در معاملات بازارهای مالی، تحلیل تکنیکال به شیوه ای جهت بررسی روند های قیمت در یک نمودار به جهت پیش گویی احتمال حرکات آینده قیمت مورد نظر گفته میشود. کارشناسان تکنیکال از نمودارها و الگوهای اطلاعات قیمت و حجم معاملات بهره میبرند تا مقادیر کلیدی حمایت و مقاومت را در روند بخصوصی مشخص کنند که اندک ترین مانع را برای خریداران و فروشندگان بوجود میاورند. خیلی از رفتار فعالان این صنعت را میتوان با تحلیل کیفی و اقتصاد رفتاری که وجوه مشترک بسیاری با تحلیل تکنیکال داراست، توجیه نمود.طی این مطلب قصد داریم به شما 10 کتاب آموزش تحیلیل تکنیکال را معرفی کنیم.
دو مکتب بنیادی ذهنی در تحلیل تکنیکال موجود است، تحلیل تکنیکالِ پیشبینیکننده که تلاش دارد از راه الگوهایِ کنونی نمودار، روند آینده بازار را پیش بینی کند و تحلیل تکنیکال واکنشی که با بهره از راستیآزمایی استراتژیها، مدیریت تبادلات با در نظر گرفتن به نسبت سود به زیان، قوانین دنبالکردن روندها و سیگنالهای خریدوفروش را مورد بررسی قرار میدهد. از این دو شکل تحلیل تکنیکال، یکی اتفاقات احتمالی آینده را پیشبینی خواهد کرد و دیگری به آنچه اتفاق خواهد افتاد واکنش نشان خواهد داد.
در دنیای پهناور تحلیل تکنیکال بازارهای مالی، همواره جهت هر معاملهگری با هر اندازه از دانش و تجربه در خصوص این بازارها، نکاتی جهت فراگیری وجود دارد. در ادامه با بهره از مطلبی که در وبسایت نیوتریدریو انشار یافته است، لیستی از 10 کتاب آموزش تحلیل تکنیکال را برای معاملهگرهایی نام خواهیم برد که بهدنبال یادگیری مضاعف در زمینه تحلیل تکنیکال مییباشند. این کتابها قادرند به شما یاری کنند تا دانش زیادتری در خصوص مفاهیم، قوانین و اندیکاتورهای مهم تحلیل و معامله با توجه به نوسانات قیمت به دست آورید.
۱. تحلیل تکنیکال بازارهای مالی؛ به قلم جان مورفی
- اسم انگلیسی: Technical Analysis of the Financial Markets: A Comprehensive Guide to Trading Methods and Applications
- سال انتشار: ۱۹۹۹
- ترجمه فارسی: دارد (تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه)
کتاب آموزش تحلیل تکنیکال بازارهای مالی: راهنمایی کامل جهت شیوه های معاملاتی و کاربردها که به تازگی بوسیله جان مورفی (John Murphy) ویرایش و بهروزرسانی گردیده است نخستین بار در مؤسسه مالی نیویورک (New York Institute of Finance) چاپ شد و تبدیل به یکی از پردرآمد ترین منابع آموزشی در زمینه تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی گردید. هم اکنون، هزاران تریدر جهت یادگیری پایه ای تحلیل تکنیکال و کاربردهای آن در بازارهای سهام و بازارهای آتی، از این کتاب بسیار با ارزش استفاده میکنند. این کتاب فناوری تازه رایانهای، وسایل تحلیل تکنیکال و اندیکاتورها را مورد بررسی قرار میدهد. علاوه بر این، مطالب تازه ای در مورد نمودارهای شمعی، روابط داخل بازاری، سهام و انجام معاملات به همراه نوین ترین مثالها و آمارها در ویرایش تازه کتاب به آن اضافه شده است.
با خواندن این کتابِ کامل، مطالب زیادی در خصوص چگونگی فهم نمودارها، فهم اندیکاتورها و نقش مهم تحلیل تکنیکال در سرمایهگذاری، به خصوص در خصوص بازارهای آتی، فرا خواهید گرفت. سرفصلهای کتاب میتوانیم، فلسفه تحلیل تکنیکال، نظریه داو، ساختار نمودار، الگوهای اصلی برگشتی، الگوهای ادامه دار، حجم معاملات، نمودارهای طولانی مدت، اسیلاتورها، نمودارهای نقطه و شکل، نمودارهای شمعی، نظریه امواج الیوت، چرخههای زمانی و مدیریت مالی در بازار سرمایه اشاره کرد.
