر نزولی تا کجا ادامه خواهد داشت؟
در چنین وضعیتی، در حقیقت به دنبال این هستید که به پایینترین قیمت برسید. رسیدن به پایینترین قیمت بدان معناست که درست در هنگام کمینه بودن قیمت، وارد معامله شوید. دستیابی به پایینترین قیمت به حدی سخت است که عنوان گرفتن یک چاقوی در حال افتادن را به آن اختصاص دادهاند.
اگر اغلب در تلاش هستید که به پایینترین قیمت برسید، احتمال دارد که شانسهای طلایی بسیاری را از دست بدهید.
چندین بار صبر کردهام تا قیمت به پایین ترین اندازه خود برسد و درست پیش از معکوس شدن حرکت وارد بازار شوم؛ ولی این کمالگرایی در ورود به تجارت موجب شده تا شانسهای زیادی را از دست بدهم و سود زیادی عایدم نشود. در بعضی از اوقات، بهتر است به جای منتظر بودن برای رسیدن به پایین ترین قیمت، دست به کار شوید و در نزدیکیهای این قیمت، سرمایه خودرا در معامله بگذارید.
اگر مثل شخصیت “گندالف” هستید و مثل دوستان من قادر هستید مثل یک جادوگر به تجزیه و تحلیل بپردازید، بهتر است در خصوص رسیدن به پایینترین قیمت تمهیدات بهتری بیندیشید. البته خطاب ما تنها به شما نیست، این جمله برای تمامی سرمایه گذاران تازه کار، که بخش زیادی از بازار را تشکیل میدهند، صدق میکند. شما گرگ وال استریت نیستید و اگر دست از چنین فرضیاتی در خصوص خود بردارید، کوینهای بیشتری کسب خواهید کرد.
۲. برای خرید کوینهایی که درحال افزایش قیمت هستند، کوینهای کنونی خود را نفروشید
همه این کار را انجام دادهاند. نیازی نیست که به سبب انجام این کار شرمنده باشید، بالاخره ما همگی انسان هستیم و جایزالخطا. همگی ما این تجربه را داریم که سکههایمان را به پایینترین قیمت فروختهایم و سپس حرکت بازار معکوس شده و قیمت آن سکه افزایش پیدا کرده است.
به نظر میرسد هر وقتی که دچار سندروم “فومو” شدهام و جهت خرید یک کوین دیگر، کوینهای فعلی خود را فروختهام، قیمت کوینهای فروخته شدهام به شکل عجیبی افزایش را پیش گرفته. فومو به معنای ترس از جاماندن میباشد و موجب میشود تا در اقدامات تجاری خود تصمیمگیریهای عجولانه و نادرستی داشته باشیم.
بگذارید با یک مثال درک این مطلب را ساده تر کنیم: تصور کنید کوین AAA را به قیمت ۰.۲۵ سنت خریداری میکنید، ارزیابیهای محاسبه شده ای را انجام دادهاید، نمودارها را مطالعه کردهاید و حال نوبت رسیده به خرید. حتی منتظر رسیدن به پایینترین قیمت هم نماندهاید و از آنجایی که میدانید این یک سرمایهگذاری طولانی مدت است، با خیال راحت خرید خود را انجام دادهاید.
دو هفته گذشته و هنوز قیمت AAA برابر با ۰.۲۵ سنت میباشد. در این وضعیت به باورها، منطق و حتی حقیقت وجودی خود شک میکنید. هر چه بیشتر کیسه پول شما در زمین میماند و به آسمانها پرواز نمیکند، بیشتر دلسرد میشوید.
دو هفته دیگر هم میگذرد. قیمت AAA به ۰.۲۰ سنت کاهش پیدا میکند. دوست شما که تازه هفته گذشته به بازار رمزارزها وارد شده است، کوین جدیدی بنام BBB را به شما معرفی میکند. شما به او میخندید و حتی فکرش را هم نمیکنید که به غیر از AAA، کوین دیگری را خریداری کنید.
