اینیشیتیو کیو (Initiative Q) یا همان کیو (Q) پروژه ای مشکوک است که اخیرا در شبکههای اجتماعی محبوبیت خوبی بدست آورده است. احتمالاً شما هم در روزهای گذشته از طرف دوستانتان جهت ثبتنام در این پروژه دعوت شدهاید. ولی این پروژه چه فعالیتی میکند و چه هدفی دارد؟ آیا قرار است همه را پولدار کند؟ در ادامه مطلب جهت بررسی این پروژه با زرین اکسچنج همراه باشید.
اینیشیتیو کیو Initiative Q چیست؟
اینیشیتیو کیو پروژه ای است که گردانندگان آنمدعی هستند بهزودی فناوری پرداخت را دگرگون خواهد کرد و جایگزین سیستمهای سنتی شده و به پول رایج در تمام دنیا تبدیل خواهد شد.
اگر به شما پیشنهاد ثبتنام در پروژه Initiative Q ارائه شده باشد، احتمالاً این جملات برایتان آشنا هستند:
در روزهای نخست پیدایش بیت کوین، قیمت این ارز دیجیتال فقط چند سنت بود؛ اما اکنون هر واحد بیت کوین هزاران دلار قیمت دارد. آیا شما هم از این افزایش قیمتی شدید جاماندهاید؟ نگران نباشید! کیو موقعیت طلایی دوبارهای است برای تمام افرادی که به دنبال موقعیت طلایی دوباره میباشند.
اینها جملاتی میباشند که این روزها در پیامرسانها و شبکههای اجتماعی بین افراد نقل میشود. دقیقاً یکی از شگردهای پروژه های کلاهبرداری در زمینه ارزهای دیجیتال این است که در آغاز به بیت کوین و انقلاب آن طعنه میزنند تا بتوانند فرضیه سودهای چندهزار درصدی را برای کاربران منطقی تر نشان بدهند.
تبلیغکنندگان این پروژه اظهار میکنند که این طرح را تیم پیپل عرضه کرده است و در حال ساخت یک سیستم پرداخت جهانی نوین است. با وتجه ادعای این پروژه، برای اینکه پذیرش این سیستم در جهان توسعه پیدا کند، مبالغ قابلتوجهی از ارز دیجیتال اختصاصی این سیستم که Q نام دارد، بین کاربران نخستین آن تقسیم خواهد شد. طرح مدعی شده تنها چیزی که جهت ورود به این سیستم موردنیاز است، دعوتشدن از طرف یک دوست و وارد کردن نام و ایمیل برای ثبتنام میباشد.
تنها چیزی که اینیشیتیو کیو از شما درخواست میکند، یک سری اطلاعات شخصی جهت ثبتنام است، سپس باید از چند نفر نیز برای مشارکت در شبکه دعوت کنید. آنها هم باید چند نفر دیگر را به شبکه اضافه کنند و بنابراین یک ساختار هرمی از افراد تازهوارد بوجود میاید. پس از ورود هر فرد به شبکه، تعدادی ارز دیجیتال Q برای هر فرد رزرو میشود تا در آیندهای که هیچکس نمیداند دریافت کند.
یک شمارشگر در وبسایت رسمی به شما اطلاع میدهد که هرچقدر زودتر وارد این سیستم شوید، Qهای بیشتری کسب خواهید کرد. به این ترتیب کاربر جهت عضویت سریع در سیستم ترغیب میشود.
چرا این پروژه به جایی نخواهد رسید؟
اکنون که با پروژه Q آشنا شدید در ادامه قصد داریم شرح دهیم که چرا این پروژه حتی اگر کلاهبرداری هم نباشد، در بهترین حالت ممکن یک پروژه محکوم به شکست است.
پیش از هر چیز ادعاهای این طرح را مبنی از توسعه توسط پی پل بررسی میکنیم.
کیو ربطی به پیپل ندارد!
تبلیغکنندگان Q مدعی هستند که شرکت پیپل، یکی از عظیم ترین شرکتهای پرداخت جهان، پشت این پروژه میباشد. این ادعا کاملا کذب و نادرست است.
در وبسایت Q از سار ویلف (Saar Wilf) بهعنوان بنیانگذار پروژه نام برده شده، اما او در حال حاضر هیچ ارتباطی با پیپل ندارد و تنها در سال ۲۰۰۸ پیپل شرکت او را خریداری کرده است و مدتی هم بهعنوان کارمند پیپل در این شرکت مشغول فعالیت بوده است. بنابراین این ادعا که گفته میشود Q را بنیانگذاران پیپل توسعه داده اند، کذب محض است.