مترجمها و ناشران زیادی این کتاب را در ایران با عنوان «تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه» ترجمه نموده اند و به چاپ رسیده است.
۲. دوره نمودارهای شمعی؛ به قلم استیو نیسون
- اسم انگلیسی: The Candlestick Course
- سال انتشار: ۲۰۰۸
- ترجمه فارسی: ندارد (کتاب شبیه وجود دارد)
نمودارهای شمعی، بیشتر از ۲۰۰ سال قبل در ژاپن جهت بررسی نرخ برنج استفاده میشدند. استیو نیسون (Steve Nison) ابداع کننده این تکنیک در صنعت معاملاتی غرب محسوب میشود. هم اکنون، نمودارهای شمعی از قبیل مورد علاقه ترین نمودارها در میان معاملهگران و سرمایهگذاران تازه بازار محسوب میشود. از مناسب ترین کتاب آموزش تحلیل تکنیکال، بررسی نمودارهای شمعی به قلم استیو نیسون، یکی از بهترین مرجعها در مورد کاربردهای عملی نمودارهای شمعی میباشد. طی این کتاب، نیسون الگوهایی را با پیچیدگیهای متنوع به همراه نمونه های فوق العاده بیان میکند و فهم خواننده از نوشته ها را با پرسش و پاسخهایی کوچک بررسی میکند.
این کتاب با بیانی واضح و شفاف، دستورالعملهایی حرفه ای در خصوص فعالیت های علمی نمودارهای شمعی گردآورده است که قادر است برای هر معاملهگری با هر اندازه از دانش و فم از بازار مفید و کاربردی واقع شود. این کتاب از آسان ترین مبانی الگوهای شمعی کاره خود را شروع میکند و تا دشوار ترین مراحل تشخیص الگوها در این نمودارها ادامه میابد. هر فصل دارای اهداف و موضوعاتی معین، دستورالعملهایی شفاف و کاربردی و مثالهای عملی میباشد. همچنین، هر فصل قسمت پرسش و پاسخی فراهم کرده که خوانند قادر است میزان فهم و یادگیری خود را از مفاهیم گردآوری شده سنجش کند.
این کتاب در ایران دارای ترجمه نمیباشد، ولی کتاب دیگر استیو نیسون (چاپ سال ۲۰۰۱) با عنوان «الگوهای شمعی ژاپنی» در ایران بوسیله کامیار فراهانیفرد و رضا قاسمیانلنگرودی ترجمه گردیده و نشر چالش آن را چاپ کرده است.
۳. مبانی تحلیل تکنیکال؛ به قلم جک شواگر
- اسم انگلیسی: Getting Started in Technical Analysis
- سال انتشار: ۲۰۰۸
- ترجمه فارسی: ندارد
جک شواگر یکی از برجسته ترین افرادی میباشد که مفاهیم تحلیل تکنیکال را به آسان ترین و قابل فهم ترین روش ممکن برای سرمایهگذاران تازه وارد شرح داده است. طی کتاب مبانی تحلیل تکنیکال، جک شواگر (Jack Schwager) مطالب و مفاهیمی از قبیل روندها، دامنه معاملاتی، الگوهای نمودارها، اندازه سود و ضرر، ورود به معاملات، خروج از معاملات و رویکردهای هرمی (بالا بردن سرمایه معاملات تازه با بهره از سود معاملات قبلی)، را شرح داده است.
این کتاب اموزش تحلیل تکنیکال توضیحاتی اسان و شفاف در خصوص چارچوب تحلیل تکنیکال جهت اتخاذ تصمیمگیریهای مناسب تر و آگاهانهتر در سرمایهگذاری به همراه مثالهای فراوان فراهم میکند. شواگر با اشاره به تجربیات حقیقی خود از فضای معاملات، نمودارهای میلهای، نمودارهای شمعی، قلهها و درهها، تعیین الگو، حرکت های بازگشتی، اپلیکیشنهای معاملاتی و خیلی مفاهیم دیگر را به روشی بسیار آسان در این کتاب فراهم آورده است. همچنین، این کتاب کامل، به خوانندگان در انتخاب بازار خوب، اخلاق معاملهگری، استراتژیهای کنترل ریسک و ساخت یک روند روتین و همیشگی معاملهگری یاری میدهد.