۶ ساعت بعد از اینکه دوستتان BBB را میخرد، قیمت آن به شدت افزایش پیدا میکند و به آسمانها میرسد. ارزش BBB بیش از ۷۰% افزایش را تجربه کرده و دوستتان تصور میکند که خدای ارزهای دیجیتال شده است. او میداند که سکه شما افزایش قیمتی نداشته و به همین سبب شروع میکند به نصیحت کردن.
در این صحنه سرنوشتساز است که به منطق خودتان شک میکنید و استراتژی اشتباهی را در پیش میگیرید! با خودتان فکر میکنید: «اصلاً با عقل جور در نمیآید که افراد نادانی مثل دوست من از این بازار پاداش بگیرند.»
هر چه باشد، او فقط ۱۲ ساعت است که به این بازار وارد شده و در همین مدت کم ۸۰% سود داشته کسب کرده است. شوخی بدی است. او بیشتر از شما پیشرفت کرده و معاملات پرسودی را انجام میدهد؟!
فردای آن روز کوین دوستتان ۱۵۰% افزایش قیمت را در پیش میگیرد. شما بعد از خبردار شدن از پنجره به بیرون خیره میشوید و با خودتان میگویید که اگر از این پنجره به پایین بپرم، در مقایسه با زمانی که بخواهم به صحبتای دوستم در مورد رمزارزها گوش دهم، درد کمتری را متحمل میشوم.
به خانه برمیگردید، صفحه مبادلات خود را باز کرده و با AAA خداحافظی میکنید. تمام دارایی خود را با ضرر به فروش میرسانید و سرمایه حاصل را وارد ABC میکنید.
روز بعدی ارزش AAA افزایش ۸۰۰ درصدی را تجربه میکند. دوستتان به شکلی هیجانزده به شما زنگ میزند و میگوید: «تبریک میگویم. امروز AAA پرواز کرد و به آسمانها رسید؛ ولی قیمت BBB ریزش داشته و به مبلغ زمانی رسیده که آن را خریداری کرده بودم. ای کاش به حرفت گوش کرده بودم و AAA را خریداری میکردم.»
هیچ کس دوست ندارد به جای چنین شخصی باشد، من تجربه مشابهی داشتهام و از آن تجربهام اصلاً خاطره خوشی ندارم.
۳. خیره شدن به نمودارها اشتباه است
چه باور کنید و چه نکنید، این احتمال وجود ندارد که با خیره شدن به نمودارها آنها را مجبور کنید که به سمت پایین یا بالا حرکت کنند. و خیره شدن بیشتر از حد معمول به نمودارها یکی از معمول ترین اشتباه معامله گران است.
به من اعتماد کنید. من تلاشهای بسیاری در این زمینه انجام دادهام. در روزهای نخست که کار خرید و فروش بیت کوین را شروع کرده بودم، ساعتهای زیادی را به خیره شدن به نمودارها اختصاص میدادم. اگر بخواهم صادقانه بگویم، اغلب آن ساعتها را هدر دادهام. درست است که زمان زیادی را در راه مطالعه و آزمایش دانستههایم صرف کردهام، ولی ساعات زیادی را نیز بدون هدف به صفحه کامپیوتر نگاه کرده ام.
یاد گرفتهام که بیشتر اشتباهات هنگامی بوجود میایند که به یکی از سه مورد بالا گرفتار شویم. در روزهایی که سود زیادی را بدست نمیاوردم، مثل یک پرنده شکاری به صفحه کامیپوترخیره میشدم. همین مسئله موجب میشد تا احساساتی رفتار کنم و بیشتر از حد معمول به خریدوفروش بپردازم. این دو، نکاتی هستند که اکنون میدانم باید از آنها اجتناب کنم.
برخی اوقات، بهترین کار این است که یک زمان محدود را در طول روز مشخص کنیم و پس از آن زمان دیگر به بازار خرید و فروش بیت کوین فکر نکنیم.
به استراتژی من اعتماد کنید و همیشه به خاطر داشته باشید: معامله بدون استراتژی، هیچ فرقی با قمار نخواهد داشت.