با بررسی صفحه لینکدین ویلف متوجه میشویم او تعداد زیادی پروژه مختلف را آغاز کرده است و هیچکدام از آنها قادر نبوده اند به موفقیت خوبی دست پیدا کنند. نکته جالب اینجاست که با وجود اینکه پروژه Q خود را سیستم پرداخت آینده معرفی میکند، سار ویلف در حال حاضر تمرکز خود را روی پروژه دیگر خود گذاشته است که «Bzigo» نام دارد.
تنها هدف: جذب کاربر بیشتر
در پروژه Initiative Q بهجز سعی در جهت جذب مخاطب، هیچ هدف دیگری نمیتوان مشاهده کرد. در وبسایت این پروژه آمده است که سیستمهای پرداخت امروزی «قدیمی و ناکارآمد» میباشند و باید جایگزین شوند. اما اشاره نشده که منظور از قدیمی و ناکارآمدی دقیقا چیست. میدانیم که امروزه ابزارهایی مثل ویزا و مسترکارت بهعنوان شیوه های پرداخت متمرکز و ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین بهعنوان ابزار پرداخت غیرمتمرکز، وظایف خود را به درستی انجام میدهند و توسعهدهندگان آنها در حال تسهیل این سیستمها میباشند. اصلاً معلوم نیست منظور وبسایت از ناکارآمد بودن چیست و Q در تفکر برای حل چه مشکلی ایجاد شده است. این پروژه بلاک چینی است؟ چیزی معلوم نیست. کدی از آن در دسترس است؟ خیر. این پروژه متمرکز است؟ هیچکس نمیداند. با کدام مدل اقتصادی قرار است این همه آدم به ثروت برسند؟ تنها خدا میداند!
همان اندازه که در وبسایت این پروژه جای سند و مدرک خالی به چشم میخورد، شاهد تلاش جهت جذب مخاطب بیشتر هستیم.
تعیین قیمت برای چیزی که اکنون تنها یک عدد است!
همه میدانند که قیمت در بازار با اصل عرضه و تقاضا مشخص میشود و نمیتوان برای یک دارایی قیمت معینی را مشخص کرد. با این وجود، مشابه با پروژههای کلاهبرداری دیگر، در وبسایت Q هم نقل شده که قیمت هر واحد از این ارز دیجیتال ۱ دلار خواهد بود. این یعنی یک نفر قادر است با صرف چند دقیقه زمان ۱,۵۰۰ دلار کسب کند. به نظر شما چنین چیزی از لحاظ منطقی درست است؟ یا تنها دروغ های وسوسه کننده ای جهت جذب مخاطب است؟
به چه نحوی میشود قول یک دلاری شدن دارایی را داد که اکنون تنها در حد یک عدد است که به حساب کاربر افزوده میشود و معلوم نیست چه تعداد از آن عرضه خواهد شد؟
کلیگویی و پاسخ ساده به سؤالات مهم هم در این پروژه یکی دیگر از مواردی است که مارا بر کذب بودن این پروژه استوار نگه میدارد. در واقع تیم توسعهدهنده، بهجای هدفگذاری جهت مشخصات فنی، کاربردیبودن، مقیاسپذیری و دیگر مشخصات مهم پروژه، صرفاً توجه همگان را به قیمت این دارایی جلب کرده اند.
ما که چیزی پرداخت نمیکنیم!
هنگامی که به تبلیغکنندگان Initiative Q گفته میشود این پروژه مشکوک به کذب است، با به زبان آوردن ضربالمثل «سنگ مفت، گنجشک هم مفت» اظهار میکنند که برای فعالیت در این پروژه پولی پرداخت نمیکنند و اگر به نتیجهای نرسد، از آن ها چیزی کم نخواهد شد.
قبل از این، پروژههای مشابه دیگری نیز در فضای ارزهای دیجیتال محبوبیت خوبی دست و پا کرده بودند که بعضی از آنها، مثل پای نتورک، در زرین اکسچنج معرفی و بررسی شدهاند. پس از بررسی این پروژهها، بعضی از کاربران نظرات و تجربه هایی را با این مضمون برای ما ارسال کرده اند که این پروژه پولی از ما دریافت نمیکند، پس امکان ندارد کلاهبرداری باشد. در حقیقت امتحان آن مجانی و تیری در تاریکی است.
اگرچه بهصورت آشکار جهت فعالیت در این سیستم پولی پرداخت نمیشود، اما کاربران بهایی پنهان را از دست میدهند: اطلاعات و زمان.