اکنون، ترجمه معینی از این کتاب در بازار ایران یافت نمیشود.
۴. دایرهالمعارف اندیکاتورهای بازار تکنیکال؛ به قلم رابرت کولبی
- اسم انگلیسی: The Encyclopedia Of Technical Market Indicators
- سال انتشار: ۲۰۰۲
- ترجمه فارسی: ندارد
بازارهای مالی همواره در حال نوسان میباشند و با توجه این نوسانات، اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال هم تسهیل میشوند. از بهترین کتاب های آموزش تحلیل تکنیکال ، دایرهالمعارف اندیکاتورهای بازار تکنیکال به قلم رابرت کولبی (Robert Colby) را میتوان یکی از مراجع بنیادی آموزش و تحلیل اندیکاتورهای تکنیکال محسوب کرد. این کتاب لیستی الفبایی از بهروزترین و اصلی ترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال فراهم کرده و با گذشت ۱۸ سال از عرضه آن، هنوز برای یادگیری اندیکاتورهای نوین معاملاتیآپدیت میشود.
کتاب اندیکاتورهای بازار تکنیکال گردآمده از مفاهیم و مشخصات اندیکاتورها، فلسفه زیربنایی آنها و از بقیه مهم تر، دستورالعملهایی آسان و قابل درک جهت بهره از این اندیکاتورها در معاملات روزانه میباشد. کولبی کارشناسی مستقل در بازارهای مالی میباشد که با سرمایهگذاران واقعی و سازمانی زیادی مشورت نموده و سخنرانیهای بزرگی در حوزه چشماندازهای سرمایهگذاری در سرتاسر جهان برپا کرده است.
این کتاب در حال حاضر در ایران ترجمه و انتشار پیدا نکرده است.
۵. دایرهالمعارف الگوهای نموداری؛ به قلم توماس بولکوفسکی
- اسم انگلیسی: Encyclopedia of Chart Patterns
- سال عرضه: ۲۰۰۷
- ترجمه فارسی: دارد (دایرهالمعارف الگوهای نموداری)
در ویرایش تازه این کتاب آموزش تحلیل تکنیکال که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۷ عرضه گردید، الگوهای نوین بازارهای نزولی و صعودی تعریف شده است. توماس بولکوفسکی (Thomas Bulkowski) در دایرهالمعارف الگوهای نموداری، تقریبا ۵۳ الگوی نموداری و ۹ الگوی متنوع دیگر را که با توجه به اتفاقات بازار بوجود میایند، تحلیل کرده. با مطالعه این کتاب، قادرید الگوی هر نمودار را به آسانی معین کنید و با توجه به آن بهترین تصمیم معاملاتی خودرا بگیرید. بولکوفسکی طی این کتاب علاوهبر تحلیل و چگونگی تشخصی الگو در نمودارهای متنوع ، روش استفاده از آنها و شیوه های معاملهگری را نیز با بهره از آماری حقیقی، مطمعن و واضح گردآورده است. دایرهالمعارف الگوهای نموداری قادر است به شما یاری کند تا وقت کمتری صرف شناسایی الگوهای نمودارها بگذرانید و احتمال خرید نزدیک به کف و فروش نزدیک به سقف قیمت را بالاتر ببرید.
لری ویلیامز (Larry Williams)، معاملهگر بزرگ و نویسنده کتابهای معروف آموزش معاملهگری در خصوص این نوشته بولکوفسکی اظهار کرده است:
[این کتاب] بزرگ ترین مرجع و منبع جهت الگوهای نموداری میباشد و مسائل و نکاتی را در خود گنجانده که پیشتر از این کمتر به آنها توجه میکردند. بولکوفسکی در خصوص خوب یا بد بودن الگوها، اطلاعاتی کامل فراهم کرده است. خواندن این کتاب را به هر شخصی با هر اندازه علم پیشنهاد میکنم که تا به امروز به نموداری نگاه کرده و متوجه نشده که چه اتفاقی درحال رخ دادن است.
مهدی میرزایی و پوریا تیرگر این کتاب با نام«دایرهالمعارف الگوهای نموداری» در ایران ترجمه و عرضه کرده اند و نشر آراد کتاب آن عره و انتشار داده است.
۶. راهنمای جامع بازار قراردادهای آتی؛ به قلم جک شو
- اسم انگلیسی: A Complete Guide to the Futures Market: Technical Analysis, Trading Systems, Fundamental Analysis, Options, Spreads, and Trading Principles
- سال عرضه: ۲۰۱۷
- ترجمه فارسی: ندارد
این کتاب نوشته ای دیگر از جک شواگر میباشد که منبعی بدون نقص و جامع در خصوص تحلیل و معاملهگری در بازار قراردادهای آتی میباشد. با توجه به آنچه در عنوان مفصل کتاب آمده است، این کتاب طیف عظیمی از موضوعات را در خود گنجانده است. مطالعه ی راهنمای جامع بازار قراردادهای آتی: تحلیل تکنیکال، سیستمهای معاملاتی، تحلیل فاندامنتال، قراردادهای اختیار، اِسپردها و اصول معاملاتی به هر تریدر یا سرمایهگذاری که میخواهد حضوری موفق در بازار قراردادهای آتی ایفا کند، پیشنهاد میشود. این کتاب آموزش تحلیل تکنیکال به زبانی ساده و روشن ، مبانی بنیادی بازارهای آتی را همراه با جزئیات اصلی و شیوه های پیشبینی آینده بازار شرح داده است و نگاهی به مبانی پیشرفته معاملاتی و کاربرد حقیقی این ایدهها در صدها مثال حقیقی از بازار برای خوانندگان فراهم کرده است. جک شواگر در کتاب خود خیلی از باورهای نادرست در خصوص بازار را از مفاهیم حقیقی جدا میکند و دستورالعملی گامبهگام برای تسهیل و آزمایش ایدهها و سیستمهای معاملاتی به ارمغان آورده است.
ورود به بازار معاملات آتی فاقد درک درست از حقیقت ها و نکات ریز این بازار، به معنی ازدستدادن پول و سرمایه میباشد. این راهنمای بدون نقص در خصوص بازار قراردادهای آتی ابزارهای بسیار خوب این بازار را در اختیار معاملهگران و سرمایهگذاران با هر اندازه از دانش و حرفه قرار میدهد تا در دست گرفتن اهداف خود موفقتر فعالیت کنند. پیتر برنت، معاملهگر بزرگ بازار، در مورد این کتاب گفته:
کتاب «راهنمای جامع بازار قراردادهای آتی» قطعا تبدیل به کتابی مهم و بنیادی در خصوصو بازار قراردادهای آتی میشود و تا سالها در جایگاه مرجع بنیادی جهت معاملهگری در این بازار از آن اسم میبرند. این کتاب محدوده عظیمی از بازار قراردادهای آتی از تحلیل تکنیکال و فاندامنتال تا معاملات سیستماتیک و قراردادهای اختیار معامله را در خود گنجانده و هر معاملهگرِ بازار قراردادهای آتی ملزم به خواندن این کتاب میباشد.
در حال حاضر ترجمهای از این کتاب در بازار ایران یافت نمیشود.
۷. تحلیل تکینکال با بهره از چند تایم فریم؛ به قلم برایان شانون
- اسم انگلیسی: Technical Analysis Using Multiple Timeframes
- سال عرضه: ۲۰۰۸
- ترجمه فارسی: ندارد
این کتاب آموزش تحیلیل تکنیکال به خوانندگان یاری میدهد تا درک مناسب تری از پیکره ی بازار و روانشناسی حرکات قیمت در اختیار بگیرند. تحلیل تکینکال با بهره از چند تایمفریم همراه با شرح اهمیت تحلیل فاندامنتال در مجاورت تحلیل تکنیکال، بیان میکند که به چه صورت میتوان با ریسک کم وارد معاملات گردید و به دور از تصمیمهای احساسی، با استفادهی مناسب از نوسانات قیمت، به سودی قابل توجه دست پیدا کرد. این کتاب راهی جهت دریافت سود بیشتر از راه برآورد مناسب میزان بالقوه سود و علاوه بر این تعیین واقعی اندازه سود و ضرر در یک معامله بخصوص برای معاملهگرها نشان میدهد.