دادهها، قدرت و ثروت به ارمغان میآورند
دادهها و اطلاعات قسمت مهمی از دنیای امروزی میباشند. دیگر غولهای اقتصادی بزرگ دنیا، صنایع نیستند؛ بلکه شرکتهایی هستند که حجم انبوهی از داده ها را در اختیار دارند. ارزش دادهها و اطلاعات در دنیای امروزی میلیاردها دلار است.
شاید ارائه اسم و آدرس ایمیل برای ثبتنام در Q از نظر شما موضوع مهمی نباشد، ولی میلیونها آدرس ایمیل در دسترس توسعهدهندگان Q، مساوی با منبعی از قدرت و ثروت است که نمیدانیم چگونه از آن استفاده خواهد شد.
نگرانی اصلی، انبوهی از آدرسهای ایمیل است که در دست تیم Q قرار گرفته است. میلیونها فرد که قصد دارند یکشبه پولدار شوند، آدرس ایمیل خود را در دست این تیم قرار دادهاند. این لیست از ایمیلها، ارزش زیادی برای کلاهبرداران دارد. متقلبان عاشق چنین فهرست هایی هستند. اگر تیم Q تصمیم به فروش این پایگاه داده بزرگ بگیرد چه اتفاقی خواهد افتاد؟ اگر این اطلاعات هک شوند چه میشود؟ آیا تیم Q در ذخیره این اطلاعات، امنیت را رعایت کرده است؟
جدای از این اطلاعات، شما با فعالیت در این سیستم زمان خود را برای فعالیتی میگذارید که در انتها نتیجهای جز احساس سرخوردگی برای شما فراهم نخواهد کرد.
مفهوم پول
هر پدیدهای قادر نیست تبدیل به پول شود. پول دارای ماهیت بخصوصی میباشد و قابلیت هایی مثل کمیابی و مقبولیت را داراست. برای نمونه، طلا و بیت کوین پول هستند؛ چراکه خاصیت کمیابی دارند و مردم آنها را بهعنوان ابزاری جهت ذخیره ارزش پذیرفتهاند و برای آنها کاربردی وجود دارد.
اما Q هیچکدام از قابلیت های را که بیانگر ماهیت پول است، ندارد. این ارز ادعایی، به شکل بیحدوحصر بین کاربران توزیع میشود. اگر با چندین ایمیل در این پروژه ثبتنام کنید، میتوانید چنددههزار Q برای خود در سایت بدست بیاورید. اگر بر فرض محال، ادعای مضحک تیم Q مبنی بر قیمت یک دلاری آن به واقعیت تبدیل شود، ارزش بازار آن به تریلیونها دلار خواهد رسید، یعنی بیشتر از ارزش بازار دلار و طلا!
بهروشنی میتوان دید که تیم اینیشیتیو کیو Initiative Q درکِ کاربران خود از مفهوم پول را بسیار پایین در نظر گرفته و تا حدودی کاربران را به سخره گرفته است.
اگر میخواهید به چنین افرادی اجازه دهید که سطح آگاهی و سواد شما از ماهیت پول را به این آسانی به سخره بگیرند، بدون مکث برای ثبتنام در این پروژه اقدام کنید!
متاسفانه همان طور که انتظار میرفت، در چنین پروژههایی که از کم دانشی برخی مخاطبان سوءاستفاده میشود، کاربران ایرانی هم طبق معمول در چنین پروژه هایی پیشتازانه عمل میکنند! طبق آمار سایت الکسا، بیشتر از ۵۷ درصد از بازدیدکنندگان وبسایت رسمی Initiative Q این طرح را ایرانی ها تشکیل داده اند.
جمعبندی
پروژه Initiative Q برنامه ای مشکوک و غیرقابل اعتماد میباشد. ارز بومی ادعایی این طرح Q نام دارد که توسعهدهندگان آن بدون هیچ پشتوانه فکری و منطقی اظهار کرده اند قیمت این ارز در آینده به یک دلار خواهد رسید.
این پروژه هیچگونه بنیاد علمی ندارد و تنها طرحی هرمی جهت جذب افراد بیشتر است که احتمالاً هدف آن استفاده از اطلاعات میلیونها کاربر در جهت مقاصد نامعلوم است.
هیچ دلیل و منطقی برای قیمتگذاری بر پروژهای که بدون پشتوانه علمی است، وجود ندارد و تمام ادعاها مبنی بر ارتباط داشتن این پروژه با پیپل کذب و دروغ میباشد. حتی اگر لقب «کلاهبردار» را به این پروژه اختصاص ندهیم، در بهترین حالت ممکن بازهم آینده ای برای این پروژه با این تفاسیر نخواهد بود.