با خواندن این کتاب، قادرید در عوض واکنش به نوسانات قیمت، آنها را پیشبینی نیز بنمایید. علاوه بر این، برایان شانون (Brian Shannon) برای شما بیان میکند که چگونه قادرید با استراتژیهای معین وضعیت های لانگ (long) و شورت (short) ایجاد کنید، آنها را مدیریت بنمایید و در زمان مناسب از آنها خارج گردید. تحلیل کارآمد حجم معاملات و میانگینهای متحرک نمایی و خیلی دیگر از مباحث، از جمله مباحث گردآمده در این کتاب میباشند.
این نوشته هنوز در بازار ایران به ترجمه و انتشار دست نیافته است.
۸. هنر و علم تحلیل تکنیکال؛ به قلم آدام گریمز
- اسم انگلیسی: The Art and Science of Technical Analysis: Market Structure, Price Action, and Trading Strategies
- سال عرضه: ۲۰۱۲
- ترجمه فارسی: ندارد
کتاب هنر و علم تحلیل تکنیکال: پیکره بازار، روندهای قیمت و استراتژیهای معاملاتی با زبانی واضح، بینش و فهم عالی از استراتژیها و الگوهای پربازده تحلیل تکنیکال فراهم میکند. در حقیقت، میتوان این کتاب را پلی میان نظریه آکادمیک در خصوص تحلیل تکنیکال بازار و معاملهگری پرسود بشمار برد که از خیلی معیارهای معمول کتابهای معاملهگری گذشته است. آدام گریمز (Adam Grimes) بیان میکند که چرا بازارها در خیلی موارد غیر قابل پیشبینی میباشند و نقش تحلیل تکنیکال در معین کردن الگوهای معتبر آماری در بهضی وضعیت های خاص بازار چگونه است و در چه مواقعی استفاده از تحلیل تکنیکال قادر است موفقیتآمیز واقع شود. باور این کتاب شکلگیری الگوهای قیمت با توجه به فشار خرید و فروش میباشد؛ با این وجود، گریمز شرح میدهد که این الگوهای تکنیکال تنها در صورت وجود بیتعادلی حقیقی میان فشار خرید و فروش، کارآمد و اثرگذار میباشند.
کتاب آموزش تحلیل تکنیکال با نام «هنر و علم تحلیل تکنیکال» دربرگیرندهی تحلیل آماری عظیمی از بازارها میباشد که بعضی ابزار و الگوها، از قبیل تحلیل سطوح فیبوناچی، را به چالش میکشاند و تأثیر دیگر ابزار و تنظیمات معاملاتی را بیتشر جلوه میدهد. همچنین، نویسنده این منبع گسترده با استناد به تجربه بیستساله خودش در امر معاملهگری، مدرس و مشاور حرفهای معاملهگری در بازارهای مالی، در خصوص احساسات زودگذر و روانشناسی معاملهگرها نیز اصولی کاربردی را نشان میدهد. «هنر و علم تحلیل تکنیکال» به نوعی جامع، کامل و واقعبینانه ریسکهای متنوع مربوط به معاملهگری، معضلات بازار، فعالیت آنها، و روش یافتن راهحلهای اثرگذار را تحلیل مینماید.
در حال حاضر ترجمه بخصوصی از این کتاب در ایران یافت نمیشود.
۹. تعریف تحلیل تکنیکال؛ به قلم مارتین پرینگ
- اسم انگلیسی: Technical Analysis Explained, Fifth Edition: The Successful Investor’s Guide to Spotting Investment Trends and Turning Points
- سال عرضه: ۲۰۱۴
- ترجمه فارسی: ندارد
پنجمین برزورسانی کتاب تعریف تحلیل تکنیکال، ویرایش پنجم: راهنمای سرمایهگذاران موفق جهت مشخص کردن فرایندهای سرمایهگذاری و نقاط عطف یکی از عوامل اثرگذار در حرکت بازارها را توضیح میدهد که برخلاف دیگر عوامل موثر، هیچوقت دچار تغییر نگردیده است؛ احساسات انسانی. چه معاملهگر دارایی های حرفه ای باشید یا محصولات نوین، مشاهده رفتار سرمایهگذاران در برابر رخ دادهای پیشین از راه مطالعه کتاب آموزش تحلیل تکنیکال ، کلید شما جهت پیشبینی وقت خریئ و فروش در آینده میباشد. برزورسانی پنجم کتاب آموزش تحلیل تکنیکال بیان میکند که شما به چه نحوی قادرید در بازارهای پیچیده کنونی، با بهره از ابزار پر توان شناخت رفتار دیگر معاملهگران، سود خود را به بیشترین حد ممکن برسانید.
بروزرسانی جدید این کتاب عملکردی مبتنی بر دیافت سود مضاعف با صرف وقت اندک دارد و هر فصل کتاب دارای نمونه هایی از، جداول، نمودارها و نکاتی در خصوص وضعیت های حقیقی دنیای معاملات روزانه میباشد. علاوه بر این، این کتاب مباحثی در مورد الگوهای قیمت، نمودارهای شمعی، توان نسبی، آشنایی با احساسات بازار و بعضی دیگر از اندیکاتورهای بنیادی،فراهم میکند. این مباحث با پیشنهاداتی کاربردی جهت دوری از سیگنالهای نادرست همراه میباشند که قادرند به سرمایهگذاران در زمان تحلیل تایمفریمهای کوتاهتر کمک درستی بنمایند.
این کتاب به قلم مارتین پرینگ (Martin Pring)، درحال حاضر ترجمه ای به زبان فارسی در اختیار ندارد.
۱۰. تحلیل تکنیکال بر پایه شواهد؛ به قلم دیوید آرونسون
- اسم انگلیسی: Evidence-Based Technical Analysis: Applying the Scientific Method and Statistical Inference to Trading Signals
- سال عرضه : ۲۰۰۷
- ترجمه فارسی: ندارد
کتاب آموزش تحلیل تکنیکال بر پایه شواهد: بهره از شیوه علمی و استنباط آماری جهت سیگنالهای معاملاتی شرح میدهد که به چه روشی قادرید از شیوه علمی و آزمونهای پیشرفته آماری جهت تعیین درستی سیگنالهای معاملاتی بهرمند شوید. قسمت عمده ای از کتاب اختصاص به سبک نوینی دارد که به شکل بخصوصی جهت ارزیابی فعالیت قوانین و سیگنالها بر پایه ی واکاوی اطلاعات تاریخی برنامه ریزی شده است. «تحلیل تکنیکال بر پایه شواهد» به دو قسمت تقسیم میشود؛ در آغاز، کتاب به مباحث شیوه شناختی، فلسفی و آماری تحلیل تکنیکال بر پایه شواهد یا بهاختصار EBTA، میپردازد و در قسمت بعدی، این شیوه را با بهره از ۲۵ سال اطلاعات تاریخی جهت تحلیل ۶,۴۰۰ مورد خرید و فروش از نمودارهای بخصوص S&P 500 استفاده میکند.
این کتاب با پیشنهاد هایی کاربردی بیان میکند که معاملهگرها به چه روشی قادرند از شیوه های علمی و آزمونهای پیشرفته آماری جهت تشخیص کارایی حقیقی سیگنالهای معاملاتی بهره ببرند. دیوید آرونسون (David Aronson) تأثیر شیوه های عینی تحلیل تکنیکال بر پایه شواهد را با تحلیل تکنیکال سنتی مقایسه مینماید و با نمونه ها، شواهد، اطلاعات متنوع تاریخی، کسب سود و نتایج تجربی این فعالیت را بیان میکند. در این میان، شیوه های و قوانین زیادی نیز در معاملات متنوع راستیآزمایی و مناسب ترین موارد گزینش میگردند. در حقیقت، آرونسون بیان میکند که شیوه های تفسیری تحلیل تکنیکال سنتی خیلی ذهنی و متعصب میباشند و برپایه اصول معینی ایجاد نشده اند، در صورتی که بهره از تحلیل تکنیکال بر پایه اطلاعات آماری علمی و معتبر قادر است نتایج مناسب تری را به ارمغان بیاورد.
در خصوص این کتاب نیز ترجمه معینی در ایران یافت نمیشود.